Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Průzkum: Drtivá většina lidí chce dál volit prezidenta přímo

Přímou volbu prezidenta republiky si přeje zachovat 84 procent občanů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, kterého se v polovině prosince zúčastnila tisícovka respondentů. Přesvědčení, že rozhodování občanů o hlavě státu je lepší variantou než dřívější parlamentní volba, navíc sílí. "Přikládám to tomu, že pro je drtivá většina voličů Miloše Zemana z roku 2013. Ale je tam také skupina lidí, která už má v další přímé volbě prezidenta jiné hypotetické kandidáty,“ vysvětluje Daniel Prokop z agentury Median.

První jména těch, kdo se o funkci hlavy státu chtějí ucházet, se už objevují. Záměr kandidovat už oznámili například podnikatel Igor Sládek, lékař a občanský aktivista Marek Hilšer nebo textař Michal Horáček. Spekuluje se ale například i o končícím předsedovi Akademie věd Jiřím Drahošovi. Naopak Miloš Zeman s rozhodnutím, jestli se bude ucházet o znovuzvolení, zatím váhá.

V centru Prahy vybouchla zábavní pyrotechnika, dívka utrpěla šok

Výbuch zábavní pyrotechniky v telefonní budce na Karlově náměstí v Praze způsobil kolemjdoucí mladé dívce pravděpodobně psychický šok. Po pachatelích policie pátrá. Zásah kriminalistů a pyrotechniků zastavil zhruba na tři hodiny frekventovaný průjezd náměstím. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že čin neměl teroristický podtext.

V Praze se příští středu uskuteční mše za oběti útoku v Berlíně

V pražském kostele sv. Karla Boromejského na Malé Straně se příští středu uskuteční mše za oběti útoku na vánočním trhu v Berlíně. Na svém webu o tom informovalo německé velvyslanectví v Praze. Mše proběhne v češtině i němčině. Během útoku v Berlíně zahynulo minulé pondělí 12 lidí včetně jedné Češky. Velvyslanectví na svých stránkách uvedlo, že mše v kostele sv. Karla Boromejského začne v 15:00 a trvat bude zhruba hodinu. Pachatel najel minulé pondělí kamionem do lidí na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz. České ministerstvo zahraniční o několik dní později oznámilo, že jednou z obětí útoku je Češka Naďa Čižmárová, která dlouhodobě pracovala v Německu. Čin si vyžádal 12 mrtvých, dalších asi 50 lidí bylo zraněno.

Ministerstvo financí zveřejnilo poprvé účetní výkazy za celou ČR, a to za 2015

Ministerstvo financí vůbec poprvé sestavilo účetní výkazy za Českou republiku, a to za rok 2015. Nově je tak možné vidět, jaká je celková finanční situace státu z účetního pohledu. Ministerstvo výkazy zveřejnilo na internetu. "Velkou hodnotu přinesou i výkazy za další období, protože bude možné tato data srovnávat a hlouběji analyzovat," vysvětlil náměstek ministra pro finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek. Sestavením účetních výkazů se podle něj završuje účetní reforma veřejných financí. Jejím cílem bylo vytvoření podmínek pro efektivní zajištění správných a úplných informací o hospodářské situaci státu a územních samosprávných celků.

Kriminalita v ČR nejspíš třetí rok za sebou klesla

Kriminalita v Česku letos pravděpodobně potřetí za sebou klesla. Za 11 měsíců letošního roku policisté evidovali přes 204.000 trestných činů, loni to za stejné období bylo 230.000. Proti loňsku zatím klesl počet násilných trestných činů, krádeží nebo vloupání. Zločinci letos podle policejních údajů zatím způsobili škody za zhruba 23,6 miliardy korun, což je o dvě miliardy méně než loni. Vyplývá to z aktuálních statistik, které zveřejnilo policejní prezidium. Podle policie za zlepšení situace v loňském roce mohl ekonomický růst, klesající nezaměstnanost, zlepšující se životní úroveň nebo lepší zabezpečení objektů. Od ledna do konce letošního listopadu se meziročně snížila kriminalita zhruba o 11 procentních bodů. Počet vražd klesl o 15 na 127. Počet násilných trestných činů se snížil ze zhruba 14.660 na 13.400.

