Denní souhrn zpráv

Rozvolnit pravidla pro roušky nebylo dobrým řešením, řekl Hamáček

Rozvolňovat pravidla pro nošení roušek nebylo dobrým řešením. Serveru iDNES.cz to řekl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj vůle nosit roušky polevuje. Lidé by ale měli roušky nosit dále, uvedl ministr. Více přestupků souvisejících s porušováním vládních opatření podle serveru evidují také strážníci. "Mám informace, že vůle nosit roušky trochu polevuje. Možná to souvisí s optimistickými scénáři a vyjádřeními z minulého týdne," řekl serveru Hamáček. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu uvedl, že se v Česku podařilo zastavit nekontrolované šíření nemoci covid-19 a země se může začít připravovat na návrat k běžnému životu. Vláda také umožnila lidem od úterý 7. dubna individuálně sportovat bez roušek na venkovních sportovištích, v parcích a na veřejných prostranstvích. To vše za předpokladu, že dodrží minimální odstup dvou metrů od ostatních.

"Mně ten režim, jak byl, vyhovoval. Od začátku jsem razil spíše toleranci ze strany policistů, ale byl jsem bombardován novináři dotazy, jak to tedy vlastně s nošením roušek je, a obávám se, že kdybych řekl, že toto (nenošení roušek mimo obec či při individuálních sportech) budeme tiše tolerovat, tak si vysloužím kritiku. Toto (zmírnění pravidel) tedy byla reakce na žádost o přesnější pravidla. Bohužel, nikdy nejde předpis napsat úplně na sto procent," řekl serveru Hamáček. Ministr dodal, že krizový štáb neplánuje další úlevy. Podle něj je současný stav maximum možného a platí, že co nejvíce lidí by stále nosit roušky mělo. Na to, aby lidé roušky nosili, apeloval podle iDnesu i epidemiolog Roman Prymula.

Vojtěch v ČT: Otevření hranic není otázka týdnů, možná ani měsíců

Zřejmě ani ještě v nejbližších měsících se hranice České republiky zcela neotevřou. Vyplývá to z vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v České televizi. Vláda zakázala kvůli šíření koronaviru cestování Čechům do ciziny a vstup cizincům do Česka zhruba v polovině března. Rychlejší než otevírání hranic by mohlo být podle Vojtěcha uvolňování jiných omezení. Už do měsíce by třeba podle jeho vyjádření v Lidových novinách (LN) mohla otevřít velká část obchodů. Cestování by podle ministr vláda mohla případně v budoucnu povolit do jednotlivých zemí podle toho, jaká v nich bude situace kolem šíření koronaviru. Zatím vláda zákaz cestování zmírnila jen částečně, když schválila návrh Ústředního krizového štábu, aby po 14. dubnu mohli lidé vycestovat v nezbytných případech - třeba kvůli služební cestě či návštěvě příbuzných v cizině.

Poslední na řadě v postupném otevírání obchodů by podle ministra zdravotnictví byla nákupní centra, kde je velká koncentrace lidí, a tedy i větší riziko přenosu koronaviru. V LN zmínil také, že mohou zůstat omezení provozu například pro obchody s oblečením, kde si lidé oblečení zkoušejí. Podobně například služby jako kosmetiky či kadeřnictví, kde je blízký kontakt mezi lidmi, podle Vojtěcha asi neotevřou hned po Velikonocích. U restaurací Vojtěch předpokládá, že by nejprve dostaly povolení k provozu do určité hodiny přes den. Prodloužení otevírací doby restaurací a barů i na večer a do noci vláda povolí asi až později. Brzy zřejmě nebude povoleno ani konání velkých letních hudebních festivalů typu Colours of Ostrava či Rock for People.

Lidí vyléčených z covid-19 v ČR přibylo od pátku o pětinu

Počet lidí v Česku vyléčených z nemoci covid-19 stoupl od pátečního večera skoro o pětinu na 411. Nárůst množství zemřelých lidí nakažených koronavirem byl mnohem pomalejší, oproti pátku o zhruba osm procent na 129. Počet potvrzených případů covid-19 stoupl zatím o 99 na 5831. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k sobotním 17:25. V pátek přibylo za celý den 163 případů nákazy koronavirem, což byl nejmenší denní nárůst v tomto týdnu. Zároveň byl ale také v pátek proveden nejmenší počet testů na koronavirus za tento týden. Testů bylo za pátek 5431, zatímco třeba za čtvrtek i středu přes 8000.

