Denní souhrn zpráv

Ministerstvo navrhlo zvýšení penze v 85 letech i snížení zásluhovosti

Lidem, kteří dosáhnou 85 let, by se od příštího roku mohl automaticky zvýšit důchod o tisícikorunu. Změnit by se mohlo také složení penze, což by se promítlo do valorizace. Podle ministerstva práce by si díky úpravě přilepšili lidé s nízkým důchodem, zásluhovost důchodů by se ale snížila. Resort to uvedl v podkladech k navrhované novele o důchodovém pojištění.

Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Současně pevná část penze, která je pro všechny stejná, musí odpovídat devíti procentům průměrné mzdy. Podle novely by to mělo být od příštího roku deset procent. Procentní výměra penze se u každého liší podle odpracovaných let a odvodů. Podle návrhu by nově na její zvýšení tedy připadlo méně. Podle kritiků návrhu se tak dá chystaná změna přirovnat ke zvyšování platů - aby se zvedl tarif všem, sníží se odměny výkonnějším pracovníkům. Na malou zásluhovost penzí v Česku poukazoval už dřív Ústavní soud.

Drahoš zvažuje nejen kandidaturu do Senátu, ale i širší projekt

Finalista prezidentské volby Jiří Drahoš zvažuje nejen kandidaturu do Senátu, ale i širší projekt, ve kterém by pokračoval v důležitých tématech z prezidentské volby. Pokud by se pro kandidaturu rozhodl, chtěl by se o post senátora ucházet jako nezávislý, pokud možno s průřezovou podporou politických stran. Drahoš to řekl v rozhovoru s ČTK. Za svou prohrou ve volbách vidí především negativní e-mailovou kampaň na internetu, která byla zaměřena hlavně na seniory. Televizní debaty podle jeho názoru rozhodující vliv neměly. Vyloučil založení politické strany, o kterém spekulovala média.

Squatteři obsadili opuštěnou usedlost Šatovka v Praze

Dvě až tři desítky squatterů obsadily v pátek večer opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Teď v domě podle radnice Prahy 6 zůstává ještě asi deset squatterů. Policisté proti nim nebudou z bezpečnostních důvodů zasahovat. Squatteři se podle policie dopouštějí jen přestupku. Budovu spravuje městská část Praha 6, která dříve oznámila, že chce dům opravit.

Policisté dorazili k usedlosti v pátek a se squattery, kteří se ukryli na střeše budovy, vyjednávali. Se squattery jednal i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Nabídl, že situaci kolem domu projedná za dva týdny zastupitelstvo, pokud squatteři budovu opustí. Část poté z Šatovky odešla, ale zbylí dohodu nepřijali. Usedlost Šatovka je prázdná od roku 2011. Radnice zhruba před dvěma lety oznámila, že chce usedlost opravit a vytvořit z ní bytový dům. Squatteři v prohlášení zveřejněném na webu A2larm.cz uvedli, že radnice sliby o znovuzprovoznění Šatovky nesplnila.

ČSSD počítá s přerušením sjezdu, Zeman vystoupí v jeho úvodu

Prezident Miloš Zeman vystoupí na sjezdu ČSSD příští neděli krátce po jeho zahájení, řekl po jednání širšího vedení strany novinářům úřadující předseda strany Milan Chovanec. Na Zemanův projev navážou volby vedení, které sociální demokracie vybere po neúspěchu v loňských sněmovních volbách. Podle Chovance se část sjezdu pravděpodobně odehraje bez přítomnosti veřejnosti a jednání by se kolem 22:00 mohlo na několik měsíců přerušit.

Přes 550 delegátů by se mohlo vyslovit i k tomu, zda by měla ČSSD jednat s ANO o vládě. Kandidáti na předsedu ČSSD nabízejí různé postupy, jak by se měla strana vyslovit k případné vládní spolupráci.

Agentura Fitch potvrdila rating ČR na stupni A+

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni A+. Výhled ratingu zůstává pozitivní, což signalizuje, že Fitch by v dohledné době mohla přikročit ke zlepšení úvěrového hodnocení. Agentura poukázala na dobrý stav vládních financí i bankovního systému v České republice. Upozornila, že ke zlepšení ratingu by mohl vést například pokračující pokles poměru vládního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP), který podle jejího odhadu na konci loňského roku činil 35,1 procenta. Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ocenil, že Česká republika má v hodnocení úvěrové spolehlivosti agentury Fitch Ratings nadále stupeň A+. Přál by si, aby český růst táhly investice, které chce masivně podpořit v příštím roce. "Tím, že HDP roste, tak není problém masivně investovat, i kdyby třeba byl větší deficit," uvedl Babiš.

