Denní souhrn zpráv

Zemanovi chybí debata o rizicích, která hrozí Hedvábné stezce

Prezident Miloš Zeman plně podporuje základní koncept projektu nové Hedvábné stezky. Postrádá ale debatu o rizicích, která mu hrozí. Za jedno z rizik označil obchodní válku mezi Spojenými státy a Evropskou unií, která se podle něj už stala faktem. Zeman to řekl v Pekingu na konferenci věnované tomuto projektu, nazývanému iniciativa Pásu a stezky. Zeman se zároveň opět zastal společnosti Huawei. Řekl, že jako bezpečnostní riziko byla označena bez jakýchkoli seriózních důkazů.

Zeman se na konferenci v Pekingu krátce sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. ČTK to řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Konference se v Pekingu koná od pátku, dnes končí. Kromě Putina na ni přijel například rakouský kancléř Sebastian Kurz nebo italský premiér Giuseppe Conte, celkem jsou v hlavním městě Číny zhruba čtyři desítky prezidentů či premiérů. Je to už druhé setkání světových státníků nad tématem Hedvábné stezky.

Do ČR ropovodem Družba neteče ropa, Unipetrol chce půjčku z rezerv

Do Česka aktuálně ropovodem Družba neteče žádná ruská ropa kvůli jejímu znečištění organickým chloridem. ČTK to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Český petrochemický holding Unipetrol kvůli tomu požádal o zápůjčku ropy ze státních nouzových zásob, uvedl Švagr v České televizi. Litvínovská rafinerie, která patří Unipetrolu, má podle Švagra zásoby asi na sedm dnů. Situaci označil za vážnou a komplikovanou. Unipetrol již dříve uvedl, že je zajištěno nepřetržité zpracování ropy v českých rafineriích. Unipetrol podle Švagra odmítl kontaminovanou ropu přijmout z logických důvodů, protože je v litvínovské rafinerii nezpracovatelná. Mohla by poškodit zařízení rafinerie.

Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak uvedl, že čistá ropa by se měla dostat ropovodem na hranici s Běloruskem znovu v pondělí 29. dubna. Z Ruska do Česka ale ropa teče několik dnů.

Životní úroveň v ČR se zvedá, ceny jsou průměru EU blíž než mzdy

Životní úroveň v Česku se za posledních 15 let zvedla. Při vstupu do EU v roce 2004 odpovídala zhruba dvěma třetinám průměru původních 15 unijních států, předloni byla na více než čtyřech pětinách. Uvedlo to české zastoupení Evropské komise. Z mezinárodního srovnání v české statistické ročence a z údajů Eurostatu ale také vyplývá, že ceny v Česku se unijnímu průměru blíží mnohem víc než mzdy. I tak ČR zůstává zemí s nejnižší mírou chudoby v osmadvacítce.

Podle údajů Eurostatu průměrný mediánový hrubý hodinový výdělek v roce 2014 v osmadvacítce přesahoval 13 eur (v přepočtu asi 334 korun). V Česku byl pod pěti eury (nyní zhruba 129 korun), byl tak zhruba třetinový. Česká kupní síla pak odpovídala asi třem pětinám evropského průměru. Mzdy a platy se v ČR sice v posledních letech rychleji zvedají, rostou ale i v ostatních státech. Češi tak kolegy v západních zemích zatím příliš nedohánějí.

Ceny v Česku jsou sice nižší než evropský průměr, postupně se mu ale přibližují. Zatímco rok po vstupu do unie byly na 58 procentech průměrných cen osmadvacítky, předloni na 69 procentech. České ceny za potraviny odpovídaly 83 procentům evropského cenového průměru, za oblečení byly průměrné a za obuv na 93 procentech. Za alkohol se platilo 83 procent průměrných evropských cen. Češi po Skandinávcích, Francouzech a Britech utratí největší část svých výdajů za bydlení. Za střechu nad hlavou, vodu a energie dají přes čtvrtinu vydaných peněz.

