Denní souhrn zpráv

Sněmovna předčasně ukončila schůzi, sejde se zřejmě až v dubnu.

Sněmovna na návrh svého předsedy Radka Vondráčka (ANO) předčasně ukončila nynější schůzi. Podle Vondráčkova dřívějšího vyjádření jde o preventivní opatření kvůli novému typu koronaviru. Vondráček se pro tento krok rozhodl po konzultaci s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministry. Dohodly se na tom i poslanecké kluby. Poslanci jedním hlasováním vyřadili všechny zbývající neprojednané body, čímž schůzi ukončili. Další řádná schůze je plánovaná na polovinu dubna. "Ta rizika jsou skutečně vysoká," řekl Vondráček. "V případě, že by se snad ta nákaza projevila zde v Poslanecké sněmovně, v karanténě by se ocitli i ministři vlády, členové Bezpečnostní rady státu. A za této situace skutečně není rozumné pokračovat v této schůzi," řekl.

Ústavní činitelé se dohodli, že kvůli šíření nového typu koronaviru zruší své zahraniční cesty. Po schůzce na Pražském hradě to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Mohou ale podle něj existovat výjimky a je například na prezidentovi Miloši Zemanovi, zda pojede na plánovanou cestu do Číny. Jakých cest či jakého časového období se rozhodnutí týká, ústavní činitelé nesdělili.

Výrok Merkelové o koronaviru by podle Babiše mohl vyvolat paniku

Vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové, že by se novým typem koronaviru mohlo v Německu nakazit přes 60 procent obyvatel, by podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) mohlo vyvolat paniku. Česko přijalo opatření, aby v zemi tak černý scénář nenastal, sdělil premiér ČTK. "Česká republika opatření přijala dříve než všechny státy v Evropě včetně Německa právě proto, abychom zabránili masivnímu rozšíření epidemie," uvedl Babiš. Hamáček uvedl, že neví, o jaká data kancléřka své vyjádření o možném rozšíření nákazy v Německu opírá.

Počet nakažených koronavirem v ČR se šíří do dalších krajů

Nakažení koronavirem se šíří i do dalších krajů. V Česku bylo ve středu večer 94 prokázaných případů nákazy novým typem koronaviru. Od úterý se tak počet infikovaných zvýšil o 31, což je zatím největší denní nárůst nakažených v zemi. Dva pacienti museli být podle něj kvůli infekci hospitalizováni na jednotce intenzivní péče. "Máme teď nově hlášenou pacientku z Brna, která je na lůžku intenzivní péče. A pacient na Bulovce byl rovněž dnes zaintubovaný," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dodal, že v Česku nebyl zaznamenaný žádný další podobný případ, jako byl pražský taxikář, u kterého není jasný zdroj nákazy. Z potvrzených nakažených se z nemoci COVID-19 zatím nikdo nevyléčil. "Přestože jsou někteří pacienti, kteří již neprojevují nějaké klinické příznaky, to znamená v zásadě se cítí zdraví, tak stále jsou infekční," řekl Vojtěch České televizi. První případy nákazy koronavirem byly v Česku potvrzeny 1. března.

Uzavření škol v Česku, zavedené jako opatření proti šíření nového koronaviru, může podle odborníka paradoxně ohrozit životy seniorů, kteří jsou nákazou nejvíc ohroženi. Děti totiž mohou být nakaženy, ale bez příznaků nemoci, a nakazí pak prarodiče, kteří je budou hlídat. ČTK to řekl vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. Lidé by proto měli podle něj seniory chránit před nákazou a zbytečně nechodit do jejich blízkosti, i když na sobě necítí žádné příznaky nemoci, jako je horečka, bolest svalů nebo dušnost.

Asociace: Polovina poskytovatelů sociálních služeb už nemá roušky

Téměř polovina poskytovatelů sociálních služeb v Česku, kteří zajišťují péči o seniory, postižené a další potřebné, už nemá pro své pracovníky roušky. Personálu v další desetině zařízení pak roušky vydrží nejdéle na tři dny. Ukázal to průzkum Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS), do kterého se zapojilo přes 700 zařízení z celé republiky. V domovech pro seniory žije asi 65.000 lidí. Dalších asi 100.000 osob využívá terénní sociální služby. Asociace poskytovatelů a odboráři už minulý týden poukazovali na to, že nákaza novým koronavirem nejvíc ohrožuje právě seniory a případná nemoc COVID-19 u nich má nejzávažnější průběh.

