Debata o programu vlády se zadrhla, příští týden ale má být hotov

Koalice se zatím nedopracovala k definitivní verzi programového prohlášení nové vlády. Lidovci mají k nynějšímu textu výhrady, ČSSD ale dává najevo, že se zásadními úpravami už nepočítá. Přesto se zdá, že rozpory nebudou nepřekonatelné, takže příští týden by mohla koalice jednání uzavřít a 24. srpna by sněmovna hlasovala o důvěře kabinetu.

Schůzku vedení koaličních stran plánovanou původně už na pátek politici odložili, s největší pravděpodobností na pondělí. O odklad požádali lidovci, podle nich je třeba ještě zvážit, zda má na všechny slibované úlevy, podpory a půjčky státní pokladna peníze. Například místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal uvedl, že pro jeho stranu je nepřijatelné, aby zdrojem peněz pro sociální dávky byly výnosy privatizace. Premiér a úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross ale řekl, že příjmy z privatizace budou směřovat "do investic a rozvoje budoucnosti státu", to je do výstavby dopravní infrastruktury, ale i bytové výstavby. Sporným momentem zatím zůstává podle některých informací například to, zda by měl stát přispívat rodičům na školní pomůcky dětí.

Koaliční devítka v pátek sice nejednala, ale o vládním programu se hovořilo v ČSSD. Na jednání poslanců, senátorů a členů předsednictva strany současný text v zásadě obstál. "Odpovídá to sociálnědemokratickému programu, řekl bych, že i v klubu je to na spokojenost," uvedl například poslanec Karel Šplíchal.

Na tom, aby byl text přijatelný pro celou koalici, by měli ještě před jednáním koaliční devítky zapracovat straničtí vyjednavači, kteří se pokusí odstranit sporné body. "Musíme zvážit, zda opravdu všechny priority jsou ve svém součtu finančně realizovatelné," řekl předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Gross uvedl, že mu jde o totéž, návrh programu podle něj ještě analyzuje ministerstvo financí. "Nemám v úmyslu slibovat nic, aniž bychom nebyli schopni ty věci realizovat," dodal premiér.