Další bezpečnostní opatření v ČR

obrněný transportér

Od čtvrteční noci platí na území České republiky další zpřísněná bezpečnostmí opatření, zejména v blízkosti amerických objektů. Přímo v centru Prahy střeží budovu Rádia Svobodná Evropa obrněné transportéry a příslušníci elitní brigády rychlého nasazení se samopaly. Více informací má Jaromír Marek.

Bezpečnostní opatření některých objektů byla podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka zesílena na základě určitých informací ze zahraničí a především na žádost oficiálních představitelů Spojených států. Až do čtvrtka hlídala sídlo Rádia Svobodná Evropa jen ochranka a policisté v neprůstřelných vestách. Policisté se samopaly hlídají také americké velvyslanectví. O nasazení těžké bojové techniky rozhodl krizový štáb. Více ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

"Já si obrněné transportéry v centru Prahy nedovedu z dlouhodobého pohledu představit. Je to otázka na zamyšlení o bezpečnostních režimech kolem amerických objektů i pro budoucnost."

Čtyři obrněné transportéry přímo v centru Prahy, jen několik desítek metrů od Václavského náměstí, vzbudily velkou pozornost kolemjdoucích. Většina lidí toto opatření považuje za přehnané.

"Já si myslím, že tohle nemá smysl. Nevím, co tady zrovna tohle dělá!"

"Myslím si, že je to docela zbytečný a navíc tyto čtyřicet let staré muzejní exponáty ničemu nepomůžou,"řeklo nám několik náhodně oslovených lidí.

Právě tato okolnost je v souvislosti s nasazením vojenské techniky nejvíce diskutována. Vozidla OT-64 se totiž v současnosti už z armády vyřazují a používají se pouze k výcviku řidičů. Proč byly použity zrovna tyto transportéry?

"Ten tank by se stal pohyblivou bariérou,"říká ministr obrany Tvrdík.

Faktem ale je, že právě stáří i technický stav značně zkomplikovaly přesun vojenské techniky na místo určení. Tam dorazila až se sedmi hodinovým zpožděním, protože tři ze čtyř vozidel se cestou porouchala. Jedno obrněné vozidlo například odpadlo během přesunu po dálnici z Hodonína do Prahy, další zase zkolabovalo uprostřed křižovatky přímo před budovou Svobodné Evropy.

I přes tyto peripetie je česká armáda v pohotovosti stupně alfa, což znamená základní stupeň. Připravena je rota chemické ochrany a jednotka rychlého nasazení. Byl posílen dohled nad vzdušným prostorem země. Ochranu mimořádně posílila dvě letadla MiG-21 a vzdušný prostor tak nyní monitorují celkem čtyři stroje. Zajištěny byly jaderné elektrárny a v pohotovosti je i policie.