Denní souhrn zpráv

Ohledně klimatické neutrality Babiš doufá v kompromis lídrů EU

Premiér Andrej Babiš doufá, že lídři zemí Evropské unie naleznou v debatě o takzvaně klimaticky neutrální unii kompromis a že tento cíl nebude na začínajícím summitu EU znovu zablokován. Nejdůležitější je pro něj to, aby Česko mohlo i nadále rozhodovat o tom, z jakých zdrojů bude vyrábět elektřinu. Babiš to novinářům při příchodu na zasedání Evropské rady. Šéfové států a vlád EU budou probírat zejména to, zda podpoří cíl dosáhnout na úrovni evropského bloku k roku 2050 stav uhlíkové neutrality. To znamená, že by v polovině století byly veškeré emise oxidu uhličitého (CO2) v EU kompenzovány například vysázenými stromy. V červnu Evropská rada tento cíl nepodpořila, Česko se postavilo proti společně s Polskem a Maďarskem.

Babiš požadoval, aby lídři EU uznali jádro jako "čistý" zdroj a umožnili jeho podporu z unijních peněz. Podle posledního vyjádření je pro Babiše nejdůležitější energetická bezpečnost a "to, aby my jsme si mohli rozhodnout, jakou energii budeme vyrábět". Babiš už na schůzi evropských liberálů o záležitosti hovořil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který by podle něj měl jadernou energetiku prosazovat, protože "má 60 jaderných elektráren".

Počet obyvatel ČR za devět měsíců stoupl na 10,68 milionu

Počet obyvatel České republiky se za letošních devět měsíců zvýšil o 31.400 na 10,68 milionu. Kladně se na tom podepsala zejména zahraniční migrace, kterou nadále vedou občané Ukrajiny. Více lidí se narodilo, než zemřelo. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). "V průběhu tří čtvrtletí letošního roku se narodilo více než 85.000 dětí. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 to však bylo o téměř 2000 méně. Meziročně mírně ubylo jak dětí narozených vdaným ženám, tak ženám svobodným," uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Počet zemřelých meziročně klesl zhruba o 1500 na 83.700. Převažovali mezi nimi muži a v průměru jim bylo 72,8 roku. Průměrný věk zemřelých žen byl o sedm let vyšší.

Ze zahraničí se do Česka přistěhovalo 49.200 lidí, naopak 19.300 ze země odešlo. Mezi přistěhovalými i vystěhovalými dominovali Ukrajinci. Na druhém místě skončili Slováci následovaní občany Rumunska a Ruska.

Ministři obrany ČR a USA stvrdili podpisem nákup vrtulníků

Ministři obrany ČR Lubomír Metnar a USA Mark Esper ve Washingtonu stvrdili podpisem nákup vojenských vrtulníků pro českou armádu. Česká republika formou mezivládní dohody pořídí ve Spojených státech 12 vrtulníků firmy Bell za 14,6 miliardy korun. Ve výzbroji české armády nahradí ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35. Stroje by fyzicky armáda měla dostat v roce 2023. Součástí dohody je i výcvik pilotů a personálu, údržba, vybavení zbraňovými systémy či munice.

Podpis smlouvy podle Metnara otevřel novou kapitolu vzájemných vztahů, USA označil za jednoho z nejbližších partnerů České republiky. Dokončený nákup podle něj zlepší schopnosti české armády v oblasti podpory pozemních a speciálních sil, při transportu vojáků nebo odsunu raněných. "Je to velká akvizice, která samozřejmě zaručí armádě dalších x let užívat moderní techniku," dodal. Česká armáda podle něj obnovu vrtulníků potřebuje, protože dosud používá helikoptéry sovětské provenience, což s sebou nese potíže při servisu, údržbě, dodávkách náhradních dílů nebo při spolupráci se západními spojenci.

