Denní souhrn zpráv

Trump v dopisu vyčetl členům NATO nízké výdaje na obranu

Americký prezident Donald Trump zaslal spojencům z několika zemí Severoatlantické aliance ostře formulovaný dopis s výčitkou nízkých výdajů na obranu a pohrůžkou, že Spojené státy ztrácejí trpělivost. Napsal to list The New York Times. Dopis amerického prezidenta v červnu směřoval například do Německa, Belgie, Norska, Kanady, Itálie, Portugalska nebo do Španělska. Česká vláda Trumpův dopis neobdržela. Trump varuje, že po více než roce stížností, že spojenci neplní závazky kolektivní obrany, mohou USA zvažovat reakci. Zahrnovat by mohla změny v rozsahu americké vojenské přítomnosti ve světě, napsal newyorský list. Na summitu v roce 2014 ve Walesu se státy NATO zavázaly, že na vojenské výdaje budou vydávat dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Velká část spojeneckých zemí včetně České republiky ale dosud tento závazek neplní.

Mluvčí české vlády Petra Doležalová upozornila, že vláda premiéra Andreje Babiše se ve svém programovém prohlášení zavázala "navýšit postupně rozpočet na obranu s cílem dosáhnout podílu 1,4 procenta HDP do konce volebního období, tedy do roku 2021". Předloží rovněž plán financování a investic do roku 2024 a dál.

Poslední přeživší z Ležáků se sejde s německým velvyslancem

Poslední přeživší z nacisty vypálené obce Ležáky Jarmila Doležalová se ve středu setká s německým velvyslancem v Česku Christophem Israngem. Předá mu knihu Osud jménem Ležáky, která obsahuje nacistické dokumenty vztahující se k vyvraždění obce a jeho prostřednictvím ji i poskytne německým archivům. ČTK to řekla dcera Jarmily Doležalové, podle níž je předání knihy i určitým gestem smíření. "V knize jsou nacistické dokumenty, například popravčí protokoly z Pardubic nebo dokumenty, které se vztahují k lidickým a ležáckým dětem. Některé z nich jsou publikované poprvé," řekla o knize Jarmila Doležalová mladší.

Jarmila Doležalová starší se sejde s německým velvyslancem v týdnu, kdy si připomíná popravení svých příbuzných nacisty. Před 76 lety, 2. července 1942, bylo v Pardubicích popraveno 40 lidí, kteří spolupracovali s parašutisty z výsadku Silver A. "Zastřeleni byli tatínek maminky, její teta, její strýc a bratr strýce," řekla Jarmila Doležalová mladší. "Z maminčiny rodiny za pomoc parašutistům zatkli 16 osob, jenom jedna třetina se dožila konce války," uvedla.

Rusko dostalo dopis z českého Senátu žádají pomoc pro Sencova

Ruské úřady obdržely dopis místopředsedy českého Senátu Jiřího Šestáka (za STAN) a předsedů tří senátních výborů. Ruského prezidenta Vladimira Putina v něm žádají, aby se zabýval situací vězněného ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Ten v ruském vězení drží hladovku za propuštění politických vězňů z Ukrajiny. Aby Sencovovi pomohli, vyzval české politiky i bývalý sovětský disident Viktor Fajnberg, uvedl server Aktuálně.cz. Fajnberg byl jedním z demonstrantů, kteří v roce 1968 v Moskvě protestovali proti okupaci Československa.

Sencova zadržely ruské úřady v květnu 2014 a obvinily jej, že na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014, zosnoval teroristické spiknutí; Sencov a jeho společník se podle obžaloby pokusili podpálit dvě kanceláře v Simferopolu. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Tvrdil, že jej agenti ruské tajné služby mučili, aby ho přiměli k doznání. Odsouzen byl k 20 letům v srpnu 2015 jako Rus, protože ruské občanství dostal automaticky "připojením" ukrajinského poloostrova k Rusku, ačkoliv anexi neuznává a považuje se za Ukrajince. Trest si odpykává na Sibiři. Žádost o jeho propuštění sepsali i někteří poslanci Pirátů, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

ČOI: Mladistvým prodalo alkohol v den vysvědčení 60 pct obchodů

Téměř 60 procent obchodů prodalo v den vysvědčení alkoholický nápoj mladistvým. Vyplynulo to ze zatím nejrozsáhlejší kontroly dodržování zákazu prodeje alkoholu lidem mladším 18 let, kterou Česká obchodní inspekce provedla. Inspektoři zkontrolovali 44 provozoven, obchodníci zákaz porušili a alkohol mladistvému prodali ve 26 z nich. Nejhorší situace byla v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde mladistvým figurantům ČOI prodejce při všech kontrolách alkoholický nápoj prodal. Za porušení hrozí prodejcům ze zákona sankce až jeden milion korun.

