Končí nájemní smlouvy s hotely. Vrátí se část bezdomovců na ulici?

V roce 2020 Praha zajistila stovkám lidí bez domova ubytování v hotelích. Důvodem byla pandemie koronaviru. Teď hrozí, že se část z nich znovu vrátí na ulici.

Smlouvy o pronájmu totiž končí v polovině roku. V hotelích je ubytováno asi 180 lidí. Magistrát plánuje otevřít dvě ubytovny pro zhruba 90 lidí. Stále však zbývá šedesát, kteří se nemají kam vrátit.

"Jsem zoufalá, jak dopadnu. Nemám kam jít. Mám syna, ale má čtyři děti a bydlí v bytě 1+1. Tam nemůžu," říká osmapadesátiletá žena.

Život desítek lidí se během dvou let stabilizoval. Jak uvedl server A2larm.cz, další z ubytovaných, šestatřicetiletá Johana se zaevidovala se na úřadu práce, pobírala dávky, pracovala, vyřídila si občanský průkaz. Také dvaačtyřicetiletá Mirka si neumí představit, že by skončila zpět na ulici. Hotelovými pokoji prošlo za dva roky na čtyři stovky lidí.

Stav lidí bez domova se výrazně zlepšil

Na pražský magistrát se proto obrátili zástupci neziskových organizací. Chtějí, aby magistrát pro lidi, kteří jsou v hotelích, zajistil ubytování. Radní Adam Zábranský (Piráti), řekl, že magistrát otevře dvě ubytovny pro zhruba 90 lidí a zvažuje, že nájem některých hostelů prodlouží. To už magistrát ostatně udělal několikrát.

Adam Zábranský | Foto: Vojtěch Havlík,  Magistrát hl. m. Prahy / Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

"V podstatě všem se zlepšil zdravotní stav, začali spolupracovat se sociálními pracovníky, zařídili si doklady, někteří si začali hledat práci, začali pracovat na dlouhodobější změně problémů, kterými trpěli, ať už byly zdravotní nebo psychické," říká radní pro bydlení Adam Zábranský z Pirátů.

Systémovým řešením je podle něj zprovoznění dostatečného množství ubytoven. I tak považuje projekt za úspěšný, protože se u více než stovky lidí podařilo najít trvalé bydlení.

Příjmová chudoba vzrostla

Podle neziskových organizací by návrat lidí na ulici znamenal znehodnocení poradenství, kterého se jim dostalo.

"Aby těch 60 lidí, a všechna ta energie a prostředky, které do nich byly za ty dva roky vloženy, nevyšly vniveč. Ono to možná vypadá, že 60 lidí je nic. Ale v důsledku když 60 lidí odstraníte z ulice a reintegrujete, tak z toho těží celá společnost," připomíná sociální pracovnice z organizace Jako doma Kamila Kovačíková.

Na situaci těchto lidí upozornila také iniciativa Spát doma. Zorganizovala protestní večer a noc, při níž lidé přespali přímo na Mariánském náměstí v centru Prahy.

Rostoucí ceny komplikují situaci mnoha rodin. Příjmová chudoba vzrostla téměř o polovinu a týká se každé šesté domácnosti. Do problémů se už částečně dostává i střední třída.