Denní souhrn zpráv

Zeman se rozhodl volby do Sněmovny vyhlásit na 20. a 21. října

Prezident Miloš Zeman se rozhodl volby do Sněmovny vyhlásit na pátek 20. a sobotu 21. října. Vybral si nejzazší možný termín mimo jiné proto, aby se lidé mohli s programy i kandidáty co nejvíce seznámit. Oznámil to v televizním pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Strany a hnutí budou mít na sestavení a odevzdání kandidátek čas do 15. srpna. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sdělil na twitteru, že je připraven Zemanův návrh spolupodepsat. Kladně se k termínu sněmovních voleb vyjádřili také představitelé opozičních stran.

ČNB ukončila intervence, koruna může posílit pod 27 Kč za euro

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 korun za euro. Banka ale zároveň již dříve upozornila, že bude připravena případné nadměrné výkyvy kurzu koruny po ukončení závazku zmírňovat svými nástroji. Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Vývozcům devizové intervence podle Asociace exportérů přinesly od listopadu 2013 přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Hrubý domácí produkt ČR se zvýšil o 147 miliard korun.

Rusnok: ČNB bude nyní tolerovat rozkolísanost koruny

Česká národní banka bude po ukončení intervencí tolerovat zvýšenou rozkolísanost kurzu koruny. Měna si musí najít rovnovážnou úroveň, která by odrážela základní parametry české ekonomiky. Na mimořádné tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Režim devizových intervencí podle něj splnil cíl.

V Česku probíhá stávka řidičů linkových autobusů

Řidiči linkových autobusů od středeční půlnoci stávkují kvůli nízkým mzdám. Stávka vyhlášená původně jako celostátní nakonec však ve větším rozsahu postihla pouze Jihomoravský kraj. Tam ve čtvrtek nevyjely spoje na 67 autobusových linkách z 225, částečně jezdí na 61 linkách. V ostatních krajích jsou protesty pouze lokální. Lidé, co se kvůli stávce v dopravě nedostali do práce, nemají nárok na náhradu mzdy. Jihomoravský kraj bude po dopravcích kvůli stávkujícím řidičům vyžadovat pokutu. Pokuta se pohybuje okolo milionu korun. Dopravní odbory hodnotí dosavadní průběh čtvrteční stávky řidičů autobusů pozitivně. Už samotná hrozba zastavením dopravy pomohla podle nich narychlo vyřešit situaci v několika krajích, kde se to dlouho nedařilo.

Stávka řidičů podle odborů pomohla k vyjednávání

Dopravní odbory hodnotí dosavadní průběh čtvrteční stávky řidičů autobusů pozitivně. Už samotná hrozba zastavením dopravy pomohla podle nich narychlo vyřešit situaci v několika krajích, kde se to dlouho nedařilo. Výjimkou je Jihomoravský kraj, který neřešil nízké platy řidičů, ale hledal způsoby, jak šoférům zabránit v upatnění jejich ústavního práva na stávku. Kvůli takovému přístupu by se zde mohl protest zopakovat. Příkladem úspěšně dosaženého kompromisu je naopak Jihočeský kraj, kde se zástupci odborů s dopravními firmami na způsobu zvýšení mezd dohodli ve středu.

Jihomoravský kraj chce po stávkujících dopravcích pokutu

Jihomoravský kraj bude vyžadovat po dopravcích pokutu za to, že ve čtvrtek nevyjely některé autobusy. Pokuta se pohybuje okolo milionu korun. Kvůli stávce řidičů autobusů za vyšší mzdy na jižní Moravě nejezdí 67 linek z 225. Jsou to meziměstské linky a MHD v okresních městech mimo Brno. V krajském městě jezdí autobusy bez omezení. Proti středečnímu předpokladu někteří řidiči přišli do práce, vyjede tedy více spojů na částečně omezených linkách, kterých je 61.