CRIF: Zájem o podnikání roste pouze u mladých lidí do 30 let

Počet lidí, kteří začínají podnikat, klesl v posledních sedmi letech o třetinu. O podnikání ztrácejí zájem všechny věkové skupiny obyvatel s výjimkou mladých lidí do 30 let, jejichž zájem o podnikání naopak výrazně roste. Ti tvoří téměř polovinu nových podnikatelů. Vyplývá to ze statistik, které poskytla ČTK společnost CRIF. Zatímco v roce 2010 bylo mezi 85.000 novými fyzickými osobami podnikateli 15.000 mladých lidí do 30 let, loni bylo mezi 58.000 novými podnikateli více než 27.000 lidí do 30 let. Počet začínajících mladých podnikatelů tak vzrostl za sedm let o 80 procent, zatímco počet nových podnikatelů ve věku od 31 let klesl o více než polovinu. "Nová generace mladých lidí má zcela jiný přístup k životu a práci, než měla generace jejich rodičů," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Zajímavé je podle ní to, že vztah mladých lidí k podnikání se vyvíjí opačně než u zbytku populace. Čím jsou lidé starší, tím je úpadek zájmu o podnikání zřetelnější, dodala.

Ve věkové skupině do 30 let začalo loni podnikat o 80 procent více fyzických osob než v roce 2010, ale ve věkové skupině od 31 do 40 let to bylo už o 53 procent lidí méně než o sedm let dříve. Ve skupině 41 až 50 let činil pokles 57 procent, ve skupině 51 až 60 let se počet nových podnikatelů snížil o 63 procent a v nejstarší věkové skupině o 68 procent. Ochota mladých lidí podnikat roste v jednotlivých krajích nerovnoměrně.

V Jeruzalémě bude zahájena výstava o Masarykovi

U příležitosti 100. výročí založení Československa a 70. výročí vzniku izraelského státu bude dnes v budově izraelského parlamentu v Jeruzalémě zahájena výstava s názvem Masaryk a Svatá země. Návštěvník si na místě může mimo jiné prohlédnout fotografie z návštěvy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Expozice, kterou zorganizovalo České centrum ve spolupráci velvyslanectvími ČR a Slovenska a Knesetem, potrvá do konce letošního roku.

Do Bratislavy dorazil z Česka prezidentský vlak

Netradiční pohled se dnes naskytl cestujícím na hlavním nádraží v Bratislavě. Po poledni dorazil do slovenské metropole takzvaný prezidentský vlak. Souprava s parními lokomotivami a s historickými vozy zahájila jízdu minulý týden v Praze, v různých městech Slovenska se představí tento i příští týden. Příjezd zvláštního vlaku vítala nejen řada rodin s dětmi, ale i dechovka. Nejstarší z vozů vlaku pochází z roku 1909, původně sloužil následníkovi rakouského trůnu Františku Ferdinandovi d'Este. Tento vagon po Slovensku ale jezdit nebude. Součástí soupravy je i salonní vůz, který byl vyroben v roce 1930 pro Tomáše Garrigua Masaryka, či vagon, jimž se svezl Ludvík Svoboda a později s ním jezdíval Gustáv Husák. Do vlaku je zařazen rovněž osobní vagon z roku 1931, v němž je umístěna expozice o cestách československých prezidentů. Na Slovensku bude prezidentský vlak představen také v Nitře, ve Zvolenu, Lučenci, Žilině a Košicích.

Ve věku 81 let dnes zemřela herečka Emma Černá

Ve věku 81 let v Praze zemřela divadelní a filmová herečka Emma Černá. ČTK to řekl její bratr Miloš Černý. Velkou roli dostala v roce 1969 ve filmu Adelheid režiséra Františka Vláčila, zahrála si i v oscarovém Koljovi. Dlouhou dobu působila v Divadle Komedie, její poslední scénou pak bylo Divadlo v Dlouhé. Diváci mohli Černou vidět například také v oblíbených snímcích Setkání v červenci, Skalpel, prosím, Dobří holubi se vracejí, Báječná léta pod psa nebo Samotáři.