Experti: Minimální důstojná mzda činí v Česku 31.463 Kč hrubého

Minimální důstojná mzda v Česku za práci na plný úvazek, aby stačila na pokrytí potřeb i na volný čas a menší spoření, podle expertů činí letos 31.463 korun hrubého. V Praze je to pak kvůli vyšším nákladům 36.850 korun. Tým odborníků ve výpočtu zohlednil náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání i volný čas a úspory na nečekané výdaje, a to pro dva lidi. Výsledky na tiskové konferenci představily Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR a Kateřina Smejkalová z Nadace Fridricha Eberta.

Podle Českého statistického úřadu průměrná hrubá měsíční mzda v zemi ve třetím čtvrtletí dosáhla 33.697 korun. Polovina lidí nevydělávala ani 29.549 korun hrubého. "Polovina lidí u nás minimální důstojnou mzdu nedostává. Jsou to nízkokvalifikované profese. Ve větším počtu také ženy, které u nás vydělávají v průměru o pětinu méně než muži," uvedla Smejkalová. Podotkla, že na minimální důstojnou mzdu nedosáhnou ale ani lidé s vyšší kvalifikací a vzděláním. Zmínila nižší úředníky z radnic, pracovníky v sociálních službách, vysokoškolské učitele, kuchaře ve školách či divadelníky a filharmoniky.

Lidé asi budou mít právo řešit se státem úřední věci elektronicky

Lidé pravděpodobně získají právo řešit se státem úřední věci výhradně elektronicky. Listinná forma ale zůstane zachována, hlavně kvůli seniorům. Po občanech by měly státní úřady požadovat nezbytné údaje pouze jednou. Změny má přinést zákon o právu občanů na digitální služby, který schválil Senát. Normu dostane k podpisu prezident. Zákon počítá s vytvořením katalogu služeb státu, které se budou poskytovat elektronicky. Vláda má tyto služby během příštího roku stanovit vyhláškou a postupně doplňovat. Elektronicky by si lidé měli do budoucna vyřídit například změny v dokladech, výpisy z rejstříků nebo žádosti o státní podporu, prioritou by měla být elektronizace stavebního řízení.

Vzrostl počet obětí útoku v Ostravě, lidé sbírají na oběti peníze

Počet obětí úterní střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava stoupl na sedm po úmrtí postřelené ženy, která byla po útoku v kritickém stavu. Jeden z ostatních dvou postřelených už byl dnes propuštěn domů, další zůstává v nemocnici ve stabilizovaném stavu. Ordinace a čekárna v poliklinice nemocnice, kde útočník střílel, se už otevřely pacientům. Policisté už také vydali většině svědků střelby věci, které lidé v panice nechali na místě útoku. Lidé zatím od středečního večera stihli vybrat pro rodiny obětí střelby a zraněné už skoro 300.000 tisíc korun a další peníze přislíbily kraj i město.

Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska začal v čekárně traumatologické ambulance bez varování střílet z nelegálně držené zbraně v úterý po 07:00. Pak odešel a asi o tři hodiny později spáchal v Děhylově na Opavsku sebevraždu. Střelec v čekárně zabil šest lidí a tři zranil. Mezi zraněnými byla žena, kterou útočník střelil do hlavy. Od úterka byla v kritickém stavu.

Žádná částka za dešifrování systému nemocnice nepadla

Experti pracující na odstranění počítačového viru v benešovské nemocnici našli indicie, že pro dešifrování zavirovaného systému mají někoho kontaktovat. Žádný konkrétní návrh, kolik či co dotyčný za dešifrování požaduje, ale nepadl. ČTK to řekl mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Radek Holý. Experti úřadu pomáhají s odstraněním problému.

Po útoku počítačovým virem je stále omezený provoz v nemocnici, IT specialisté pracují na nápravě. Holý potvrdil, že nemocniční systém napadl kryptovir, který data zašifruje. Navíc je typu ransomware, což znamená, že útočník za dešifrování požaduje výkupné či výpalné. Provoz zdravotnického zařízení ochromil počítačový kryptovirus v noci na středu, napadl nemocniční počítačový systém. Nelze spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, všechny plánované operace nemocnice zrušila. Případ vyšetřuje i policie, a to jako jako neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

