Denní souhrn zpráv

Babiš navrhne vládní kandidáty ke jmenování v pondělí, i Pocheho

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi kandidáty na jmenování do nové menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD v pondělí. Bude mezi nimi i nominant sociální demokracie do funkce ministra zahraničí Miroslav Poche. Zeman ho odmítá zejména kvůli jeho postojům k migraci. Prezident dnes v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že Babiš Pocheho nenavrhl, kolonka v seznamu vládních adeptů byla podle něj u ministerstva zahraničí prázdná. Babiš ale uvedl, že se jednalo o neformální informace o nominacích. Předseda ČSSD Jan Hamáček v České televizi zdůraznil, že pokud by Babiš Pocheho na ministra nenavrhl, šlo by o porušení koaliční smlouvy. Opět však nevyloučil, že pokud Zeman Pocheho nejmenuje, mohl by diplomacii dočasně řídit sám. Kandidáta na ministra ovšem změnit nehodlá.

Prezident Miloš Zeman by mohl jmenovat novou vládu "velmi pravděpodobně" příští týden v úterý, nebo ve středu, termín se ještě dolaďuje. Zeman to řekl v dnešním rozhovoru pro Blesk.cz. Spor se stále vede o nominanta ČSSD Pocheho. Jako náměstek by Zemanovi nevadil. Proti Pochemu se o minulém víkendu ostře vymezili i komunisté. Právě o jejich hlasy by se měla vláda v dolní komoře opřít. Zemanova slova o možném jmenování vlády v úterý, nebo ve středu příštího týdne jsou pro premiéra Babiše novou informací. Uvedl, že z Hradu zněl až červenec.

ČSSD by skončila ve volbách na hranici pro vstup do Sněmovny

Volby do Sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO s 25,5 procenta hlasů. Sociální demokracie, se kterou ANO nyní sestavuje koaliční vládu, by skončilo v blízkosti pětiprocentní hranice nutné pro vstup do dolní parlamentní komory. Dostalo by 5,4 procenta hlasů, při loňských sněmovních volbách ji volilo 7,3 procenta lidí. Vyplynulo to z bleskového průzkumu agentury Phoniex Research pro Blesk Zprávy. Druzí by ve volbách podle průzkumu skončili Piráti, které by volilo 12,1 procenta Čechů. Třetí ODS by získala 11,1 procenta hlasů, komunisté by měli 9,6 procenta hlasů a SPD 8,6 procenta. KDU-ČSL nebo TOP 09 by se do Sněmovny nedostaly. Podle ředitele Phoenix Research Jana Kubáčka se na výsledku ČSSD negativně podepsaly její spory.

Agentura mezi lidmi zjišťovala i názory na to, zda by preferovali případné volby, pokud by jednání ANO a ČSSD o nové vládě zkrachovala. V případě, že by se tak stalo, vyslovilo se pro ně 41 procent dotázaných. Vedle toho 28 procent by dalo raději přednost vládě ANO s tolerancí KSČM a SPD, třetina lidí neměla na situaci jednoznačný názor. Agentura Phoniex Research provedla průzkum minulý týden a zúčastnila se ho tisícovka lidí.

Stovky lidí si v Ležákách připomněly vypálení obce nacisty

Stovky lidí se dnes zúčastnily pietního aktu, který připomněl 76. výročí vyhlazení osady Ležáky nacisty, a uctily památku 52 vyvražděných obyvatel obce. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 jako odvetu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení Lidic. Premiér Andrej Babiš v projevu vyzdvihl důležitost NATO a EU pro uchování míru v Evropě. Pietního aktu se zúčastnili kromě lidí z okolních obcí také hosté z Česka i ze zahraničí. Do Ležáků dnes dorazila také Jarmila Doležalová, rozená Šťulíková, jedna ze dvou sester, které jako jediné vyvraždění vesnice přežily. Její sestra Marie letos v únoru zemřela ve věku 76 let.

Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou, vesnici připomínají žulové náhrobky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.

