Denní souhrn zpráv

Na fóru ČR-Vietnam byla uzavřena memoranda, ve hře přímý letecký spoj

Na česko-vietnamském podnikatelském a investičním fóru v Praze bylo uzavřeno několik dohod mezi firmami z obou zemí. Mezi nejzajímavější patří memorandum o porozumění na spolupráci při přípravě přímého letu mezi hlavními městy Prahou a Hanojí, kterou podepsali zástupci Letiště Praha a Bamboo Airways. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by byl velice rád, kdyby se přímé spojení spustilo do Vánoc. Akce se zúčastnilo přes 100 českých a přes 60 vietnamských firem. Fórum pořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) společně s Vietnamskou obchodní a průmyslovou komorou u příležitosti návštěvy vietnamského premiéra Nguyen Xuan Phuca a členů tamní vlády v ČR. Už po dopoledním separátním jednání s Phucem Babiš uvedl, že Česko by se mohlo ve Vietnamu prosadit především v těžebním či dopravním průmyslu. Na fóru slíbil vietnamskému premiérovi, že se bude osobně angažovat v prosazení záměru tamní vlády uzavřít dohodu o volném obchodu s Evropskou unií. Podle Českého statistického úřadu je v Česku zhruba 61.000 Vietnamců. Po Ukrajincích a Slovácích tvoří třetí nejpočetnější menšinu v Česku.

Policie navrhla v kauze Čapí hnízdo obžalobu Babiše a dalších

Vládní ČSSD musí podle předsedy Jana Hamáčka vyčkat, jak se ke kauze Čapí hnízdo postaví státní zástupce. Napsal to ČTK. Stejnými slovy záležitost předtím okomentoval první místopředseda strany Roman Onderka. Policie navrhla obžalovat Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze kolem dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Návrh nyní posoudí žalobce. Podle Babiše aktuální krok policie potvrzuje, že Čapí hnízdo je politická kauza. Dodal, že nevidí důvod, aby o záležitosti jednala koalice. Předseda ODS Petr Fiala v reakci na dotaz ČTK uvedl, že premiér by měl rezignovat, pokud bude obžalován. "Aby mohl svoje osobní a podnikatelské problémy vyřešit, jako každý jiný občan v takovéto situaci. Poškozuje to pověst vlády i pověst ČR v zahraničí," poznamenal. "Policie navrhla obžalovat premiéra této země, hrozí mu deset let vězení. To je stav ČR v roce 2019 a snad také definitivní odpověď na otázky, proč Piráti odmítli jít s ANO do vlády. Pan premiér podniká aktivní kroky, které ukazují, že je v politice za účelem osobního zisku," uvedl na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který je od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Odbory: Kratší práce bez krácení mzdy se dohodla v 77 pct firem

Víc než tři čtvrtiny z 5500 společností a firem v Česku, kde o podmínkách vyjednávali odboráři a zaměstnavatelé, mají kratší pracovní dobu bez krácení mzdy. ČTK to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Centrála prosazuje zkrácení práce o půl hodiny denně z osmi na 7,5 hodiny. Argumentuje tím, že Češi tráví v zaměstnání mnohem víc času než lidé v jiných vyspělých zemích. "Podařilo se nám v 77 procentech firem, kde vyjednáváme, zkrátit pracovní dobu o půl hodiny bez ztráty mzdy. Nikoho to nepoškodilo, nesnížilo to výrobu, naopak to zlepšilo kondici," uvedl Středula.

Odbory už dřív uvedly, že Česko má takovou délku pracovní doby, jaká byla ve vyspělých evropských zemích v 70. letech minulého století. Čeští pracovníci za rok odpracují v průměru přibližně o 400 hodin víc než jejich němečtí kolegové. Zatímco německý zaměstnanec měl na svém kontě 1363 hodin, jeho český kolega 1770. "Za čtyři roky odpracuje český zaměstnanec o rok víc než německý, za kariéru je to o deset let víc. Je to fatální rozdíl. Lidé se pak cítí také mnohem víc unaveni," dodal předák. Zaměstnavatelé záměry odborů odmítají. Podle nich by zkrácení práce a víc dovolené v době nedostatku pracovních sil mohlo výrobu ještě víc ohrozit a dál by zpomalilo ekonomický růst.