Nesoulad v Babišových příjmech by měl řešit přestupkový úřad

V majetkovém přiznání ministra financí Andreje Babiše (ANO) jsou podle sněmovního mandátového a imunitního výboru nesrovnalosti. Výbor odhlasoval, že věc postoupí k prošetření úřadu v místě Babišova trvalého bydliště kvůli možnému přestupku. Úřad by ministrovi mohl uložit podle zákona o střetu zájmů až padesátitisícovou pokutu. Výbor řešil nesoulad mezi údaji, které Babiš napsal do oznámení o příjmech, a mezi těmi, jež zveřejnil v nedávné prověrce svých příjmů. Babiš pochybení odmítá, rozdíly podle něj vyplývají z podstaty a odlišného účelu obou dokumentů

Podle arcibiskupství Tomášek konec restitucí nesliboval

Někdejší kardinál František Tomášek podle pražského arcibiskupství nikdy neslíbil, že restituce církevního majetku skončily v roce 1991 a církev už nic dalšího nebude požadovat, jak o tom ve středu mluvil prezident Miloš Zeman. Jedná se o lež, uvedlo arcibiskupství na svém twitteru. Zeman během návštěvy Středočeského kraje vysvětlil, proč se nezúčastnil nedávného pohřbu kardinála Miloslava Vlka. Mimo jiné řekl, že Vlk porušil slova svého předchůdce kardinála Františka Tomáška, že restituce skončily rokem 1991. Současným pražským arcibiskupem je kardinál Dominik Duka, který Vlka vystřídal v čele českých katolíků v roce 2010.

Početné rodiny ušetří na sociálním pojištění

Rodičům dvou a více dětí by mohly klesnout sociální odvody ze současných 6,5 procenta až na nulu v závislosti na počtu potomků. Vláda podpořila návrh novely o pojistném na sociální zabezpečení, která s tím počítá. Novináře o tom informoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Před týdnem kabinet kvůli neúčasti lidoveckých ministrů projednávání bodu přerušil.

Na penze a nemocenské se vybralo rekordních 415,5 mld Kč

Příjmy z odvodů na důchody a nemocenské byly loni rekordní. Na penze, dávky v nemoci, mateřskou či ošetřovné se vybralo 415,5 miliardy korun. I tak systém zůstal v minusu. Výdaje byly o 14,1 miliardy vyšší než vybraná suma. Schodek ale klesl a byl nejnižší za posledních osm let. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Příjmy rostou díky vysoké zaměstnanosti a zvyšování mezd. Loni platilo odvody přes 5,17 milionu lidí - 4,49 milionu zaměstnanců a zhruba 677.400 živnostníků.

NBÚ posílí boj proti kyberútokům

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) v blízké době posílí tým o dvacet expertů kvůli ochraně státních úřadů před kybernetickými útoky. Počítá s tím návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který schválila vláda. Noví zaměstnanci by měli dávat úřadům metodické pokyny, pomáhat s prevencí a konzultovat s nimi problémy. Schválení materiálu označil Sobotka v tiskové zprávě za významný krok, který pomůže snaze o potírání kybernetické kriminality.

ČR neplní směrnici o zásobách ropy

Česká republika přestala plnit evropskou směrnici o výši nouzových zásob ropy a ropných produktů. Evropská unie požaduje po státech, které ropu netěží, aby měly zásoby minimálně na 90 dní, Česko má nyní zásoby na 87 dní. Uvedl to předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. O situaci už SSHR informovala vládu a Evropskou komisi. Ministrům předkládá návrh, aby stát ropu nebo přímo benzin a naftu koupil.

OKD uzavřelo smlouvu s Priskem o prodeji dolů

Těžební společnost OKD uzavřela smlouvu se státní společností Prisko o převodu akcií dceřiné společnosti, kterou kvůli této transakci založilo. Do této společnosti mají být vloženy doly. Prisko nabude veškeré akcie nové společnosti. Na schůzi věřitelů OKD u Krajského soudu v Ostravě to řekl právní zástupce těžební firmy Petr Kuhn. OKD ale musí příští týden předložit reorganizační plán. Ministerstva financí a průmyslu se dohodla, že OKD koupí za 80 milionů korun Prisko, jemuž s útlumem dolů pomůže státní podnik Diamo. OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti.

Na opravu silnic v česko-polském pohraničí půjde přes 800 milionů

Na opravu 130 kilometrů silnic v česko-polském pohraničí půjde z evropských fondů více než 31 milionů eur, což je v přepočtu 837 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj očekává, že se tím zvýší atraktivita regionu. Podle ministryně Karly Šlechtové (za ANO) půjde o silnice v oblasti Stolových hor, Broumovska, kladského a valbřišského regionu, Orlických a Bystřických hor, Hanušovické vrchoviny a Sněžníka.