Nejvyšší počet případů nemoci covid-19 má nadále ze všech regionů Praha. Podle údajů ministerstva tam bylo 1410 případů nákazy koronavirem, tedy skoro čtvrtina ze všech případů v Česku. Praha má také největší podíl výskytu lidí s covid-19 v přepočtu na obyvatele. Na každých 100.000 obyvatel hlavního města připadá zhruba 104 případů covid-19. Druhý největší podíl případů má Olomoucký kraj, a to přes 91 na 100.000 obyvatel. Největší podíl nakažených připadá v Česku podle dat ministerstva na lidi ve věku nad 65 let, kteří patří k nejvíce ohroženým nemocí covid-19. Lidé z této věkové skupiny tvoří skoro 20 procent všech potvrzených případů covid-19 v zemi. Podobný podíl mají na celkovém počtu případů také lidé ve věku 45 až 54 let. Od pátku zavedlo ministerstvo zdravotnictví povinné testování na koronavirus u zaměstnanců domovů pro seniory a podobných zařízení.

Ministerstvo zahraničí: Stíhání české samosprávy Ruskem je nepřípustné

Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní stíhání kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Podle agentury TASS to oznámila mluvčí výboru Světlana Petrenková. Stíhání české samosprávy Ruskem je nepřípustné, sdělilo v tiskovém vyjádření české ministerstvo zahraničí. Příslušné ruské zákony nebudou podle něj v Česku vymahatelné. Ministerstvo rovněž odmítlo zásahy ruských státních orgánů do vnitřních záležitostí České republiky.

Radnice Prahy 6 sochu Koněva, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku, nechala odstranit minulý pátek a chce ji umístit do muzea. Ruská diplomacie ve čtvrtek záležitost označila za zločin, který nezůstane bez odpovědi. Podle Petrenkové se trestní řízení vede podle článku o znesvěcení symbolů vojenské slávy Ruska. Mluvčí výboru označila postup Prahy 6 za cynický a za porušení závazků vyplývajících z dvoustranných dohod mezi Ruskou federací a Českou republikou.

"Socha maršála Koněva je válečným pomníkem, a vztahuje se tak na ni Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993, přemístění sochy ale není v rozporu s jejím zněním," uvedla česká diplomacie. Ministerstvo také připomnělo, že se Česká republika na základě dohod s Ruskem na svém území řádně stará o čtyři tisícovky válečných hrobů, památníků či pomníků. V Rusku přitom podle úřadu nebyly dodnes navzdory dlouholetým jednáním obnoveny válečné pomníky padlých československých legionářů.

Organizátoři odeslali úřadům petici za uzavření škol do prázdnin

Více než 80.000 lidí podepsalo petici, kterou žádají ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby školy zůstaly uzavřeny do konce školního roku. Podle předsedy spolku Fórum rodičů Petra Chaluše byla petice odeslána na ministerstvo školství a další místa. Signatáři se obávají toho, že by otevření škol zrychlilo šíření koronavirové nákazy. Také se jim nelíbí to, že by děti při vyučování možná nosily roušky. Podle dřívějších informací se s otevřením škol počítá po polovině května.

Chaluš už dříve uvedl, že řada rodičů považuje nošení roušek ve školách, o kterém se zmiňovali jak Plaga, tak i náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula, za nezdravé. Roušky, stejně jako povinné dodržování rozestupů, by podle nich neměly na učení dětí dobrý vliv. Na to, že jsou úvahy o rouškách ve školách problematické, upozornil tento týden také spolek Učitelská platforma. Signatáři petice se obávají i toho, že pobyt v uzavřených prostorách podpoří přenos nákazy a ohrozí zdraví učitelů i starších členů rodin. Podle nich je také nemožné, aby zmíněná pravidla dodržovaly děti v mateřských školách. Upozornili na to, že není jasné, jak by bylo řešeno například společné stravování. Signatáři petice tedy navrhují, aby výuka na dálku pokračovala až do letních prázdnin.

Realitní firmy letos očekávají rekordní zájem o chaty a chalupy

Zájem o pronájem nebo koupi chalup a chat bude letos rekordní. Důvodem je hlavně nejistota ohledně možnosti letní dovolené v zahraničí kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru. ČTK to sdělili zástupci oslovených realitních firem. Ani v současné době, kdy prodeje bytů téměř zamrzly, poptávka po rekreačních objektech podle nich neklesá. Kvůli opatřením jsou však často problémy s prohlídkami. Někteří zákazníci slevují ze svých požadavků, roste také zájem o rekonstrukci bytových objektů.

