Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Úředníci mají absolvovat školení, aby lépe čelili možným tlakům ze strany cizích států

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem a tajnými službami připravuje systém školení pro úředníky, aby lépe čelili možným tlakům ze strany cizích států. Jedná se o jedno z opatření, které vychází z práce expertní skupiny na Auditu národní bezpečnosti. Podle vedoucí týmu Evy Romancovové jsou hlavními hrozbami v této oblasti Rusko, Čína a kvazistátní útvary jako tzv. Islámský stát. Nebezpečná je podle zjištění auditu také koncentrace vlastnictví médií v rukou zahraničních, ale i českých subjektů. Za hrozbu skupina označuje také ovlivňování veřejného mínění internetovými projekty v češtině a slovenštině, které mají dezinformační povahu.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) je nutné personálně posílit, aby byl vybaven pro boj s kyberterorismem. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stát podle něj potřebuje víc expertů, aby čelil kybernetickým hrozbám. Podle Sobotky musí být stát schopný pomáhat v boji proti kyberterorismu i privátním subjektům.

Vojáci a policie cvičili možnosti zavedení kontrol na hranicích

Vojáci, policie i celníci na hranici se Slovenskem cvičili znovuzavedení kontrol, kdyby si je například migrační situace vyžádala. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jde i o důležitý vzkaz veřejnosti, že se nečeká, až bude "nějaký malér", ale že se stát připravuje. Řekl to novinářům při návštěvě hraničního přechodu v Lanžhotě na Břeclavsku. Při cvičení podél slovenských hranic byl na základě fiktivního rozhodnutí vlády vyhlášen první, nejpřísnější stupeň kontrol. Střeženo je víc než 250 kilometrů zelené hranice a 16 hraničních přechodů. Cvičení ukázalo, že bezpečnostní složky mohou zavést kontroly na hranicích do pěti hodin. Problémy byly s radiovým spojením v odlehlých oblastech.

Policie v Jihomoravském kraji v letošním prvním pololetí zadržela zhruba 200 uprchlíků, nejčastěji ze Sýrie a Afghánistánu. Za celý loňský rok jich bylo bezmála 2000. Větší skupinu zajistila policie například letos na konci června, kdy ve dvou mezinárodních vlacích zadržela v Břeclavi 13 uprchlíků, šlo o tři rodiny ze Sýrie a Afghánistánu.

Správa železnic do konce roku zahájí opravy osmdesáti nádraží

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájí opravy 80 nádraží, do konce roku má na ně vyčleněno 166 milionů korun. Celkem 1575 nádraží a dalších budov převzala SŽDC od Českých drah letos 1. července. Správa železnic plánuje opravit 200 nádraží za více než osm miliard korun. Současná první vlna se týká drobných oprav, pro které není třeba stavební povolení. Zpravidla půjde o výměnu oken a dveří, opravy přístřešků, střešních krytin a fasád. Upravovat se budou i prostory pro cestující, například interiéry čekáren, nádražních hal či sociálních zařízení. Ve druhé fázi chce nový správce nádraží provést větší stavební úpravy například na nádražích v Břeclavi, Kuřimi, Hradci Králové, Turnově, Lipníku nad Bečvou, Přerově a Sokolově.

Zeman udělil třetí milost, opět ze zdravotních důvodů

Prezident Miloš Zeman udělil milost, která znamená zastavení trestního stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Obviněný kvůli poškození mozku po cévní mozkové příhodě a duševní poruše není schopen chápat smysl trestního řízení, které je nyní přerušeno. Žádost o milost podala státní zástupkyně, která v této fázi nemůže trestní řízení podle zákona zastavit. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jde o třetí milost, kterou Zeman ve svém funkčním období udělil. Zeman už před prezidentskými volbami uvedl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Na ministerstvo spravedlnosti ročně obdrží zhruba 600 žádostí odsouzených nebo jejich blízkých o milost. Drtivou většinu musí po přezkoumání zamítnout, protože nesplňují přísná kritéria, která Zeman nastavil.