Zemřel generál Vranský, bojoval u Tobruku, létal pro RAF

Po dlouhé nemoci zemřel veterán z druhé světové války Pavel Vranský. Bylo mu 97 let. Vranský, kterého loni v květnu prezident povýšil do hodnosti brigádního generála, pocházel z židovské rodiny žijící v Ostravě a koncem 30. let se chystal k emigraci do Palestiny. Dokonce kvůli tomu odešel z gymnázia a zapsal se na mlékařskou a sýrařskou školu, aby byl v nové domovině co nejprospěšnější, po okupaci Československa ale musel kvůli svému původu ze studií odejít. Spolu se svým otcem odjel do Polska, kde v roce 1939 narukoval do řad Československého legionu. Záhy však padl do sovětského zajetí, ze kterého byl propuštěn až v roce 1941.

Přesunul se s dalšími vojáky na Blízký východ a bojoval v Sýrii a u Tobruku. Pak se přihlási do letectva, kde působil jako palubní radiotelegrafista u 311. československé bombardovací perutě britského královského letectva (RAF). Po válce, zůstal u létání. Krátce působil u vojenské dopravní letky mezi Londýnem a Prahou, v roce 1946 odešel do civilu a nastoupil k Československým aeroliniím, poté až do roku 1970 pracoval na ministerstvu dopravy. Vranský obdržel řadu československý i britských včetně Řádu Tomáše Garrigua Masaryka. V roce 2016 opustil pozici místopředsedy Českého svazu bojovníků za svobodu. Podle aktualne.cz rezignoval, protože ztratil důvěru ve vedení. Svaz se snažil původně tvrdit, že důvodem jeho odchodu je věk. To však Vranský popřel, napsal server.

Zeman chce udělit státní vyznamnání Ester Ledecké

Prezident Miloš Zeman chce udělit státní vyznamenání snowboardistce a lyžařce, dvojnásobné olympijské vítězce Ester Ledecké. Zeman to ekl v rozhovoru pro Blesk.cz. Ledecká patří ke sněmovním nominantům na ocenění. Prezident uvedl, že by vyznamenání dostala i z jeho vlastní iniciativy. Zeman už dřív uvedl, že ocení také bývalou ředitelku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou. Vyznamenání ji chce udělit, jak v dubnu řekl, za její boj proti takzvaným solárním baronům. V červnu Zeman naopak řekl, že nevidí důvod pro ocenění komunisty perzekvované a vězněné Zdeny Mašínové, která zažila jako dítě i pronásledování a popravu svého otce nacisty. Mašínová je podle Zemana jen sestra bratří Mašínů, kteří se účastnili protikomunistického odboje. Ocenění Mašínové navrhl senátní organizační výbor.

Průzkum: Téměř polovina lidí se v práci za rok nedočká pochvaly

Většina Čechů dostane v zaměstnání pochvalu za dobře odvedenou práci maximálně párkrát za rok, 45 procent lidí se jí pak od ledna do prosince nedočká ani jednou. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Ipsos pro Institut interní komunikace mezi tisícovkou respondentů. Pochvaly jsou přitom pro zaměstnance stejně důležité jako odpovídající plat. Lidé, kteří jsou v práci často chváleni, jsou výrazně loajálnější a zároveň více doporučují svého zaměstnavatele ostatním. Firmám, ve kterých se nechválí, tak více hrozí odliv zaměstnanců i problémy se sháněním nových. Průzkum ukázal na zásadní nedostatky nadřízených v práci s pochvalami. Téměř tři čtvrtiny zaměstnanců totiž tvrdí, že je jejich šéf pochválí za dobře odvedenou práci nanejvýš párkrát do roka. Třetina si musí počkat ještě déle a 13 procent se jí dokonce nedočká nikdy. Pochvala za dobře odvedenou práci patří vedle finančního ohodnocení k největším pozitivním motivátorům a zaměstnanci díky ní v práci udělají třeba i více, než se od nich očekává. Pochvaly mohou výrazně ovlivnit také to, jak zaměstnanci vnímají svůj plat. V praxi se často stává, že manažeři by i chválit chtěli, ale nevědí jak, nebo nevolí ten nejlepší způsob.

