Denní souhrn zpráv

Ministr Petříček nevidí důvod, aby ČR odešla z Afghánistánu

Vojáci v Afghánistánu chrání českou i evropskou bezpečnost a není důvod k tomu, aby se Česko z alianční mise stáhlo. České televizi to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Vyjádřil lítost nad smrtí rotného Tomáše Procházky, který v Afghánistánu padl v pondělí. Odmítl ale slova svého stranického kolegy a předsedy zahraničního výboru Sněmovny Lubomíra Zaorálka, že by Česko mělo z Afghánistánu odejít. "V tuto chvíli nevidím důvod, proč bychom neměli i nadále dostát našim spojeneckým závazkům," řekl. Pokud by se alianční vojáci z Afghánistánu stáhli, znamenalo by to podle něj chaos, nárůst migrace, zvýšení teroristické hrozby a větší šíření opia a heroinu. Bezpečnostní situace v Afghánistánu podle ministra nyní není dobrá a alianční země musí jednat o tom, jak na to reagovat.

Poslanci vyjadřují soustrast rodině rotného Procházky, který padl v pondělí v Afghánistánu. Sněmovní výbor pro obranu chystá kvůli aktuálnímu dění na středeční ráno jednání, na které dorazí i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata, sdělila ČTK předsedkyně výboru Jana Černochová (ODS). Strany polemizovaly o smyslu mise, SPD chce kvůli tomu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měly ČR i NATO zvažovat odchod z Afghánistánu, za řešení to považuje i KSČM. Další strany se vyjadřovaly opačně. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek vojákům vzkázal, že jim země děkuje za službu. "Jsme na ně hrdí a stojíme při nich," řekl.

Tělo Tomáše Procházky bude přepraveno zpět do Česka ve středu večer, řekli novinářům ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Dva zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. Zaútočil na ně afghánský voják. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Útočník na české vojáky v Afghánistánu nebyl z jednotky, kterou Češi cvičí.

Kancléřka Merkelová přijede na oslavy 100. výročí Československa

Německá kancléřka Angela Merkelová přijede v pátek do Prahy, kde bude jednat s českým premiérem Andrejem Babišem. Uvedl to v Berlíně mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert. Informaci následně potvrdila mluvčí české vlády Petra Doležalová. Setkání se uskuteční při příležitosti oslav 100. výročí založení Československa. K výročí se Babiš setká v Praze také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Schůzka s Merkelovou je naplánovaná na páteční odpoledne do Kramářovy vily.

Připomenout výročí vzniku Československa přijedou v příštích dnech do Česka také další zahraniční státníci. Prahu o slavnostním víkendu navštíví slovenský prezident Andrej Kiska a americký ministr obrany James Mattis. Kiska spolu se Zemanem si v neděli ráno připomenou výročí na pražském Vítkově. Mattis se v neděli zúčastní v Praze slavnostní vojenské přehlídky v Evropské ulici.

Odboráři ArcelorMittalu Ostrava se bojí, že prodej huť poškodí

Odborové organizace v hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) poslaly Evropské komisi námitky proti prodeji ostravského podniku firmě Liberty House. Domnívají se, že by prodej huť trvale a nezvratně poškodil. "Domníváme se, že při prodeji již dochází a ještě dojde k poškození ostravské hutě skupinou ArcelorMittal v rozsahu srovnatelném s tunelováním OKD," uvedla předsedkyně Odborové organizace Ostravská huť Alena Sobolová. Po setkání se zástupci budoucího investora podle ní odboráři mají vážné důvody se domnívat, že plánovaný prodej nesplňuje podmínky Evropské komise o dlouhodobé udržitelnosti a vytváření silné konkurence. "Firma Liberty House nemá žádné plány do naší firmy investovat a uvedla nám, že strategie pro Ostravu je využívat stávající zařízení a být nízkonákladovým dodavatelem v regionu," uvedli odboráři v dopise EK.