Pro velkou část Moravskoslezského kraje platí stav regulace

Pro velkou část Moravskoslezského kraje - Třinecko, Frýdecko-Místecko, Karvinsko a Ostravsko - platí od nočních hodin stav regulace. Podniky musejí přijmout různá opatření, aby ještě více neznečišťovaly ovzduší. Na většině území Moravskoslezského kraje platí už od čtvrtka smogová situace. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší odpoledne na některých měřicích stanicích stále více než dvojnásobně překračovaly imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Smogová situace byla vyhlášená také ve Zlínském kraji.

Šéf asociace: V jazykových školách chybí lektoři, mají nízké mzdy

Jazykové školy se potýkají s nedostatkem lektorů. Důvodem jsou nízké mzdy, které tyto školy nedokážou výrazněji zvýšit. Lidé vyhledávají nejvýhodnější ceny jazykových kurzů, které část škol kvůli konkurenci drží záměrně nízko. Někde se tak nedaří motivovat k práci nové lektory, případně ty stávající ve školách udržet. ČTK to řekl šéf Asociace jazykových škol Vítězslav Bican. Odhaduje, že v Praze chybí kolem 200 lektorů. Celkově by jich mělo v ČR být asi o pět až deset procent více než nyní. Lektoři by podle Bicana měli dostávat více než 300 korun za šedesátiminutovou hodinu, aby se jejich odměňování přiblížilo platům srovnatelně kvalifikovaných vysokoškoláků.

O víkendu vrcholí masopustní veselí na mnoha místech Česka

Stovky lidí se zúčastnily masopustního veselí v centru Prahy. Do průvodu masek, který prošel z Hradčan přes Malou Stranu na Kampu, přišli nejen Pražané, ale i lidé z dalších českých a moravských měst a přidávali se i zahraniční turisté. Na Kampě pak následovala masopustní veselice s hudbou a tradičními dobrotami. Lidí v průvodu bylo tolik, že v jednu chvíli zaplnili celou Nerudovu ulici od Hradu až na Malostranské náměstí. Průvod Prahou dnes provázely i povozy, jeden s historicky oděnými hasiči, na jiném jeli muzikanti a zpívali staropražské písničky. Do Prahy se na masopust sjeli i lidé z okolních či vzdálenějších měst. Mladý kominík a kominice přijeli až z Telče a jak řekli ČTK, líbil se jim až venkovský ráz pražského masopustního veselí. Inspiraci k převleku jim prý dali rodiče, kteří před týdnem byli za kominíky na masopustu doma.

Také rej tradičních i moderních masek přilákal do brněnské městské části Líšeň stovky lidí. Nadšenci tam v roce 2012 obnovili tradici masopustních oslav. Letos se v průvodu kromě medvěda, smrtek a dalších fašankových masek objevil také třeba traktor. Za krojovanou chasou a dechovou hudbou v průvodu chodí maškary. Na pouliční slavnost naváže tancovačka, v noci pak v Líšni pochovají basu, symbol konce bujarého masopustu. Fašank, masopust nebo také končiny jsou různá označení pro období před půstem trvajícím do Velikonoc. Průvod maškar spojený s bujarým veselím přežívá jako stará tradice na mnoha místech v Čechách i na Moravě.

V Krkonoších roste počet úrazů lyžařů a snowboardistů

V Krkonoších roste počet úrazů na sjezdových tratích. Od pondělí, kdy začal cyklus jarních prázdnin, zaznamenala horská služba v nejvyšších českých horách 200 úrazů na sjezdovkách. ČTK o tom informoval zastupující náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa. Cyklus jarních prázdnin potrvá do 18. března. Například ve středu zaznamenali horští záchranáři jen ve Špindlerově Mlýně čtyři úrazy během jedné chvilky a v pátek se v Peci pod Sněžkou vážně poranilo devítileté dítě. Spadlo u nástupu do lanovky z pětimetrové zídky a zlomilo si stehenní kost. V Krkonoších horská služba v uplynulých dnech zasahovala většinou u komplikovaných poranění bérců, kolenních vazů, ale i několika poranění páteře.

V Jizerských horách se na ledopádu vážně zranil horolezec

V Jizerských horách se vážně zranil čtyřicetiletý horolezec. Zřítil se při výstupu po ledopádu v údolí nad Velkým Štolpichem. Do obtížně přístupného terénu musela horská služba povolat vrtulník. Zraněného horolezce pak transportovali v podvěsu pod vrtulníkem. ČTK o tom informoval mluvčí Horské horské služby Radek Zeman.

