Denní souhrn zpráv

Prezident Zeman před velvyslanci mluvil o migraci i problémech Evropské unie

Prezident Miloš Zeman při přijetí českých velvyslanců na Pražském hradě mluvil o migraci z islámských zemích, sankcím proti Rusku nebo o potížích Evropské unie. Islámští migranti podle něj vychází z dramaticky odlišné kultury a zapochyboval, zda je možné jejich začlenění do společnosti. Miloš Zeman ve více než 20 minutovém projevu mluvil především o nebezpečí terorismu. Bezpečnostní situace se podle něj oproti loňskému roku zhoršila. Za hlavní důvod označil takzvaný Islámský stát a poznamenal, že na červencovém summitu NATO ve Varšavě vyzýval, aby se aliance odhodlala ke společnému zásahu proti tomuto protivníkovi. Zaútočit by podle něj měla na mozek, nikoli na tělo. Prezident zkritizoval opět sankce proti Rusku, které jsou podle něj největší překážkou vzájemných vztahů. Miloš Zeman velvyslance přijal v rámci jejich tradiční porady. Ta začala v pondělí na ministerstvu zahraničí. V Černínském paláci s českými diplomaty hovořili premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). V úterý se diplomaté zabývali ekonomickou diplomacií a rozvojovou pomocí a za přítomnosti státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy (ČSSD) hovořili také o unijní agendě.

Hlava státu jmenovala nové soudce a soudkyně

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval nové soudce a soudkyně. Talár by jich mělo nově obléknout 33. Na začátku července již s jejich jmenováním souhlasila vláda. Vybraní kandidáti by měli částečně nahradit soudce, kteří v rámci přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do 31. srpna letošního roku. Seznam kandidátů schvaluje vláda, protože rozhodnutí prezidenta o jmenování soudců vyžaduje spolupodpis premiéra. Nejvíce nováčků by mělo přijít do obvodů Městského soudu v Praze a Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Senát schválil možnost elektronicky ověřovat identitu občanů EU

Umožnit elektronicky ověřit identitu občanů EU například při přeshraničních elektronických transakcích má zákon, který schválil Senát. Zákon o službách vytvářejících důvěru v elektronické transakce, který má také usnadnit úřední jednání, vychází z unijního nařízení. Nyní jej dostane k podpisu prezident. Zákon souvisí s nařízením EU pod zkratkou eIDAS. Nařízení má umožnit, aby úřady v každé členské zemi byly schopny si elektronicky ověřit identitu jakéhokoli občana unie a aby občané mohli na dálku vyřizovat úřední věci. Předloha upravuje podmínky pro zavádění elektronického podpisu a zahrnuje i ustanovení zákona o elektronickém podpisu, které platí už dnes. Celý proces bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

Horní parlamentní komora schválila omezení darů politickým stranám

Politické strany zřejmě budou moci dostat od jednotlivce nebo firmy jako dar nejvýše tři miliony korun za rok. Vládní novelu o politických stranách, která má od přespříštího roku podle předkladatelů zlepšit i dohled nad jejich hospodařením, schválil Senát. Horní parlamení komora však vrátila Sněmovně novelu volebních zákonů, která má zavést pro politické strany a hnutí limity na volební výdaje. Jejich výši Senát nezměnil, chce ale především přesnit pravidla podpory volebních uskupení. Pokud poslanci senátní úpravy neschválí, novela nebude přijata. Výdaje stran na kampaň v parlamentních a krajských volbách by zůstaly neomezeny. Na podobě volebních zákonů se podle ústavy musejí parlamentní komory shodnout. Novela počítá také s povinným zřízením transparentních volebních účtů a podřízením dohledu nad hospodařením stran novému nezávislému úřadu.

Všechny bankovní účty budou v registru, má to pomoci policii

Všechny účty, které vedou tuzemské banky a záložny svým klientům, budou evidovány v centrálním registru. Předlohu, která má podle vlády pomoci v boji s daňovými úniky nebo s financováním terorismu, schválil Senát. Registr, který povede Česká národní banka, nebude obsahovat údaje o zůstatcích na kontech. Na vstupy do evidence bude podle návrhu zákona dohlížet sněmovní komise. Oprávněné orgány, například policie se souhlasem státního zástupce a finanční a celní správy, nyní při dohledávání informací o existenci bankovních účtů obesílají desítky bank, záložen a dalších institucí. Centrální evidence účtů, jehož zřízení musí ještě stvrdit podpisem prezident Miloš Zeman, by jim měla umožnit zjištění informace takřka obratem.