Praha podepíše smlouvu s tchajwanskou Tchaj-pejí

Praha podepíše sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí. Smlouva bude podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) apolitická a bude se týkat ekonomické, obchodní a kulturní spolupráce. Záměr schválili pražští zastupitelé. Spolupráce s tchajwanským hlavním městem začala v roce 2001 na základě memoranda. Na uzavření smlouvy se domluvilo vedení města při návštěvě Tchaj-wanu letos na jaře. Praha letos v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává politiku jedné Číny.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Podle schváleného dokumentu by se Praha mohla inspirovat zkušenostmi tchajwanské strany s využitím chytrých řešení ve zdravotnictví, vzdělávání či dopravě. Od tchajpejské zoologické zahrady by mohla získat luskouna, jediného savce, který má na těle šupiny. Mezi městy se naváže také spolupráce v kultuře, turistickém ruchu a vzdělávání včetně studentských výměn.

Zkouška z češtiny pro žadatele o trvalý pobyt se možná ztíží

Od roku 2021 se možná ztíží zkouška z češtiny pro cizince, kteří pochází ze zemí mimo EU a chtějí v ČR získat trvalý pobyt. Vyplývá to z návrhu novely nařízení vlády, který připravilo ministerstvo školství. Podle něj by žadatelé o trvalý pobyt měli nově prokazovat znalost českého jazyka zhruba na úrovni pokročilých. Dosud jim stačilo umět jen úplné základy českého jazyka. Podmínkou k novele je navýšení rozpočtu na zkoušku z 1,65 milionu na 4,51 milionu korun.

Cizinci ze zemí mimo Evropskou unii, kteří chtějí v Česku získat trvalý pobyt, musí nyní složit zkoušku z češtiny na základní úrovni. Podle společného evropského systému pro hodnocení znalostí jazyka, který má šest stupňů, je to úroveň A1. Od 1. ledna 2021 by se zkouška měla zvýšit na úroveň A2. Ministerstvo záměr zdůvodnilo mimo jiné tím, že vláda označila současnou úroveň zkoušky již v roce 2015 za nedostatečnou pro samostatnou komunikaci cizince a pro jeho integraci do společnosti. "Udělením trvalého pobytu získává cizinec veškeré sociální výhody, jako například podporu v nezaměstnanosti, účast na zdravotním nekomerčním pojištění, a je tedy nutné, aby měl dostatečné jazykové nástroje na to, aby jich mohl využít a nepotřeboval v běžném životě tlumočníka či jakéhokoliv jiného prostředníka," uvedlo ministerstvo.

Složení zkoušky z češtiny je jednou z podmínek pro získání trvalého pobytu pro lidi ze států mimo EU. Další podmínkou je, že v ČR žijí minimálně pět let. Nejpočetnější skupiny žadatelů, které zkoušku v minulých letech s úspěchem skládaly, tvořili Ukrajinci, Vietnamci či Rusové. Občané ze států Evropské unie ji dělat nemusí.

Bývalý protidrogový koordinátor Vobořil navrhuje konopné kluby

Zřízení konopných společenských klubů v Česku, kde by bylo možné regulované užívání a samopěstování konopí pro léčebné účely, navrhuje bývalý protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj by centrum zajišťovalo substituční léčbu závislým, přispělo by i k omezení černého trhu. Vobořil návrh představil na semináři v Praze, kde spolu debatovali experti a zastánci legalizace konopí. Národní strategie proti závislostem do roku 2027 s kluby či podobnými zařízeními nepočítá.

V Česku je možné pěstovat technické konopí s malým množstvím omamné látky, s licencí pak i konopí pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou vybraní lékaři, a to třeba pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Podle Vobořila konopné sociální kluby zavedla třeba Barcelona. Jejich fungování upravuje městská vyhláška a vládní katalánský předpis. Zařízení má do stovky členů. Drogu neprodává, alkohol v něm není. Nabízí i zdravotní program.

Počasí

Zataženo až oblačno, místy slabé sněžení, pod 400 m déšť se sněhem. Maximální teploty -2/+2 °C, místy až 4 °C, na horách kolem -3 °C.