Prezident jmenoval nové soudce, kritizoval pomalost soudů

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval 24 nových soudců. Nováčkům popřál aby nebyli líní, kritizoval také dlouhé trvání některých kauz. Vidět je to podle prezidenta například na kauzách bývalého hejtmana Davida Ratha, H-Systemu nebo také na "chaotickém rozhodování" v případu Lukáše Nečesaného, kterého Vrchní soud v Praze nedávno po mnoha soudních rozhodnutích zprostil obžaloby z vraždy kadeřnice. "Dodal bych, že to vidíme i na rozhodování Ústavního soudu, kde leží celá řada podání, včetně mého, aniž by se tím Ústavní soud laskavě zabýval," uvedl Zeman. Soudci podle něj nejsou přepracováni a jejich platové ohodnocení není natolik špatné, "aby bylo možné od nich vyžadovat vyšší pracovní výkony".

Vnitro: Policie podezírá 16 osob, že jsou zahraniční bojovníci

Policie eviduje 16 osob s vazbou na Českou republiku, které podezírá z toho, že se jedná o takzvané zahraniční bojovníky. Čtyři jsou českými občany, další osoby měly jinou formu pobytu nebo v Česku například měly příbuzné. Vyplývá to ze zprávy o projevech extremismu v roce 2018, kterou zpracoval odbor bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. Bezpečnostní informační služba (BIS) v říjnu přispěla k vypnutí sítě hackerských serverů libanonského šíitského hnutí Hizballáh v České republice, zemích Evropské unie a Spojených státech. Servery Hizballáhu sloužily ke kybernetické špionáži.

V šíření projevů rasové, etnické a náboženské nenávisti hrálo loni v České republice hlavní roli hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Ve zprávě o projevech extremismu za rok 2018 to uvedlo ministerstvo vnitra. Podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, zastínila SPD tradiční pravicové extremisty, jejichž význam naopak postupně upadal. Okamura ČTK řekl, že zprávu považuje za nesmysl a politicky motivovanou s ohledem na to, že vnitro vede ČSSD.

Petříček mluvil s Guaidóem, slíbil českou humanitární pomoc

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý v telefonátu s šéfem venezuelské opozice Juanem Guaidóem slíbil, že Česko poskytne Venezuele humanitární pomoc. Kritizoval také přítomnost ruských vojáků ve Venezuele, kteří jsou v zemi se souhlasem autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Petříček o tom informoval na twitteru. Ministerstvo na dotaz ČTK doplnilo, že česká humanitární pomoc Venezuele dosáhne deseti milionů korun. Česko uznalo Guaidóa začátkem února za prozatímního prezidenta Venezuely.

Zeman se v Číně zúčastní summitu k Hedvábné stezce

Jednání o nové Hedvábné stezce, šesté setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem nebo otevření veletrhu Beijing Expo čeká prezidenta Miloše Zemana na konci dubna při návštěvě Číny. Zúčastní se také velké recepce na českém velvyslanectví v Pekingu, která připomene 70 let od navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a tehdejším Československem. ČTK to řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Jiří Jindrák. Zeman má k plánům stavby nové Hedvábné stezky pozitivní vztah, projekt opakovaně podpořil, stejně jako čínské investice v Česku. Kriticky se k němu naopak staví některé země Evropské unie, které se obávají rostoucího vlivu Číny. Dvoudenní konference se má podle Jindráka zúčastnit asi 100 delegací, z toho 40 bude vedeno premiérem nebo prezidentem.

Zeman summit využije k několika bilaterálním setkáním. Má v plánu také otevření veletrhu Beijing expo, který se bude věnovat udržitelnému rozvoji a životnímu prostředí, nebo se zúčastní česko-čínského podnikatelského fóra. V rámci české podnikatelské delegace do Číny odcestuje přes 60 zástupců českých firem. Podle Lidových novin (LN) doprovodí prezidenta i hokejista a majitel hokejového klubu Rytíři Kladno Jágr, který bude podle dřívějších informací médií tváří hokejového turnaje Zimních olympijských her v roce 2022 v Pekingu. Cesty se má zúčastnit i někdejší fotbalový reprezentant Nedvěd, který se v minulosti stal patronem čínské Superligy.

