Další únik chloru ze Spolany

Spolana Neratovice, Foto: ČTK

Z neratovické Spolany opět unikl chlor. Během pátečního večera se do ovzduší dostalo několik set kilogramů nebezpečného plynu, a v Neratovicích byl proto vyhlášen třetí, nejvyšší stupeň chemického ohrožení. Další podrobnosti má Milena Štráfeldová.

Spolana Neratovice,  Foto: ČTK
Ve Spolaně se tak v posledních dnech jedná už o druhou vážnou havárii, kdy do okolí uniklo značné množství chloru. K první došlo 15. srpna, kdy byl celý areál chemičky zaplaven rozvodněným Labem. K pátečnímu úniku došlo podle generálního ředitele Unipetrolu Pavla Švarce, který je nyní pověřen vedením Spolany, při přečerpávání plynu ze zatopených zásobníků.

"Pokoušeli se odčerpávat chlor z jednoho tanku, aby ho zlikvidovali. A v tu dobu došlo k potížím v napojení na ten tank a ti pracovníci seznali, že bude průchodnější, když ten tank, který napojit nejde, přečerpají do jiného prázdného tanku."

Zaměstnanci Spolany tak ale porušili dohodu, kterou vedení společnosti sjednalo s krizovým povodňovým štábem. Jakoukoli manipulaci s jedovatými látkami měla totiž Spolana předem ohlásit hasičům. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse je páteční havárie důkazem, že management chemičky zcela selhal. Spolanu ve svém vystoupení v Senátu kritizoval i premiér Vladimír Špidla. Připojili se tak k ekologům, kteří na nedostatky v neratovické Spolaně upozorňují už řadu měsíců. Zdůraznil to i mluvčí ekologického hnutí Arnika Jindřich Petrlík:

Spolana Neratovice,  Oldřich Lukš,  velitel zasahujících specialistů,  Foto: ČTK
"Problém je v tom, že se opakuje i situace, že Spolana jen zhruba odhaduje, kolik kilogramů chloru uniklo, a obávám se, že veřejnost se většinou nedozví úplně přesná čísla."

Unikající plyn mohl vážně ohrozit zdraví obyvatel v okolí chemičky. Ve vyšších koncentracích může chlor dokonce i usmrtit. I malé množství ale může poleptat sliznice a pokožku. Mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund je však přesvědčen, že Spolana dodržela všechna pravidla:

"O úniku chloru ze Spolany Neratovice byli občané v okolním obcích informováni naprosto včas, přesně podle krizových plánů, takže celkové hodnocení rychlosti a způsobu té informovanosti je velmi dobré."

Spolana Neratovice,  Oldřich Lukš,  velitel zasahujících specialistů,  Foto: ČTK
V areálu Spolany okamžitě po úniku chloru zasáhli hasiči a během víkendu se situace v chemičce již natolik stabilizovala, že obyvatelům Neratovic další nebezpečí nehrozí. Během pondělí se postupně odčerpává a likviduje zhruba patnáct tun jedovatého plynu, který v zásobnících dosud zůstal. Potvrzuje to i ředitel Unipetrolu Pavel Švarc:

"Máme pod kontrolou ty zbývající zásoby chloru. to znamená, že nedochází k únikům a všechna měření jsou v podstatě nulová."

Havárii ve Spolaně teď vyšetřuje policie kvůli podezření z trestného činu obecného ohrožení. Škody, které neratovické chemičce způsobila letošní povodeň, se zatím odhadují na miliardu korun. Výboru zde bude možné obnovit nejdříve za tři měsíce.