Minimální mzda se od ledna zvedá z 9900 na 11.000 korun

Minimální mzda se od ledna zvýší o 1100 korun na 11.000 korun. Poroste tak o víc než 11 procent. Stoupne také minimální mzda pro zdravotně postižené. Pobírat by měli stejnou částku jako zdraví pracovníci. Nejnižší výdělek mají podle dřívějšího vyjádření ministerstva práce 2,3 procenta zaměstnanců v Česku. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) další zvýšení minimální mzdy zahrnul do plánů vlády na příští rok, podle něj by se pak nejnižší výdělek měl "pohybovat na úrovni 40 procent" průměrné mzdy. Podnikatelské svazy i hospodářská komora nynější model zvyšování minimální mzdy kritizují. Pro přidávání žádají jasná pravidla, aby firmy předem věděly, jak vysoký růst bude a jaké budou mít náklady.

Průměrná hrubá mzda v Česku dosáhla ve třetím čtvrtletí 27.220 korun. Dvěma pětinám této částky odpovídá 10.888 korun. Minimální mzda je letos o tisícikorunu nižší, představuje zhruba 36 procent průměrné mzdy. Průměrný výdělek by měl podle odhadů ministerstva práce příští rok vzrůst na téměř 28.800 korun. Čtyřicet procent je zhruba 11.520 korun.

Jurečka: Po roce 2020 by mohl v zemědělství vzniknout pilíř na vyrovnávání trhu

Po odchodu Velké Británie z Evropské unie ubude v rozpočtu na evropské zemědělství ročně sedm miliard eur (v přepočtu zhruba 189 miliard korun) a bude se muset více šetřit. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Evropské státy proto přemýšlí pro nové programovací období, které začne po roce 2020, o vybudování tzv. třetího pilíře společné zemědělské politiky, kterým by se vyrovnávaly poklesy cen na trhu s komoditami," řekl ČTK Jurečka. Ten také stále věří, že čeští zákonodárci stihnou do konce mandátu současné sněmovny schválit i fond těžko pojistitelných rizik. Třetí pilíř by měl sloužit jako intervenční záloha. V okamžiku, kdy na trhu dojde k propadu cen, tak by díky němu mohly evropské státy nakupovat danou komoditu, nebo zemědělcům finančně vypomáhat.

Smiths Medical rozšíří továrnu v Hranicích, vzniknou stovky míst

Až šest stovek pracovních míst by mělo vzniknout díky plánovanému rozšíření továrny mezinárodního výrobce zdravotnických prostředků Smiths Medical v Hranicích na Přerovsku. ČTK informaci získala z databáze posuzování vlivu staveb na životní prostředí EIA. V novém podniku se mají vyrábět plastové součástky pro přístroje, které se používají při podpoře krevního oběhu a dýchacích činností. Roční produkci nového provozu autoři projektu odhadli na 20 až 30 milionů součástek pro lékařské a zdravotnické přístroje. Pracovníci by měli vyrobit také přibližně 20.000 sestav lékařských přístrojů a zařízení.

Seznam.cz: Miliardář Sehnal obnovuje ODA, v září ji zaregistroval

Miliardář Pavel Sehnal se rozhodl obnovit známou politickou značku z 90. let, Občanskou demokratickou alianci (ODA). V září ji zaregistroval na ministerstvu vnitra do rejstříku politických stran a hnutí. Napsal to server Seznam Zprávy. Sehnal svůj zájem o politiku dával najevo delší dobu. Pravidelně pořádal diskuse, kam zval politiky nebo podnikatele. Z českých miliardářů se před Sehnalem začali politice věnovat Andrej Babiš a Ivo Valenta. Majitel koncernu Agrofert Babiš inicioval vznik hnutí ANO, vlastník hazardní společnosti Synot a senátor Valenta stojí za Stranou soukromníků.

Sehnal se podle Seznamu hodlá v lednu sejít se zakladateli původní ODA, tedy s Danielem Kroupou a Pavlem Bratinkou, kteří název v roce 1990 vymysleli. Kroupovi se obnovení ODA nezdá být dobrý nápad. "Ta strana svou historickou úlohu již splnila," řekl serveru. Kořeny původní ODA sahaly k disidentským bytovým seminářům v 80. letech, v 90. letech měla malá pravicová strana poměrně stabilní okruh sympatizantů. Až do prosince 1997 byla ODA členkou vládních koalic, s jejími představiteli je do značné míry spojena transformace ekonomiky.

