Denní souhrn zpráv

Babiš doufá v dohodu o brexitu, podle Petříčka je na tahu Londýn

Český premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že se nakonec podaří dospět k dohodě o odchodu Británie z EU, neřízený brexit by podle něj znamenal chaos. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) musí po neúspěšném hlasování britského parlamentu o brexitové dohodě přijít Londýn s náhradním plánem, možnost úpravy dohody ale země sedmadvacítky podle něj nevidí. Petříček nicméně uvedl, že Británie i Česko mají zájem na tom, aby odchod byl řízený tak, aby se především pro občany žijící v opačných zemích nic nezměnilo a aby bylo možné pokračovat v obchodu.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) bude ve čtvrtek jednat se zástupci sněmovních stran o zrychleném schvalování návrhu zákona, který by řešil situaci britských občanů v ČR v případě odchodu Spojeného království z unie bez dohody. Podle britského velvyslance Nicka Archera je návrh zákona v porovnání s plány ostatních zemí EU k Britům nejvstřícnější. "Plán České republiky se jeví jako nejštědřejší z návrhů, které doposud učinil kterýkoli členský stát, kde se Britové usadili," uvedl na twitteru.

Asociace exportérů uvedla, že úterní odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu je pro exportéry i celou EU špatnou zprávou. České firmy, které vyvážejí zboží do Británie, se připravují na obě varianty brexitu, uvítaly by ale, kdyby Británie EU opustila po dohodě. Brexit by však neměl ohrozit jejich existenci. Podle sdružení Česmad Bohemia by mohl tvrdý brexit omezit část tuzemské nákladní dopravy směřující na ostrovy. Důvodem je očekávané prodloužení čekacích dob na hranicích, v jejichž důsledku se zvýší náklady na přepravu i bezpečnostní rizika. Británie je v současnosti pátý největší obchodní partner České republiky. Podle statistik ministerstva dopravy se v roce 2017 převezlo po silnici mezi oběma zeměmi přes 331.000 tun zboží.

Premiér Babiš se v Bangkoku sešel s thajským ministrem obrany

Schůzkou s ministrem obrany Pravitem Vongsuvanem zahájil český premiér Andrej Babiš dvoudenní návštěvu Thajska. V Bangkoku chce podobně jako během celé své týdenní cesty po Asii především podporovat obchod. Thajsko podle něj stojí o 12 českých cvičných letounů L-39NG, které v polovině října jako novinku představilo Aero Vodochody. O řadě kontraktů jednají v Thajsku české zbrojařské společnosti, uvedl premiér. Babiš v úterý novinářům řekl, že thajská armáda disponuje 40 letouny L-39 Albatros. "To byla výroba myslím v 60. a 70. letech. Už dosluhují a my jim nabízíme nový model L-39NG, který je skutečně hi-tech," poznamenal. Česko podle Babiše v Thajsku nabízí také útočné pušky, pistole, radary, simulátor volného pádu, obrněná vozidla či houfnice. "Jsem rád, že český zbrojařský průmysl se zase dostává do kondice," řekl premiér.

Andrej Babiš podporuje úsilí Thajska vyjednat s Evropskou unií dohodu o volném obchodu. Novinářům to český premiér řekl na tiskové konferenci po setkání se svým thajským protějškem Prajutchem Čan-Očou v Bangkoku. Čan-Oča uvedl, že z dohody by mělo prospěch i Česko. Babiš ho při zhruba hodinu a půl dlouhém setkání pozval do Prahy.

Česko si připomnělo 50 let od tragické smrti Jana Palacha

Lidé po celé zemi i v zahraničí si připomněli památku studenta Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí v Praze upálil. Jeho tragický čin, kterým chtěl dvacetiletý student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy vyburcovat spoluobčany z letargie po srpnové okupaci, nebyl zbytečný, nesmí být zapomenut a je aktuální i po 50 letech, shodli se účastníci mnoha vzpomínkových akcí. Završil je pietní pochod centrem Prahy, kterého se podle odhadu přihlížejících policistů zúčastnilo asi 4000 lidí.

