Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Pokud Asad použil chemické zbraně, může ČR odvolat velvyslankyni

Pokud se prokáže, že za úterní pravděpodobný chemický útok v provincii Idlib je odpovědný režim prezidenta Bašára Asada, byla by podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na místě "razantní reakce". Šéf české diplomacie to řekl v Bruselu s tím, že v takovém případě by jednou z variant na pořadu dne bylo i stažení české velvyslankyně v Damašku Evy Filipi. Česká republika je jedinou zemí Evropské unie, která své velvyslanectví v Damašku zachovala i po vypuknutí občanské války. Český ministr upozornil, že stále není přesně jasné, co se skutečně stalo. "To, co se stalo v Idlibu, je otřesná věc. Je to zločin, na který člověk těžko hledá slova," řekl Zaorálek. Požádal české tajné služby, aby případně poskytly informace ze svých vlastních zdrojů a spolupracovaly se zahraničními partnery.

Oběti úterního útoku v syrském Chán Šajchúnu vykazují znaky toho, že byly zasaženy nejméně dvěma různými chemickými látkami. Jedna z nich může být sarin, druhá chlór. Informovala o tom dnes mluvčí české pobočky mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF) Iveta Polochová.

Sobotka chce na mzdy řidičů autobusů dát 420 mil. Kč z rezervy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vládě navrhne uvolnit 420 milionů korun z rozpočtové rezervy ve prospěch krajů na navýšení platů řidičů autobusů. Částka by měla pokrýt zhruba polovinu letošních nákladů spojených s navýšením platů, jak je vyčíslily kraje, uvedl Sobotka. Peníze by podle návrhu rozdělovalo po doložení oprávněných nákladů do regionů ministerstvo dopravy. Částka 420 milionů korun podle předsedkyně Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové (ANO) náklady krajů nepokryje. "Nechápu proč premiér nepodpořil už 20. února náš návrh, aby stát krajům přidal miliardu korun prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, se kterým souhlasila i ministerstva dopravy a financí, a hasí se něco den před stávkou," řekla ČTK Vildumetzová.

Asociace: Plošná stávka řidičů bude jen v Jihomoravském kraji

Řidiči autobusů budou podle Asociace krajů stávkovat v pěti krajích, plošný protest ale očekává jen v Jihomoravském kraji, kde nevyjede zhruba 30 procent linek. V dalších čtyřech krajích půjde o lokální protesty. ČTK to řekla mluvčí Asociace krajů Štěpánka Filipová. Ještě v pondělí kraje počítaly s plošnými stávkami v Ústeckém, Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji. Stávku se podařilo odvrátit v Jihočeském kraji. V Ústeckém kraji bude podle aktuálních informací stávkovat jediný dopravce, který zajišťuje dopravu ve Šluknovském výběžku, uvedla Filipová. V Olomouckém kraji stávka postihne Jesenicko a Šumpersko. Ve Zlínském kraji budou stávkovat dva dopravci zajišťující 0,2 procenta z celkového dopravního výkonu. V Pardubickém kraji stávka postihne pět linek zajišťujících dopravu mezi Orlickoústeckem, Svitavskem a Olomouckým krajem.

Výstražná stávka zlínského závodu Mitasu potrvá v úterý 2 hodiny

Výstražná stávka ve zlínském závodě společnosti Mitas bude 11. dubna trvat dvě hodiny. Uskuteční se od 12:45 do 14:45, řekl ČTK předseda odborové organizace Vladislav Jandásek. Do stávky by se měly zapojit všechny provozy. Odbory chtějí vyšší mzdy. Mitas vyrábí hlavně zemědělské a průmyslové pneumatiky.

ČR chce od Britů znát, jak změnit rozsudek v kauze zabitého Čecha

Česká republika posílá do Londýna diplomatickou nótu v souvislosti s osvobozujícím rozsudkem v kauze zabitého českého občana. Novinářům to v Bruselu řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se kvůli tomu sešel k dvoustrannému jednání se svým britským kolegou Borisem Johnsonem. Praha chce od Britů vědět, jakým způsobem by bylo možné případ revidovat. Johnson dal najevo pochopení pro rozhořčenou reakci Prahy na rozsudek, řekl Zaorálek. Zdůraznil podle něj ale také, že pro britskou vládu či ministerstvo zahraničí je obtížné ovlivňovat chod justice, takže není jednoduché najít způsob, jak do věci vstoupit.

Česká republika chce podle Zaorálka také slyšet ujištění, že národnost oběti nehrála při rozhodování soudu roli. Osvobozující verdikt padl v pondělí v britské metropoli. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se hájil tím, že jednal v sebeobraně. Čin se stal loni.