FlixBus zastavil kvůli koronaviru provoz svých linek do Itálie

Autobusový dopravce FlixBus zastavil provoz svých linek na území Itálie. Spoje budou přerušeny do 3. dubna. ČTK to sdělila mluvčí dopravce Martina Čmielová. Jde o všechny vnitrostátní i mezinárodní linky společnosti do Itálie. Své autobusové linky do Itálie v minulém týdnu přerušil RegioJet. Z Česka je od minulého týdne přerušen také veškerý letecký provoz do severní Itálie. Itálie je z evropských zemí novým typem koronaviru zasažena nejvíce. Eviduje přes 10.000 případů.

Ministerstvo zakázalo soudcům služební cesty do zahraničí

Ministerstvo spravedlnosti zakázalo kvůli koronaviru soudcům i ostatním pracovníkům soudů služební cesty do zahraničí. Předsedy soudů vyzvalo, aby vyšli vstříc zaměstnancům s dětmi a umožnili jim pokud možno práci z domova. U zaměstnanců s nízkými příjmy by soudy měly podle úřadu zvážit uplatnění překážky v práci na straně zaměstnavatele.

Šéfka EK: EU kvůli koronaviru zřídí investiční fond

Evropská unie v rámci boje s novým typem koronaviru umožní státní pomoc pro postižené firmy a vytvoří investiční fond v hodnotě 25 miliard eur (asi 640 miliard Kč) s cílem zmírnit dlouhodobý ekonomický dopad současné epidemie. Při telekonferenci se na tom shodli šéfové zemí a vlád Evropské unie. "Využijeme všechny prostředky, které máme k dispozici, aby evropská ekonomika této bouři odolala," ujistila von der Leyenová. Tyto peníze budou určeny na zdravotnické systémy jednotlivých zemí, pro malé a střední firmy a pro trh práce a další citlivé části ekonomiky. Podle šéfky komise budou uvolňovány v těsné spolupráci s členskými státy bloku. V nejbližší době prý bude možné na investice související s bojem proti koronaviru vydat 7,5 miliardy eur. Dění kolem epidemie sledují po celém světě finanční trhy s napětím a řadu společností vývoj výrazným způsobem zasáhne.

Český premiér Andrej Babiš na telekonferenci prohlásil, že "bohužel se ztratil čas". Podle jeho vyjádření pro Českou televizi by také ostatní země EU "měly přijmout taková drastická opatření, jak jsme přijali my, protože situace je vážná a je potřeba postupovat společně". Babiš také zkritizoval, že tříhodinová videokonference se uskutečnila bez Velké Británie. "Řekl jsem, že vir nezná ani brexit, ani schengen, takže je dobré mít u stolu Velkou Británii, i Srbsko, i západní Balkán," uvedl šéf české vlády.

Ústavní činitelé odmítli nátlak Číny, odsoudili vyhrožování

Nejvyšší ústavní činitelé ve společném prohlášení odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními. Reagovali tak na dopis čínského velvyslanectví kvůli plánované cestě senátorů na Tchaj-wan. Zdůraznili, že Česko i jeho představitelé mají právo na nezávislé rozhodování v zahraniční politice. Potvrdili i zájem rozvíjet ekonomickou a kulturní spolupráci s Tchaj-wanem, podle nich to nezpochybňuje politiku jedné Číny, kterou Česko zastává. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se ústavní činitelé v bodě, který se týká Číny, neshodli, a museli hlasovat o znění společného prohlášení. Vystrčil před schůzkou mluvil o tom, že chce navrhnout odvolání čínského velvyslance.

Ústavní činitelé: Z Afghánistánu se nesmíme stáhnout překotně

Alianční vojska by se z Afghánistánu neměla stahovat překotně, varovali čeští ústavní představitelé. Řešení konfliktu je podle nich hlavně v afghánských rukách. Uvedli to ve společném prohlášení, na kterém se shodli na schůzce na Pražském hradě. Geograficky by se Česko mělo soustředit hlavně na oblasti přiléhající k Evropě a na oblasti, které jsou pro bezpečnost Evropy významné. Zdůraznili vzrůstající význam stabilizace a zajištění bezpečnosti v regionu Sahelu. Česká armáda se společně se spojenci angažuje v Mali, kde bojuje proti islámským radikálům. V zemi v současné době zajišťuje ochranu velitelství výcvikové mise Evropské unie, podílí se také na výcviku a na ochraně výcvikové základny. Od poloviny roku převezme velení této misi. Zároveň ministerstvo obrany navrhlo účast v protiteroristické jednotce Takuba, kterou by společně vytvořili pod francouzským velením některé evropské země. Česká armáda by do této bojové mise chtěla vyslat své speciální síly. Vláda již záměr odsouhlasila, nyní musí ještě vyslání vojáků schválit Parlament.