"Svoboda není zadarmo, ani dnes ji nemáme trvale garantovanou. Každý den přicházíme o malý kousek, takže si toho často ani nevšimneme. Svoboda se nedá koupit ve slevě, hned po životě je nejdražší věcí, kterou máme. A to je odkaz, který nám tu Jan zanechal," řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ANO) na Václavském náměstí při příležitosti 50. výročí Palachova sebeupálení. Prezident Miloš Zeman k Palachově oběti veřejně nevystoupil a k památníku pod Národním muzeem poslal věnec. Květiny zaslal i premiér Andrej Babiš (ANO), který je na týdenní cestě po Asii. K jeho kyticím na Václavském náměstí i na budově filozofické fakulty někdo přidal vzkazy kritizující Babišovu předlistopadovou minulosti i současné chování.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima je přesvědčen o tom, že Jan Palach patří k nejvýznamnějším osobnostem moderních československých a českých dějin a k předním bojovníkům za svobodu a demokracii. Rektor společně s dalšími zástupci univerzity ráno odhalil pamětní dlaždici Jana Palacha v místě, kde v lednu 1969 stála rakev s jeho ostatky. Dlaždice má symbolický rozměr 69x69 centimetrů jako připomínku roku 1969 a váží 89 kilogramů, což je odkaz na revoluční rok 1989. V horní části Václavského náměstí, nedaleko od místa, kde se student zapálil, je do konce ledna otevřena výstava Jan Palach '69.

Palacha si lidé připomněli na řadě vzpomínkových akcí i v dalších městech - v Brně, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem, Uherském Hradišti nebo v Mělníce, kde rodák ze Všetat studoval gymnázium. Několik desítek lidí si přišlo připomenout pět desítek let starou oběť Jana Palacha k jeho bustě v Bruselu. Věnce a květiny tam položili nejen čeští diplomaté, ale i lidé z místní české komunity, často v doprovodu dětí.

Ministr Hamáček slíbil České poště od května zvýšení platů o desetinu

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) slíbil odborářům České pošty, že udělá vše pro zvýšení platů provozních pracovníků od května o deset procent. Uvedl to po jednání s odbory a vedením České pošty. Odboráři to považují za nedostatečné. S navyšováním platů počítá i vedení podniku, chce pro něj využít úspory uvnitř firmy i zvýšenou úhradu státu za univerzální službu. Pošta se podle ministra musí soustředit na služby, které od ní lidé očekávají, tedy mimo jiné na kvalitní doručování pošty a balíků.

Průměrná mzda zaměstnanců České pošty hluboce zaostává za průměrem v národním hospodářství. V roce 2013 o 3800 Kč, v roce 2017 už o 5600 Kč, a za první pololetí 2018 to bylo dokonce o 7500 Kč. Na rozdílu je vidět negativní vliv poskytování ztrátové univerzální služby, kdy pošta nesla náklady sama. Za roky 2013 až 2017 je to zhruba sedm miliard korun," řekla ČTK předsedkyně největších poštovních odborů Jindřiška Budweiserová. Průměrná hrubá mzda v ČR v loňském třetím čtvrtletí dosáhla 31.516 Kč.

Česko čelí 13 mezinárodním arbitrážím za zhruba 34 miliard Kč

Česko čelí aktuálně 13 mezinárodním arbitrážím, z toho pět souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. Další tři souvisí s podnikatelem v cestovním ruchu Václavem Fischerem. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje 34 miliard korun. Vyplývá to z údajů ministerstva financí. Největší částku požaduje v mezinárodní arbitráži společnost Diag Human, a to zhruba jednu miliardu dolarů (přibližně 22 miliard korun). Kvůli nerealizovaným obchodům s krevní plazmou vedla společnost s Českem spor o miliardy korun už dříve. Jedním z nejnovějších sporů státu je arbitráž s Václavem Fischerem. Ten ve dvou sporech požaduje zhruba dvě miliardy korun za neochránění investice při vytěsnění ze společnosti Cestovní kancelář Fischer a za údajný nezákonný konkurz, kterým mělo dojít ke znehodnocení investice.