Podle manažera pro Prahu společnosti M&M Reality Jana Martina je možné už několik let sledovat renesanci českého chalupářství. Roli hrála i zhoršená bezpečnostní situace v některých přímořských destinacích, jako jsou Egypt či Tunisko. "Již nyní pozorujeme, že zájemci polevují z některých svých nároků na rekreační nemovitosti. Podle manažerky Sreality.cz Hany Kořínkové stoupl v prvním kvartále letošního roku počet odpovědí na inzeráty v kategorii chaty o 48 procent a v kategorii chalupy o 38 procent.

Lidé mohou začít využívat aplikaci eRouška

Lidé mohou ode dneška využívat aplikaci eRouška, kterou připravili odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Aplikace je jednou ze složek chytré karantény a má pomoci hygienikům dohledat, s kým přišel do kontaktu člověk nakažený novým koronavirem. Program vydává na svém vývojářském účtu ministerstvo zdravotnictví, nyní je k dispozici pro telefony s operačním systémem Android a je volně ke stažení v Google Play. Pro operační systém iOS bude dostupná za několik dní, sdělila ČTK mluvčí COVID19CZ Irena Zatloukalová.

Aplikace "výrazně ulehčí a extrémně zrychlí hygienikům vyhledávání osob potenciálně nakažených koronavirem s naprosto minimálním dopadem na soukromí uživatele," uvedl jeden z autorů programu Vojtěch Komenda. Aplikace prostřednictvím Bluetooth sbírá identifikátory jiných mobilních telefonů v okolí uživatele, a v případě potvrzení jeho nákazy umožní hygienikům kontaktovat telefony, se kterými byl podle aplikace v intenzivnějším kontaktu. Podmínkou získání kontaktu ale je, aby měli všichni aplikaci staženou. Data se podle Zatloukalové stahují do telefonu, a hygienici k nim dostanou přístup pouze v případě, že se člověk rozhodne jim je poskytnout. Aplikace také neeviduje polohu uživatele telefonu. Na proces nakládání s daty dohlíží auditorská firma PwC.

VŠPJ má aplikaci k měření hodnoty práce dobrovolníků

Na Vysoké škole polytechnické Jihlava (VŠPJ) končí několikaletý projekt Česko s dobrovolnictvím počítá. Jeho výstupem je aplikace na kvantifikování hodnoty dobrovolnické práce. Hodnota může být podkladem v žádostech o projekty a granty. Lze ji ale využít i k evidenci dobrovolníků, kteří jsou nyní zapojeni do pomoci jiným v souvislosti s koronavirovou pandemií. ČTK to řekla Martina Černá, která na VŠPJ pracuje od roku 2009, věnuje se výzkumu a přednáší. Sama je dobrovolnicí stejně jako další pracovníci a studenti jihlavské vysoké školy.

Aplikace vznikala ve spolupráci s organizací Hestia, která je podle Černé jedna z největších dobrovolnických organizací v Česku, a podpořila ji Technologická agentura České republiky. Katedra technických studií se do pomoci zapojila tiskem příslušenství k obličejovým štítům a na 3D tiskárnách. V nemocnicích v celé republice pracuje z katedry zdravotnických studií více než polovina studentů třetích ročníků a část studentů z ročníků nižších.

Studie: Využití vodíku sníží emise CO2 za 30 let o třetinu

Využití vodíkových technologií a zeleného vodíku z obnovitelných zdrojů může do roku 2050 snížit světové emise CO2 o jednu třetinu. Náklady na výrobu vodíku elektrolýzou vody v posledních pěti letech klesly o 40 procent a s dalším technologickým rozvojem a rozšiřováním výroby budou dále klesat. Prvním státem, který vypracoval národní vodíkový program, v němž tento plyn figuruje jako strategický nosič energie, bylo Japonsko. Česko připravuje využití vodíku v autech a chystá otevření prvních čerpacích stanic. Vyplývá to ze zprávy Hydrogen Economy Outlook, vypracované analytiky z Bloomberg NEF.

