Dávky na bydlení kvůli energiím vzrostou, dostane je víc lidí, schválil Senát

Na příspěvky na bydlení dosáhne v souvislosti s dražšími energiemi širší okruh lidí, dávky budou navíc vyšší. Změny dnes schválil ve vládní novele o státní sociální podpoře Senát hlasy všech 60 přítomných členů. Předloha také zmocňuje kabinet, aby mohl letos rozhodnout o dalším zvýšení dávky, pokud by ceny elektřiny a plynu dál rostly. Novelu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Takzvané normativní náklady, z nichž se příspěvek na bydlení vypočítává, novela jednorázově zvyšuje podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení zhruba o 1100 až 2100 korun. Podporu by nově mohli pobírat i podnájemníci a také vlastníci rekreačních objektů, kteří v nich trvale bydlí. Normativ budou mít stejný jako vlastníci bytů. Jejich rekreační stavby ale budou muset splňovat určité standardy pro bydlení.

Na vyšší dávky pro víc lidí bude podle ministerstva práce a sociálních věcí tento rok potřeba asi 2,6 miliardy až tři miliardy korun navíc. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že vláda chce jít cestou adresné pomoci lidem, kteří ji skutečně potřebují.