Vicepremiér Babiš se neomluví za výrok o hejtmanu Novákovi, podá odvolání

Soud uložil ministru financí Andreji Babišovi (ANO), aby se omluvil moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi (ČSSD) za svůj televizní výrok, v němž označil přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův "kšeft" a "tunel". Omlouvat se naopak nemusí za přirovnání Nováka k bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi, protože jím podle soudu vyjádřil svůj subjektivní, hodnotící názor. Babiš má také Novákovi zaplatit odškodné ve výši 100.000 korun, krajský politik chtěl dvojnásobek. Verdikt není pravomocný. Ministr Babiš se za svůj výrok neomluví, chce se odvolat.

Soud uložil Růžičkovi za zpronevěru peněžitý trest 400.000 Kč

Soud uložil hokejovému trenérovi Vladimíru Růžičkovi peněžitý trest 400.000 korun za zpronevěru půl milionu určeného pro klub Slavia Praha. Pokud Růžička částku nezaplatí, půjde na 16 měsíců do vězení. Verdikt není pravomocný. Růžička, kterému hrozilo až pět let za mřížemi a který kvůli kauze opustil funkci reprezentačního kouče, vinu odmítá.

Růžička podle obžaloby převzal na jaře 2012 a poté v květnu 2013 na zimním stadionu v Edenu sponzorský dar od podnikatele Miroslava Palaščáka, a to pokaždé 250.000 Kč. Peníze prý úmyslně nepředal klubu, ponechal si je ve své moci a nakládal s nimi jako s vlastními. Na Palaščákovu výslovnou žádost je vrátil až v listopadu 2014, kdy už v klubu nepůsobil, a to ze soukromého účtu své manželky. Současný trenér extraligového Chomutova připouští, že peníze přijal. Do účetnictví klubu se podle něj částka nedostala proto, že Palaščák k ní měl ještě dodat potřebné dokumenty, což neučinil.

Policie obvinila dva mladistvé z brutální vraždy bezdomovce

Policie obvinila dvojici mladistvých z vraždy bezdomovce v Ústí nad Labem. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. K pětačtyřicetiletému muži vyjela v pondělí ráno do zahradní chatky ve čtvrti Střekov záchranná služba. Dvojici mladistvých kriminalisté zadrželi ještě během odpoledne. Podle právní kvalifikace případu jsou obvinění ve třetím, nejpřísnějším paragrafu trestního zákona, za vraždu spáchanou zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem. Za ten hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečných trest. V případě mladistvých je to polovina.

Anarchista Ignačák byl po roce a čtvrt propuštěn z vazby

Soud propustil z vazby anarchistu Martina Ignačáka obžalovaného z přípravy útoku zápalnými lahvemi na vlak převážející vojenský materiál, za což mu hrozí až 20 let nebo výjimečný trest vězení. Ve vazební cele byl přes rok a čtvrt. Informaci Českého rozhlasu ČTK potvrdil mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. Vrchní soud podle Fořta rozhodl na základě nálezu Ústavního soudu. Ten minulý týden rozhodl, že soud chyboval, když změnil rozhodnutí městského soudu a ponechal Ignačáka ve vazbě. Ignačák a další aktéři případu obžalobu odmítají, cítí se nevinní. Kauzu považují za výsledek policejní provokace. Tvrdí, že žádný útok zápalnými lahvemi neplánovali.

Zemědělci přemýšlejí o stavbě vlastní mlékárny

Čeští chovatelé dojnic přemýšlí o výstavbě vlastní mlékárny, která by měla pomoci stabilizovat výkupní ceny mléka a vývozu. Podle předsedy mlékařského odbytového družstava Morava Oldřicha Žďárského by mohla zpracovávat až polovinu české mléčné produkce. Další možností by byla akvizice některého stávajícího podniku. Zemědělský svaz proto začal již zpracovávat studii na její výstavbu. Na dnešní konferenci o odbytových družstvech a jejich roli v mléčném sektoru to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Peníze na mlékárnu by chtěla odbytová družstva získat částečně z dotačních projektů, částečně pak příspěvkem od vlastních členů.

Producenti mléka nadále čelí krizi kvůli nízkým výkupním cenám, protože na evropském trhu je ho přebytek. Ten vznikl mimo jiné kvůli zrušení evropských produkčních kvót, ale také ruským embargem na dovoz potravin. V srpnu začala v ČR výkupní cena mléka po více než dvou letech sice růst, když stoupla o desetník, zemědělci však stále prodávají litr mléka zhruba za 6,20 Kč za litr, tedy dvě koruny pod výrobními náklady.Největšími mlékárnami v ČR jsou v současné době Madeta, Pragolaktos, mlékárny Kunín, Olma nebo Hlinsko.

WHO: Přes 90 procent světové populace žije ve znečištěném ovzduší

Naprostá většina obyvatel planety, 92 procent, žije v místech, kde znečištění ovzduší překračuje limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Uvádí to zpráva, kterou podle agentury AFP zveřejnilo ženevské sídlo organizace. Autoři zprávy se zaměřili na 3000 míst po celém světě, především na města. Znečištění ovzduší ve světě je podle WHO spojeno s úmrtím zhruba tří milionů lidí ročně. Na 90 procent těchto úmrtí připadá na chudé země, dodává zpráva organizace.

WHO zveřejnila v květnu žebříček znečištění ovzduší, podle kterého Česko patří do regionu s nejlepší kvalitou ovzduší na světě. Z měst v ČR byly nejhůře hodnoceny Havířov a Český Těšín. České ministerstvo životního prostředí loni uvedlo, že ovzduší v ČR nadále nejvíce znečišťuje polétavý prach a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V místech, která zatěžuje doprava, zejména v Praze, v Brně a v Ostravě, se k nim podle úřadu přidává oxid dusičitý.

Vědci z ČVUT vyvinuli umělou náhradu hlasivek, dostala cenu

Vědci z Fakulty strojní Českého vysokého učení technického vyvinuli umělou náhradu hlasivek, která by mohla pomoci tisícům lidí bez hlasu nebo nemocným rakovinou hrtanu. Ročně v Česku přijde kvůli operaci (laryngektomii) o hlasivky až 150 lidí. Navržená náhrada hlasivek by se vyráběla na míru každému pacientovi a ladila by se podle jeho původního hlasu. Za projekt dostal Cenu předsedy Grantové agentury ČR vedoucí výzkumného týmu Tomáš Vampola z Fakulty strojní ČVUT. Vědci si vynález už patentovali v Česku a požádali i o udělení patentu v zahraničí. Před sebou má ale ještě náročné testy na zvířatech a až v budoucnu ho čeká klinické testování na lidech. Teprve pak by se mohl komerčně využívat. "Není to stroječek. Je to konstrukce, jakýsi rámeček, v němž jsou zalité hlasivkové vazy, které jsou předepnuté tak, aby se docílilo požadované frekvence," popsal Vampola náhradu.

Řecký biolog Michail Kotsyfakis z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích byl Grantovou agenturou oceněn za to, že výrazně posunul hranice poznání v oblasti infekčních chorob přenášených klíšťaty. Ty nejznámější jsou lymská borelióza a encefalitida. Výzkum by se mohl uplatnit při vývoji léků a očkování. Cenu dostala i fyzička Kateřina Kůsová z Fyzikálního ústavu AV ČR, která se dlouhodobě věnuje základnímu výzkumu křemíkových nanokrystalů. S kolegy objevila, že je možné vytvořit křemíkové nanokrystaly, které mají dobré svítivé vlastnosti. Podle GA ČR jde o průlomový objev světového významu. Další oceněnou je klasická filoložka Alena Hadravová z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, která se zaměřuje na překlady antických textů o astronomii. Se svým manželem, astrofyzikem Petrem Hadravou vydala oceňovaný čtyřsvazkový soubor Sphaera octava a studii o takzvaném přemyslovském glóbu.

Datasys otestuje zabezpečení hranic pomocí otřesových čidel

Česká technologická společnost Datasys v pilotním projektu otestuje možnost zabezpečení evropských hranic pomocí geoseismických čidel. Výsledky testovací fáze a další podrobnosti k projektu by firma měla oznámit v prosinci. O nutnosti zabezpečit hranice Evropské unie v souvislosti s migrací hovoří v posledních měsících zástupci řady evropských zemí. Geoseismické senzory dokážou detekovat projíždějící automobil ve vzdálenosti 20 a více metrů, pohyb osob od pěti do 50 metrů od čidla v závislosti na druhu podloží. Technologie se hodí do lesního terénu i kolem objektů. Geoseismické senzory mají výdrž baterií delší než jeden rok.

Počet členů české Mensy roste, je jich bezmála 4500

Česká pobočka organizace Mensa, která sdružuje nadprůměrně inteligentní děti i dospělé, má téměř 4500 členů. Jejich počet roste, ještě v roce 2009 jich byly méně než dva tisíce. Na testování IQ, které je pro vstup do této organizace klíčové, chodí lidé od pěti do 70 let, řekl ČTK předseda Mensy ČR Petr Mazal. V sobotu uplyne 70 let od založení mezinárodní organizace Mensa. Česká pobočka funguje 25 let. Mensa sdružuje lidi, kteří se ve schváleném testu inteligence zařadí do horních dvou procent populace. Ve světě má aktuálně přes 120.000 členů ze 100 zemí světa. Národní pobočky fungují ve 40 zemích. V České republice je hranice pro vstup stanovena na IQ minimálně 130 bodů.

Organizace také spolupracuje se základními, mateřskými a středními školami. Rozvíjet předškoláky může metoda NTC Learning. Pochází ze Srbska a Mensa ji v Česku začala používat v roce 2009. Jde o systém učení dětského mozku využívající toho, že mozek zakládá tři čtvrtiny všech neuronových propojení do sedmi let věku. To je klíčové pro jeho kapacitu. "Pomáhá to nejen nadaným, ale všem dětem. Tohle období trochu vypouštíme. Postupně se zvyšuje počet školek, které se do tohoto programu zapojují," řekl Mazal. Loni Mensa ČR spustila kurzy pro rodiče a získala akreditaci pro vzdělávání učitelek mateřských škol.

Svazy sdružující bývalé "pétépáky" ukončí kvůli věku svou činnost

Svazy sdružující bývalé příslušníky Pomocných technických praporů, známé jako "pétépáci", ukončí svou činnost. Důvodem je vysoký věk jejich členů. O rozpuštění organizace ke konci roku rozhodli delegáti Českého svazu Pomocných technických praporů - Vojenských táborů nucených prací. Svaz PTP byl založen už v květnu 1968, svou činnost ale ukončil po vpádu vojsk Varšavské smlouvy téhož roku. Znovuobnoven byl v únoru 1990. Sdružuje muže, kteří byli v letech 1950 až 1954 jako politicky nespolehliví a režimu nepohodlní zařazeni v rámci československé armády do pomocných technických praporů (PTP). Organizace se zaměřovala na upozorňování na komunistické zločiny 50. let. Její členové jezdili mimo jiné na přednášky a v Brandýse nad Labem vybudovali muzeum, které historii PTP připomíná.

Pomocnými technickými prapory prošly desítky tisíc lidí. Končili v nich vysokoškolští studenti, kteří nesouhlasili s komunismem, i jejich profesoři, zemědělci, kteří nechtěli vstupovat do družstev, či příslušníci šlechty. Fyzická práce v tvrdých podmínkách navíc s vojenským výcvikem, ideologickým působením a různými formami ponižování měla tyto lidi zdeptat a "převychovat" v duchu potřeb komunistického režimu.

Pamětní medaile Senátu ke Dni české státnosti získalo 15 osobností

Hudebník Petr Janda, lyžařka Šárka Strachová, handicapovaný cyklista Jiří Ježek a bývalý krasobruslař, politik a diplomat Otto Jelinek patří k 15 osobnostem, které letos obdržely stříbrnou pamětní medaili Senátu. Při příležitosti svatováclavského svátku - Dne české státnosti - jim je udělil předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Ocenění získali také Jana Balcárková, která zachránila člověka z hořícího vozidla po dopravní nehodě, a někdejší atletka Ludmila Formanová.

Z vědců dostali medaili odbornice na rozbor potravin a přírodních produktů Jana Hajšlová, statistik a ekonom Richard Hindls a sociolog Akihiro Ishikawa. Z lékařů byli vyznamenáni radiolog Jaromír Kolář, onkolog Luboš Petruželka, ortoped Vratislav Rybka, chirurg Miroslav Ryska a hematolog a onkolog Jan Starý. Držitelem stříbrné medaile horní komory je taky umělecký sklář René Roubíček.

V Praze se konalo svatováclavské procesí s reliéfem Panny Marie

Z Pražského hradu vyrazilo procesí poutníků s kopií kovového reliéfu Panny Marie, takzvaným palladiem země české. Procesí předznamená středeční Národní svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi, která se tradičně koná u příležitosti svátku svatého Václava. Palladium země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila, která ho dostala od sv. Metoděje. Český kníže jej nosil celý život na prsou až do svého skonu.

Na konci třicetileté války se palladia zmocnili Švédové. Darovali ho do Vídně, odkud bylo roku 1650 v průvodu přeneseno do Prahy a do Staré Boleslavi. Reliéfu, který je trvale umístěn ve Staré Boleslavi, je připisována ochranná moc nad českými zeměmi. Loni byl přidán na seznam národních kulturních památek.

Piazzetta Národního divadla ponese název náměstí Václava Havla

Piazzetta Národního divadla ponese název náměstí Václava Havla. Pojmenování prostoru po bývalém prezidentovi schválili pražští radní. Návrh vzešel od ředitele divadla Jana Buriana. "Domnívám se, že tento prostor výborně vystihuje a reprezentuje to, o co Havel usiloval. O setkávání se, o diskusi, o svobodné myšlení a o humanitu," uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). V Praze zatím po Havlovi žádná ulice pojmenovaná není, jeho jméno nese mezinárodní letiště. Objevily se kritické hlasy, že piazzetta je příliš malý prostor, aby nesl Havlovo jméno. Piazzetu Národního divadla navrhl český architekt Karel Prager jako součást projektu výstavby Nové scény.

Odlití zvonu Václav pro pražský kostel provází cesta zvonků

Nový zvon Václav, který bude připomínat odkaz bývalého českého prezidenta Václava Havla, by se měl v příštím roce rozeznít v kostele sv. Havla na pražském Starém Městě. Peníze na jeho odlití se dávají dohromady ve sbírce, do níž koncem roku přispěje také dražba 30 malých zvonků. Dostaly je osobnosti, které mají společné vzpomínky s Václavem Havlem, a některé z nich doputovaly i do vzdálených zemí. Doprovází je deník, do něhož dočasní držitelé zvonků píší své vzkazy Václavu Havlovi, případně vzpomínky na něj. Také ten se bude dražit, dražbu bychom chtěli uspořádat ještě před Vánocemi, řekla dnes ČTK Soňa Keppertová z Nadace Charty 77, která sbírku pořádá. Zvon pak daruje farnosti. Náklady na odlití a umístění zvonu jsou předběžně vyčísleny na zhruba 850.000 korun. Vysvěcen by měl být letos v prosinci a rozeznít se má v lednu 2017. Podle webu sbírky je zatím vybráno téměř 323.000 korun.

Malé zvonky Václava Havla dostali třeba Dagmar Havlová, Ivan Havel, Meda Mládková, Marta Kubišová, Zdeněk Svěrák, Jiří Bartoška, Ladislav Špaček a další. Nejdelší cestu zatím urazil zvonek číslo 5. Od zakladatelky Nadace pro občanskou společnost Wendy Luersové ho převzala někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová a předala ho bývalé barmské disidentce Do Aun Schan Su Ťij. Putování zvonků je také doloženo na webu spolu se vzkazy jednotlivých jejich držitelů.

Bubeníčkové zahájí festival Zlatá Praha, naposled vystoupí v ČR

Definitivně poslední vystoupení, kterým se slavní tanečníci bratři Bubeníčkové rozloučí s českým publikem, zahájí ve středu festival Zlatá Praha. Autorské představení Orfeus, jímž završují svou taneční kariéru, kvůli velkému zájmu uvede Česká televize v přímém přenosu. Na tiskové konferenci to řekli organizátoři festivalu, který už více než pět desítek let představuje televizní hudební a taneční pořady. Novinkou letošního ročníku jsou také televizní pořady z oblasti divadla. Festival na Nové scéně potrvá do 1. října. Bubeníčkové, kteří na festival přijeli ze svých působišť v Německu, uvedou další festivalový den také dokument zachycující poslední roky své taneční kariéry; napříště se plánují věnovat zejména choreografické práci. Na Zlatou Prahu přijíždí i primabalerína Daria Klimentová.