Řetězová cesta na Sněžku je zledovatělá a velmi nebezpečná

Řetězová cesta od Slezského domu v Obřím sedle na vrchol Sněžky v Krkonoších je kvůli silné námraze velmi nebezpečná. Tloušťka námrazy je místy nad 30 centimetrů. Upozorňuje na to horská služba. "Zhruba 60 metrů pod vrcholem jsou bezpečnostní řetězy již zaváty sněhem a není se tam moc čeho chytit," řekl ČTK Martin Ivanko z krkonošské horské služby. Na hřebenech Krkonoš je mrazivo a leží tam od 100 do 120 centimetrů sněhu. Na hřebenové Luční boudě bylo dnes ráno minus devět stupňů pod nulou a jasno.

Biatlonistka Vítková má bronz, rychlobruslařka Sáblíková dojela čtvrtá

Česká výprava má na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu první medaili, biatlonistka Veronika Vítková skončila třetí ve sprintu. Na stříbrnou Norku Marte Olsbuovou ztratila 1,6 sekundy. S více než čtyřiadvacetisekundovým náskokem vyhrála Němka Laura Dahlmeierová. V nezvykle pozdním večerním čase se Vítková vyrovnala s mrazem i větrem na střelnici. Minula jen druhou ránu vestoje a rychle běžela. "Na trati to bylo těžké, protože foukalo. Chvílemi tam byly úplné větrné mlýny, co nás zastavovaly, na střelnici se to taky točilo. Naštěstí jsem dokázala vleže zareagovat na vítr, tam mi to popadalo, škoda jedné rány vestoje," komentovala svůj výkon Vítková.

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila v olympijském závodě v Kangnungu na trati 3000 metrů čtvrté místo. Trojnásobná olympijská vítězka prohrála s trojicí nizozemských závodnic, od bronzu ji dělilo 52 setin sekundy. Zlato získala překvapivě Carlijn Achtereekteová, která dosud ve Světovém poháru nepronikla do první desítky. Sáblíková, kterou v této sezoně pronásledovaly zdravotní potíže, jela v poslední dvojici a věděla, že na medaili bude potřebovat čas na hranici čtyř minut. Poslední kolo zajela nejrychleji ze všech za 32,02, ale ztrátu se jí už dohnat nepodařilo. Výsledný čas 4:00,54 ji stačil jen na čtvrté místo. Jednadvacetiletá Nikola Zdráhalová při své olympijské premiéře obsadila 15. příčku. Obrovské zklamání. Tak popsala Martina Sáblíková své první vystoupení na olympijských hrách v Pchjongčchangu. "Já jsem opravdu dělala, co jsem mohla. Víc to nešlo," uvedla svěřenkyně trenéra Petra Nováka. Dnes ji navíc záda vůbec nelimitovala. "Ne, ne. Záda s mým výkonem neměla nic společného. Ta grimasa, kterou jsem udělala po projetí cíle, byla reakcí na čtvrté místo, které jsem viděla u svého jména," přiznala. Sáblíkovou v Pchjongčchangu čeká ještě závod na 5000 metrů, ve kterém bude obhajovat zlato ze Soči a Vancouveru.

Sáňkař Ondřej Hyman je v polovině olympijské soutěže dvacátý. Vede Němec Felix Loch, který po triumfech z Vancouveru i ze Soči míří za třetím zlatem.

Soutěž skokanů na středním můstku v Pchjongčchangu vyhrál Němec Andreas Wellinger. Favorizovaný Polák Kamil Stoch, který přiletěl do Koreje obhajovat dvě zlaté medaile ze Soči a vede Světový pohár, skončil pod medailovými stupni. Roman Koudelka obsadil 25. místo, Viktor Polášek nepostoupil do druhého kola a skončil čtyřiačtyřicátý. Program několikrát narušil vítr, a tak se medaile rozdělovaly až dlouho po půlnoci místního času.

České tenistky vedou nad Švýcarskem 2:0

České tenistky vedou po prvním hracím dnu utkání 1. kola Světové skupiny Fed Cupu nad Švýcarskem 2:0 a jediný bod je dělí od postupu do semifinále. Druhý bod přidala v pražské O2 areně Barbora Strýcová, která porazila jedničku soupeře Belindu Bencicovou 6:2 a 6:4. Předtím v úvodní dvouhře domácí jednička Petra Kvitová udolala Viktoriji Golubicovou po boji 6:2, 1:6 a 6:3 a prožila vítězný návrat do týmové soutěže po více než roční odmlce. Český celek může přidat rozhodující třetí bod už v nedělním úvodním souboji jedniček, jimiž momentálně jsou Kvitová s Bencicovou. Vyloučen není start Karolíny Plíškové, která nehrála kvůli střevní viróze.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při déletrvající malé oblačnosti kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C.