Další uvolnění ve sportu má nastat 26. dubna, minimálně budou menší rozestupy

Další zmírnění podmínek pro amatérský sport by mělo nastat 26. dubna. Minimálně se předepsané rozestupy mezi dvojicemi sníží z deseti na šest metrů. Žádný další konkrétní závěr dnešní schůzka vrcholných představitelů sportu s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem a dalšími zástupci jeho úřadu nepřinesla. Jednat se bude i příští týden a na základě epidemiologické situace se rozhodne, v jaké podobě by mohl sport po další fázi rozvolnění fungovat.

Jednání se zúčastnil i vedoucí odborné protiepidemiologické skupiny MeSES Petr Smejkal, na jehož odpor při snaze o rychlejší uvolňování sportovci narážejí. "Jeho skupina chce chránit občany, nechce ještě nic povolit. Upřednostňuje spuštění škol. Proto není výsledek takový, jaký jsme doufali," řekl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Postup uvolňování veškerých opatření může ovlivnit soud. Provozovatelé vnitřních sportovišť, fitness center, bazénů a saun podali k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zrušení části opatření ministerstva zdravotnictví, které zakazuje jejich provoz. U téhož soudu leží rovněž návrh na zrušení omezení shromažďování na dva lidi uvnitř i venku, které podle některých právníků není na základě pandemického zákona přípustné.