Zemřel pianista a jazzový hudebník Karel Růžička

Ve věku 76 let zemřel legendární klavírista a jazzový hudebník Karel Růžička. Studoval na pražské konzervatoři bicí nástroje a klavír. V roce 1960 začal spolupracovat s průkopnickým souborem Studio 5 Luďka Hulana. Byl taky sólista Jazzového orchestru Československého rozhlasu. Pro rozhlasový big band i aranžoval a komponoval. Růžička vystupoval a nahrával s mnoha předními českými i zahraničními sólisty a orchestry, spolupracoval například s Laco Deczim, Karlem Velebným nebo Karlem Krautgartnerem. Je autorem skladeb Medové koláčky, Riff, Jízda starým veteránem nebo Celebration Blues. Získal řadu ocenění.

Technické muzeum otevřelo výstavu o historii filmového průmyslu

Skvosty ze svých kinematografických sbírek, které nejsou běžně vystavovány, představuje Národní technické muzeum v Praze (NTM) na výstavě nazvané Český kinematograf. Počátky filmového průmyslu (1896-1930). Jsou mezi nimi buřinka, hůlka i boty Charlieho Chaplina, které údajně používal ve svých groteskách, jedna z filmových kamer Josefa Šlechty z 20. let minulého století či projektor firmy Gaumont, na kterém byly na zámku v Lánech promítány filmy prezidentu T. G. Masarykovi. Podle generálního ředitele NTM Karla Ksandra rozsáhlá expozice připomíná 120 let od první filmové projekce v českých zemích. Stalo se tak 15. července 1896 v Karlových Varech a uspořádali ji zástupci Edisonovy společnosti.

Festival Oty Hofmana bude letos na téma filmový muzikál

Tématem letošního 48. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana bude filmový muzikál. Slavit se ale budou například také symbolické 50. narozeniny pana Tau. Kromě celovečerních a televizních filmů budou letos podruhé soutěžit i studentské filmy, dětská videotvorba a nově také dětské reportáže. Novinářům to dnes řekla programová ředitelka festivalu Ilona Hálová. Festival se tradičně uskuteční v Ostrově na Karlovarsku, potrvá od 9. do 13. října. V hlavní kategorii je letos celkem devět soutěžních filmů, mezi nimi například Strašidla, Decibely lásky, Řachanda nebo Polednice. Podle Hálové je filmů v distribuci dost a není problém je do soutěže zařadit, chybí ale klasické příběhy pro děti ve věku od sedmi let.

Bavorsko-český festival v Plzni láká na gastronomii i kulturu

Na tradiční bavorskou kulturu, řezenské pivo i ukázky typické bavorské gastronomie ve stylizovaném pivní stanu láká v Plzni třetí ročník bavorsko-českého kulturního festivalu. Letos se poprvé koná pod názvem Treffpunkt a do areálu DEPO2015 pozve návštěvníky od 13. do 15. října také na koncerty, filmové projekce nebo tvůrčí dílny, řekl novinářům ředitel pořádající společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek. Loni, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury, přišlo na Bavorské dny do Plzně 20.000 lidí.

Ve Žďáru nad Sázavou má pomník taška síťovka, která ve městě vznikla

Legendární tašku síťovku připomíná nové výtvarné dílo, které bylo odhaleno na centrálním náměstí ve Žďáru nad Sázavou. Kolemjdoucím bude připomínat, že ve městě tato nákupní síťová taška před zhruba 90. lety vznikla, a to zásluhou podnikavého Vavřína Krčila. Sochu sedícího muže se síťovkou vytvořil sochař Jiří Plieštik. Spletl ji z ocelových drátů. Odhalení díla se zúčastnil i vnuk podnikatele Roman Krčil. "Já jsem strašně rád, beru to jako poctu dědečkovi," řekl novinářům.

V roce 1948, když byl Krčilův majetek ve Stržanově u Žďáru nad Sázavou znárodněn, bylo v jeho okruhu uváděno kolem 600 domáckých pracovníků. Komunisté rodině také zakázali pobyt ve Stržanově, Vavřín strávil čtyři roky ve valdické věznici. Později z Krčilova podnětu vzniklo pracoviště na výrobu ručně síťkovaných a vyšívaných záclon v Bystřici nad Pernštejnem.