Stát dá dopravcům 100 mil. Kč na dezinfekci a ochranné pomůcky

Stát vyčlení pro soukromé dopravce 100 milionů korun na pořízení dezinfekčních a ochranných pomůcek pro řidiče a další personál ve veřejné dopravě. Jde asi o 30.000 zaměstnanců. Ministerstvo dopravy také zajistilo zásoby dezinfekce, které bude v případě nutnosti dopravcům dodávat. Na tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). V minulých dnech bylo zintenzivněno čištění vozů a nádraží. Podle ministra cestuje ve veřejné dopravě, zejména po uzavření škol, méně lidí. "Veřejná doprava je klíčové místo, kde dochází k potkávání velkého počtu lidí. Musíme to mít z hlediska hygieny a ochrany pod kontrolou," uvedl Havlíček.

Celní správa poskytla ministerstvu zdravotnictví 30.470 litrů zabaveného nelegálního lihu na výrobu dezinfekčních přípravků. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude dezinfekce primárně využita na autobusová a vlaková nádraží a veřejné prostory, které jsou přestupními místy a koncentruje se v nich velké množství lidí. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí a zdravotnictví. Důvodem mimořádného kroku je vysoká poptávka po dezinfekčních prostředcích a potřeba zajistit co nejplynulejší zásobování. "Líh je velmi účinná dezinfekce. Místo do ekologické likvidace tak v průběhu středy a čtvrtka zamíří do laboratoře, kde z něj podle receptury Světové zdravotnické organizace vyrobíme kvalitní dezinfekční směs," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Pošta kvůli koronaviru připravila bezkontaktní doručování

Česká pošta připravila pro lidi v karanténě kvůli koronaviru bezkontaktní způsob doručování. I zásilky určené do rukou adresáta mu doručovatel uloží do schránky, nebo je nechá na poště, kde si je bude moci do měsíce vyzvednout. Uvedl to generální ředitel Roman Knap. Pošta také převezme z tiskárny v Ústí nad Labem druhou zhruba polovinu z téměř pěti milionů letáků ministerstva zdravotnictví s informacemi o koronaviru. S roznášením do schránek začne ve čtvrtek. Již během úterka a dneška doručovatelé roznášejí první část letáků. Putovaly zejména na Moravu. Do konce týdne by měla pošta letáky doručit na všechny adresy.

U bezkontaktního doručování je podle Knapa nutné, aby se dopředu doručovatel dozvěděl, že je adresát v karanténě, případně bude bezkontaktně doručovat do oblastí, které budou jako karanténní označeny příslušnými úřady. Doručovatelé a zaměstnanci na přepážkách ode dneška dostávají dezinfekční gely a spreje. Těch má podnik zásobu zhruba 10.000 a další má objednané. Zhruba 2800 z necelých 30.000 zaměstnanců má malé děti ve věku šest až deset let, které po uzavření škol zůstanou doma.

Škoda Auto se kvůli koronaviru obává problémů se zásobováním díly

Automobilka Škoda Auto se kvůli koronaviru obává problémů se zásobováním díly vyráběnými v Číně. Díly se dodávají do různých závodů firmy, postiženo jich tak může být v případě nedostatečných dodávek více, řekl ČTK vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera. Firma zaměstnancům doporučuje, aby zvážili nutnost všech svých pracovních cest do zahraničí. "V souvislosti s koronavirem ponechávají někteří naši čínští dodavatelé své závody nadále zavřené nebo v nich výrobu pomalu rozbíhají," řekl Kotera. "To může vést k případnému nedostatečnému zásobování díly a subkomponenty vyráběnými v Číně," uvedl.

Škoda Auto loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39.000 zaměstnanců, z toho v ČR téměř 34.000 lidí.

Některé nemocnice upozornily vládu na nedostatek respirátorů

Zástupci některých nemocnic upozornili na jednání na úřadu vlády ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), že nemají dostatek respirátorů. Ministr je ujistil, že do konce týdne jim stát zašle zásobu, která bude nemocnice na čas saturovat. Upozornil také, že stát se chce intenzivně zaměřit na rozšíření testování na koronavirus. Například v pražském Motole kvůli tomu ve středu vznikne nové odběrové místo. Setkání se zúčastnili zástupci 14 fakultních i krajských nemocnic, které vláda podle vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) už dříve vytipovala jako styčné nemocnice pro spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi a ministerstvem. "Bylo to velice konkrétní jednání. Nemocnice nám jasně řekly, v jaké jsou situaci a co potřebují," shrnul Babiš.

Ministerstvo zdravotnictví chce v březnu koupit 600.000 respirátorů, případně stejný počet i v dubnu. Vyplývá to z dokumentu, který projedná vláda.