Dosud bylo podle údajů MF proti České republice ukončeno 26 arbitráží. Celkem 20 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála. Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se společností CME ohledně znehodnocení investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy Kč. Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly.

Vláda vypracuje do půlky roku strategii pro umělou inteligenci

Vláda a Platforma pro umělou inteligenci budou spolupracovat ve vytváření strategie pro rozvoj umělé inteligence. Ta by měla vzniknout do poloviny roku. Obě strany o tom podepsaly dohodu. Česká republika tak navazuje na aktivity na evropské úrovni - Evropská komise v prosinci představila plán, kterým chce vývoj podpořit. Podle viceprezidentky Svazu průmyslu a dopravy zodpovědné za digitální oblasti Mileny Jabůrkové jsou v platformě výzkumná centra i podnikatelé. Česko chce také spolu s Německem usilovat o vytvoření evropského centra umělé inteligence. Jeho sídlo by mohlo být v Praze. V příštích deseti letech by Evropská unie měla do této oblasti investovat víc neže půl bilionu korun.

Průměrná sazba hypoték v prosinci stoupla nejrychleji za 10 let

Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci stoupla na 2,91 procenta z listopadových 2,78 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Hypotéky tak zdražily nejrychleji za posledních deset let. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Loni v lednu byla na 2,28 procenta. Zájem o hypotéky v prosinci opadl. V posledním měsíci roku 2018 bylo sjednáno 6565 hypotečních úvěrů, o 2052 smluv méně než v listopadu.

Odborníci: V ČR chybí systém pomoci mladým po odchodu z dětských domovů

V Česku chybí systém pomoci mladým, kteří odcházejí z dětských domovů či pěstounských rodin. Zákon neupravuje podporu, která by dospívajícím bez rodinného zázemí umožnila a usnadnila start samostatného života. Na fóru o odchodu z náhradní péče to řekli zástupci dětských domovů, pěstounských rodin a další odborníci. Podle předsedkyně Federace dětských domovů Jany Koubové zákon upravuje nyní to, že mladí mohou v domově dobrovolně po uzavření smlouvy zůstat do dokončení studia, nejvýš do 26 let. Pomoc se samostatným hospodařením, vyřizováním různých dokumentů, hledáním práce i bydlení a s jejich udržením poskytují zařízení i pěstouni pak dobrovolně. "Velice pomáhají neziskové organizace," uvedla Koubová. Dodala, že státní instituce dětem po odchodu z dětských domovů nepomáhají.

Oldřich Matoušek z katedry sociální práce Filozofické fakulty Univerzity Karlovy míní, že by pomohlo uzákonění nároku dětí na pokračující péči, jak je tomu ve skandinávských zemích. Podle Matouška například v Norsku péče trvá do 23 let. Existují programy na podporu vyššího vzdělávání, přípravy na samostatnost či dlouhodobé doprovázení na úřady i jinam. Součástí řešení by mělo být dostupné bydlení, dodal Matoušek. Například Chanovice podle svého starosty Petra Kláska věnovaly dům na bydlení mladých z ústavní péče zdarma. Klásek míní, že vytvoření rodinné buňky v malém městě je výhodné. Mladí nejsou anonymní a lépe zapadnou mezi místní. Ministerstvo práce zvažuje nastavení pomoci po odchodu z dětských domovů a od pěstounů. Mladí bez zázemí, kteří by dál studovali, by mohli podle záměru dostávat každý měsíc zaopatřovací dávku 15.000 korun na bydlení, školu a živobytí. K tomu by se vyplácel jednorázový příspěvek 25.000 korun. Mimořádnou pomoc do této sumy je možné získat už dnes. Podle některých expertů jen dávka mladým ale nepomůže, mít by měli i odbornou podporu a doprovod.

