Denní souhrn zpráv

Pokud jiní nepřispějí, utlumí USA závazky v NATO, varoval Mattis

Americký ministr obrany James Mattis v Bruselu důrazně vyzval evropské spojence v NATO ke zvýšení obranných výdajů. Podle podkladů pro nynější schůzku ministrů obrany členských zemí aliance Mattis prohlásil, že pokud se spojenci nechtějí dočkat utlumení spojeneckých závazků USA, měly by všechny státy ukázat svou podporu společné obraně. Český ministr obrany Martin Stropnický nechtěl před novináři Mattisova slova interpretovat nějak dramaticky s tím, že překvapení se nekonalo. "Řekl to, co jsme všichni čekali. Upřímně řečeno myslím, že spousta ministrů - a já mezi ně patřím - ten projev hodnotí jako obrovský příklon Spojených států k té alianční ideji jako takové," prohlásil. Základem Mattisova projevu bylo, že silné NATO potřebuje silné členské státy, míní český ministr. Česko na jednání informovalo podle Stropnického o tom, jak se jeho financování obrany vyvíjí.

Názory lidí na obranu země zůstaly rozporuplné, uvedlo CVVM

Názory české veřejnosti na obranu země jsou stejně jako před rokem rozporuplné. Drtivá většina lidí - 88 procent - souhlasí s názorem, že suverenitu České republiky je třeba za každou cenu bránit. Současně si ale zhruba tři pětiny Čechů myslí, že je zbytečné uvažovat o obraně, protože o tak malé zemi rozhodují velmoci. Ukázal to lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle názoru 66 procent dotázaných by se Česko případnému napadení neubránilo.

ČR a Německo se dohodly na spolupráci 4. brigády a německé divize

Dohodu o budoucí těsné spolupráci české 4. brigády rychlého nasazení s německou 10. obrněnou divizí v Bruselu podepsali ministři obrany obou zemí Martin Stropnický a Ursula von der Leyenová. Smyslem bude připojení české jednotky k německé divizi tak, aby spolu mohly obě uskupení intenzivně cvičit a být také případně společně nasazeny. V rámci NATO už několik let existuje koncept takzvaných "páteřních států", kdy se k armádám velkých členských zemí v užší spolupráci přidávají svými jednotkami a schopnostmi méně silní spojenci. Česko podle Stropnického brigádu nikomu "nevěnuje", její cvičení bude standardním způsobem schvalovat česká vláda.

Europarlament schválil dohodu CETA o volném obchodu EU s Kanadou

Evropský parlament schválil obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Kanadou známou pod zkratkou CETA. Smlouvu, která usnadňuje obchod a investice, podpořila většina poslanců nejsilnějších klubů lidovců a socialistů. Platit začne po ratifikaci národními parlamenty. Podle odhadů expertů by CETA mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst, což však podle unijních expertů vyvrací několik nezávislých studií. Většina českých europoslanců dohodu podpořila, neboť z ní podle nich bude těžit i česká ekonomika.

"Usnadnění obchodu s Kanadou by podle odhadů mělo přinést víc než 20 procent nárůstu českého vývozu do Kanady. Odstranění téměř všech dovozních cel znamená pro naše firmy úsporu kolem 103 milionů korun," uvedl předseda české delegace v lidoveckém klubu Luděk Niedermayer. Členka klubu liberálů Dita Charanzová ocenila, že dohoda umožňuje vzájemné uznávání kvalifikací a snadnější vysílání pracovníků. Pro dohodu zvedli ruku také europoslanci za ODS. Podle Jana Zahradila dohoda okamžitě "vygumuje" 99 procent všech celních bariér. Proti hlasovali čeští europoslanci za sociální demokracii i dvojice komunistických poslanců, podle nichž smlouva snižuje požadavky na ochranu životního prostředí a oslabuje právní předpisy týkající se geneticky modifikovaných potravin.