Její první velkou rolí byl ale Adelheid, komorní psychologické drama reflektující vysidlování Němců z pohraničí. Příslušník zahraničního odboje v Británii v podání Petra Čepka je pověřen správou majetku bývalého německého továrníka v pohraničním městečku. Postupně se sblíží s jeho dcerou Adelheid (Černá). Krátký vztah je ale vztahem dvou lidí, kteří si nikdy nemohou rozumět. Národní filmový archiv snímek před dvěma lety digitálně restauroval.

Debutující Adam Sedlák představil v Karlových Varech drama Domestik

Klaustrofobní drama o destrukci sportovce i vztahu Domestik představil dnes režisér Adam Sedlák na 53. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Jde o jeho první celovečerní film, který se ale atmosférou a drsným pojetím vymyká běžné produkci. V Karlových Varech je jedním ze dvou českých filmů v hlavní soutěži. Film je portrétem vrcholového cyklisty, který se snaží vymanit z role domestika, závodníka podřizujícího se týmové režii, a ve snaze o výkon si domů pořídí kyslíkový stan. Zahleděn jen do své sportovní kariéry nevnímá, že jeho žena Šarlota touží po dítěti. Sedlák začal na scénáři pracovat před pěti lety, když sledoval Tour de France. Téma vrcholové cyklistiky plné dopingu ho zaujalo a vytvořil scénář, který před třemi lety získal cenu Filmové nadace. Hlavní role ve filmu, který se z velké části odehrává v bytě, ztvárnili Tereza Hofová a Jiří Konvalinka. Ten si v rámci přípravy vyzkoušel i tréninky a tvrdou přípravu sportovce.

Filmová nadace ocenila pět scénářů, dala jim celkem 730.000 korun

Hlavním vítězem scenáristické soutěže Filmové nadace založené Barrandov Studiem a energetickou skupinou innogy se letos stal Eugen Liška. V nově vytvořené kategorii Hvězdy zítřka pro autory do 33 let si odnesli ceny Klára Vlasáková a Vojtěch Strakatý. V hlavní kategorii pak uspěly i Kristina Májová a Tereza Brdečková. Organizátoři dnes výsledky oznámili na festivalu v Karlových Varech. Autoři pěti nejlepších scénářů obdrželi dohromady 730.000 korun. Liška za svůj text Rok vdovy dostal 220.000 korun. Sleduje v něm jeden rok ovdovělé ženy, která musí projít byrokratickými absurditami, které nastanou vždy, když jeden z partnerů zemře. Důraz scénář klade na psychologii ženy v mezní situaci.

Scenáristka a dramaturgyně Májová dostala 180.000 korun za svůj příspěvek s netradiční zápletkou o odpoutávání se od rodiny nikoli v pubertě, ale ve středním věku. Podle poroty scénář s přesnými dialogy i uvěřitelnými pointami zobrazuje paradoxy dlouhodobých soužití. Zkušená autorka Brdečková přihlásila text o Anežce Přemyslovně a dostala za něj 130.000 korun. Příběh interpretuje Anežčinu osobnost, konflikty a představy ve světle současnosti a podpořil ho i fond kinematografie. Porotci anonymně posuzovali všechny doručené scénáře a trvalo jim to čtyři měsíce. Dnes uvedli, že úroveň začínajících tvůrců je srovnatelná se zavedenými autory.

Jihlavský festival představil ve Varech znělku od Godarda

Režisér francouzské nové vlny Jean-Luc Godard natočil znělku pro letošní ročník festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě. Pořadatelé festivalu ji představili na festivalu v Karlových Varech. V minutovém minifilmu diváci uvidí ruce s mobilním telefonem, na jehož displeji se míhají záběry z filmů, zároveň při listování fotografiemi se jeho oblíbená výtvarná díla prolínají s jeho vlastními zážitky a celý kratičký film končí záběrem na Godardovo selfie.

Filmové dílo Godarda, jehož začátky sahají do 50. let, patří k základům světové kinematografie, patří k němu snímky U konce s dechem, Bláznivý Petříček nebo Alphaville. Za svou letošní novinku Le Livre d'image (Obrazová kniha) získal v Cannes vůbec poprvé udělenou zvláštní Zlatou palmu.

