Bydlení v Evropě: Pro Čechy je dostupnost nejhorší

V dostupnosti bydlení je na tom letos Česko nejhůře ze všech zemí Evropy. Vyplývá to z dat Property Indexu technologicko-poradenské společnosti Deloitte. Na pořízení nové vlastní nemovitosti v Česku je v průměru třeba 13,3 hrubých ročních mezd. Praha je zároveň druhou nejméně dostupnou evropskou metropolí, po nizozemském Amsterdamu.

Ilustrační foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Společnost Deloloitte každý rok sestavuje index, který monitoruje, jak Evropané bydlí – a kolik je to stojí. Jedním z ukazatelů je dostupnost vlastnického bydlení. Tu index vypočítává z poměru mezd a cen nových bytů.

Z nejnovějších dat shromážděných v 18 sledovaných zemích vyplývá, že dosáhnout na vlastní bydlení je nejobtížnější v České republice. Aby se průměrný Čech mohl stát majitelem nového bytu, potřebuje k tomu 13,3 hrubé ročních platů.

„Česko se předloni umístilo nejhůře, loni nás přeskočilo Slovensko a skončili jsme předposlední, nyní jsme opět nejhorší z celé Evropy. Dostupnost vlastního bydlení v Česku tak zůstává nadále špatná a zatím to nevypadá na změnu,“ uvedl Miroslav Linhart, vedoucí partner v oddělení finančního poradenství Deloitte.

Foto: Šárka Škapiková,  Český rozhlas

Mezi nejdůležitější faktory, které mohou zlepšit nízkou dostupnost bydlení, patří podle něj výstavba nových domů a bytů, zjednodušení stavebních předpisů a povolení, dostupnost hypoték, zlepšení infrastruktury a také podpora pro developerské projekty zaměřené na dostupné bydlení.

V Česku průměrná cena nových bytů meziročně rostla o více než devět procent na 4112 eur (104.000 Kč) za metr čtvereční. Nejdražší nové byty jsou z měřených států v Izraeli, kde metr čtvereční stojí v průměru 5439 eur (137.600 Kč) a v Rakousku. Na druhém konci cenové škály se nachází Bosna a Hercegovina, která zaznamenala nejnižší průměrnou cenu nových bytů ve výši 1315 eur (33.300 Kč) za metr čtvereční.

Ilustrační foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Hypotéky jsou v Česku podle společnosti Deloitte páté nejvyšší v Evropě. Nejvyšší hypoteční sazby má Polsko, nejnižší Bulharsko. Průzkum sledoval i počty dokončených nových bytů na tisícovku obyvatel. Zde je Česko desáté z 20 sledovaných zemí.

Nedostupná Praha

Podobně špatně jako Česko se umístila i Praha – česká metropole je podle Deloitte po Amsterodamu druhou nejméně dostupnou ze zkoumaných metropolí v Evropě. A to přesto, že na nový byt v ní je potřeba méně hrubých ročních mezd než loni. Zatímco v roce 2023 to bylo 14,3 ročních hrubých mezd, letos to je 13,5. Také v Amsterodamu počet ročních hrubých mezd pro pořízení bydlení klesl, nyní tam člověk musí v průměru ušetřit 15,1 ročních platů. Loni to bylo 15,8.

Žižkov | Foto: Lenka Žižková,  Radio Prague International

Mezi nejvíce dostupná města Evropy patří Řím a Oslo. Tamním obyvatelům stačí na pořízení bydlení méně než osminásobek průměrné hrubé roční mzdy.

V nájemném bydlení se Praha umístila o něco lépe - na čtyřiadvacáté příčce z necelých šedesáti sledovaných velkých evropských měst. Průměrné měsíční nájemné v novém bytě v hlavním městě Česka se podle dat Deloitte meziročně zvýšilo z 14,4 eura (364 Kč) na 15,9 eura (402 Kč) za metr čtvereční. Nejdražšími evropskými městy pro nájemníky jsou vnitřní Londýn, kde pronájem metru čtverečního stojí 33,8 eura (855 Kč) měsíčně. Po něm následuje Dublin, Paříž a Barcelona. Nejnižší nájmy mají řecká, italská nebo bulharská města.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Deloitte
klíčové slovo: