Denní souhrn zpráv

Dnešní Evropě chybí osobnosti Kováčova formátu, uvedl Zeman

Prezident Miloš Zeman kondoloval svému slovenskému protějšku Andreji Kiskovi v souvislosti s úmrtím bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Dnešní Evropě chybí osobnosti Kováčova formátu, uvedl český prezident. Zesnulého prezidenta označil za státníka a statečného člověka. Kováč zemřel ve středu ve věku 86 let.

Sobotka: Brexit vyvolal útoky na cizince, jinde se nesmí opakovat

Britské rozhodnutí opustit Evropskou unii vedlo k tomu, že se nyní cizinci žijící v Británii stávají terčem útoků. V rozhovoru s ČTK to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj se podobná chyba už nesmí v žádné další unijní zemi opakovat, pokud nemají Evropu rozbít nacionalismus a nenávist. Upozornil také, že vyjednávání o budoucí podobě vztahů mezi Británií a zbývajícími státy EU bude tvrdé.

Europoslanci řešili Súdán, vyzvali k propuštění vězněného Čecha

Europoslanci přijali usnesení, ve kterém vyjádřili znepokojení nad současnou situací v Súdánu, kde dochází k útokům, zabíjení, únosům a zatýkání. Čeští europoslanci Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a Jaromír Štětina (TOP 09) do textu prosadili zmínku o českém občanovi Petru Jaškovi, který byl zadržen loni v prosinci a spolu s trojicí Afričanů čelí v Súdánu obvinění z protistátní činnosti. Čeští europoslanci vyzvali k jeho okamžitému propuštění.

Severočeši neuspěli s žalobou, v krajských volbách nebudou

Hnutí Severočeši.cz definitivně vypadlo z letošních krajských voleb. Ústecký soud zamítl jako nedůvodnou jejich žalobu proti krajskému úřadu Ústeckého kraje. ČTK to řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Křídlo Severočechů, které má blízko k podnikateli Jiřímu Zelenkovi, chtělo žalobou zvrátit odvolání všech svých kandidátů. Ty nechala minulý týden coby zmocněnkyně odvolat první místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková. Severočeši budou usilovat o to, aby se krajské volby opakovaly.

MF zaměstnancům zjednoduší přiznání, podnikatelům nabídne paušál

Zaměstnanci, kteří mají příjmy pouze v Česku, budou moci podat daňové přiznání už za letošní rok na zjednodušeném tiskopise. Místo čtyř bude mít jen dvě strany. Zástupci ministerstva financí o tom informovali na tiskové konferenci. Úřad zároveň plánuje pro podnikatele rozšíření takzvané paušální daně, tedy stanovení daně dopředu po dohodě s finančním úřadem. Změna formuláře se týká poplatníků s příjmy ze závislé činnosti, tedy ze zaměstnání, kteří podle ministerstva financí tvoří téměř polovinu z celkového počtu 2,1 milionu podaných daňových přiznání za loňský rok.

Maloobchodní tržby v srpnu vzrostly meziročně o osm procent

Tržby v maloobchodě bez aut v srpnu zrychlily meziroční růst na osm procent z červencových 1,6 procenta. Vývoj tržeb byl ovlivněn mimo jiné tím, že letošní srpen měl o dva pracovní dny více než ten loňský. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Lidé více než před rokem utratili za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Dlouhodobě nejvyšší tempo růstu vykazoval internetový prodej.

Po týdnech stagnace cen začaly benzin i nafta v Česku zdražovat

Po třech týdnech stagnace cen začaly pohonné hmoty v Česku zdražovat. Ceny benzinu i nafty stouply shodně o 11 haléřů a Natural 95 stál ve středu průměrně 29,34 koruna za litr a diesel 27,90 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Stát dá na čističky v malých obcích 100 milionů korun

Stát podpoří výstavbu domácích čističek odpadních vod. Ze Státního fondu životního prostředí vydá v první fázi 100 milionů korun, dotace může pokrýt až 80 procent nákladů. O peníze mohou žádat lidé prostřednictvím obcí, zejména v těch menších, kde se stavba velkých čistíren odpadních vod nevyplatí, nebo ji není možné postavit. Žádosti budou přijímány ještě letos od 1. listopadu do 30. listopadu příštího roku nebo do vyčerpání dotací. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Podporu z nového dotačního programu mohou získat svazky obcí, spolky i obchodní společnosti většinově vlastněné obcemi. Na jednu domovní čistírnu může jít od 100.000 do 240.000 korun, záleží ale na počtu obyvatel, kteří se na ni napojí. Navržená soustava čističek musí řešit napojení minimálně 30 procent z celkového počtu evidovaných obyvatel, kteří v obci trvale bydlí, nejsou připojeni ke stokové síti zakončené čistírnou odpadních vod a nemají instalován systém individuálního čištění odpadních vod.

Obchod mezi Českem a Německem by letos mohl být opět rekordní

Obchod mezi Českem a Německem letos patrně opět dosáhne rekordní hodnoty. Loni objem vzájemného zahraničního obchodu poprvé v historii překročil dvoubilionovou hranici a vše nasvědčuje tomu, že se tak stane i tento rok. ČTK to na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řekl ředitel Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernard Bauer. Mezi nejobchodovanější vyvážené i dovážené komodity patří silniční vozidla, elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče, stroje a zařízení a kovové výrobky.

Správa železnic chce ukončit spolupráci s Grandi Stazioni

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ukončí spolupráci se společností Grandi Stazioni, která má v nájmu pražské hlavní nádraží. Správce železnic už společnost vyzval, aby mu prostory hlavního nádraží předala. ČTK to řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Podle Grandi Stazioni ale jednání o prodloužení smlouvy pokračují. Prodloužení nájmu by podle správy železnic bylo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Grandi Stazioni měla památkově chráněnou budovu zrekonstruovat, což ve stanoveném termínu neučinila. Smlouva o nájmu vyprší k 16. říjnu.

O anticenu Sexistické prasátečko letos soutěží 88 reklam

O anticenu Sexistické prasátečko letos v osmém ročníku soutěží 88 reklam, což je méně než loni. Organizátoři z neziskové organizace Nesehnutí to opatrně připisují zlepšující se situaci v reklamě. Na webu může veřejnost hlasovat od čtvrtka do konce měsíce a vyhlášení se uskuteční 11. listopadu. Nejsexističtější reklamu posuzuje jak veřejnost, tak odborná porota, uvedla v tiskové zprávě jedna z organizátorek Petra Havlíková. V porotě zasedají například odborníci na reklamu, mediální osobnosti či lidé zabývající se genderovými vztahy i genderovým právem. Nejvíce reklam je postavených na principu "sex prodává". Je na nich zobrazené "dokonalé" ženské tělo s částečně nebo i zcela odkrytými intimními partiemi a s produktem, na který reklama láká, nemají vůbec nic společného. "Letos zaznamenáváme úbytek soutěžících reklam zhruba o desetinu, i když zájem o soutěž zůstává stejný. S mírným optimismem si dovolujeme říct, že klesající počet soutěžících reklam souvisí se zlepšující se situací v oblasti genderové citlivosti reklamy v České republice," uvedla Havlíková.

Čeští vědci zjistili, že virus HIV je starší, než se odhadovalo

Čeští vědci zjistili, že je virus HIV starší, než se předpokládalo. Přestože byl virus objeven až v roce 1983 a nemoc AIDS se považuje za moderní onemocnění, původ virů podobných HIV sahá daleko do minulosti. Původní vědecké odhady byly 12 milionů let. Výzkumný tým z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR nově zjistil, že dosahuje až do doby před 60 miliony let. ČTK o tom informovala Miroslava Kaňková z tiskového oddělení Akademie věd.