ČNB by podle analytiků mohla ve středu kvůli koruně zvýšit sazby

Bankovní rada České národní banky by ve středu mohla zvýšit základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na jedno procento, domnívá se většina analytiků oslovených ČTK. Důvodem je podle nich především slabší kurz koruny proti euru, než centrální banka odhadovala. Navíc růst mezd i inflace je proti odhadům ČNB vyšší. Někteří ekonomové ale upozornili, že zvýšení není jisté kvůli tomu, že na zasedání nebude viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Ten patří k výrazným zastáncům růstu úrokových sazeb. Když rada nezvýší sazby v červnu, určitě tak učiní na počátku srpna, shodli se analytici.

Obchodníci: Prodejním hitem budou v létě paddleboardy

Prodejním hitem letošního léta bude podle obchodníků se sportovním zbožím paddleboard, tedy nafukovací či pevný plovák podobný surfu, na kterém jezdec používá k pohybu vpřed dlouhé pádlo. Poptávka po paddleboardech přes vysokou prodejní cenu letos prudce stoupla. Popularita paddleboardingu, tedy pádlování ve stoje, roste po celém světě. Paddleboardy se začaly na trhu masivněji objevovat loni touto dobou. Průměrná cena nejoblíbenějších paddleboardů je více než 10.000 korun. Kvůli vyšší ceně je podle Alexandry Čermákové z Heureka.cz běžné, že si je kupují početnější skupiny přátel, kteří si pak vybavení mezi sebou půjčují. Podíl nafukovacích paddleboardů dosahuje 95 procent.

Strážnický folklorní festival letos navštívilo přes 30.000 lidí

Přes 30.000 návštěvníků přivítal letos 73. ročník Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici na Hodonínsku, který začal ve čtvrtek a dnes skončil. ČTK to řekl za pořadatele Zdeněk Bobčík z Národního ústavu lidové kultury. Podle něj byla návštěvnost obdobná jako loni a neovlivnil ji ani občasný déšť a chladné počasí. Déšť předčasně ukončil sobotní večerní program k oslavám 100. výročí vzniku Československa, při kterém společně vystoupil soubor Ondráš a Slovenský lidový umělecký kolektiv (SĽUK). Festival nabídl od čtvrtka do neděle přes 40 pořadů s 3500 účinkujícími z České republiky a 300 zahraničními účastníky. Program zpestřily soubory z Mexika, Ruska, Číny nebo Maďarska.

Nejlepším tanečníkem verbuňku na festivalu se stal Antonín Žmola z Kněžpole. Ve finále uspěl z 19 tanečníků. Podle Bobčíka se jen na verbuňk přišlo podívat 5500 lidí.

Aviatik zdolal na replice letounu z r. 1913 cestu z ČR do Francie

Zhruba 21 letových hodin trvala sedmdesátiletému aviatikovi Vladimíru Handlíkovi cesta z Česka do Francie a zpátky, kterou v uplynulých dnech zdolal na replice francouzského letounu Caudron G3 z roku 1913. Díky větru v zádech mu přitom cesta domů trvala o něco kratší dobu než tisícikilometrový přelet z Mladé Boleslavi do La Ferté Alais. Repliku letadla, která je jednou ze dvou v Evropě, v mladoboleslavském leteckém muzeu dokončili před rokem. Stavba trvala osm let, na výrobu Handlík ale pomyslel poprvé už v roce 1994, kdy s modelem Caudronu G3 vyhrál mistrovství světa v nizozemském Arnhemu a o rok později mistrovství Evropy v Polsku.

Cestu do Francie a zpátky připravil Handlíkův syn Petr. Svého otce po celou dobu přeletu také doprovázel v historickém dvouplošníku Polikarpov Po-2, který pro Caudron vezl potřebné palivo.

Sport

Tenistka Petra Kvitová porazila ve finále turnaje na trávě v Birminghamu Slovenku Magdalénu Rybárikovou 4:6, 6:1, 6:2 a obhájila loňský titul. Osmadvacetiletá Češka vyhrála už pátý turnaj v sezoně a celkově 25. v kariéře. Loňskou wimbledonskou semifinalistku Rybárikovou, jež v Birminghamu vyřadila Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou, porazila Kvitová ve finále stejně jako před čtyřmi lety v New Havenu. Příští týden by česká fedcupová reprezentantka měla startovat na dalším travnatém turnaji v Eastbourne. Je však možné, že před londýnským grandslamem dá přednost odpočinku.