Leo Express doveze první vlaky z Číny v druhé polovině roku

První vlaky, které společnost Leo Express koupila od čínského výrobce CRRC, dorazí do České republiky ve druhé polovině letošního roku. Poté budou testovány na okruhu ve Velimi. O podrobnostech dodávky jednal v Číně v těchto dnech generální ředitel firmy Leo Express Peter Köhler. Dopravce si u čínského výrobce objednal tři elektrické soupravy s opcí na dalších 30, spolupráce bude mít hodnotu přes pět miliard korun. Leo Express se podílel na vývoji designu vlaku, řekl ČTK Köhler. Výběr společnosti CRRC zdůvodnil tím, že čínská firma byla ochotna vyvinout nový vlak podle požadavků Leo Express. Souprava podle něj bere v potaz také ergonomické požadavky zákazníků Leo Express. Na výrobě se podle něj podíleli i čeští subdodavatelé, jako jsou designérská studia a dodavatelé komponent.

Choceňská mlékárna: Změna názvu pomazánkovému máslu neuškodila

Změna názvu pomazánkového másla na tradiční pomazánkové se v prodejích Choceňské mlékárny neprojevila. Navíc původní pojmenování lidé používají běžně dál, i když nařízení Soudního dvora EU trvá již pět let, konkrétně od dubna 2014. ČTK to řekl ředitel mlékárny Pavel Marek. Přejmenování výrobku nařídil Soudní dvůr EU, protože neobsahuje dostatečné množství tuku jako klasické máslo. Za propagaci a nové obaly firma před pěti lety zaplatila 3,5 milionu korun, což je asi nejvíc, co kdy vydala za změnu designu a následnou osvětu, že výrobek zůstává stejný, jen má jiné jméno. Ředitel považuje nařízení EU za mírně nespravedlivé.

Tradiční pomazánkové vyrábí pět firem, v nabídce ho má také Madeta, Mlékárna Bystřice pod Hostýnem, Jaroměřická mlékárna a nověji také Olma. Na českém trhu má Choceňská mlékárna zhruba poloviční podíl, řekl Marek. Pomazánkové máslo vzniklo kvůli nedostatku mléčného tuku na výrobu klasického másla. Dnes již neexistující liberecká mlékárna uvedla podle státního zadání v roce 1977 na trh roztíratelnou pomazánku, která máslo nahradila.

Podle vědců hrozí ČR za navrhované zóny NP Šumava sankce

Pokud ministerstvo životního prostředí schválí nové vymezení zón šumavského národního parku v navrhované podobě, skupina vědců hodlá podat stížnost k Evropské komisi. Chystaný dokument podle nich dostatečně nebere v potaz ochranu přírody ve významných lokalitách. Vědci k navrhované zonaci podali 32 připomínek. Pokud by Evropská komise uznala, že dostatečně neochraňuje přírodu, mohla by České republice uložit pokutu nebo zastavit dotace. ČTK to řekl zástupce vědců Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Návrh vymezení zón s různým stupněm ochrany šumavského národního parku, který má platit následujících 15 let, bude 7. června projednávat rada NP Šumava. Do té doby může laická i odborná veřejnost podávat připomínky k dokumentu. Definitivní podobu takzvané zonace, která rozdělí Šumavu na čtyři části s rozdílným režimem ochrany přírody, následně schvaluje ministerstvo životního prostředí.

Světoví i čeští filmaři požadují propuštění barmského režiséra

Více než 450 filmařů podepsalo otevřený dopis, v němž vyzvalo barmskou vládu, aby byl okamžitě propuštěn vězněný dokumentarista a režisér Min Tchin Ko Ko Ďi. Ten čelí v zemi obvinění z "urážky a hanobení armády"; úřady ho zadržely na začátku dubna, napsal web Screen Daily. K výzvě se připojil mimo jiné i umělecký ředitel karlovarského mezinárodního filmového festivalu Karel Och či šéf lidskoprávního filmového festivalu Jeden svět Ondřej Kamenický. Prominentní barmský režisér byl obviněn poté, co na svém facebookovém účtu zveřejnil příspěvky, jimiž vyjádřil obavy o připravované ústavní změny.

Spolupracovníci se obávají zejména o režisérovo zdraví. Muž se dlouhodobě léčí s rakovinou jater a před třemi měsíci podstoupil těžkou operaci. Podle webu Screen Daily měl umělec při čtvrtečním soudním jednání potíže stát, podle místních médií v soudní síni omdlel. Soud ho přesto odmítl propustit na kauci, ve vazbě tak zůstane do dalšího přelíčení, které se má konat 9. května.