České ministerstvo dopravy v rámci dosavadních tří dotačních výzev podpoří výstavbu osmi čerpacích stanic na vodík. První by měla vzniknout již letos v rámci sítě Benzina společnosti Unipetrol. V Česku zatím žádné vozy na vodík nejezdí. Zástupci automobilky Toyota v lednu uvedli, že letos po otevření prvních čerpadel dovezou několik vodíkových vozů Mirai první generace. Do roku 2030 by v zemi podle ministerstva průmyslu mohlo jezdit 60.000 až 90.000 aut na vodíkové články.

Do táborského babyboxu někdo odložil zdravého chlapečka

Do táborského babyboxu někdo odložil chlapečka. Dostal jméno Milan, sdělil ČTK zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Jde o druhé dítě odložené v táborském G-centru a šesté letošní dítě umístěné do této záchranné schránky v republice. V G-centru, které má domov důchodců i další sociální služby, je babybox od roku 2013. Babyboxy, do nichž lidé v ČR zatím odložili 205 dětí, mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Policie dosud nařídila přes 15.800 vykázání kvůli domácímu násilí

Kvůli domácímu násilí policie v Česku přikročila už k více než 15.800 vykázáním z domova. Opatření na ochranu obětí může využívat od ledna 2007. Letos do konce března tak rozhodla zatím ve 344 případech. Statistiku zveřejnil Bílý kruh bezpečí (BKB). Organizace na pomoc obětem upozorňují na to, že v době mimořádných omezení a nařízení může násilných výpadů za dveřmi bytů přibývat a situace týraných se může zhoršit.

V Otíně na Klatovsku shořela drůbežárna s tisíci kuřat

Velký požár zachvátil jednu halu drůbežárny v Otíně na Klatovsku. Na místě zasahovaly desítky hasičů s 19 kusy techniky. V hale uhořelo asi 16.000 malých kuřat, řekl ČTK řídící důstojník krajských hasičů Štefan Livinka. Požár je už lokalizovaný a nešíří se. V době příjezdu prvních jednotek už byla celá hala v plamenech. Požár ji celou zničil. Letos je to už druhý velký požár velkochovu v Plzeňském kraji, při němž uhynulo větší množství zvířat. V lednu oheň zničil v Kladrubech na Rokycansku halu, v níž uhořelo asi 400 chovných prasnic a 1400 selat.

Je Bílá sobota, připomínka uložení Krista do hrobu

Křesťané si na Bílou sobotu, připomínají den, kdy byl Ježíš Kristus uložen do hrobu. Nočními obřady pak Bílá sobota přechází v nedělní oslavy zmrtvýchvstání. Název Bílá sobota pravděpodobně pochází od bílých rouch křtěnců, kteří přijali křest právě o Velikonoční noci. Název může také pocházet z lidových zvyků velkého úklidu a bílení den před oslavou zmrtvýchvstání. O Bílé sobotě se zvony vrátily z Říma, kam odletěly na Zelený čtvrtek. Tento den se obvykle nekonají mše ani další svátosti, kromě pomazání nemocných a svátosti smíření. Až po západu slunce začíná slavnost Kristova vzkříšení.

Kvůli zákazu shromažďování kvůli koronaviru ale letos věřící nemohou chodit společně do kostelů a účastnit se obřadů. Biskupové proto vyzvali věřící, aby na Bílou sobotu po setmění zapálili za okny svíčku. Mohou také vystavit obraz Ježíše Krista. Letos také kvůli opatřením souvisejícím s šířením koronaviru nebudou moci být pokřtěni dospělí, kteří se na Bílou sobotu nechávají pokřtít. Na křest se však dále připravují a přijetí křtu se odsouvá na pozdější termíny. Mnohé farnosti kvůli zákazu shromažďování také připravily na Velikonoce online přenosy bohoslužeb.

Počasí

Polojasn až jasno. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C, na Šumavě a v Krušných horách kolem 12 °C.

Na přelomu dubna a května mohou teploty kolísat. Vesměs se zřejmě nebudou vymykat normálu, ale mohou spadnout pod dlouhodobý průměr. Například příští týden bude v některých dnech až 24 stupňů Celsia a v jiných nejvýše deset stupňů. Místy může také, hlavně ve vyšších polohách, padat sníh. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí. V první polovině příštího týdne se značně ochladí. V pondělí bude ještě až 23 stupňů, zejména na Moravě, ale už v úterý rtuť vystoupá přes den maximálně na deset stupňů a v noci bude mrznout. Do konce týdne však teploty zase vystoupají až na 24 stupňů.