Tři čtvrtiny koní Převalského na světě mají předka z pražské zoo

Tři čtvrtiny koní Převalského na světě mají předka z pražské zoologické zahrady. Instituce, která letos slaví 85 let své existence, má jejich nejdelší nepřerušený chov na světě a spravuje i plemennou knihu těchto vzácných kopytníků. V Praze a chovné stanici na Benešovsku se narodilo 230 hříbat, řekla ČTK mluvčí zoo Hana Matoušů. V Evropě se koně Převalského chovají od roku 1901, od 20. let jsou také v Praze. Před 40 lety byl tento druh v přírodě vyhubený, ale už od roku 1988 jsou koně znovu vypouštěni do přirozeného prostředí. K tomuto projektu se pražská zoo připojila v roce 2011, od té doby odváží do jihozápadního Mongolska pravidelně každý rok tři nebo čtyři koně. Celkem jich je už více než dvacítka, poslední čtyři klisny odletěly do pouště Gobi B v červenci. Příští rok začne příprava k vypouštění koní Převalského také do čínské přírody.

Sport

Petra Kvitová zvládla suverénně i druhý zápas na turnaji v čínském Wu-chanu, kde v roce 2014 získala titul. Ukrajinskou tenistku Elinu Svitolinovou přehrála i potřetí během dvou měsíců, dnes 6:3, 6:1. V osmifinále může narazit na světovou jedničku Němku Angelique Kerberovou. Do osmifinále turnaje ve Wu-chanu prošla i Barbora Strýcová. Stejně jako v 1. kole hrála také s Japonkou Doiovou tři sety, zvítězila 5:7, 6:0, 6:2.

Tenista Jiří Veselý splnil na úvod turnaje v Šen-čenu roli favorita a vyřadil Španěla Pabla Andújara. Nad bývalým 32. hráčem světa, který půl roku nehrál od jarní operace lokte, zvítězil 6:2, 7:6. Ve druhém kole Veselý narazí na dalšího španělského soupeře Iniga Cervantese. Pak by ho ve čtvrtfinále mohl čekat stejně jako loni Tomáš Berdych, jenž je v Šen-čenu nejvýše nasazeným a obhajuje titul. Berdychovým soupeřem ve 2. kole nebude další Čech Lukáš Rosol, protože vyrovnaný souboj s Kazachem Michailem Kukuškinem ztratil v tie-breaku třetího setu. Rosol prohrál 3:6, 7:6 a 6:7.

Kristýna Plíšková je druhou českou tenistkou v osmifinále turnaje v Taškentu. Dvojče světové šestky Karolíny následovalo Denisu Allertovou po výhře nad Španělkou Sarou Sorribesovou 6:3, 3:6, 6:4. Naopak Tereza Martincová v Uzbekistánu na dvě vítězství z kvalifikace nenavázala a s hlavní soutěží se rozloučila v prvním kole. Po slibném začátku podlehla Rusce Irině Chromačevové 6:4, 3:6, 3:6.

Olympijský park letos v létě na Lipně změnil život Václavu Chalupovi. Někdejší veslař, který byl na šesti olympiádách a má stříbrnou medaili z Barcelony v roce 1992, na jihočeském jezeře založil veslařský klub a odstěhoval se s celou rodinou z Račic, kde měl na starosti provoz tamního kanálu. Zároveň tak končí i s prací šéftrenéra reprezentace, nahradit by ho mohl Brit Simon Cox, s nímž nyní vedení veslařského svazu vede intenzivní jednání.

Německý trenér českých volejbalistek Alexander Waibl po nevydařené kvalifikaci mistrovství Evropy odstoupil. Ve dvou říjnových barážových duelech proti Slovensku povede reprezentační tým jeho asistent Zdeněk Pommer mladší. Osmačtyřicetiletý kouč německého mistra Drážďan převzal reprezentaci letos v únoru a s českým volejbalovým svazem měl uzavřenou roční smlouvu s opcí. Po Italu Carlu Parisim, jemuž po loňském mistrovství Evropy vypršela po třech a půl letech smlouva, byl Waibl druhým zahraničním koučem českých volejbalistek.

Počasí na středu

Skoro jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne přechodně až oblačno. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C, v 1000 m na horách kolem 17 °C.