Češi se zapojili do týmu rentgenové družice pro výzkum vesmíru

Čeští vědci se zapojili do mezinárodního týmu, který pracuje na sestrojení rentgenové družice Athena Evropské kosmické agentury pro zkoumání vesmíru. Pro přístroj budou vyrábět elektroniku pro správné fungování přístroje. V tiskové zprávě o tom informoval Astronomický ústav Akademie věd České republiky (AV ČR). Česko se stalo třináctou zemí v konsorciu vedeném Francií. Zúčastní se i prvních měření po vypuštění přístroje do vesmíru v roce 2031.

Cílem rentgenové družice Athena je pochopit, jak vznikly struktury hmoty, které vědci pozorují ve vesmíru a jak se zformovaly černé díry v galaxiích. Po roce 2030 by měla podle vědců patřit mezi hlavní pilíře astronomického výzkumu.

Prahou prošel průvod odpůrců potratů a zastánců tradičních rodin

Centrem Prahy prošel tradiční průvod odpůrců potratů a zastánců tradičních rodin. Do akce se podle organizátorů z Hnutí pro život zapojilo 10.000 lidí. Policie počet účastníků nekomentovala. Na začátku akce u Rudolfina zasahovala proti několika desítkám aktivistek a aktivistů, kteří se snažili průvodu zablokovat cestu. Jeden člověk skončil na policejní stanici. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Podle Kateřiny Jelínkové ze spolku Kolektiv 115 chtěla skupina vyjádřit svůj nesouhlas s "ultrakonzervativní politikou" a snahami o omezování práv žen.

Kardinál Duka, kterého doprovázela ochranka, vyrazil v Národním pochodu pro život a rodinu z Klárova na Václavské náměstí. V průvodu šla řada katolických kněží a řádových sester. Slyšet bylo náboženské zpěvy. Na konci pochodu z megafonu zněly modlitby v latině. Po cestě čekaly další skupinky aktivistek a aktivistů, kteří se zastávali práv žen na rozhodování o vlastním životě či gayů a lesbických žen.

Československo mělo zákon, který umožňoval umělé přerušení těhotenství, od roku 1957. Žádosti o zákrok posuzovaly v minulosti interrupční komise. Umělých přerušení těhotenství v Česku od počátku 90. let ubývá. Předloni jich statistický úřad zaznamenal 19.400. V roce 2015 bylo zákroků o tisícovku víc, v roce 2010 pak 24.000.

Vnuk továrníka daroval muzeu v Ústí obraz a telegram od Masaryka

Vnuk posledního majitele továrny na mýdlo s jelenem daroval ústeckému muzeu několik rodinných památek. Britský občan Peter Schicht předal řediteli muzea Václavu Houfkovi obraz významného českého malíře Jaroslava Šetelíka a osobní telegram československého velvyslance v Londýně a později ministra zahraničí československé exilové vlády Jana Masaryka Georgu Schichtovi. Rodina Schichtů byla významnou průmyslnickou rodinou, která do Ústí nad Labem přišla v 80. letech 19. století. Ve čtvrti Střekov založila továrnu na jedlé tuky, oleje a drogistické zboží. Ta se později stala největší takovou továrnou na evropském kontinentě, na konci 20. let 20. století firma zaměstnávala jen v Ústí 4000 lidí. Právě v Británii Schichtovi pomáhali zakládat koncern Unilever.

Sedmdesátiletý Peter Schicht navštívil Ústí poprvé v životě. Přijel společně s manželkou, dvěma dcerami a jejich partnery. "Dříve jsem se k tomu neodhodlal, ale teď jsme dostali pozvání od muzea. Je to pro mě velmi zajímavé s ohledem na historii naší rodiny. Se zájmem pozoruji, jaký je v Česku nyní po více než 70 letech po válce zájem o historii Němců v Čechách," uvedl Schicht, který prý od svého dědečka a otce o Ústí mnoho slyšel.

