Denní souhrn zpráv

Petříček jednal s Pompeem o clech na auta či o Afghánistánu

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček při jednání se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem odmítl cla na evropské automobily, jejichž zavedením hrozí americký prezident Donald Trump. Oba ministři hovořili mimo jiné i o kybernetické bezpečnosti či vzájemné koordinaci postupu v Afghánistánu. "Připomněl jsem, že ČR dlouhodobě působí v Afghánistánu po boku Američanů a dalších spojenců a bohužel zde přinesla i oběti. Potřebujeme, aby spojenci měli v Afghánistánu jasný plán, abychom se vzájemně nepřekvapovali mediálními výroky o stahování vojáků," uvedl po schůzce český ministr.

Petříček zopakoval, že šéf Bílého domu je pozván do Prahy i že český prezident Miloš Zeman má zájem o návštěvu v USA, o žádném termínu možných návštěv se však nemluvilo. Do Washingtonu 7. března zavítá na pozvání Donalda Trumpa premiér Andrej Babiš.

Důchodová komise zjišťuje, kde se dá najít shoda na změně penzí

Nová důchodová komise by měla mít v brzké době představu o tom, jakým směrem by se v příštích letech mohly ubírat úpravy důchodového systému. Možnost shody mezi politickými stranami, akademiky, zaměstnavateli či odbory by měly naznačit výsledky dotazníku, který dostali všichni členové. Odpovědět by měli na to, jaká by podle nich měla být míra solidarity a zásluhovosti, podíl výdajů na HDP či poměr penze ke mzdě. Novinářům to po prvním jednání důchodové komise řekly její předsedkyně Danuše Nerudová a ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Komise na svém prvním jednání řešila hlavně organizační věci. Scházet se bude jednou měsíčně. Zaměřit by se měla na řešení nižších penzí žen, dřívější důchod pro vybrané profese, příjmy systému a pozůstalostní penze. Zadání kritizovali opoziční politici i experti. Podle nich by tým měl řešit hlavně kroky k udržitelnosti důchodové soustavy a věnovat se příjmové otázce. "Červená linka, která se vinula celým jednáním, je shoda na tom, že musíme řešit příjmovou stránku. Na tom se shodli všichni napříč politickým spektrem. Konečně si uvědomujeme, že skutečně jsme v hodině dvanácté, ne-li po ní. Je potřeba se systémem něco udělat a adaptovat ho na potřeby 21. století," dodala Nerudová.

Veterináři: Veškeré hovězí z polské zásilky se našlo

Veškeré nezpracované hovězí maso z Polska ze 700kilogramové zásilky, kde byla zjištěna přítomnost salmonel, se již dohledalo. ČTK to řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Snědlo se ho kolem 110 kg. Posledním dohledanou byla část zásilky z Makra, která podle mluvčího byla odeslána pouze v dokumentech, reálně zůstala ve skladu ve středních Čechách. V Česku ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely a žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Provoz Státních veterinárních ústavů podle Vorlíčka testy neparalyzují, stále se tak provádějí i na drůbeží maso z Brazílie, které také před otestováním nesmí na český trh.

Podle Evropské komise je na České republice, aby podnikla opatření proti potravinám, u nichž existuje podezření, že mohou ohrozit zdraví. ČTK o tom informovala mluvčí Evropské komise Anca Paduraruová. Dodala ale, že tyto kroky musí být přiměřené a po předchozím vyhodnocení. Evropská komise už v lednu vyjádřila výhrady k tomu, jak Česko uplatňuje unijní pravidla při kontrole dovozu potravin. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého není cílem přijímaných opatření zákaz obchodování s žádným z členských států EU. V Polsku se ročně vyprodukuje 560.000 tun hovězího masa ročně, z čehož 85 procent míří na export. Polsko je po Německu druhým největším vývozcem zboží zemědělského původu do České republiky.

Babiš zatím podle Filipa odmítá snížení schodku rozpočtu

Premiér Andrej Babiš (ANO) zatím odmítá požadavek komunistů na snížení rozpočtového schodku, nebrání se ale diskusi o sektorové dani a dani z hazardu. Po schůzce s předsedou vlády to novinářům řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté minulý týden požádali snížení deficitu státního rozpočtu na příští rok na 30 miliard korun, Babiš chce dát přednost investicím. Konkrétní jména členů vlády, kteří by mohli odejít, podle Filipa nepadala, řešil prý s Babišem věcné problémy. Kritizoval ale opět ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Babiš schůzku nekomentoval.

