Odlesk oranžové bouře

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Výsledky krajských voleb bezesporu ovlivní také dění v jednotlivých parlamentních politických stranách. Povídal jsem si o tom s politoložkou Vladimírou Dvořákovou z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Foto: ČTK
Myslíte si, že sociální demokracie bude schopná naložit s absolutním vítězstvím v krajských volbách lépe než občanští demokraté, kteří se po předchozích volbách ocitli v podobné situaci?

"Já nevím, jestli v krajích bude lépe nebo hůře. Osobně si myslím, že se neobjevovala velká kritika vůči ODS v krajích, jedině snad v souvislosti se znejistěním, co bude s nemocnicemi. Navíc to vítězství sociální demokracie, byť obrovské, není padesátiprocentní většinou. Ta strana musí hledat koaliční partnery, takže to není to absolutní vítězství, kdy by získala kraje pod kontrolu. Bude záležet na její schopnosti vytvořit koalice, na její schopnosti hledat konsensus na krajské úrovni a vytvořit politiku, kterou by občané přijímali."

Co drtivá volební porážka může podle Vás způsobit v Občanské demokratické straně, byť to byla její první prohra pod vedením Mirka Topolánka?

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Volební dopad ve všech vládních stranách pravděpodobně bude mít svoji dohru, ale samozřejmě u občanských demokratů je to asi nejsilnější. Navíc s vědomím, že premiér Mirek Topolánek neměl výraznou podporu ve straně respektive jsou tam frakce nebo skupiny, které by si velice přály, aby Mirek Topolánek nepokračoval ve vedení strany. Já si tedy myslím, že jeho pozice bude velice zeslabená a uvidíme, jakým způsobem bude schopen svoji politiku obhájit na kongresu, který se má konat v prosinci. Celkově bych řekla, že jeho vyhlídky nejsou příliš silné, ale ono zase potom záleží i na celkové mocenské pozici jednotlivých skupin a alternativních možnostech. Také je ještě ve hře druhé kolo senátních voleb."

Volební výsledky lidovců jsou víc než skromné. Myslíte si, že mohou v této straně vyvolat personální zemětřesení? Šéf KDU-ČSL Jiří Čunek se nechal slyšet, že do řádného volebního sjezdu v příštím roce vydrží.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
"Pan vicepremiér a předseda KDU-ČSL je pravděpodobně chopen vydržet v jakékoliv funkci, jak jsme sledovali celé to vyšetřování jeho osoby, takže si nedokážu představit, že by sám třeba řekl, že si myslí, že tyto volby dopadly pro něj tak špatně, že by měl rezignovat. Jiná otázka opět je, kdo by ho mohl zastoupit. Já si myslím, že celé se to bude odvíjet i od situace vlády. Ve středu očekáváme hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolala sociální demokracie. Tam bych v této chvíli spíše odhadovala, že vláda to ještě ustojí, ale v momentě, kdy případně ODS vnitřně bude trvat na odchodu Mirka Topolánka z vedení strany, znamenalo by to, že by tlačila i na jeho odchod z pozice premiéra. A v tom okamžiku začnou nové diskuse týkající se rekonstrukce vlády, a tam by to potom mohlo už velmi výrazně rozhodit i ty menší vládní politické strany."

Martin Bursík,  foto: ČTK
Ne jinak než jako absolutní propadák se dají označit volební výsledky Strany zelených. Její předseda Martin Bursík to přisuzuje především tomu, že lidé brali volby jako referendum o vládě, nikoliv o řízení věcí v regionech. Souhlasíte s jeho interpretací?

"Já bych neřekla, že to bylo jenom toto. Problém té strany je samozřejmě mnohem hlubší. Já bych souhlasila i s těmi jeho názory, kdy říkal, že straně rozhodně neprospěly vnitřní hádky, to je určitě pravda. Jak dalece straně uškodil nebo neuškodil sjezd, který byl svolán na září v jakési snaze získat větší kontrolu nad stranou a sjednotit ji před volbami (on sám říká, že už to možná bylo příliš pozdě), to je otázka. Já si myslím, že příčina je mnohem hlubší. Především je v tom, že ta strana nemá jednoznačnou profilaci. Ta strana sdružuje lidi nejrůznějšího zaměření a ve své podstatě není budována, není dostatečně strukturována, není jasná představa pro mnoho voličů, co ta strana představuje. Já si tedy hlavně myslím, že ta strana by se měla nějakým způsobem výrazněji zprofilovat, vytvářet centra v regionech, silně se v regionech aktivovat ke klíčovým otázkám, které jsou podstatné, které pálí občany."

Předseda KSČM Vojtěch Filip,  foto: ČTK
V porovnání s minulými krajskými volbami zaznamenali horší výsledek také komunisté. Svědčí to podle Vás o něčem?

"Já si myslím, že ten propad není tak veliký v tomto případě. Ten pokles je za prvé možná trochu už generační, protože komunisté vycházejí ze své členské základny, která ovšem velmi stárne. A je to také to, co jsme viděli už ve volbách parlamentních v roce 2006, objevilo se to znovu v těch volbách krajských a má to dopad na všechny ty menší strany - jak se společnost zpolarizuje, tak se to vyhrocuje jako konflikt ČSSD vůči ODS. Mnoho lidí volí druhou nejsilnější stranu nebo první nejsilnější stranu, protože ví, že se bude rozhodovat, jestli bude vítěz ODS nebo ČSSD, a u těch menší stran to vlastně takto nevnímají. Další věc je, že pro mnoho potenciálních voličů KSČM, teď nemyslím z toho jádra, ale těch lidí, kteří by i volbou chtěli také vyjádřit určitý protest proti politice vlády, není jistota, jestli KSČM bude začleněna do řízení. Na celostátní úrovní se přece ani nevytvořila situace, kdy by KSČM alespoň podpořila menšinovou vládu. Myslím, že teď dojde k určitému zlomu, osobně se domnívám, že v několika krajích vznikne krajská vláda sociální demokracie a KSČM. Bude ovšem záležet na schopnosti vyjednávání obou stran, co budou schopny prosadit."