Sobotka se ptá Babiše, zda Finanční správa prověřovala dluhopisy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval v dopisu ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby sdělil, jestli se Finanční správa zabývala případy emise a nákupu korunových dluhopisů. Svého vicepremiéra se rovněž ptá, jak hodnotí situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. "Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?" uvedl Sobotka. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy Kč. Premiéra dnes obvinil, že dělá kampaň a problematiku dluhopisů mohl řešit už dřív. Babiš ČTK a České televizi v Ostravě řekl, že dopis předal náměstkyni, protože do činnosti nezávislé Finanční správy nezasahuje. Za obcházení placení daně situaci v Agrofertu Babiš nepovažuje.

CzechInvest loni zprostředkoval investice za 64 miliard Kč

České i zahraniční firmy plánují investovat v Česku více než 64 miliard korun. Sto nových investičních projektů v této hodnotě loni zprostředkovala státní agentura CzechInvest. Nejvíc v ČR investují firmy z Nizozemska, Německa, Rakouska a USA. Celkem by investice měly vytvořit 12.097 nových pracovních míst. Vyplývá to z údajů CzechInvestu a ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). "Žádoucí je další zvyšování podílu investic s vyšší přidanou hodnotou. Pomoci v tom může úprava systému investičních pobídek zaměřená nikoli na nová pracovní místa, ale na růst mezd a zvyšování životní úrovně obyvatel," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

V ČR loni výrazně ubylo cizinců, kteří byli v zemi nelegálně

Policie loni v Česku chytila 5261 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti roku 2015 je to o 3302 zadržených cizinců méně. Hlavním důvodem byl pokles tranzitní migrace. Loni už přes Česko do států západní či severní Evropy tolik neputovali uprchlíci v souvislosti s migrační krizí, která vypukla v roce 2015, kdy počet zadržených cizinců v tuzemsku prudce vzrostl. Nejčastěji byli loni v zemi nelegálně občané Ukrajiny, kteří tvořili téměř třetinu zadržených. Informovalo o tom vedení cizinecké policie. Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera se statistiky chycených migrantů vrátily do stavu před rokem 2015, než vypukla migrační krize.

Ťok: V ČR by mohl vzniknout okruh pro testy vozidel bez řidiče

Ministerstvo dopravy chce iniciovat vybudování zkušebního okruhu pro testování vozidel s autonomním řízením - tedy vozidel bez řidiče. Okruh provozovaný státem by mohl vzniknout do pěti let. Plán předloží vládě. Na setkání manažerů autoprůmyslu s ministry to uvedl ministr dopravy Dan Ťok (nestraník za ANO). U autonomního řízení půjde podle ministra zejména o nutnost vyřešení etických a právních problémů. Z technického hlediska jsou již automobilky schopné takové vozy vyrábět. Technologii ale bude nutné důkladně otestovat a část testů nelze provádět v běžném provozu, aby nebyl nikdo ohrožen.

Asi čtvrtinu produkce Škody Auto budou v roce 2025 tvořit elektromobily nebo hybridy. Vyrábět by se měly v Mladé Boleslavi. Na setkání manažerů automobilek se zástupci vlády to uvedl předseda představenstva Škody Bernhard Maier. Škoda již dříve oznámila, že první vůz s hybridním pohonem uvede na trh v roce 2019 a elektromobil by měl přijít vzápětí. V roce 2025 by měla mít v nabídce čtyři až pět vozů na elektrický pohon. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by do roku 2020 mělo v Česku vzniknout aspoň 1200 napájecích stanic pro elektromobily. Stát výstavbu podpoří více než jednou miliardou korun.

