V Česku je ohrožena chudobou desetina obyvatel, nejméně v Evropské unii

V Česku je ve srovnání s ostatními státy Evropské unie nejmíň lidí ohrožených chudobou a sociálním vyloučením. Vyplývá to z údajů, které nedávno zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Zatímco v celé Unii hrozí chudoba víc než pětině obyvatel, v Česku je jich o polovinu míň, tedy zhruba desetina. Vyšší podíl je pak mezi ženami a seniory.

V roce 2020 bylo chudobou nebo sociálním vyloučením ohroženo 11,5 procenta obyvatel České republiky. Je to nejnižší podíl ze všech zemí Evropské unie a také nejnižší podíl v historii Česka.

„Česko tak v tomto ukazateli překonává i skandinávské země typu Finska nebo Dánska, které představují učebnicový příklad poměrně rovnostářských a zároveň hospodářsky výkonných, sociálně-tržních ekonomik,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda.

Česko v evropských statistikách o příjmové chudobě dlouhodobě dosahuje dobrých výsledků. Podle sociologa Daniela Prokopa se ale může v jistém smyslu jednat o statistický klam. Příjmová chudoba je totiž určena jako 60 procent mediánu příjmu na celostátní úrovni. Příjmový medián se přitom mezi evropskými státy velmi liší. Lze tak předpokládat, že chudí ve státech s vysokým příjmovým mediánem budou mít příznivější životní podmínky než ve státech s nízkým mediánem. Ve srovnání se zahraničím je Česko podle Prokopa srovnatelné s chudšími státy západní Evropy.

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

„Když počítáte srovnatelné ukazatele, to znamená nějakou evropskou hranici chudoby, skutečnou životní úroveň, tak to vychází, že Česko je tak na hranici první třetiny zemí. Jsme lepší než většina postkomunistických států, ale životní úroveň a počet lidí, kteří mají reálně nízké příjmy, je vyšší než ve většině západní Evropy a Skandinávie,“ popsal Českému rozhlasu.

Foto: Gerd Altmann,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Podle Institutu pro sociální politiku a výzkum si téměř pětina domácností loni nemohla dovolit zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 12 tisíc korun nebo týdenní dovolenou pro všechny členy domácnosti. Nový nábytek si nemohlo dovolit pořídit skoro 30 procent české populace.

Výzkum projektu Život během pandemie podle Daniela Prokopa navíc ukázal, že chudobu v Česku prohloubila i covidová pandemie. Poslední rok a půl ekonomicky zasáhl hlavně rodiny s dětmi a zaměstnance na zkrácený úvazek.

Hlavně důchodci

Z posledního průzkumu, který pravidelně provádí Český statistický úřad jako národní verzi evropského statistického šetření, vyplývá, že přibližně desetina české populace nedosahuje na životní minimum. Data sbíral ČSÚ ještě za období před koronavirovou krizí. Podle ekonomické socioložky Kamily Fialové z Akademie věd žijí v Česku na hranici chudoby hlavně důchodci.

Foto: Český rozhlas

„Průměrný důchod v České republice byl v roce 2019 dokonce nižší, než byla hranice příjmové chudoby. Situace důchodců v České republice není v tomto směru příliš dobrá. Úplně nejhůř jsou na tom samostatně žijící ženy důchodkyně, protože průměrný důchod žen je ještě výrazně nižší než je průměrný důchod mužů,“ vysvětlila Českému rozhlasu.

Odborníci navíc předpokládají, že počet seniorů žijících v chudobě bude kvůli stárnutí společnosti dále stoupat. Zatímco před deseti lety tvořili senioři 16 procent české populace, v současnosti už je to přes 20 procent.