Kardinálové vyzvali k trestání biskupů za krytí zneužívání

Kardinálové, kteří se ve Vatikánu účastní historického summitu k sexuálnímu zneužívání dětí duchovními, vyzvali k zavedení nové kultury odpovědnosti v římskokatolické církvi. Nový přístup má vést k trestání biskupů a církevních hodnostářů, kteří nechrání své ovečky před sexuálními predátory z řad kněží, informovala agentura AP. Kardinál z indické Bombaje Oswald Gracias zdůraznil, že biskupové musí na sebe vzít díl odpovědnosti a spolupracovat na řešení problému, protože žádný biskup nedokáže problém řešit sám a jde o problém celé církve. Bogotský arcibiskup podle AP ve svém pozoruhodném proslovu odmítl praxi finančních vyrovnání mezi katolickou církví a oběťmi zneužívání jakožto pokus "koupit si jejich mlčenlivost". Vedle přednášek a seminářů jsou i dnes na programu modlitby či výpovědi obětí sexuálního zneužívání.

Probační služba pomohla loni 9360 obětem trestných činů

Probační a mediační služba (PMS) loni poskytla pomoc 9360 obětem trestných činů, což je nejvíce za uplynulé tři roky. V téměř 95 procentech šlo o pomoc dospělému, z toho v pěti procentech seniorovi, v ostatních případech o pomoc dětem a mladistvým. Od roku 2013, od kdy se vedou oficiální statistiky, PMS pracovala s 35.000 oběťmi. Na tiskové konferenci o tom informovali představitelé PMS. Na dnešek připadá evropský den obětí. Nikdo se nemůže připravit na to, že se stane obětí trestného činu, uvedla dnes ředitelka PMS Andrea Matoušková. Je proto zapotřebí, aby veřejnost i lidé, kteří se stanou oběťmi, byli informováni o svých právech. Z toho důvodu na konferenci promluvila i paní Alice, která se stala obětí psychického a fyzického týrání a dostalo se jí pomoci od PMS. Zdůraznila, že je důležité, aby se oběti měly komu svěřit a vyhledaly pomoc. Probační a mediační služba je státní instituce, které bezplatnou pomoc obětem trestných činů ukládá zákon. Poškozeným poskytuje odborné rady například ohledně toho, jak se domoci náhrady škody nebo jim nabízí zprostředkování mimosoudního jednání s pachatelem. Doprovází je k soudům či na úřady a může je zkontaktovat s advokáty, kteří nabízejí poradenství zdarma.

Při požáru v Dalově zemřelo dítě, evakuovaným hledá město bydlení

Příčinou čtvrtečního požáru azylového domu pro matky či otce s dětmi v Dalově na Olomoucku, při kterém zemřelo jedno dítě a další člověk se zranil, byla zřejmě dětská hra s ohněm. Požár způsobil škodu za zhruba čtyři miliony korun. Hasiči z hořícího domu s devíti byty ve čtvrtek odpoledne evakuovali 20 lidí. Na místě zasahovalo sedm hasičských jednotek. Deset evakuovaných lidí bylo umístěno do podobných zařízení v okolí, pro zbylých deset bylo zřízeno provizorní ubytování ve sportovní hale ve Šternberku. Hasiči jim ze svého skladu přivezli lehátka, přikrývky a další základní potřeby. Na místo dorazil i psycholog a pracovníci charity. "Lidé se do zařízení vrátit nemůžou. Zhruba polovina bytů je požárem poškozena," řekla ČTK mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

V ČR chybí 5000 řezníků, říká šéf svazu zpracovatelů

Na pracovním trhu chybí kolem 5000 odborně vyučených řezníků. Poptávka po nich je velká, v učení jich je 100. ČTK to řekl ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Velké firmy jsou podle něj schopné přijmout i 50 nových řezníků. Hrubá mzda je podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu kolem 21.000 korun, ale to podle Katiny neodpovídá realitě, protože jsou do ní započítávaní pomocní pracovníci. Podle šetření svazu si u standardně fungující firmy vydělá kvalifikovaný řezník až 40.000 korun hrubého měsíčně. Podle Katiny bude poptávka po řeznících v dalších 15 letech stejná jako nyní, možná i větší. Větší míra mechanizace je nebude podle něj moci nahradit.