Společnost Liberty House uvádí, že na převzetí všech závodů včetně ostravské hutě, které kupuje od skupiny ArcelorMittal, je finančně dobře připravena. V Ostravě chce pokračovat v připraveném investičním plánu. Na dotaz ČTK to uvedl ředitel Liberty Steel Jon Bolton. Sdělil také, že Liberty pozvala zástupce odborů na návštěvu svých podniků ve Velké Británii.

Zaorálek a Okamura chtějí zastavit vývoz zbraní do Saúdské Arábie

Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Tomio Okamura (SPD) požadují zastavení vývozu zbraní do Saúdské Arábie. Uvedli to na tiskových konferencích před jednáním Poslanecké sněmovny. Česko by mělo podle nich podpořit rozhodnutí německé vlády o zastavení zbrojního vývozu do království, dokud nebude vyjasněna vražda novináře Džamála Chášukdžího. Zaorálek i Okamura přednesou své návrhy ve Sněmovně. "Nejde jen o brutální vraždu, co se stala na území státu NATO," řekl bývalý ministr zahraničí a nynější šéf zahraničního výboru Sněmovny Zaorálek. Připomněl i případy tvrdých trestů pro novináře a blogery v Saúdské Arábii. Podle něj se jedná o historický okamžik, kdy se ukáže, jestli dovolíme, aby barbarství vládlo světu. Debatu ve Sněmovně o zastavení exportu zbraní do Saúdské Arábie podpořil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ukončení vývozu požaduje také česká pobočka Amnesty International.

Případné zastavení vývozu zbraní a vojenského materiálu z Česka do Saúdské Arábie by podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka mělo dopad na český export do této země. Saúdská Arábie se podílí pěti procenty na celkovém exportu českého vojenského materiálu, jde hlavně o vojenské automobily Tatra. Podle údajů ministerstva průmyslu činil v loňském roce vývoz vojenského materiálu z Česka do Saúdské Arábie asi 28,3 milionu eur (zhruba 732,3 milionu Kč). Meziroční nárůst byl přibližně dvojnásobný.

Rozdíl ve výdělcích žen a mužů se ve veřejném sektoru prohlubuje

Státu se nedaří zmenšovat ve veřejném sektoru propast mezi výdělky žen a mužů. Rozdíly se naopak ještě prohlubují. Hrubé měsíční platy rostou v průměru v posledních letech rychleji mužům než ženám. Zatímco před čtyřmi lety ženy ve veřejných službách vydělávaly v průměru o 16 procent méně než muži, letos v prvním pololetí to bylo o 18 procent. Vyplývá to z údajů informačního systému ministerstva práce o průměrném výdělku. Průměrný mužský plat činil letos v prvním pololetí 38.794 korun, žena měla o 6866 korun méně.

Podle odborníků na problematiku rovnosti přestože mají ženy stejně vysoké vzdělání jako muži, pracují v hůř odměňovaných oborech jako školství či sociální služby a na nižších pozicích.

Představitelé ANO a ČSSD se neshodli na existenčním minimu

Představitelé ANO a ČSSD se neshodli v otázce zvýšení životního a existenčního minima, které navrhuje od ledna ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) po schůzce ČTK a České televizi řekla, že proti se staví ministerstvo financí. Jeho šéfka Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že návrh v důsledku zvedá podporu v nezaměstnanosti, což Česko nyní nepotřebuje.

Minimum se zvedlo naposledy v lednu 2012. Pro samotného dospělého činí 3410 korun, pro děti a další dospělé v rodině je nižší. Částka se využívá při stanovení dávek. Maláčová dříve řekla, že minimum by se mohlo zvýšit na 3800 korun. Existenční minimum by se pak upravilo z 2200 na 2450 korun. Představuje to růst asi o 11,4 procenta. Maláčová řekla, že lidé, kteří pracovat nemohou, si od státu podporu za několik let, kdy se částky nezvyšovaly, zaslouží. Vláda Andreje Babiše (ANO) v programovém prohlášení se zvýšením minima nepočítá. Kritizovaly ji za to odbory.