Stát chce vyzvat studenty pátých a šestých ročníků lékařských fakult, aby pomohli v nemocnicích, kterým můžou chybět zdravotní sestry kvůli uzavření škol. Premiér Andrej Babiš (ANO) to uvedl v České televizi (ČT). Pomoct by mohli také studenti pedagogických fakult s hlídáním dětí, řekl premiér po schůzce s řediteli nemocnic k šíření nákazy nového typu koronaviru. Babiš uvedl, že s absencí sestřiček kvůli uzavření škol je větší problém ve Zlínském kraji.

Vítkovice Heavy Machinery jsou v insolvenci, výroba se zastavila

Představenstvo ostravské strojírenské společnosti Vítkovice Heavy Machinery podalo na firmu insolvenční návrh. Jako způsob řešení úpadku navrhlo reorganizaci. ČTK to za firmu oznámil Jaroslav Martínek. Ve firmě, která zaměstnává přibližně 800 lidí, se zastavila výroba. Dodavatelé energií jí odpojili elektřinu a teplou vodu, zaměstnanci jsou doma s 80 procenty mzdy.

Babiš a Rusnok: Ekonomika je na dopady koronaviru připravena

Připravenost české ekonomiky na dopady šíření koronaviru je velmi dobrá, a to jak ze strany vlády, tak i centrální banky. Po setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Babiš zároveň uvedl, že situace českého bankovního sektoru je jedna z nejlepších v Evropě, a proto vláda vyzve banky, aby byly nyní vstřícné k podnikatelům a firmám. Podle Babiše nemají Češi se splácením hypoték problémy. Za zásadní problém nemá ani Rusnok, banky samy posečkají, míní. "Není načase žádné paušální řešení," řekl Rusnok. Pirátský poslanec Tomáš Martínek žádal v otevřeném dopise členy České bankovní asociace ke zmírnění pravidel splácení hypoték a jiných úvěrů kvůli opatřením ke koronavirové nákaze.

Sněmovna podpořila zrušení osmi stovek nadbytečných předpisů

Osm stovek nadbytečných zákonů, nařízení a vyhlášek, které jsou sice formálně platné, ale už nepoužívané, by mohlo být zrušeno. Změnu má přinést vládní návrh zákona, který Sněmovna v úvodním kole projednávání podpořila. Norma má pomoci ke zjednodušení a zpřehlednění právního řádu. Návrh ruší zejména předpisy z období první republiky a protektorátu, ale také některé zákony i vyhlášky přijaté po roce 1989. Mezi rušené předpisy patří například zákon o ustanovení výpomocných sluhů z roku 1919, zákon o důsledcích neoprávněného pobytu pracovníků v cizině z roku 1969 nebo nařízení vlády z roku 1993 o ukončení omezení placení v hotovosti. Předpisy vybrala na základě vlastních analýz jednotlivá ministerstva.

ODS navrhla zrušit mimo jiné zákon o zrušení celibátu pro učitelky nebo předpis o pořadí soudních stolic, tedy soudních stupňů. Své návrhy, s nimiž přišla už předloni, chce podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury vtělit do vládní předlohy. Právní řád České republiky obsahuje přibližně 42.000 právních předpisů. Do roku 2021 chce vnitro vypracovat analýzu celého českého právního řádu.

Nezávislí divadelníci chtějí po vládě kompenzace za ušlý zisk

Zástupci nezávislé divadelní scény žádají po ministrovi kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), aby začala jednání o způsobu kompenzace škod, které údajně vzniknou zásahem státu kvůli prevenci šíření koronaviru. Napsali mu otevřený dopis, ve kterém uvádějí, že 90 procent personálu těchto divadel nepracuje v zaměstnaneckém poměru a jejich příjmy jsou závislé na počtu odehraných akcí. Mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová ČTK řekla, že se ministr se zástupci asociace a dalších nezávislých umělců v pátek sejde.

Bezpečnostní rada státu v úterý vyhlásila zákaz konání všech akcí, při nichž by se na jednom místě mohlo shromáždit více než 100 lidí. Od rána začala svá vystoupení rušit především divadla, a to scény zřizované státem, městy i divadla soukromá. Některé scény proto omezují kapacitu diváků, aby zůstala pod stovkou lidí, jiné chtějí hrát bez diváků a produkci přenášet po internetu; zřejmě by v takovém případě nemusely vracet vstupné. Některé, jako třeba Cirk La Putyka, už přímo požádaly své diváky o finanční podporu.

Počasí

Oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na horách i srážky vydatnější. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, na jihu kolem 15 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C.

Ve čtvrtek zasáhne většinu českých krajů silný vítr s nárazy až 70 kilometrů za hodinu. V noci foukat přestane, podle meteorologů se ale během pátku silný nárazový vítr znovu objeví kromě Čech také v části Moravy.