Prezident při návštěvě středních Čech oznámí termín voleb

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci na závěr své návštěvy středních Čech oznámí termín parlamentních voleb. Řekl to na setkání s krajskými zastupiteli na úvod své třídenní návštěvy kraje. Zeman je na prezidentské návštěvě středních Čech počtvrté. Kritizoval nárůst počtu úředníků. Za 15 let se podle něj jejich počet zdvojnásobil. Řešení by viděl ve zmrazení jejich platů. Prezident upozornil, že v Česku je nyní 150.000 úředníků. Když v roce 2002 opouštěl funkci premiéra, bylo úředníků 80.000, podotkl.

Sněmovna schválila novelu, která má zrychlit povolování staveb

Sněmovna schválila rozsáhlou novelu stavebního zákona, která má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. Umožní sloučit nyní oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (tzv. EIA). Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) má také snížit byrokracii při získávání všech povolení, ať již bytových domů nebo třeba dálnic. Novelu nyní dostane k posouzení Senát. Ministryně uvedla, že pokud nyní získání stavebního povolení trvá třeba deset let, mohla by se tato doba v důsledku novely zákona zkrátit na pět let. Za co nejrychlejší schválení zákona se přimlouvá především Hospodářská komora ČR, která současný stav považuje za neudržitelný.

Firma Alcentra píše premiérovi, že chtěla dát za OKD 500 milionů

Americká firma Alcentra ze skupiny BNY Mellon napsala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), že byla připravena zaplatit za těžební společnost OKD nejméně 500 milionů korun. Uvedl to portál Euro. Firmě vadí, že má OKD získat státní podnik Prisko jen za 80 milionů korun. Zváží kvůli tomu arbitráž. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl ČTK, že firma proces hledání investora nebude komentovat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na dotaz ČTK uvedl, že o nabídce nemá informace. OKD je od loňska v úpadku. Věřitelé podniku schválili reorganizaci. Pro její úspěch je nezbytné, aby do firmy vstoupil strategický investor. Vedení OKD ho několik měsíců hledalo, avšak minulý měsíc napsalo společnosti Prisko, že nedostalo žádnou nabídku, která by úspěšnou reorganizaci umožňovala.

Sobotka chce ve vládě prosadit růst penzí průměrně aspoň o 500 Kč

Průměrné zvýšení penze aspoň o 500 korun pro příští rok budou ve vládě prosazovat premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD). Slíbili to zástupcům seniorských organizací. Požádali je o podporu a tlak na přijetí návrhů sociálních zákonů, které jsou nyní ve Sněmovně. Podle Sobotky bude slibovaný růst důchodů možný jen tehdy, pokud se přijme projednávaná novela se změnou valorizace. Důchody se nyní zvyšují vždy od ledna o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen. Podle návrhu by se mělo přidávat o polovinu růstu reálných mezd a růst nákladů důchodců. Seniorské organizace to vítají. Změnu doporučila i důchodová komise.

Sporná nová pravidla pro národní parky budou platit

Sporná nová pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě budou platit. Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana, podle kterého novela o ochraně přírody a krajiny nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku. Předloha nyní bude moci vyjít ve sbírce. Novela přinese národním parkům podle ministerstva pro životní prostředí stabilitu díky tomu, že se stanovené zóny nebudou moci 15 let měnit, i otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice. Zákon předpokládá rozdělení parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území. Vymezí se například taky cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní bude mít předkupní právo.

V debatě opět vystoupili zejména odpůrci novely, kteří podobně jako prezident upozorňovali na odlišnosti šumavského parku. "Na jeho území jsou obce, v nichž žijí lidé. Měl by se na ně brát zřetel," řekl Václav Votava (ČSSD). Stejně jako například Jan Klán (KSČM) soudí, že Šumava by měla mít vlastní normu.

ČR na seznam UNESCO nominovala Žatec, vánoční ozdoby a modrotisk

Česká republika letos odeslala už tři nominace pro zápis památek či lidových tradic na seznamy světového kulturního dědictví UNESCO. ČTK to řekla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Zatímco zápis na seznam nemovitých památek nemá ČR žádný od roku 2003, daří se v poslední době zapisovat kulturní tradice. Letos kromě Žatce jako místa spojeného se staletou historií výroby chmele předložila ČR také nominaci ruční výroby foukaných vánočních ozdob a nadnárodní nominaci metody modrotisku. Žatec je příkladem lokality, ve které se dochovalo unikátní množství specifických staveb spojených se staletou historií zpracování chmele, tedy skladů, sušáren, balíren. Informace o tom, zda nominaci hodnotitelé doporučí Mezivládnímu výboru pro světové dědictví pro zápis, dostaneme nejdříve na jaře roku 2018, uvedla mluvčí.