Hypoindex: Průměrná sazba hypoték v březnu klesla na 2,9 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu klesla na 2,90 procenta z únorových 2,99 procenta. Je to největší meziměsíční propad od března roku 2015. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Od té doby vesměs rostla. Nižší sazby přilákaly v březnu do bank více klientů než v předchozích měsících. "Dobrý březnový výsledek je ve stínu celého prvního čtvrtletí, které bylo jedno z nejslabších. V meziročním srovnání činí propad objemu hypoték více než 30 procent. Jarní měsíce bývají vždy silnější a sazba může v dalších měsících opět klesat. Banky mají velké množství likvidity a pobídky v podobě akčních nabídek mohou pokračovat," řekl ČTK hypoteční specialita ChytryHonza.cz Daniel Horňák.

Česká národní banka chystá novelu zákona, která by mohla učinit hypotéky dostupnější pro mladé do 36 let. Kdyby prošla, mladí by si bez problémů mohli sjednat hypotéku až na 100 procent hodnoty zástavy nemovitosti. A navíc by mohli na splátku dluhu vynaložit 50 procent ze svého měsíčního čistého příjmu, což je o pět procentních bodů více než teď. "Je to chvályhodná snaha, jež má napravit dopady restriktivních kroků ČNB," uvedla ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Dopady se projevují hlavně u mladých. Podle dat společnosti byla u lidí do 35 let v posledních letech mezi kupujícími nových bytů čtvrtina. Letos jich je sotva pětina.

ODS neprosadila ve Sněmovně odklad zrušení karenční doby

Zaměstnanci budou dostávat náhradu mzdy i v prvních třech dnech nemoci s největší pravděpodobností od července, jak již bylo schváleno. Sněmovna zamítla návrh opoziční ODS na odklad zrušení karenční lhůty do doby, než začnou plně fungovat nové elektronické neschopenky. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje jejich zavedení od ledna. Elektronické neschopenky vyvolaly před časem napětí v koalici ANO a ČSSD. Zaměstnavatelé totiž dostali příslib, že e-neschopenky začnou fungovat současně se zrušením karenční doby od července.

Česko hledá dalšího vědeckého diplomata, tentokrát pro Asii

Česko má mít v zahraničí dalšího vědeckého diplomata. Po Izraeli a Spojených Státech se nyní hledá pro jihovýchodní Asii. ČTK to řekl ředitel odboru Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Jan Marek. První diplomatka ČR pro vědu Delana Mikolášová působí v Izraeli už od podzimu 2015. Druhým českým vědeckým diplomatem se pro Spojené státy předloni stal Luděk Moravec. O vznik těchto postů usiloval bývalý vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), chtěl původně vyslat tyto odborníky i do Německa, USA, Jižní Koreji a Číny. Vědečtí diplomaté mají propagovat výsledky české vědy ve světě, podporovat vznik nových vědeckých projektů a zlepšovat spolupráci mezi firmami a akademickou sférou.

Česko posílá do Íránu humanitární pomoc kvůli tamním záplavám

Česká republika posílá do Íránu humanitární pomoc pro lidi postižené povodněmi, které zasáhly 28 z 31 íránských provincií. Do země zamíří generátory elektřiny, čerpadla, stany, spací pytle a přikrývky, řekli novinářům ministři vnitra a zahraničí Jan Hamáček a Tomáš Petříček (oba ČSSD) a generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba. Při záplavách v Íránu zemřelo 76 lidí a materiální škody se odhadují na 2,5 miliardy dolarů (57 miliard korun).

Írán podle Hamáčka minulý týden oficiálně požádal Česko o humanitární pomoc, Praha se rozhodla této žádosti vyhovět. Vládní speciál dopraví do postižených oblastí 16 palet s materiálem, o který Teherán požádal. Podle Petříčka je Česko jednou z prvních evropských zemí, která na íránskou žádost o humanitární pomoc zareagovala. Podobně se zachovaly také Německo, Francie, Itálie a Slovensko. České ministerstvo zahraničí bude situaci v Íránu nadále sledovat a v případě potřeby zváží poskytnutí další humanitární pomoci.