Vstup do prezidentské volby má dál umožnit nejméně 50.000 podpisů

Vláda nechce měnit Ústavu, počet podpisů pro kandidáta prezidentské volby tak zůstane 50.000, ale podporovatelé budou muset napsat číslo dokladu. Změnu obsahuje novela volebních návrhů, kterou kabinet posoudil. O výsledku informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ministři vybírali ze dvou variant. Odmítli tu, podle které se měl počet potřebných podpisů snížit ze současných 50.000 na 8000, podpisy by ale musely být ověřeny. Změna v pravidlech pro kandidáty prezidetnské volby má zabránit opakování sporů, které předcházely první přímé volbě před více než třemi lety. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na twitteru doplnil, že vláda odmítla rozšířit volební právo pro cizince ze zemí mimo EU. Mění se také ustanovení zákonů týkající se hlasování na českých zastupitelských úřadech v zahraničí. Podle důvodové zprávy změn zákonů totiž při volbě prezidenta v roce 2013 vyvstal problém kvůli přechodu na zimní čas u zastupitelských úřadů v Jižní Americe, když zákon nepočítal s tamním časovým posunem. Hlasy by se tam při dodržení doslovného znění zákona začaly sčítat ještě v době, kdy mohli lidé hlasovat. Situaci musela tehdy vyřešit rozhodnutím Státní volební komise. Změna zákona by tak měla podobné situaci předejít.

Kabinet schválil Iniciativu Průmysl 4.0

Vláda schválila Iniciativu Průmysl 4.0, uvedl na twitteru státní tajemník pro EU Tomáš Prouza (ČSSD). Cílem dokumentu je udržet a posílit konkurenceschopnost Česka v době masového nástupu tzv. čtvrté průmyslové revoluce ve světě. Iniciativa má podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) poskytnout klíčové informace související s tématem čtvrté průmyslové revoluce, ukázat možné směry vývoje a nastínit návrhy opatření, která by mohla podpořit ekonomiku a průmyslovou základnu ČR. "Je to snaha podchytit všechny nové trendy, tak abychom v ČR vytvořili vhodné podmínky pro pokračování rozvoje českého průmyslu. Cílem je také zajistit úspěšnou digitalizaci průmyslu a udržení výroby s vysokou mírou přidané hodnoty v ČR," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko podle MPO na nové trendy musí reagovat také, protože skýtají obrovské příležitosti z pohledu udržitelnosti a zvýšení produktivity průmyslové výroby a služeb a potažmo poptávky po kvalifikované práci. "V opačném případě hrozí ČR ztráta konkurenceschopnosti s velkými dopady nejen na zaměstnanost a produktivitu, ale celý rozvoj společnosti," uvádí předkládací zpráva.

Učitelé dostanou přidáno, vláda schválila změnu tarifních tabulek

Pracovníci ve školství dostanou od září přidáno, vláda schválila potřebnou změnu tarifních tabulek. Na twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Učitelům se tarif zvedne o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. Schválené nařízení vlády zavádí i nový platový stupeň pro začínající učitele, mladí pedagogové tak dostanou poprvé přidáno po dvou letech, nikoli po šesti, jak tomu bylo doposud. Celkově se navýší objem na platy pedagogů o osm procent, u nepedagogických pracovníků o pět procent. Potřebných zhruba 2,5 miliardy korun půjde z úspory částky na obsluhu státního dluhu.