Obnova Kuksu a výuka o památkách dostaly evropskou cenu

Obnova barokního areálu v Kuksu a vzdělávací projekt Národního památkového ústavu (NPÚ) získaly cenu Europa Nostra 2017. Cena Evropské unie pro kulturní dědictví se označuje za obdobu filmových Oscarů v oblasti památkové péče. Z 29 laureátů bude 15. května ve finském Turku vybráno sedm držitelů grand prix, z nichž každý obdrží odměnu 10.000 eur. Dneškem začíná online hlasování pro veřejnost, ve kterém mohou lidé z celého světa podpořit některý projekt. Hlavním turistickým magnetem Kuksu je prohlídkový okruh, prezentující historii rodu Šporků a fungování hospitálu od jeho výstavby až do současnosti.

Národní galerie připomíná nadcházející výročí malíře Brandla

Před 350. výročím narození slavného barokního malíře Petra Brandla (1668 až 1735), které připadá na příští rok, připravila Národní galerie v Praze online databázi jeho díla. Vycházejí také dvě rozsáhlé publikace o této osobnosti českého barokního umění. ČTK to sdělila mluvčí NG Tereza Ježková. "Jedná se o vůbec první databázi v České republice věnovanou jednomu umělci, která obsahuje Brandlův životopis, veškeré dochované archivní prameny a bibliografii. Díky knihám čtenář pronikne třeba do Brandlova bohémského života, a to prostřednictvím autentických dobových dokladů, k nimž patří například spory vedené s malířským cechem. Pražský rodák Brandl patří mezi největší postavy českého barokního malířství. V mládí byl správcem hradní obrazárny, kde se seznamoval s velkými jmény italského a nizozemského umění. Brzy se stal slavným a vyhledávaným umělcem. Jeho povaha mu však komplikovala soukromý i umělecký život. Několikrát byl vězněn a léta se soudil s bývalou ženou o alimenty.

Knihou roku je román o drsném dospívání v nehostinném světě

Knihou roku se v soutěži Magnesia Litera stal román Jezero, který napsala Bianca Bellová. Próza je drsným příběhem o dospívání a zároveň postapokalyptickým podobenstvím o zničení přírody, po kterém následuje zpustošení lidských vztahů i duší jednotlivých lidí. Pořadatelé v Národním divadle v Praze vyhlásili i vítěze osmi kategorií soutěže, jež má propagovat kvalitní četbu. V té nejsledovanější, v kategorii prózy, zvítězil Marek Šindelka s románem Únava materiálu. Stejnou cenu dostal už před pěti lety za svou sbírku povídek Zůstaňte s námi. Únava materiálu je jeho druhým románem. V něm podle literárních publicistů jako jeden z mála současných autorů uchopil skutečně současné téma, tedy uprchlíky. Podle nakladatele jde o první český román, který zachycuje téma uprchlické krize. Inspirací Šindelkovi byla zpráva o nálezu 71 mrtvých uprchlíků v odstaveném voze na dálnici.

Výstava ukáže pronásledování Židů za normalizace

Židovské muzeum v Praze novou výstavou připomíná 40. výročí Charty 77 a pronásledování židovských obcí ze strany komunistické Státní bezpečnosti. Jmenuje se Labyrintem normalizace - Židovská obec jako zrcadlo většinové společnosti a v Galerii Roberta Guttmana na Starém Městě potrvá až do 28. ledna příštího roku.

V muzeu hudby bude k vidění originál partitury Dvořákovy Rusalky

České muzeum hudby v Praze vystaví příští týden autentický notový záznam opery Rusalka Antonína Dvořáka, který se vrátil z únorové výstavy v Českém centru v New Yorku. V Česku si partituru ze sbírek Národního muzea mohli lidé naposledy prohlédnout před více než 25 lety. Příští týden ji mohou vidět spolu s prvním vydáním libreta opery o nešťastné víle nebo se skicářem, který si skladatel vedl v Americe a po návratu do Prahy si do něj poznamenal některé skici k Rusalce. Výstava bude veřejnosti zpřístupněna od 11. do 17. dubna a mezi vystavenými exponáty budou i originály dopisů, které adresoval Dvořákovi z kanceláře vídeňské Dvorní opery Gustav Mahler a které se týkaly plánovaného provedení opery ve Vídni v roce 1901, které se nakonec neuskutečnilo. K vidění budou i Mahlerovy a Dvořákovy podobizny, kostýmní a scénické návrhy Rusalky a kostýmy ze sbírek Národního divadla. Návštěvníci si budou moci poslechnout i první nahrávky árií z Rusalky.

Počasí

Proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy přeháňky. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C.