ODS má v klubu 18 senátorů, na předsednictví v Senátu netrvá

Senátorský klub ODS bude mít 18 členů, stejně jako klub Starostů. Občanské demokraty posílili dosavadní senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) a nový senátor Ladislav Faktor (nezávislý). Představitelé ODS zároveň uvedli, že kvůli rovnosti počtu členů s klubem STAN nebudou za každou cenu usilovat o křeslo předsedy Senátu, které by chtěli obsadit dosavadním místopředsedou horní komory Jaroslavem Kuberou. Přednost dávají dohodě s ostatními frakcemi. Kluby mají na dohodu čas do 14. listopadu, než začne ustavující schůze Senátu pro další funkční období. Kubera za nejdůležitější pokládá zjednodušení právního řádu a boj proti regulacím a "pokutománii". Mimo frakce zůstávají čtyři senátoři včetně nováčků Pavla Fischera a Jitky Chalánkové.

ČT: Zeman vyznamená bývalého tenistu Radka Štěpánka

Prezident Miloš Zeman letos u příležitosti 28. října vyznamená bývalého tenisového reprezentanta Radka Štěpánka, který mimo jiné dvakrát vyhrál Davisův pohár. S odvoláním na prezidentova kancléře Vratislava Mynáře to uvedla Česká televize. Štěpánek se tenisu věnoval profesionálně od roku 1996. Vyhrál pět turnajů ATP ve dvouhře a 18 ve čtyřhře. Davis Cup získal v letech 2012 a 2013. Velký bojovník a vyznavač stylu servis-volej získal předloni bronzovou medaili ve čtyřhře na olympiádě v Riu de Janeiro. Loni v listopadu ohlásil konec kariéry. Velkolepou rozlučku s ní uspořádal devětatřicetiletý sportovec minulý týden v Praze.

Češi a Slováci se sešli na mši v kryptě katedrály ve Štrasburku

Několik desítek lidí včetně českých a slovenských europoslanců a Čechů a Slováků žijících ve Štrasburku a okolí se sešlo v kryptě místní katedrály na mši připomínající vznik společného státu před 100 lety. Europoslankyně Michaela Šojdrová přiznala, že rozdělení společného státu na začátku 90. let ji mrzelo, současný stav vzájemných vztahů ji ale prý naplňuje optimismem. "Ukazuje se, že každý stát má trochu jiný vývoj, ale pozitivní je, že v rámci EU dobře spolupracujeme," řekla ČTK. Kněz Holík označil za nejvzácnější odkaz první čs. republiky otevřenost vůči druhým. Uzavírání se před ostatními naopak podle něj přispělo k největším neúspěchům společného státu.

Cenu Franze Kafky dostal básník a překladatel Ivan Wernisch

Cenu Franze Kafky v Praze dostal český básník Ivan Wernisch. V Brožíkově síni Staroměstské radnice ji za něj převzal jeho přítel Jan Placák. Pětasedmdesátiletý básník, spisovatel, novinář a překladatel Ivan Wernisch je pátým Čechem, který jedinou mezinárodní literární cenu udílenou v Česku obdržel. Letošní rozhodnutí bylo podle porotkyně Marianne Gruberové jednomyslné. Cenu uděluje kafkovská společnost od roku 2001. Jejím posláním je ocenění výjimečné literární tvorby současného autora.

ČNB vydala k výročí státu zlatou minci v hodnotě 10.000 Kč

Česká národní banka vydala k oslavám 100. výročí založení československého státu zlaté mince o nominální hodnotě 10.000 korun. Zároveň upozornila, že nominální hodnota mince není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Vydaná zlatá pamětní mince je součástí dvou mimořádných ražeb k oslavě 100 let vzniku republiky a české koruny. Příští mimořádná emise zlaté mince v hodnotě 10.000 Kč, která připomene 100. výročí československé měny, se uskuteční 5. března 2019.