Zrestaurované Lásky jedné plavovlásky se budou promítat v Cannes

Zrestaurovaný film režiséra Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky bude uvedený na letošním filmovém festivalu v Cannes. Po snímcích Ikarie XB 1 a Démanty noci bude třetím digitálně opraveným dílem československé kinematografie, které se na této prestižní filmové přehlídce představí. Do českých kin se Lásky jedné plavovlásky vrátí počátkem června. O zařazení Formanova snímku do sekce Cannes Classics informovala Veronika Bokšteflová z Národního filmového archivu (NFA).

V Kolíně a Čelákovicích končí stavba parkovacích věží pro kola

V Kolíně a Čelákovicích u Prahy stavebníci téměř současně dokončují stavbu parkovacích věží pro kola. V Kolíně by měla věž začít lidem sloužit 10. května, v Čelákovicích zřejmě na konci května, řekli ČTK místostarosta Kolína Michael Kašpar (Změna pro Kolín) a starosta Čelákovic Josef Pátek (ODS). Věž v Kolíně se začala stavět na podzim, vyšla zhruba na 13 milionů korun, většinu nákladů pokryla dotace. Věž bude pro více než 100 kol, za úschovu zaplatí cyklista pět korun za den. V Čelákovicích je investorem Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Věž bude obložená dřevem. Parkovací věže pro kola jsou v kraji například již v Lysé nad Labem a Poděbradech na Nymbursku.

Sport

Hokejisté Třince porazili v pátém finále play off extraligy Liberec 3:2 ve druhém prodloužení a dělí je jedna výhra od zisku mistrovského titulu. Nejdelší utkání sezony a páté nejdelší v historii samostatné české nejvyšší soutěže rozhodl v čase 86:11 Ondřej Kovařčík.

Tenistka Petra Kvitová porazila na turnaji ve Stuttgartu Nizozemku Kiki Bertensovou 7:6, 3:6, 6:1 a postoupila do finále. O druhý letošní a celkově 27. titul se v neděli utká s Estonkou Anett Kontaveitovou, které skrečovala druhé semifinále světová jednička Japonka Naomi Ósakaová. Bez ohledu na výsledek se Kvitová posune v žebříčku na druhé místo.

Tenistka Markéta Vondroušová zvládla s přehledem český duel v semifinále antukového turnaje v Istanbulu a po výhře 6:2, 6:1 nad Barborou Strýcovou postoupila podruhé v sezoně do finále. O druhý titul v kariéře se v neděli utká s šestou nasazenou Chorvatkou Petrou Martičovou, které vzdala Margarita Gasparjanová z Ruska. "Bára je pro mě těžká soupeřka. Hrajeme spolu debla, rozumíme si a tak si naše zápasy moc neužívám," řekla Vondroušová.

Vítězem Rallye Šumava se stal Václav Pech a ukončil sérii domácích triumfů Jana Kopeckého. Továrního jezdce Škody o výhru připravil defekt.

Nejlepší český freestyle motokrosař Libor Podmol si při pátečním závodě mistrovství světa v Mnichově zlomil obě nohy a čeká ho několikaměsíční léčba. V Německu ihned podstoupil operaci a další ho přibližně za dva týdny čeká. "Na odrazové rampě jsem zaklapl plyn příliš brzo a motorka se mi ve vzduchu přetočila. Musel jsem z ní vystoupit, bohužel za cenu zlomenin. Bylo to pekelně nepříjemné. Nezbývá než se nyní přesunout do programu rychloléčby," uvedl Podmol v tiskové zprávě. Mistr světa z roku 2010 ve finálové jízdě v Mnichově útočil na stupně vítězů. Pád jej postihl v posledním dvojnásobně bodovaném skoku. Je tak jasné, že Podmol se 11. května nezúčastní plánované exhibice na pardubickém dostihovém závodišti, kde plánoval na motorce přeskočit Taxisův příkop.

Počasí

Zpočátku zataženo až oblačno a místy déšť, od západu proměnlivá oblačnost a místy přeháňky. Nejvyšší teploty 13 až 17 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C.

Následující čtyři týdny mají být teplotně spíše průměrné, meteorologové vedra nečekají. Průměr nejvyšších teplot bude v květnu okolo 19 stupňů.