Mládek: Tarif se bude moci měnit jen podle zveřejněného ceníku

Změna mobilního tarifu bude možná jen podle zveřejněného ceníku. Slevy budou moci být, ale budou muset být v ceníku operátorů napsané, řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek při vysvětlení změn v návrhu novely telekomunikačního zákona. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) upozornil, že zákaz individuálních cen volání pro spotřebitele by mohl vést k zakonzervování cen v odvětví. Podle Vodafonu změna poškodí spotřebitele. Operátoři by podle předlohy již nemohli ve snaze o udržení zákazníka, který chce odejít ke konkurenci, nabízet slevy nebo speciální levnější tarify. "Návrh zakázání individuálních cen pro spotřebitele s námi nebyl konzultován a nechápeme jeho motivaci. Z našeho pohledu dochází k omezení autonomie vůle smluvních stran a k velkému nebezpečí zakonzervování cen v segmentu, kde již nyní, po protispotřebitelské novele, neprobíhá intenzivní soutěž," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Rektoři se chystají na misi do Austrálie, pomoci by měla i vědcům

Zástupci osmi českých univerzit se chystají v březnu na vědeckovýzkumnou misi do Austrálie. Jejím cílem je navázat spolupráci se zdejšími univerzitami a otevřít tím dveře do budoucna například i českým vědcům a vědeckým týmům. Rektoři či prorektoři zamíří na východní pobřeží tohoto kontinentu, kde se nacházejí nejlepší australské vysoké školy. Novináře o tom informovali rektoři po zasedání České konference rektorů v Olomouci. Na východní pobřeží Austrálie zamíří rektoři nebo prorektoři 11. až 26. března, jejich cílem je Melbourne, Sydney a Brisbane, tedy státy Victoria, Nový Jižní Wales a Queensland. "Austrálie se začíná v posledních letech odvracet od vědeckovýzkumné spolupráce s asijskými zeměmi a začíná se takzvaně vracet do Evropy. Potencionál spolupráce s Austrálií je obrovský, má obrovský zájem o spolupráci s vysokými školami z Evropy," řekl ČTK rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller.

Ceny Velkého bratra dostalo ministerstvo obrany či Úřad práce

Anticenu Velkého bratra za loňský rok získaly ministerstvo obrany, poskytovatel nebankovních půjček Home Credit či Úřad práce ČR. Ve 12. ročníku tzv. Big Brother Awards jim je udělila sedmičlenná porota neziskové organizace Iuridicum Remedium (IuRe). Ceny se hlásí k odkazu knihy George Orwella 1984 a upozorňují na zásahy do soukromí občanů ze strany soukromých firem i veřejné správy. Ministerstvo obrany se stalo úředním slídilem za novelu zákona o Vojenském zpravodajství (VZ), která by měla armádní tajné službě přisoudit odpovědnost za kybernetickou obranu. Porotci jí vyčítají, že by měla zpravodajcům umožnit umístit na internetové linky "černé skříňky" schopné odposlouchávat, ale i blokovat či měnit provoz. Šéf VZ Jan Beroun novinářům řekl, že zpravodajci by monitorovali jen provoz na webu. Ke čtení obsahu by potřebovali povolení soudu.

Požár lakovny ve Zvoli je uhašený, těžce zraněný hasič zemřel

Požár lakovny ve Zvoli u Prahy je po 36 hodinách zlikvidovaný, trval od noci na úterý. Na místě zůstává několik hasičů kvůli dohledu. Bilance obětí stoupla na dvě; v kladenské nemocnici zemřel těžce zraněný pražský hasič, který u požáru zasahoval. Už v úterý večer bylo v hořícím objektu lakovny nalezeno tělo jednoho ze zaměstnanců. Následně se v části budovy zřítilo několik stropních panelů a do budovy nikdo nesměl. Hasiči mohli hasit pouze zvenku z výškové techniky. Zraněna byla i další pracovnice lakovny, má popálený obličej a ruku. Způsobená škoda dosáhla zhruba 100 milionů korun. Nyní vyšetřovatelé provedou závěrečný průzkum. Vyšetřování příčiny požáru ale zřejmě potrvá několik měsíců.