Astronomové budou měřit lipenskou tmu, měla by být největší v ČR

Astronomický ústav AV ČR začne na čtyřech místech Lipenska měřit světelné znečištění, zjednodušeně řečeno intenzitu zdejší tmy. Lipensko je podle astronomických atlasů spolu se Šumavou nejtmavší oblastí v České republice. Cílem měření by mělo být vyhlášení Lipenské oblasti tmavé oblohy, ČTK to řekl tiskový mluvčí ústavu Pavel Suchan. Měření potrvají zhruba půl roku. Odborníci budou tmu měřit ve Stožci, v Boleticích, Dolní Vltavici a na Vítkově Hrádku, tedy na obou březích Lipenské vodní nádrže. "Jedná se o dost náročná měření, která budou trvat několik měsíců i z důvodů čekání na vhodné meteorologické situace a přístrojovou náročnost," vysvětlil Suchan. Na českém území existují tři oblasti tmavé oblohy. Je to Manětínská, Jizerská a Beskydská oblast, kde noční oblohu prokazatelně nenarušuje světlo lidských sídel a je tam ještě relativně tma.

Zelenou stuhu letos dostala Kostelní Lhota na Nymbursku

Celostátním vítězem klání o Zelenou stuhu se letos stala Kostelní Lhota na Nymbursku. Cenu za péči o zeleň a životní prostředí získala při své premiérové účasti v soutěži. Druhé místo obsadilo město Skalná na Chebsku, třetí bylo Osíčko na Kroměřížsku, kterému se podobného ocenění dostalo již v letech 2001 a 2003. Ceny hodnotitelská komise vyhlásila a předala v sídle Senátu.

Ve věku 69 let zemřel scénograf a architekt Pavel Bílek

Ve věku 69 let zemřel scénograf a architekt Pavel Bílek, který působil především v divadlech německojazyčné oblasti. O jeho úmrtí ČTK za rodinu informoval scénograf a bývalý ředitel Národního divadla Daniel Dvořák. Bílek zemřel 30. září, rodina a přátelé se s ním rozloučí v sobotu 8. října na hřbitově v Popicích u Znojma.

Bílek v roce 1972 absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou u profesora Josefa Svobody. První scénografii realizoval za studií pro Divadlo za branou k Shakespearově hře Marná lásky snaha v režii Otomara Krejči. Od roku 1978 žil po podpisu Charty 77 s rodinou ve Vídni a do roku 2004 vytvořil scénografické návrhy k více než 80 inscenacím, uvedl Dvořák. Bílek působil především ve Vídni, Hamburku, Salcburku a Curychu. V roce 1979 vytvořil scénografii pro inscenaci Gogolova Revizora v režii Pavla Kohouta v Burgtheatru, ve které účinkoval i tehdy nově angažovaný Pavel Landovský. "S Kohoutem spolupracoval Bílek i na světové premiéře jeho hry Marie bojuje s anděly v Akademiatheater ve Vídni v roce 1981 a při dalším uvedení tohoto titulu v Hamburku se Sentou Bergerovou v hlavní roli v roce 1983. Byl úspěšný i jako ilustrátor, malíř a grafik. V roce 1983 obdržel ve Vídni cenu za nejlepší divadelní plakát roku," uvedl Dvořák.

Výstava představí vývoj školních budov od roku 1774

Vývoj školních budov od zavedení povinné školní docházky v roce 1774 až po současnost představí pražská výstava Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského. Jejich cílem je sledovat vývoj školních budov primárně z pohledu dějin školství, nikoliv z hlediska uměleckohistorického. Součástí výstavy jsou audionahrávky s úryvky slavnostních řečí pronesených u příležitosti otevírání nových školních budov i vzpomínkami učitelů z 19. až 20. století na to, v jakých podmínkách vyučovali. Promítat se bude také desetiminutová smyčka z dokumentárních filmů zachycujících školní vyučování na různých školách v době první republiky. Veřejnosti bude výstava přístupná od pátku až do konce příštího srpna.

Počasí v pátek

Většinou oblačno. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.