Budovu Rádia Svobodná Evropa v centru Prahy stále hlídají vojáci

transportéry v Praze

Budova Rádia Svobodná Evropa v centru Prahy je stále pod dohledem vojáků. Důvodem těchto bezpečnostních opatření, která byla zavedena minulý týden, jsou podle policie i armády konkrétní rizika. Pokračuje Kateřina Brezovská.

Obrněné transportéry, které byly k budově minulý týden přesunuty, mají podle velitele 43. mechanizovaného výsadkového praporu Aleše Opaty působit jako umělá mobilní překážka proti případným výbušninám ve vozidlech. Budovu rádia od čtvrtka navíc nepřetržitě hlídá několik desítek ozbrojených profesionálních vojáků, policistů a mužů ze stálé ochranky Svobodné Evropy. Důvodem pro zavedení bezpečnostních opatření byla konkrétní rizika. Mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková potvrdila, že policie byla varována:

"Ta opatření, která byla přijata vyplývají z jediného reálného rizika, které není v rovině teoretických úvah, ale v rovině konkrétních poznatků se kterými jsme byli relevatními službami varováni. A jiný poznatek o konkrétním ohrožení v tuto chvíli nemáme."

Lidové noviny s odvoláním na náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého v této souvislosti napsaly, že před pumovým útokem na pražskou budovu Rádia Svobodná Evropa varovaly minulou středu ČR zahraniční tajné služby. Teroristé se měli pokusit k budově rádia dopravit výbušniny v menším nákladním automobilu. To, že Praze hrozilo konkrétní nebezpečí teroristického útoku, potvrdil podle Lidových novin také ministr vnitra Stanislav Gross. Deník připomněl, že nákladní vůz plný trhaviny použili teroristé již před třemi lety při atentátu na americkou ambasádu v keňském hlavním městě Nairobi. Útok tehdy organizovala tzv. Východoafrická buňka organizace Al Kajda, kterou řídí Usáma bin Ládin. Zahynulo při něm 213 lidí, zraněných bylo přes pět tisíc. Něco podobného se zřejmě mohlo podle informací západních zpravodajských služeb odehrát i minulý týden v českém hlavním městě.