Každé třicáté dítě, které se v ČR narodí, nemá české občanství

Každé třicáté dítě, které se v Česku narodí, nemá české občanství. Téměř každé sté děvče či chlapec, který přišel loni v České republice na svět, má vietnamské rodiče. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Od roku 1995 do konce loňska se v Česku narodilo celkem 2,15 milionu dětí. Téměř 40.500 z nich byli cizinci a cizinky, nejčastěji měli vietnamské, ukrajinské a slovenské občanství. Lidí ze zahraničí v Česku postupně přibývá. Cizinci tak tvoří zhruba 4,6 procenta obyvatel. Velkou část přistěhovalců tvoří lidé z EU. Migranti ze zemí mimo evropské společenství pocházejí nejčastěji z Ukrajiny a Vietnamu. Podle demografů se Česko bez cizinců neobejde. Začalo by bez nich vymírat, chyběly by pracovní síly i mozky.

Češka zadržená v Kambodži byla obviněna z držení a prodeje drog

Kambodžský soud obvinil několik cizinců z výroby drog a jejich prodeje. Je mezi nimi také česká občanka, která byla obviněna z držení, převozu a prodeje drog. List The Cambodia Daily napsal, že Češce hrozí trest od dvou let po doživotí a také vysoká pokuta. Ostatní jsou obviněni z výroby drog a hrozí jim až doživotní tresty. Zatčení české občanky potvrdila ve středu Irena Valentová z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí s tím, že ženě hrozí vězení od dvou do pěti let. Kambodžské sdělovací prostředky uvádějí také jména zadržených. Server Cambodia Expats Češku identifikoval jako šestadvacetiletou Lenku Vlkovou. Obvinění byli posláni do věznice v provincii Preahseihan, kde budou čekat na soud.

Na Vysočině zemřeli na chřipku tři lidé, přibývá zákazů návštěv

Na Vysočině zemřeli kvůli chřipkám tři lidé. Ke dvěma úmrtím z minulého týdne přibylo další v pondělí. Jde o pětasedmdesátiletou ženu z okresu Jihlava, řekla ČTK Radka Štěpánková z krajské hygienické stanice. Kvůli zvýšenému výskytu chřipkových onemocnění budou do odvolání zakázány návštěvy pacientů ve čtyřech z pěti krajských nemocnic. Otevřena zůstává pouze nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku; v tomto okrese je zatím nejnižší nemocnost.

Ústí dá myslivcům 300 korun za divočáka střeleného ve městě

Ústí nad Labem dá 300 korun za každé divoké prase ulovené na nehonebních pozemcích. Divočáci trápí obyvatele krajského města už několik let. Prasata způsobují škodu na majetku města i občanů. S rozrytým hřištěm se letos museli vypořádat fotbalisté ve Skoroticích, poničeno bylo dopravní hřiště v Krásném Březně a návštěvu divočáků zaznamenali také v plaveckém areálu Klíše. Prasata si přitom nevybírají denní dobu, nestarají se o provoz nebo počet lidí na místě. "Myslivci dělají naháňky i v obydlených částech města, ale není to jednoduché. Občany na to vždy upozorňuje policie," uvedl náměstek primátorky Pavel Dufek (nezař.). Podle něj jediné doporučení pro obyvatele je se místu vyhnout. Ne vždy je to však možné. Do centra města se prasata už také dostala. Jedno dokonce vběhlo do budovy polikliniky, kde ho uspal veterinář.

Na oslavy Silvestra v Praze dohlédnou i čluny, uzavřou se silnice

Na oslavy Silvestra v Praze se chystají stovky hasičů, policistů, záchranářů i uklízečů. Na pořádek dohlédnou i hlídky na člunech na Vltavě. V centru se na Silvestra i Nový rok pro auta uzavře řada ulic, v noci na neděli bude ale prodloužen provoz metra přibližně do 02:30. Hasiče čeká i řada zásahů u požárů způsobených zábavní pyrotechnikou. Rachejtle mohou zapálit trávu, keře, kontejnery nebo vletět na balkon, ale množí se podle hasičů i případy zapálení stojících aut. Začátek roku 2017 pak bude rušný hlavně pro uklízeče. Už ve 03:00 začnou Pražské služby uklízet po silvestrovských oslavách.