Laureátem Ceny Vladimíra Boudníka se stal výtvarník Karel Malich

Novátor abstraktního umění Karel Malich se stal laureátem 22. Ceny Vladimíra Boudníka udělované za významný tvůrčí přínos v grafické tvorbě. Porota jeho jméno vyhlásila spolu s výsledky 23. ročníku soutěže Grafika roku. Cena Vladimíra Boudníka nese jméno po průkopníkovi netradičních grafických technik a uděluje se za významný přínos nebo přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu a formy. Dvaadevadesátiletý sochař, malíř, grafik a autor typických drátěných plastik Malich je významný představitel českého výtvarného umění. V počátcích umělecké kariéry se věnoval malbě. Jasnými temperovými barvami maloval krajinu v okolí rodných Holic. Malichovy práce v minulosti vystavila jak česká, tak světová muzea a galerie. V roce 2013 mu uspořádala Galerie Zdeněk Sklenář velkou retrospektivní výstavu v Jízdárně Pražského hradu.

Ve věku 70 let zemřel bývalý úspěšný hokejista a trenér Augusta

Ve věku 70 let zemřel bývalý hokejový útočník a poté úspěšný trenér Josef Augusta. Člen Síně slávy českého hokeje několik let bojoval s rakovinou slinivky. O jeho úmrtí informovali zástupci Dukly Jihlava, s kterou spojil podstatnou část své kariéry, i Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Prezident ČSLH Tomáš Král poukázal na Augustovo angažmá u reprezentace, kde se jako asistent a později i hlavní trenér podílel na titulech z mistrovství světa v letech 1999 až 2001. Rodák z Havlíčkova Brodu se jako hráč podílel na zisku stříbrných medailí na olympijských hrách v Innsbrucku a na světových šampionátech 1974, 1975 a 1978. Hrál i ve finále Kanadského poháru 1976 a s Duklou získal osm titulů mistra republiky.

Biatlonista Moravec má z vytrvalostního závodu na MS stříbro

Biatlonista Ondřej Moravec byl druhý ve vytrvalostním závodu na mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu a vybojoval pro Českou republiku čtvrtou medaili na šampionátu. První zlato v historii pro USA získal pětatřicetiletý Lowell Bailey, který českého reprezentanta porazil na 20 kilometrech jen o 3,3 sekundy. Třetí skončil favorizovaný Francouz Martin Fourcade, jenž dvakrát na střelnicích chyboval a na vítěze ztratil 21,2 sekundy. "Byly to velké nervy, poslední kolo to bylo nahoru dolů," řekl České televizi Moravec a přiznal lehký smutek. "Ale jsem spokojený, mám dvě pátá místa, jedno stříbro a ještě jeden závod před sebou. Tam to bude těžké vyhrát, ale před MS bych tyhle výsledky vůbec nepředpovídal," uvedl dvaatřicetiletý rodák z Ústí nad Orlicí. Pochvaloval si svůj psychický klid. "Žádné nervy, prakticky nic. Konečně jsem zpátky tam, kde jsem byl dřív. Na nic jsem nemyslel, střílel jsem to bez stresu, super," uvedl.

Sport - další výsledky

Jaromír Jágr ozdobil své středeční 45. narozeniny 1900. bodem v NHL. Získal ho za asistenci, kterou podpořil výhru Floridy 6:5 v prodloužení na ledě San Jose. Jágr je po Waynu Gretzkém druhým hokejistou v historii soutěže, který dosáhl této mety. Více než polovinu svých bodů si Jágr připsal v Pittsburghu (1079) a zbývající část rozdělil mezi sedm klubů: New York Rangers (319), Washington (201), Floridu (116), New Jersey (96), Philadelphii (54), Dallas (26) a Boston (9).

Tomáš Berdych postoupil na turnaji v Rotterdamu do čtvrtfinále. V druhém kole porazil čtvrtý nasazený český tenista Francouze Richarda Gasqueta 7:6, 6:1 a o semifinále bude hrát se Slovákem Martinem Kližanem.

Karolína Plíšková postoupila na tenisovém turnaji v Dauhá do čtvrtfinále. Druhá nasazená hráčka zdolala ve svém prvním vystoupení v katarské metropoli Francouzku Caroline Garciaovou 7:5, 6:4 a její příští soupeřkou bude Čang Šuaj z Číny.

Počasí

Jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v Čechách ojediněle až 13 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C.