Průmyslová výroba v únoru zpomalila růst

Průmyslová výroba v únoru zpomalila meziroční růst na 2,7 procenta z lednových 10,3 pct. Dařilo se především výrobcům automobilů, jejichž produkce stoupla o 7,5 procenta. O šest procent vzrostla i výroba elektřiny. Naopak o 15,4 procenta klesla produkce ostatních dopravních prostředků, kam patří například lodě, lokomotivy, letadla či jízdní kola. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Stavebnictví se v únoru meziročně propadlo

Stavební produkce v Česku v únoru zrychlila meziroční pokles na sedm procent z lednových revidovaných 1,4 procenta. Na výsledku se negativně podepsal zejména propad inženýrského stavitelství, naopak pozemní stavitelství pokles stavební výroby tlumilo. Informoval o tom Český statistický úřad. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů se stavebnictví v únoru snížilo o 5,6 procenta.

Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 18 mld

Zahraniční obchod Česka skončil v únoru přebytkem 17,9 miliardy korun, meziročně byl ale o dvě miliardy korun nižší. Bilanci nepříznivě ovlivnilo hlavně meziroční prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem, základními kovy a počítači. Kladný vliv naopak mělo snížení deficitu chemických látek a přípravků. Vyplývá to z předběžných výsledků Českého statistického úřadu.

Zeman vážně uvažuje o milosti pro Kajínka

Prezident Miloš Zeman vážně uvažuje, že udělí milost Jiřímu Kajínkovi, který byl za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus vraždy odsouzen na doživotí. Podle prezidenta je Kajínek ve vězení dlouho a existují důvodné pochybnosti o jeho skutečné vině. Zeman to řekl při setkání s obyvateli Čáslavi v rámci návštěvy Středočeského kraje. Před čtyřmi lety přitom tvrdil, že by Kajínkovi milost nedal. Ve své funkci zatím udělil sedm milostí. Poslední milost udělil začátkem letošního dubna muži nemocnému rakovinou, který byl odsouzen za majetkové zločiny a nedovolené ozbrojování.

Ústavní soud odmítl stížnost Baťových dědiců

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost dědiců Jana Antonína Bati, kteří od českého státu neúspěšně žádali 56 milionů korun jako náhradu za zestátněný majetek. Žaloba se týkala funkcionalistické vily a pozemku ve Zlíně. Majetek propadl státu v roce 1947 kvůli údajné spolupráci šéfa obuvnického impéria s nacisty. Justice o 60 let později jméno podnikatele očistila. Náhradu za odňatý majetek ale dědicové dosud nevysoudili.

Vyšetřování čs. předáků v Německu vázne

Vyšetřování předáků československého komunistického režimu, kteří v Německu čelí trestnímu oznámení, je i po více než půl roce v podstatě na začátku. Zatím totiž stále není jasné, jaké státní zastupitelství je za vyšetřování zabití německých občanů na československých hranicích zodpovědné. Trestní oznámení kvůli zabíjení na železné oponě podala loni v srpnu Platforma evropské paměti a svědomí. Směřuje proti 54 českým a 13 slovenským občanům, včetně bývalého šéfa komunistů Milouše Jakeše a někdejších komunistických premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky.

Štrasburský soud přiznal odškodnění české emigrantce

Evropský soud pro lidská práva přiznal české emigrantce odškodnění přes 58.000 eur (asi 1,5 milionu korun) v případu neoprávněného vyvlastnění nemovitého majetku. Češka původně požadovala odškodnění v celkové výši téměř šest milionů korun za finanční škodu, nemajetkovou újmu a soudní výdaje. Soud ve Štrasburku už v roce 2013 rozhodl, že stát Češce odňal její majetek v rozporu s ustanovením evropské úmluvy o lidských právech, které se týká ochrany majetku. Sylvie Žáková emigrovala v roce 1968 a nyní žije v Německu. Podle státu o pozemek přišla soudním rozhodnutím z roku 1971 za nedovolené opuštění republiky a poté byla jako majitelka registrována jen díky úřední chybě.