Vláda dala Pavlu Bělobrádkovi zelenou k přípravě ministerstva pro vědu

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek získal od vlády souhlas k další práci na novém zákonu o vědě, který přinese i vznik nového ministerstva pro výzkum a vývoj. Ministři posuzovali věcný záměr normy. Pavel Bělobrádek poté ČTK řekl, že zákon by chtěl mít hotov ještě v letošním roce. Vicepremiérův úřad si podle předkládací zprávy k zákonu slibuje od nové normy vytvoření podmínek pro zvýšení kvality a konkurenceschopnosti výzkumu, vývoje a inovací v Česku. Nastavit má také podmínky pro efektivní využívání peněz na tuto oblast a soulad s potřebami ekonomiky. Norma má podle navrhovatelů tak zjednodušit administrativu.

Česko bude mít po 27 letech velvyslance na Kubě

Česká republika bude mít po 27 letech nejvyšší diplomatické zastoupení na Kubě. Velvyslancem se stane Vladimír Eisenbruk, oznámilo ministerstvo zahraničí. Česko v minulosti žádalo o souhlas pro svého velvyslance už dvakrát, podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka šlo o jednu z priorit diplomacie. Vladimír Eisenbruk dříve působil jako velvyslanec ČR v Kostarice, Mexiku a Peru. "Jsem rád, že budeme mít zastoupení na úrovni, kterou má většina států EU," řekl během jednání vlády ministr Zaorálek. "Česká republika v minulosti dvakrát neúspěšně požádala o agrément pro svého velvyslance na Kubě, nynější pozitivní kubánská odpověď je výsledkem posunu obou zemí k intenzivnějšímu dialogu a nové dynamice bilaterálních styků," dodala mluvčí úřadu Irena Valentová. Zastupitelský úřad v Havaně byl dosud veden na úrovni chargé d'affaires, obdobně jako kubánský zastupitelský úřad v Praze. O povýšení vztahů s Havanou česká diplomacie intenzivně usilovala v posledních dvou letech.

Vláda schválila materiál k výstavbě vodních nádrží

Ministerstvo zemědělství zřejmě začne s projektovou přípravou na nádržích ve středních Čechách v Senomatech a v Šanově. Ty by mohly začít fungovat v roce 2022. Vyplývá to z materiálu ohledně boje proti suchu, který schválila vláda. Na twitteru o tom informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Podle materiálu by měly začít přípravné práce i na dalších větších dvou nádržích, a to na pěčínské nádrži na Královéhradecku a na nádrži ve Vlachovicích na Zlínsku. Celková výše investic může být až 16,5 miliardy korun. Stavba i větších nádrží by měla trvat do čtyř let, předkládající ministerstvo zemědělství ale počítá s geologickými studiemi, zpracováním projektových dokumentací a s řadou schvalovacích řízení. Do nich budou moci vstupovat obce i veřejnost, ale také orgány ochrany přírody.

Novela zákoníku práce má víc chránit ženy po návratu z rodičovské

Novela zákoníku práce schválená vládou má mimo jiné více chránit matky po návratu z rodičovské dovolené. Po jednání kabinetu to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Návrh je podle ní rozumným kompromisem mezi požadavky zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů. Právě kvůli neshodám na úrovní sociálních partnerů norma neobsahuje některé sporné návrhy. Schválena byla podle ministryně tak, jak se na tom v létě shodla tripartita. Novela vyvolala střet mezi odbory a zaměstnavateli kvůli požadavku uzákonění pětitýdenní dovolené či zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. Tripartita se nakonec v červnu dohodla, že požadavek na uzákonění pětitýdenní dovolené, zrušení karenční doby, tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání, zvýšení odstupného či vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích v novele nebudou. Odbory tehdy uvedly, že budou respektovat legislativní proces, ale nadále se budou snažit prosadit své návrhy.

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu meziměsíčně stoupla o 1,4 bodu

Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu meziměsíčně zvýšila o 1,4 bodu na 96,8 bodu. Stoupla důvěra podnikatelů i spotřebitelů. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ ). Proti loňskému srpnu je celková důvěra vyšší o 1,1 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v průmyslu a ve stavebnictví, a to meziměsíčně o 2,8 bodu na 97,8 bodu, respektive o 1,5 bodu na hodnotu 77,6 bodu. V obchodě stoupla důvěra mírně na 98,5 bodu. Ve vybraných odvětvích služeb se nepatrně snížila na 94,4 bodu. Důvěra spotřebitelů se v srpnu zvýšila o dva body na 104,3 bodu. Z meziměsíčního srovnání vyplývá, že se pro příštích 12 měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se téměř nezměnily, stejně tak jako úmysl spotřebitelů spořit. Menší obavy mají lidé ze zvýšení nezaměstnanosti a z růstu cen.

