Denní souhrn zpráv

Ministr průmyslu jednal s prezidentem o zákonech a EGAP

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) se sešel v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a jeho poradním týmem. Zhruba čtyřhodinová debata se točila kolem legislativních priorit resortu jako je zákon o elektronických komunikacích nebo zákon, který má pomoci operátorům snížit náklady při budování komunikačních sítí. Normy by měli brzy schvalovat zákonodárci. Dalším tématem bylo i fungování České exportní banky (ČEB) nebo státní pojišťovny EGAP, bavili jsme se i o zahraničních cestách, řekl po jednání Havlíček.

Sobotka je zvědav, zda Schillerová zůstane náměstkyní

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je zvědav, zda Alena Schillerová zůstane náměstkyní ministra financí i poté, co se šéf ANO Andrej Babiš tak rezolutně distancoval od jejího zetě a sponzora hnutí Davida Rusňáka. Majitel investiční skupiny DRFG je jedním z dvacítky obviněných v případu úniku z policejních spisů a trestních řízení. Sobotka na sociálních sítích napsal, že mu Babiš může děkovat za to, že před pár dny odmítl Schillerovou jako novou ministryni financí. Babiš už dříve řekl, že nevidí souvislost mezi Schillerovou a Rusňákovým stíháním.

Studenti z ciziny by mohli snadněji dostat studijní víza v Česku

Cizinci ze zemí mimo EU, kteří se dostali na vybrané vysoké školy v Česku, by mohli mít snadnější cestu k získání studijního víza. Nemuseli by se už registrovat v systému Visapoint, ale žádost by podávali ve stanovený termín osobně na ambasádě či konzulátu. Povolení k pobytu by pak za splnění podmínek mohli dostat do dvou měsíců. Zavedení nového vízového Režimu student navrhuje ministerstvo školství. Využívat by se měl zatím v 11 zemích, snadněji by vízum měsíčně mohlo dostat až kolem 340 studentů. Záměr by měla v pondělí posoudit vláda.

MŠMT podpořilo rozšiřování kapacit MŠ a ZŠ 1,1 miliardy korun

Ministerstvo školství od roku 2014 podpořilo dotacemi v celkové výši 1,127 miliardy korun 106 projektů na rozšíření kapacit mateřských a základních škol. Největší počet žádostí předložily obce ve Středočeském kraji, městské části Prahy a obce v Jihomoravském kraji, kde se s nedostatky míst ve školách a školkách potýká hlavně okolí Brna. O investičních programech k zajištění míst pro děti v regionálním školství bude ministerstvo v pondělí informovat vládu.

Z Pohořelic vyšel pochod připomínající oběti poválečného odsunu

Asi 300 lidí vyrazilo pěšky na třicetikilometrovou Pouť smíření z Pohořelic do Brna. Jde o připomínku obětí poválečného odsunu německy mluvícího obyvatelstva z Brna. Akce je součástí festivalu Meeting Brno, jehož tématem je letos jednota v rozmanitosti.

Na pochod Praha - Prčice se vydalo přes 20.500 turistů

Na 52. ročník pochodu Praha - Prčice se v sobotu vydalo přes 20.500 turistů, oproti loňsku zřejmě ubylo lidí na krátkých trasách, naopak dlouhé trasy mají počet účastníků stabilní. Podobně jako v minulých letech mohli pěší vybírat z 16 tras a cyklisté ze čtyř. Kromě toho nechyběla třináctikilometrová trasa pro vozíčkáře, projelo jich ji více než osmdesát. Největší zájem mezi chodci je tradičně o trasy kolem 30 kilometrů, tedy ty nejkratší. Dětskou pěší trasu dlouhou 23 kilometrů letos absolvovalo kolem 2000 malých turistů. Nejdelší trasa pro pěší z Prahy měří 70 kilometrů, nejkratší, třicetikilometrová, vede ze Sedlčan na Příbramsku.

Výročí Antropoidu připomenou v Libni a na Karlově náměstí

Výročí 75 let od operace Anthropoid, která skončila smrtí říšského protektora Reinharda Heydricha, připomene příští víkend vzpomínková akce v pražské Libni. Její součástí bude i rekonstrukce atentátu. Další připomínka bude v polovině června na Karlově náměstí. Nedaleko něj v kostele svatých Cyrila a Metoděje parašutisté v boji s gestapem zemřeli. Výročí připomíná i poštovní známka a výstava. Rekonstrukce atentátu je naplánovaná přesně na dobu, kdy ho Jan Kubiš a Jozef Gabčík spáchali, v sobotu v 10:25. "Původní zatáčka v Kobylisích již od 80. let neexistuje kvůli výstavbě mimoúrovňové křižovatky Vychovatelna. Rozhodli jsme se uskutečnit rekonstrukci tohoto činu v zatáčce u tramvajové zastávky U Kříže, která se té původní dispozičně podobá," vysvětlil místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil (ANO).Součástí budou i dobové tramvaje z roku 1932 a vlečný vůz z roku 1908 se zatemněním oken proti leteckým útokům. Ukázku bude komentovat odborník na československý odboj za druhé světové války Jiří Padevět.

Šumavský park připravil 123 výprav do divoké přírody s průvodcem

Celkem 123 výprav do divoké přírody připravil letos Národní park Šumava (NPŠ). Průvodci divočinou vstupují do desáté sezony. Nabízejí výpravy za poznáním nejrozsáhlejších oblastí, kde mají od nepaměti domov také velká zvířata, která jinak z volné přírody téměř vymizela, řekl ČTK mluvčí NPŠ Jan Dvořák. Letos se nabídka rozšířila o trasu po kvildských pláních startující z Horské Kvildy. Za poznáním nivních společenstev se mohou lidé vydat podél "travnaté Vltavy", známé jako řeka Řasnice.

Příští týden bude až 25 stupňů, ve čtvrtek se ochladí

Příští týden vystoupí teploty nejvýš na 25 stupňů Celsia, ojediněle se mohou objevit bouřky. Ve čtvrtek přijde se studenou frontou ochlazení, déšť a přeháňky, teploměry ukážou přes den 18 až 21 stupňů, o víkendu se mohou nad ránem vyskytnout i přízemní mrazíky. Další tři týdny mají být celkově o něco teplejší a napršet má v průměru stejně, jako bývá v tomto období obvyklé. Vyplývá to z výhledu, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Počasí v neděli

Oblačno až polojasno, ojediněle slabé přeháňky. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C.