V Česku žije asi 7100 lidí z Británie, každoročně jich přibývá

V Česku žije na 7100 Britů a Britek. Zhruba 30 procent z nich se v zemi usadilo natrvalo. Lidí z Británie každoročně přibývá. Od roku 2007 se jejich počet téměř zdvojnásobil. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) v ČR teď pracují asi 4000 britských občanů. "Většinou se jedná o lidi vysoce kvalifikované, kteří působí na vedoucích postech. Skutečně nikdo nemá zájem na tom, aby museli ze dne na den skončit. Umím si představit, že by to spoustu firem nepěkně postihlo," uvedla Maláčová. Podle ní je možné na "katastrofické scénáře" zapomenout i v případě tvrdého brexitu.

Vláda už schválila, že Britové můžou v Česku zůstat za stejných podmínek jako dosud i bez dohody, a to do konce příštího roku. Dál mohou pracovat a oni i jejich rodinní příslušníci mohou mít veřejné zdravotní pojištění. Nic se zatím nemá měnit ani pro 40.000 Čechů a Češek, kteří žijí v Británii, podotkla Maláčová. Zatímco občané EU mají v Česku stejné postavení jako domácí, cizinci ze zemí mimo společenství potřebují různá povolení. Nemohou se volně ucházet o práci.

Církevní turistika se rozšiřuje do Rakouska, web bude i v němčině

Biskupství brněnské do léta spustí německou jazykovou verzi webu Církevní turistiky. Spolupracovat na ní bude se sousední rakouskou diecézí St. Pölten, která do systému, jenž pomáhá propagovat církevní památky, přidá kostely a kláštery ve vlastní správě. "Ročně hledá na webu cirkevnituristika.cz kolem půl milionu lidí. Důležité ale je, aby na návštěvníky byli připraveni lidé z farností a dokázali se turistům věnovat. Proto jsme se rozhodli ve spolupráci s diecézí St. Pölten uspořádat i kurz pro průvodce v církevním cestovním ruchu," řekl novinářům brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Průvodci dosud působí jen v několika nejnavštěvovanějších památkách.

Loprais klesl v pořadí Dakaru na 6. místo, nově vede Sotnikov

Aleš Loprais obsadil v 8. etapě Rallye Dakar mezi kamiony 7. místo a v průběžném pořadí klesl na šesté. Novým lídrem kategorie je Rus Dmitrij Sotnikov, který předstihl týmového kolegu a obhájce prvenství Eduarda Nikolajeva. Loprais, který měl opět technické problémy, zaostal na 361 km dlouhé rychlostní zkoušce za Sotnikovem o 55 minut. "Začátek byl úchvatný, fakt nám to jelo. Úplně jsme letěli a postupně jsme předjeli několik velkých hráčů, jako jsou Sotnikov nebo van Genugten," uvedl Loprais v tiskové zprávě. V polovině etapy ale přišla technická závada. Už na 16. místo se mezi motocyklisty posunul Milan Engel, jenž se v úterý podruhé v ročníku dokázal prosadit do elitní dvacítky. Mezi průběžně dvacet průběžně nejlepších se dostal i Tomáš Ouředníček, který je v automobilech devatenáctý. V takzvaném "malém" Dakaru dojel Martin Macík druhý a stejná pozice mu patří i průběžně. Martin Kolomý byl třetí. Suverénně vede Argentinec Orlando Terranova s mini. "Fakt pěkná trasa, náročná, technická, s výjezdy do hor, kde přišla brutální mlha. Taková, že nebylo vidět na pět metrů. Hrůza," řekl Macík, který zajel mezi kamiony absolutně druhý nejrychlejší čas.

Sport - další výsledky

Český tenista Tomáš Berdych na Australian Open pokračuje v suverénních výkonech. Robina Haaseho z Nizozemska v druhém kole porazil za hodinu a 19 minut 6:1 a dvakrát 6:3. Ve třetím kole v Melbourne je poprvé po čtyřech letech i Petra Kvitová, která zdolala Rumunku Irinu-Camelii Beguovou 6:1, 6:3. Naopak skončila Markéta Vondroušová, která podlehla 4:6 a 5:7 Chorvatce Petře Martičové.

Počasí

Oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť, v polohách nad 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C.