Lidé v Praze apelovali na Čínu kvůli perzekucím hnutí Fa-lun-kung

Lidé z deseti evropských zemí ve středu apelovali na Čínu kvůli perzekucím členů hnutí Fa-lun-kung. Před jejím velvyslanectvím v Praze se jich sešlo několik desítek i s pochodovým orchestrem. Meditační praxe Fa-lun-kung (Falun Gong) pochází z buddhismu. Zahrnuje pomalá, energetická cvičení a klade důraz na hodnoty pravdivosti, soucitu a snášenlivosti. Věnují se jí lidé ve více než stovce zemí po celém světě. Původně byla v Číně podporovaná i vládou, od roku 1999 jsou ale její členové perzekuováni. "Tito lidé jsou podle nezávislých vyšetřovatelů nejvíce pronásledovanou skupinou vězňů svědomí v Číně," řekla ČTK za pořadatele Jana Skovajsová. Pořadatelé shromáždění tvrdí, že více než 3600 příznivců tohoto hnutí bylo v Číně umučeno a asi sto tisíc jich je vězněno. Podle předsedkyně Asociace Falun Gong ČR Veroniky Sunové jsou vězňům také bez jejich svolení odebírány orgány ke komerčním transplantacích. "Od roku 1999 je už přes milion obětí," řekla ČTK.

Hrad Bouzov dál patří státu, soud zamítl žalobu Německého řádu

Jedna z nejznámějších moravských památek v Olomouckém kraji, hrad Bouzov na Olomoucku, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodl o tom olomoucký okresní soud, který zamítl žalobu Německého řádu na Národní památkový ústav (NPÚ). Podle soudu není žaloba důvodná. Zástupci řádu se domáhali vrácení hradu i jeho mobiliáře s tím, že jde o jeho historický majetek. NPÚ hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, podle památkářů nemá řád na navrácení památky zákonný nárok. Řád se hodlá proti rozhodnutí soudu odvolat. Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známého jako Řád německých rytířů, nyní Německý řád, u soudu o hrad usilovala od června. Obě strany na několika jednáních soud zahrnovaly listinami a důkazy, čerpaly například z archivu či bezpečnostních složek. Soud se však přiklonil argumentaci právních zástupců NPÚ. Podle nich byl Německý řád v únoru 1939 zrušen nařízením říšského komisaře a žalobce nenabídl jediný důkaz, že by zrušení řádu bylo politickou perzekucí ze strany třetí říše. Vyvracejí to podle nich i historické listiny, z nichž vyplývá oddanost a loajalita řádu německé říši.

Vyvěšení trenýrek na Hradě skupinou Ztohoven není trestným činem

Vyvěšení červených trenýrek na Hradě skupinou Ztohoven nebylo trestným činem. Obvodní soud pro Prahu 1 proto postoupil případ Obvodnímu úřadu Prahy 1, který rozhodne zda se jednalo o přestupek. Podle soudkyně se umělci nedopustili ani krádeže, ani výtržnictví. Filipu Crhákovi, Matěji Hájkovi a Davidu Honsovi hrozilo za krádež, poškozování cizí věci a výtržnictví až tři roky vězení. Trenýrky vyvěsili členové Ztohoven 19. září 2015 na protest proti politice. Převlečeni za kominíky tehdy po lešení vylezli na střechu Pražského hradu a obří spodní prádlo vyměnili za prezidentskou standartu. Později oznámili, že vlajku v hodnotě 33.000 korun rozstříhali a rozdali lidem. Podle obžaloby umělci poničili střechu, nahradit by měli i ukradenou standartu. Pražský hrad také požaduje 88.000 korun jako náhradu majetkové újmy a 310.000 korun za nemajetkovou újmu.