Jakub Podrazil a Lukáš Helešic na dvojce bez kormidelníka poprvé v kariéře vyhráli závod Světového poháru ve veslování. Čeští reprezentanti triumfovali ve druhém dílu seriálu v rakouském Ottensheimu, kde ve finále oplatili tři týdny starou porážku chorvatským bratrům Valentinu a Martinovi Sinkovičovým. Porazili je o 88 setin sekundy. Třetí skočila další bratrská dvojice Valentin a Théophile Onfroyovi z Francie. "Byl to fantastický závod. Chtěli jsme dobře odstartovat, ale zároveň jsme věděli, že musíme ušetřit síly na závěr. Snažili jsme se jet uvolněně a na maximum," řekl Helešic. Podrazil s Helešicem byli jedinou českou posádkou, která se do finálových bojů probojovala.

Kanoistka Tereza Fišerová vstoupila do sezony Světového poháru ve vodním slalomu druhým místem v Liptovském Mikuláši. Vicemistryně světa nestačila na Slovensku jen na suverénní Australanku Jessicu Foxovou, jež na úvod seriálu zkompletovala double po sobotním vítězství mezi kajakářkami. Kajakářům se při trojnásobném finálovém zastoupení na medailové umístění dosáhnout nepodařilo, Jiří Prskavec skončil kvůli dvěma dotykům branek čtvrtý.

Českého hokejového útočníka Filipa Zadinu z Halifaxu ze zámořské juniorské ligy QMJHL si vybral jako šestku draftu NHL Detroit. V prvním kole se dočkal také útočník Martin Kaut z Pardubic, jehož si zvolilo na 16. pozici Colorado. Jedničkou se při výběru nováčků v Dallasu stal podle předpokladů švédský obránce Rasmus Dahlin z Frölundy, po kterém sáhlo Buffalo. Osmnáctiletý pardubický odchovanec Zadina se stal nejvýše draftovaným českým hokejistou od roku 2015, kdy si rovněž jako šestku vybralo New Jersey útočníka Pavla Zachu. V některých žebříčcích byl český kanonýr řazen i na třetí pozici, ale nižší konečné pořadí jej příliš netrápilo.

Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková vyhrály turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu v Ostravě. Ve finále zvítězily nad kanadským párem Heather Bansleyová, Brandie Wilkersonová 17:21, 21:15, 15:13. České hráčky triumfovaly na World Tour podruhé ve společné kariéře. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem nevyužili v utkání o třetí místo sedm mečbolů, přesto dosáhli v areálu v Dolní oblasti Vítkovic životního úspěchu.

Mistrem republiky v silničním závodě cyklistů v Plzni se stal poprvé v kariéře Josef Černý. Pětadvacetiletý jezdec stáje Elkov Author navázal na vítězství ve čtvrteční časovce v Karlových Varech a získal double. Úspěch nejlepší domácí stáje podtrhli druhý Jan Bárta a třetí v cíli Jakub Otruba, který vybojoval titul v kategorii do 23 let. Závod na 192 kilometrů na společném mistrovství Česka a Slovenska suverénně ovládl Peter Sagan. Trojnásobný světový šampion záhy soupeřům ujel a po dlouhé sólové jízdě si připsal šestý slovenský titul.

Tomáš Berdych se kvůli potížím se zády odhlásil z Wimbledonu, kde měl obhajovat účast v semifinále. Český tenista si dopřeje pár týdnů klidu. Kvůli absenci na londýnském grandslamu může Berdych vypadnout z první padesátky světového žebříčku, v němž je nyní na 19. místě. "Pár měsíců se všemožně snažím dát bolavá záda do pořádku, ale bohužel. Nejsem schopen hrát," uvedl Berdych na sociálních sítích.

Akrobatický pilot Martin Šonka vyhrál budapešťský závod Red Bull Air Race a po třetím triumfu v kariéře se posunul na třetí místo průběžného pořadí.

Počasí

Zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky, na severu srážky četnější, zejména na horách. Nejvyšší teploty 13 až 17 °C, na jihu Moravy až 19 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C.