Historickým městem roku 2018 je Brtnice na Jihlavsku

Historickým městem roku 2018 je Brtnice na Jihlavsku. Dostala cenu za nejlepší péči o památky a odměnu milion korun na další péči o kulturní dědictví. Pořadatelé vítěze soutěže vyhlásili na Pražském hradě. Titul Historické město roku se každoročně vyhlašuje u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který se slaví 18. dubna. Tradiční ceremoniál ve Španělském sále se nesl v duchu připomínky požáru pařížské katedrály Notre-Dame. Cenu ministryně pro místní rozvoj a odměnu 100.000 korun dostaly Frenštát pod Radhoštěm a Klatovy. Stotisícová odměna také náleží všem 14 krajským finalistům.

Na území Městské památkové rezervace Brtnice je 29 kulturních památek, město se podílí na obnově místního zámku a má podobně jako další města, která se do soutěže hlásí, vlastní program na podporu těch objektů, které se nacházejí v památkové rezervaci, ale samy památkami nejsou - jejich majitelé nedosáhnou na dotaci od státu.

Pražské orchestry pořádají benefiční koncert na obnovu Notre-Dame

Pražské orchestry pořádají 23. dubna v chrámu sv. Víta na Pražském hradě benefiční koncert na obnovu katedrály Notre-Dame v Paříži zničené požárem. Vstupné na koncert bude dobrovolné. "V pondělí při sledování záběrů na hořící katedrálu Notre-Dame jsme cítili hluboké pohnutí a potřebu podpořit Francii při obnově jedné z nejvýznamnějších duchovních staveb Evropy. Ještě týž večer jsme se proto spolu s dalšími pražskými orchestry rozhodli uspořádat benefiční koncert ve svatovítské katedrále s ikonickým národním duchovním dílem Stabat Mater od Antonína Dvořáka," uvedl generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Cenu Česká kniha získala Anna Cima, čtenáři zvolili Jan Štiftera

Laureátem osmého ročníku Ceny Česká kniha se stal debutový román Probudím se na Šibuji od Anny Cimy. Cenu čtenářů České knihy získal román Sběratel sněhu od Jana Štiftera. Výsledky cen, jejímž výchozím cílem je propagace domácí literatury v zahraničí, organizátoři vyhlásili v Městské knihovně v Praze. "Letos poprvé o vítězi Ceny Česká kniha místo odborné poroty rozhodovali studenti gymnázií ze tří českých měst: Prahy, Českých Budějovic a Hradce Králové, kteří zvolili vítěze z předvýběru vytvořeném odborníky," uvedl zakladatel Ceny Česká kniha, spisovatel a publicista Martin Daneš. Účelem zapojení studentů je podpora četby u nejmladší generace.

Sport

Hokejisté Kladna porazili v baráži o extraligu Motor České Budějovice 4:2 a výrazně se přiblížili návratu do nejvyšší soutěže po pěti letech. Tři kola před koncem mají na druhé postupové pozici už osmibodový náskok před třetím Chomutovem. Gólem a dvěma asistencemi přispěl k úspěchu Kladna Ladislav Zikmund, hrající majitel Rytířů Jaromír Jágr zaznamenal jednu branku a přihrávku. "Ještě není nic hotového. Musíme jet do Budějovic, které nám ukázaly, že nám nic nedají zadarmo. Musíme se o to poprat a získat dva body. Když se nám to nepodaří, budeme tu mít v neděli rozhodující zápas proti Chomutovu," řekl po utkání Jágr.

Hokejisté Pardubic vyhráli v 9. kole baráže o extraligu na ledě Chomutova 7:5 a zajistili si účast v nejvyšší soutěži i pro příští sezonu. Východočeši mají tři kola před koncem náskok 14 bodů na třetí Piráty (Kladno) a odvrátili hrozbu sestupu z extraligy, ve které jsou nepřetržitě od roku 1950.

Počasí

Polojasno až oblačno. Nejvyšší teploty 13 až 17 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C.