O budoucího českého premiéra měla zájem StB

Kandidát na budoucího premiéra a nynější ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

"S komunistickou Státní bezpečností jsem nikdy nespolupracoval", tvrdí ministr pro místní rozvoj a budoucí český premiér Jiří Paroubek. Informace o tom, že Paroubka vedla StB ve svých záznamech jako takzvaného kandidáta tajné spolupráce se tento týden objevila v českých médiích. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Kandidát na budoucího premiéra a nynější ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Jako kandidáty tajné spolupráce označovala Stb lidi, které sledovala, ale kteří jí spolupráci nepodepsali. Sám Paroubek tuto informací nevyvrací ani se s ní netají. Podle jeho slov jej agenti státní bezpečnosti navštívili jednou v roce 1978, spolupráci ale odmítl.

"Člověk, který přišel se mnou do kontaktu, o tom udělal asi nějaká hlášení. Musím říct, že Státní bezpečnost měla smysl pro humor. Já jsem v tom svazku veden snad pod názvem Rocco a já v té době skutečně měl papouška stejného jména. Je ovšem otázkou, jak se to dozvěděli. Jinak nález nezávislé komise při federálním ministerstvu vnitra z roku 1992 konstatuje, že po prošetření dospěl k názoru, že jsem s StB nespolupracoval."

Proč se Státní bezpečnost o Paroubka vůbec zajímala? Jiří Paroubek byl už jako mladý v předsednictvu Československé socialistické strany. Ta byla jednou ze stran jednotné Národní fronty.Byla sice oficiálně samostatná, ale podléhala vlivu KSČ.

"Měl jsem tehdy 26 let a byl jsem z toho velmi vyděšený, ale nabídku na spolupráci s StB jsem odmítl. Samozřejmě, že mi ten člověk vysvětloval, jak by moje kariéra vzrůstala jak v politice, tedy socialistické straně, tak v profesním životě. Odmítl jsem ho."

Paroubek má čisté lustrační osvědčení. Ostatně kandidátem tajné spolupráce, tedy člověkem, který byl předmětem zájmu StB byl například i někdejší prezident Václav Havel. StB byla zrušena před více než 15 lety. Její stín však dopadá i na dnešní dobu. Těsně před pádem komunismu pracovalo u STB asi 12 000 lidí. Na oficiálním seznamu spolupracovníků StB se objevilo 75 000 jmen. Mezi registrovanými jsou umělci i známí politici. Někteří oprávněně, jiní neoprávněně. Takto se na seznam spolupracovníků už v roce 1959 dostala např. i česká herečka Jiřina Bohdalová. Soud vloni rozhodl, že byla evidována bez jejího vědomí.