Slet Sokola nabídne přehlídku sportovních a tanečních vystoupení

Všesokolský slet v Praze dnes večer nabídne přehlídku sportovních a tanečních vystoupení Sokol Gala. Lidé uvidí v O2 areně mimo jiné ukázky dvou desítek sportů, i těch méně tradičních jako capoeira nebo mašérství. Převážnou část vystoupení bude živě doprovázet orchestr a k vidění budou také unikátní archivní záběry slavných sokolských sportovců s mluveným slovem komentátorů. Oficiálně začal 16. všesokolský slet v neděli pochodem tisíců členů tělovýchovné organizace Sokol, která vznikla před více než 150 lety. Slet končí v pátek 6. července.

Na výstavě v Klementinu ožívají kostýmy panovníků z období baroka

Módní trendy evropských panovnických dvorů 17. a 18. století přibližuje výstava Alamode, která začala v galerii pražského Klementina. Právě v období baroka a rokoka se ze způsobu odívání stal klíčový prvek sebeprezentace společenské elity a význam při tom měla každá maličkost, říká kurátor výstavy Rostislav Maria Müller. Sbírka kostýmů a módních doplňků bude v Galerii Klementinum k vidění do začátku září. Expozici tvoří sedm společenských kostýmů a dále doplňky jako masky, šperky či korzet. Všechny exponáty byly vyrobeny dobovými metodami na základě dochovaných záznamů a historické oděvy tak vznikaly i několik měsíců.

Mezi třemi vystavenými pánskými soupravami jsou hned dva takzvané inscenační kostýmy, tedy oděvy, v nichž panovníci vystupovali při určitých významných příležitostech. Konkrétně jde o kopie oděvů, které kdysi oblékli francouzský král Ludvík XIV. a císař Svaté říše římské Leopold I. Oba kostýmy stylizovaly své nositele do rolí antických hrdinů. Právě panovníci a další šlechtici byli podle Müllera v období baroka tvůrci všech módních norem. Ve jménu co nejlepší prezentace a "aristokratického" držení těla se pak objevily na scéně prvky jako korzet nebo boty s podpatky, které zprvu obyčejní lidé ani nesměli nosit. Dalším významným doplňkem byly velké paruky, které nosili jak muži, tak ženy.

Zlínská zoo má jako jediná zakrslého oslíka, v Plzni se narodili vzácní jedovatí hadi

Zakrslého oslíka mohou vidět návštěvníci zlínské zoologické zahrady. Dvouletého samce Willema získala zahrada z nizozemské zoo. Je jediným zakrslým oslíkem v českých zoologických zahradách. Je to taková zajímavost, doplnění expozic domácích zvířat, řekl dnes ČTK zoolog Kamil Čihák. "Adaptaci zvládl skvěle. Je chytrý, za deset minut z výběhu utekl, ale protože je krotký, vzápětí jsme ho přivedli zpátky. Museli jsme trochu lépe zabezpečit výběh," řekl Čihák. Zakrslý oslík dorůstá asi metrové výšky, byl vyšlechtěn z klasického osla pro potěchu lidí a na ozdobu.

V plzeňské zoo se narodila mláďata dvou velmi vzácných druhů silně jedovatých hadů. Jde o první odchovy osmi chřestýšů arubských, což je jeden z nejohroženějších hadů, a dále o dvě zmije Schweitzerovy. Tyto hady nechová žádná zoo v ČR. Zajímavé je, že mláďata chřestýšů i zmijí mají jiné složení jedu než dospělci a většinou jsou výrazně jedovatější, takže je potřeba být opatrný už při manipulaci s malými hady, řekl ČTK chovatel Jan Dohnal. Chřestýši arubští se vyskytují pouze v Nizozemských Antilách kousek od Venezuely. Chovy jedovatých hadů mají v ČR čtyři zoo, ale jen Plzeň nabízí průřez všemi druhy z pěti světadílů.

Počasí

Jasno až polojasno, na severovýchodě přechodně až oblačno. Nejvyšší teploty 22 až 26 °C, v 1000 m na horách kolem 19 °C.

Česko má za sebou další nezvykle chladnou červencovou noc. Noční teploty klesly na rekordně nízké hodnoty, které se pohybovaly nejčastěji v intervalu od deseti do pěti stupňů Celsia. Na horách mrzlo, například na Luční boudě v Krkonoších meteorologové naměřili minus 7,8 stupně Celsia, pod nulu klesla rtuť teploměru také na Šumavě a v Krušných horách.