Pamětní deska na Národní se přesune z podloubí do průčelí paláce

Pamětní deska na pražské Národní třídě, která připomíná události 17. listopadu 1989, se přestěhuje z podloubí Kaňkova paláce do průčelí této barokní budovy. Majitel objektu, kterým je Česká advokátní komora, se rozhodl při rekonstrukci uměle vytvořený průchod z obou stran uzavřít a plastiku přesunout na veřejně přístupné místo. Upozornil na to web Echo24. Komora na svých internetových stránkách zdůvodňuje přesun a ukazuje i vizualizaci budoucí podoby paláce. Opravy průchodu mají skončit na podzim. Situace u pamětní desky, kam si chodí každý rok 17. listopadu stovky lidí připomenout brutální zákrok policie proti studentům v roce 1989, byla podle komory už neudržitelná. Přibývalo hořících svíček, věnců a květin, kvůli nimž museli několikrát zasahovat hasiči, v průchodu nebylo možné udržet pořádek, reálně hrozilo minimálně zranění lidí, kteří na pietní místo přišli.

Páter Jan Bula, popravený komunisty, bude mít pamětní síň v Lukově

Kněze Jana Bulu, popraveného v roce 1952 komunistickou justicí kvůli takzvanému babickému případu, bude v jeho rodném Lukově u Moravských Budějovic připomínat pamětní síň se stálou výstavou. Vznikla v opravené budově fary. Doplňovat ji bude expozice Vyhnanci věnovaná sedlákům násilně vystěhovaným z Lukova a sousedních Vícenic. Slavnostní otevření domu se uskuteční 10. září, sdělil ČTK farář Pavel Krejčí, který má farnost na starosti. Výstava věnovaná Janu Bulovi ponese název "Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo". Obsahovat bude kupříkladu i ornát mladého kněze a několik obrazů, které namaloval. Panely výstavy věnovalo Biskupství brněnské.

Archeologové našli na obřím pohřebišti nad Bílinou sedm mincí

Bohatý na nálezy je letošní prázdninový archeologický výzkum na Mostecku. Na místě obřího pohřebiště objevili odborníci mince z 11. a 12. století a na 200 takzvaných záušnic. Na nejrozsáhlejším raně středověkém pohřebišti v Česku zatím odkryli archeologové 500 hrobů, dalších 1000 musí stihnout odhalit do pěti let. Poté místo na návrší zničí rypadla z povrchového lomu Bílina. Náhrobní kamenné desky na poli, pod nímž se těžilo uhlí hlubinným způsobem, objevili lidé už v 60. letech minulého století, profesionálové se na místo nedaleko Mariánských Radčic vydali v 80. letech. "Teď už čtvrtým rokem zkoumáme impozantní pohřebiště, které nemá v České republice obdoby," řekl ČTK vedoucí výzkumu Archeologického ústavu Akademie věd ČR Petr Čech.Ostatky předků se nachází pod ornicí ve vícečetných vrstvách v hrobech, které jsou v řadách. Dobře zachovány jsou kosti dospělých jedinců. "Musíme si uvědomit, že tehdy byl průměrný věk dožití u žen 40 a u mužů 44 let," podotkl Petr Čech. V hrobových jámách jsou i děti a odborníci odhalili také doklady vampirismu. "Pokud lidé věřili, že je dotyčný vampír, měl lebku otočenou tak, že čelist směřovala vzhůru. Nebo ležela celá lebka mezi koleny, případně se hrob zatěžoval kameny," popsal archeolog.

Film o Olze Hepnarové je ve výběru na evropský film roku

Český snímek Já, Olga Hepnarová vybrala do užší selekce na Nejlepší evropský film roku Rada Evropské filmové akademie. Evropské filmové ceny, obdoba amerických Oscarů, oceňují každý rok nejlepší snímky, které vznikly v Evropě. ČTK o nominaci informoval Lukáš Vedral z Bontonfilmu, který je distributorem filmu v ČR. Film o poslední popravené ženě v Československu vypráví příběh mladé ženy, která na začátku 70. let úmyslně najela nákladním vozem v centru Prahy do lidí a osm jich usmrtila. Svůj film do evropských cen nominují jak jednotlivé země, tak i Rada Evropské filmové akademie přímo. A právě tohoto práva využila rada k tomu, aby do prvního předvýběru 50 filmů na základě svého rozhodnutí zařadila i český snímek Já, Olga Hepnarová, uvedl Lukáš Vedral.

