Energetickou chudobou je ohroženo 250 tisíc seniorských domácností

Zvýšené ceny energie dopadají na tisíce seniorů. Energetickou chudobou je ohroženo až 250 tisícům seniorských domácností.

Hrozí, že se tak dostanou do bytové nouze. Za náklady na bydlení totiž dají přes 40 procent svých příjmů. Vyplývá to z odhanu iniciativy Za bydlení. Její analytik Jan Klusáček připomněl, že problém mají především osamělé seniorky, kterým po smrti partnera nestačí důchod k zaplacení nájemného. Pomoci by mohl příspěvek na bydlení.

"Vzhledem k aktuálnímu zdražení cen energií lze říci, že nárok na příspěvek na bydlení bude mít kolem 300 tisíc seniorských domácností. Reálně ho ale čerpá jen 20 procent z nich."

Problémem podle odborníků je, že systém státní podpory je nepřehledný. Mnozí senioři a seniorky neví, na co mají nárok a na jaké instituce se v případě problémů obrátit.

Stává se, že důchodkyně se tak často ocitnou na ubytovnách nebo v azylových domech. Existují případy, že po zaplacení bydlení a dluhů zůstávají některým lidem 2000 korun na živobytí. Mnozí senioři se o dávky stydí požádat, jiní nezvládnou obíhání úřadů.

Podle Života 90 by pomohla kontaktní místa pro bydlení

Foto: Sebastian Schaeffer,  Stock.xchng

Stále více seniorů proto řeší, z čeho bydlení zaplatit, říká ředitel organizace Život 90 Jaroslav Lorman.

"Na Život '90 se současné chvíli obrací bezmála stovka seniorů měsíčně s tím, že mají potíže s uhrazením nákladů na bydlení. Hodně by pomohlo, kdyby na úrovni obcí byla posílena terénní práce a zřízena určitá kontaktní místa pro bydlení, kde by lidé nacházeli informace a podporu."

Velkou roli při žádosti o dávky, hraje totiž nízká informovanost, náročnost procesu získání té dávky, i to, že lidé musí každý čtvrtrok dokladovat své náklady na bydlení a příjmy.

Poslanci začátkem roku schválili zvýšení příspěvku na bydlení. Nově by na něj mělo také dosáhnout více lidí. Příspěvek by totiž mohli pobírat i podnájemníci.

Zajímavě se rozhodli řešit ceny energií v italské Florencii. Radnici vyhlásila sbírku, jejíž cílem je pomoci místním důchodcům s platbou účtů za elektřinu. Díky kampani Adoptuj účet se za několik dní podařilo vybrat přes 800 tisíc korun.