Den D manželů Zátopkových

Manželé Zátopkovi s diskařkou Ninou Dumbadzeovou na olympiádě v Helsinkách

Příběh manželů Zátopkových nepřestane fascinovat nikdy. Narodili se ve stejný den, a o 30 let později ve stejný den vyhráli olympiádu. On v běhu na 5 km, ona v hodu oštěpem.

Emil Zátopek | Foto: eSbírky,  Národní muzeum,  CC BY 4.0 DEED

Narodili se 19. září 1922. Seznámili se v roce 1948 na závodech ve Zlíně. V den svého seznámení oba utvořili první národní rekordy ve své kariéře. Na olympiádu v Londýně odjeli jako zamilovaný pár. Emil v Londýně vybojoval své první olympijské zlato v běhu na 10 km, ke kterému přidal ještě stříbro na 5 km.

Manželé Zátopkovi na olympiádě v Helsinkách | Foto:  Hede Foto,  Wikimedia Commons,  public domain

Hvězdná chvíle Dany a Emila Zátopkových ale přišla o čtyři roky později na olympijských hrách v Helsinkách.  24.července 1952, jen několik minut po manželově triumfu v běhu na 5 kilometrů, Dana zvítězila v hodu oštěpem.  Aby toho nebylo málo, Zátopek se na stejné olympiádě stal šampiónem v maratónu a v běhu na 10 kilometrů. Jako první a jediný v historii.

Není divu, že po helsinské olympiádě znal jména manželů Zátopkových doslova celý svět. Čtyřnásobný olympijský vítěz a držitel 18 světových rekordu Emil Zátopek se stal národním hrdinou.

V roce 1968 veřejně podpořil demokratizační proces v Československu (např. podepsal manifest 2000 slov). Po porážce reformního hnutí byl Zátopek potrestán, byl odeslán do ústraní. Jeho jméno zmizelo ze stránek novin a kdysi slavný sportovec se živil jako dělník. Sláva a uznání se k němu vrátili až po roce 1989.

Nicméně Zátopek neztrácel životní optimismus a odhodlání. Jako sportovec byl známý úpornou, až bolestivou grimasou v obličeji. „Nebylo mi dáno běžet a usmívat se zároveň“ – zní jeden z jeho slavných výroků. Sportovcův životní příběh se v roce 2021 stal námětem pro film Zátopek režiséra Davida Ondříčka.

Dana a Emil Zátopkovi byli známí jako milující, harmonický pár. Emil zemřel v roce 2000 ve věku 78 let, paní Dana se dožila 97 let.

Dana a Emil Zátopkovi | Foto:  eSbírky,  Národní muzeum,  CC BY-NC-ND 4.0 DEED
Autor: Libor Kukal
klíčová slova:

Související