Slavná pěvkyně Eva Randová oslaví na Silvestra osmdesátiny

Temně zabarvený znělý mezzosoprán ji vynesl do výšin Metropolitní opery v New Yorku, milánské La Scaly či Covent Garden v Londýně. Zpívala po boku nejslavnějších pěveckých hvězd a pod vedení nejuznávanějších dirigentů. Přitom když začínala, nechtěli ji prý ani "do Budějovic do sboru, natož do Národního divadla". Talent pěvkyně Evy Randové se však prosadil a kolínská rodačka, která začínala ze zpěvem v Ústí nad Labem, se stala uznávanou světovou operní hvězdou. Na Silvestra oslaví osmdesátiny. Jako první ji angažoval dirigent Zdeněk Košler v Ostravě, kde zpívala šest let až do osmašedesátého roku. Ale i tady jí umělecká rada řekla, že "tento hlas není pro Ostravu". Košler pak vždycky Randové s úsměvem říkal "oni měli pravdu, Evičko". A měli, jak dosvědčila její světová kariéra.

Z Národního divadla, kam nastoupila jako vdaná a se dvěma dětmi, ji odvedla bytová krize. Když slíbený byt nebyl, vzala v roce 1970 nabídku do Norimberku. V Německu pak už zůstala jako sólistka stuttgartské opery, kde později také získala prestižní titul komorní pěvkyně.Pak následovaly další slavné scény. Matka tří dcer a několikanásobná babička profesionální kariéru ukončila slavnostním galavečerem 29. června 1998. "Na dráze pěvkyně jsem dosáhla více, než jsem si kdy představovala," shrnula před časem splnění svých operních ideálů charismatická umělkyně.

Motocyklista Kvapil se na Dakar připravoval i na armádních misích

Premiérovým startem na Rallye Dakar si motocyklista Lukáš Kvapil splní dětský sen, zároveň by rád ukázal v dobrém světle i Armádu České republiky. Šestatřicetiletý závodník je totiž vojákem z povolání a trénink na slavný závod byl i součástí jeho profesionální přípravy. Muž, který má za sebou mise v Iráku a Afghánistánu, slouží na Velitelství ochranné služby Vojenské policie v Praze. "Na Dakar jsem myslel už jako malý. Doma jsem měl vylepený plakát s kamionem, když tam naši začínali. Pak jsem začal jezdit enduro a před třemi lety dostal šanci v týmu KM racing," řekl Kvapil. Na Dakar se chystal již před rokem, ale v září měl při závodech nehodu, zranil se a zničil motorku, takže se dočká až nyní. Přestože podobně náročnou a dlouhou rallye, jaká jej čeká v Jižní Americe, ještě nejel, věří, že je dobře připravený. "Jsem zvyklý, že se málo vyspím. Čtrnáct dní není tak hrozné, abych se nevyrovnal třeba s tím, že spím jen čtyři hodiny denně," řekl Kvapil, jenž v Iráku i Afghánistánu chránil přidělené osoby.

Na extrémní Šediváčkův long je přihlášeno přes 100 musherů

Na lednový 21. ročník extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long na hřebenech Orlických hor se dosud přihlásila více než stovka musherů. Závod se uskuteční od 24. do 28. ledna, na závodníky čeká 240 kilometrů dlouhá trasa. Závod Šediváčkův long čelil v posledních letech nepřízni počasí, loňský ročník ukončila obleva a závodníci absolvovali pouze první dvě etapy, třetí a čtvrtá byla kvůli nedostatku sněhu na trati zrušena.

Sport

Kryštof Krýzl obsadil 12. místo v kombinaci v Santa Caterině a po téměř pěti letech vyrovnal svůj druhý nejlepší výsledek ve Světovém poháru. Roli favorita potvrdil francouzský lyžař Alexis Pinturault, jenž v součtu s minulou sezonou vyhrál třetí kombinační závod za sebou.

Počasí na pátek

Mrznoucí mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Na horách a místy i v nižších polohách jasno nebo skoro jasno, zejména na Moravě a ve Slezsku. Nejvyšší teploty -3 až +1 °C, při vyjasnění ojediněle až +4 °C, v 1000 m na horách kolem +3 °C.