Soud potrestal únos dětí 16 lety vězení

Ústecký soud poslal únosce dvou dětí Zdeňka Hryščenka na 16 let do vězení. Uložil mu také zabezpečovací detenci. Hryščenko se hlavního líčení na vlastní žádost neúčastnil, soud ale opakovaně žádal o doživotní trest. Hryščenko unesl loni 28. srpna se zbraní v ruce tehdy šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívku. Deset dnů je držel ve speciálně upravené garáži v ústecké čtvrti Střekov. Podle znalců mají děti psychické následky. Zabezpečovací detenci navrhovali znalci. Podle nich Hryščenko pravděpodobně trpí heterosexuální pedofilií a pro společnost je nebezpečný.

Papež František pokřtí českou katechumenku

Zcela mimořádné Velikonoce letos prožije devětačtyřicetiletá úřednice z Dětmarovic na Karvinsku Taťána Čempelová. Na Bílou sobotu ji v Bazilice sv. Petra ve Vatikánu pokřtí papež František. Stane se tak první Češkou v novodobé historii, kterou pokřtí hlava církve, spolu s ní se této pocty dostane dalším deseti lidem z celého světa. Uvedl to dětmarovický farář Marcel Puvák.

Zemřela herečka Libuše Havelková

Ve věku 92 let dnes zemřela herečka Libuše Havelková, matka herce a zpěváka Ondřeje Havelky, dlouholetá členka činohry pražského Národního divadla (ND). Oblíbená herečka, populární především postavami laskavých maminek či babiček, ztvárnila v letech 1960 až 1991 v ND na sedm desítek rolí. V televizi a filmu jich bylo 120. Počet studentů, které vychovala během své téměř půlstoleté pedagogické činnosti na DAMU a konzervatoři, by se dal počítat na stovky. Naposled se objevila na plátně v roce 2011 v rodinném snímku Petra Oukropce Modrý tygr.

V Praze začíná akce Máme otevřeno

V Praze 7 ve čtvrtek v podvečer otevře své dveře zdarma více než 35 galerií, divadel, kaváren nebo uměleckých ateliérů. Během sedmého ročníku akce s názvem MÁME OTEVŘENO budou pro návštěvníky připraveny komentované prohlídky výstav, hudební, divadelní i filmové zážitky, diskuse, workshopy nebo afterparty. Organizátorem je od roku 2012 Centrum současného umění DOX, v něm bude bude k vidění pět výstav.

Staroměstský orloj se vrátí do stavu z 19. století

Pražský Staroměstský orloj se po opravách vrátí do stavu z konce 19. století. Některé části budou nově omalované, změní se i pohon hodinového stroje. Stávající elektrický nahradí táhla s konopnými lany a kamenná závaží. Restaurování orloje je součástí oprav pláště radnice za necelých 50 milionů korun. Úpravy čekají také věž a kapli. Hotové by měly být v září příštího roku.

Potápěči čistí Vltavu v Praze

Odborníci a potápěči za použití speciální techniky čistí Vltavu u náplavky Rašínova nábřeží v Praze. Během akce budou také vytahovat předměty ze dna řeky. V minulosti se podařilo vylovit například granát, loďku i mobily. Čištění pořádá městská společnost Trade Centre Praha (TCP), která náplavky v metropoli spravuje.

Sport

Tenistka Lucie Šafářová porazila na antukovém turnaji v Charlestonu svou deblovou spoluhráčku Bethanii Mattekovou-Sandsovou. V druhém kole vyhrála nad americkou soupeřkou z druhé stovky světového žebříčku dvakrát 6:3. O postup do čtvrtfinále bude třicetiletá Šafářová usilovat proti Lauře Siegemundové z Německa. Ta po tříhodinovém boji nečekaně vyřadila třetí nasazenou Američanku Venus Williamsovou.

Tenistka Tereza Martincová vypadla na turnaji v Monterrey v 2. kole. S Američankou Julií Boserupovou prohrála po více než dvou hodinách 3:6, 6:4, 4:6.

Čeští fotbalisté se v žebříčku FIFA propadli o čtyři pozice na 46. příčku. Na první místo se poprvé od roku 2010 probojovala Brazílie.

Na atletickou Zlatou tretru v Ostravě přijede světový rekordman a olympijský vítěz v běhu na 400 metrů Wayde van Niekerk. Čtyřiadvacetiletý Jihoafričan poběží závod na 300 metrů, kde bude startovat i český rekordman Pavel Maslák.

Počasí

Proměnlivá, převážně velká oblačnost místy s přeháňkami. Na horách má sněžit a postupně budou srážky i smíšené. Teploty 7 až 11 °C, na horách naměříte kolem 1 °C.