Pro startupy je v Evropě nejlepší Německo, ČR je šestá

Německo je v Evropě nejlepší zemí pro začínající podnikatele. Do čela žebříčku se dostalo díky své silné ekonomice, snadnému přístupu k rizikovému kapitálu, nízkým nákladům na podnikání a vzdělanému obyvatelstvu. Uvedla to britská organizace pro průzkum trhu NimbleFins. Česká republika obsadila šestou příčku. Na druhém místě mezi dvanácti nejlepšími státy stanula Británie, dále Irsko, Švýcarsko, první pětici uzavírá Estonsko. Materiál vychází z údajů z veřejně dostupných údajů ze zdrojů, jako jsou například Světová banka, OECD, UNESCO a Světové ekonomické fórum. Organizace NimbleFins hodnotila čtyři kategorie: stav ekonomiky, náklady na podnikání, podnikatelské klima a kvalitu pracovních sil.

Nová expozice v Třebíči připomíná zachráněné židovské děti

Nová expozice Děti Antonína Kaliny v Třebíči připomíná židovské děti, které v koncentračním táboře Buchenwald zachránil třebíčský rodák Antonín Kalina. Navazuje na expozici o Kalinovi otevřenou před dvěma lety. Ústředním exponátem je kovaný strom života s listy a jmény 860 zachráněných dětí. Podrobně se expozice věnuje sedmi z nich a také pražskému lékaři Jindřichu Flusserovi, který Kalinovi se záchranou pomáhal. K sestavení stromu přispěl seznam evakuovaných, který posloužil jako jeden z důkazů Kalinovy statečnosti před tím, než mu v roce 2012 in memoriam udělil Izrael ocenění Spravedlivý mezi národy. Třebíč seznam získala od Naftali Fürsta, který je jedním ze zachráněných dětí. Strom vytvořili žáci a učitelé Střední průmyslové školy Třebíč. Pracovali na něm kováři, pasíři a rytci. Včetně instalace jim výroba trvala asi 600 hodin.

Mezi zachráněnými dětmi, které expozice blíž představuje, byl i budoucí nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel, dlouholetý redaktor rádia Svobodná Evropa Pavel Kohn nebo maďarský spisovatel a držitel Nobelovy ceny za Literaturu Imre Kertész. Kalina, který byl politickým vězněm v Buchenwaldu, pro záchranu dětí využíval funkci blokaře. Nasazoval při tom vlastní život. Využil toho, že od roku 1944 po bombardování v Buchenwaldu neexistovala centrální kartotéka vězňů. Dětem tak přiřazoval jiná, nežidovsky znějící jména. Evidenci zapisoval tehdy ještě medik z pražské židovské rodiny Jindřich Flusser. Ten se stal po válce internistou a působil v nemocnici Na Bulovce, překládal německou poezii a napsal autobiografii Život na úvěr, ve které se vrací do válečných let.

Sport

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy v Genku senzačně 4:1 a po dlouhých 16 letech si zahrají v pohárech osmifinále. Úvodní vzájemný zápas před týdnem v Edenu skončil 0:0.

Fotbalisté Slavie se v osmifinále Evropské ligy utkají s pětinásobným vítězem soutěže Sevillou, za kterou chytá český reprezentační brankář Tomáš Vaclík. Rozhodl o tom los v Nyonu z rukou bývalého gólmana Sevilly Andrése Palopa. První utkání je na programu 7. března ve Španělsku, odveta v Praze se bude hrát o týden později.

Čeští basketbalisté se rozloučili s domácím prostředím v úspěšné kvalifikaci o mistrovství světa výhrou nad Bosnou a Hercegovinou 69:64. Konečné druhé místo ve skupině K budou v neděli hájit v závěrečném vystoupení v Reze proti Francii. Češi se v tabulce drží o jednu výhru před třetím Ruskem, s kterým mají horší vzájemnou bilanci.

Tenistka Petra Kvitová na turnaji v Dubaji porazila po více než dvou hodinách Sie Šu-wej z Tchaj-wanu 3:6, 6:2, 6:4 a potřetí v sezoně po Sydney a Australian Open si zahraje o titul. Její soupeřkou bude vítězka druhého semifinále mezi Ukrajinkou Elinou Svitolinovou a Švýcarkou Belindou Bencicovou. Pokud Češka v sobotu uspěje, vrátí se na druhé místo žebříčku.

Počasí

Zataženo až oblačno. Nejvyšší teploty 5 až 9 °C, na severovýchodě 3 až 6 °C, v 1000 m na horách ráno kolem 0 °C. Od severovýchodu ochlazování.

Krkonošská horská služba kvůli silnému větru nedoporučuje hřebenové túry. Na hřebenech by měl vítr v nárazech dosahovat rychlosti přes 108 kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru se ráno také nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku. Na hřebenech Krkonoš je kolem 230 centimetrů sněhu.