Další skandál v českém fotbale

Josef Dvořáček (vpravo) a Eduard Cichý, foto: ČTK

Korupční aféra v českém fotbale pokračuje dalším skandálem. Českomoravský fotbalový svaz snahu své disciplinární komise očistit fotbal v očích veřejnosti definitivně promarnil. Jeho odvolací a revizní komise totiž dva disciplinárkou už potrestané rozhodčí - Josefa Dvořáčka a Slováka Eduarda Cichého - nečekaně omilostnila. Navíc je toto rozhodnutí konečné a nelze proti němu uplatnit žádný opravný prostředek. Jak je možné, že dvě svazové komise rozhodly jinak, když měly k dispozici stejné důkazy, o to se zajímala Lenka Jansová.

Josef Dvořáček  (vpravo) a Eduard Cichý,  foto: ČTK
Jiří Volný, šéf odvolací komise Českomoravského fotbalového svazu, tvrdí, že nejsou důkazy pro to, že by rozhodčí Dvořáček a Cichý vyžadovali nebo převzali nějaký úplatek. K osvobozujícímu rozsudku přispěl i předseda komise rozhodčích Milan Brabec, který se jednání odvolací komise zúčastnil. Prohlašuje totiž, že třeba Dvořáček byl obviněn na základě telefonických hovorů, kde nepadla žádná zmínka o penězích. Odvolací komise teď čelí ostré kritice za své rozhodnutí. Pokračuje redaktor deníku Sport Marek Bílek:

"Je škoda, že se Českomoravský fotbalový svaz, který měl momentálně ideální podmínky k tomu, jak český fotbal učinit trochu důvěryhodnějším prostředím, vypořádal se situací kolem korupce tímto způsobem. Připadá mi to absurdní, hrozně to fotbalu škodí a jenom to potvrzuje, že to prostředí není úplně ideální a transparentní. Opět to zavádí k dalším pochybnostem a opět se bude spekulovat o tom, že fotbal není čistý. Pak mi připadá velice zarážející to, když odvolací a revizní komise během jednoho půldne popře to, na čem česká policie a disciplinární komise pracovaly několik měsíců."

Rozhodnutí odvolací komise kritizuje i předseda disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu Alexander Károlyi:

"Rozhodnutí ve věci pánů Dvořáčka a Cichého považuji v současné situaci za absurdní, nekvalifikované a v rozporu s disciplinárním řádem Českomoravského fotbalového svazu. Je podivné, že kauzu, kterou posuzujeme v těsné součinnosti s orgány činnými v trestním řízení víc než dva měsíce, dokáže na základě jednoho zasedání odvolací a revizní komise tak změnit. Myslím si, že neměla dostatek kvalifikace na to, aby mohla tento trest změnit."

Jaké mohou být podle Marka Bílka důvody pro to, že dvě svazové komise rozhodly jinak na základě stejných důkazů?

"Pokud se stane taková věc, tak se nikdo nemůže divit, že to vede ke spekulacím. Například pan Dvořáček, rozhodčí, který je nejprve potrestán, potom omilostněn, pochází z Brna, odkud pochází také pan první místopředseda svazu, pan Mokrý. Šušká se o tom, že je mezi nimi jistá vazba, že asi jeden druhému v tomhle případu může pomoci. A pokud takové rozhodnutí nastane, i kdyby tam byl jenom náznak pomoci, i kdyby se neuskutečnila, i kdyby se nic nestalo, tak v tomhle prostředí už se o tom bude spekulovat, už se o tom bude mluvit a zase to jenom zhorší pozici českého fotbalu."

Naději na omilostnění mají i další čtyři rozhodčí. Komise totiž jejich odvolání z formálních důvodů odložila na příští zasedání. Odvolací a revizní komise Českomoravského fotbalového svazu také zrušila trest, který udělila disciplinárka v Nymburce Radku Váňovi, kapitánovi Libice nad Cidlinou. Ten spolu s redaktorem České televize celou fotbalovou korupční aféru rozpoutal. V soutěžích na Nymbursku odhalili pomocí skryté kamery tři úplatné sudí v tamní 3. třídě.