Zájemcům je od dneška k dispozici 8200 mincí ve špičkové kvalitě a dalších 3800 kusů v běžném provedení. Mince se liší povrchovou úpravou a provedením hrany, všechny jsou však vyrobeny ze zlata o ryzosti 999,9. Na lícní straně mince je ztvárněno návrší s lípou, jejíž korunu překrývají štíty s heraldickými zvířaty velkého státního znaku. Návrší, ze kterého český národní strom vyrůstá, doplňuje vyražená nominální hodnota mince 10.000 Kč. Na rubové straně mince je v horní části mincovního pole vyobrazen velký znak Československé republiky. Pod znakem se nacházejí faksimile podpisů Edvarda Beneše, Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika.

Galerie vystavuje znovu francouzskou sbírku, má dnes cenu 45 mld. Kč

Francouzská sbírka, kterou pro Národní galerii nakoupil před 95 lety československý stát za tehdejších šest milionů korun, má dnes hodnotu přibližně 45 miliard korun. Novinářům to řekl ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt. Slavnou francouzskou sbírku s díly Clauda Moneta, Augusta Renoira, Paula Cézanna, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa či Georgese Braqa ukazuje nová expozice 1918-1938: První republika ve Veletržním paláci.

NGP expozici, která představuje umělecký svět mladého Československa, připravila ke stému výročí založení republiky stejně jako tematickou výstavu Pravda vítězí(vá)! Její název parafrázuje heslo české prezidentské standardy a výstava představuje stereotypy spojené s prezentací české historie. Jako prostředek vyjádření se prezentuje kresba a grafika, návštěvníci uvidí ilustrace, letáky a populární grafiky od Mikoláše Alše, Josefa Váchala, Viktora Olivy, Otto Gutfreunda, Vojtěch Preissiga či Josefa Lady.

Sport

Tenistka Petra Kvitová prohrála na Turnaji mistryň i druhé utkání. I když předvedla v Singapuru proti Dánce Caroline Wozniacké lepší výkon než v neděli s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou, obhájkyni titulu podlehla 5:7, 6:3 a 2:6. Karolína Plíšková prohrála s Ukrajinkou Svitolinovou 3:6, 6:2, 3:6. I tak má dál šanci na semifinále stejně jako Petra Kvitová.

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká bude moci nadále reprezentovat Česko. Svaz a její manažeři se dohodli na podmínkách reprezentační smlouvy, zbývá to už jen formálně stvrdit podpisy. Na tiskové konferenci to řekl předseda úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek. Ledecká dostala více volnosti při výběru komerčních partnerů a svazu dohoda přinese finanční prostředky, které bude moci využít na přípravu jiných dospělých reprezentantů i juniorů. Smlouva bude uzavřena na celý olympijský cyklus. Ledecká se momentálně připravuje v zahraničí, takže nemůže připojit svůj podpis pod smlouvu. Všechno ale nasvědčuje tomu, že vleklé spory, které se vyhrotily na začátku září, skončily.

Jan Kopecký je rallyeovým mistrem světa v kategorii WRC2. Vedení továrního týmu Škoda oficiálně potvrdilo, že Švéd Pontus Tidemand, který také hájí barvy mladoboleslavské automobilky a jako jediný mohl českého jezdce ještě teoreticky předstihnout, do závěrečných dvou závodů šampionátu nezasáhne. Kopecký doposud startoval v pěti závodech MS a všechny ve své kategorii vyhrál, na kontě má 125 bodů. Tidemand si šestý start připsal na začátku října na Britské rallye, kde dojel ve WRC2 druhý. Obhájce titulu nasbíral 111 bodů. Teoreticky mohl startovat ještě nyní ve Španělsku nebo v polovině listopadu v Austrálii, Škoda však své plány nezměnila a do závěrečného závodu seriálu nenasadí žádného z jezdců.

Počasí - úterý

Oblačno až zataženo. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, na severu a severovýchodě kolem 9 °C, v 1000 m na horách 4 °C.