V Česku se točí bollywoodský film, získal státní pobídky

V několika českých lokacích začalo natáčení bollywoodského romantického filmu s názvem The Ring. Jeho režisér Imtiaz Alí se do Česka vrátil po šesti letech od natáčení svého snímku Rockstar. Ten v roce 2010 obdržel jako jeden z prvních filmů tehdy nově zavedené filmové pobídky, sdělila ČTK Ludmila Claussová z České filmové komise. Také právě vznikající film je registrován do programu pobídek u Státního fondu kinematografie. Mezi 150 členy štábu je 90 Čechů a za 16 natáčecích dnů v Česku filmaři utratí přes 50 milionů korun. Filmové pobídky v tuzemsku trvají od roku 2010. V létě a v druhé polovině letošního roku využije ateliéry a lokace v Česku několik velkých mezinárodních produkcí. Koncem června se třeba začaly natáčet dva dobové televizní seriály, jejichž štáby v tuzemsku utratí přes dvě miliardy korun. Česko vždy lákalo zahraniční produkce zejména historickým prostředím. Po prvotním porevolučním zájmu ale nastal propad a filmaři využívali možnosti jiných zemí, které nabízely pobídky. Po jejich zavedení se zahraniční štáby vrátily a zaměstnávají tisíce lidí.

Malé divadlo kjógenu hostovalo v Japonsku a chystá další hry

Brněnské Malé divadlo kjógenu dosáhlo uznání při uvedení tradičních japonských komedií v zemi jejich původu. Soubor v červenci odehrál představení v Tokiu a Kjótu, všechny tři hry vzbudily zájem veřejnosti, kritiky i kjótského primátora, řekl ČTK člen souboru Tomáš Pavčík. Herci tak navázali na zisk ceny Saikašó, kterou obdrželi letos v lednu jako první cizinci. V nové sezóně chystají kromě další hry žánru kjógen i ukázku jiného tradičního žánru nó. Při posledním hostování v Japonsku divadelníci uvedli kjógeny v českém překladu, jednu hru odehráli dvojjazyčně. "Kjógen je pevně daný žánr s jasnými pravidly, takže i přesto, že si herci vzájemně nerozumí, nemají problém odehrát hru každý ve svém jazyce," vysvětlil Tomáš Pavčík. Japonský divadelní žánr je tak podle něj podobný tanci nebo pantomimě, kde jazykové bariéry nehrají roli. Soubor v Tokiu zahájil mezinárodní teatrologické sympozium a později v Kjótu navázal na pokračující oslavy 20 let od zahájení spolupráce mezi Prahou a Kjótem.

Do Brna zavítali jezdci kolem světa za 80 dní elektromobilem

Účastníci jízdy kolem světa za 80 dní elektromobilem zavítali ve středu do Brna, kde symbolicky zasadili strom v areálu Mendelovy univerzity. Projeli už třeba Španělsko, Portugalsko, Kanadu, USA, ale i Čínu nebo Rusko, řekl ČTK český jezdec Tomáš Vincent. Nyní čeká třicítku účastníků v 11 týmech z 20 zemí návrat do Barcelony, odkud posádky v půli června vyjely na trasu dlouhou 25.000 kilometrů. Cílem akce je upozornit na ekologičtější elektromobily a jejich schopnost ujet dlouho trasu. Cílem jezdců bylo objet v rekordních 80 dnech Zemi přes tři kontinenty - Evropu, Severní Ameriku a Asii. K přepravě mezi oceány dvakrát použili letadla. "Dá se říct, že jsme skoro hotoví s předstihem. Teď nás ještě čekají zastávky v Německu, Itálii, Francii a poté ve Španělsku v Barceloně," řekl Tomáš Vincent, který na Mendelově univerzitě působil.

Plzeň doma s Razgradem remizovala 2:2 a Ligu mistrů si nezahraje

Fotbalisté Plzně nepostoupili do základní skupiny Ligy mistrů. Český šampion v domácí odvetě čtvrtého předkola remizoval s bulharským Ludogorcem Razgrad 2:2 a nedohnal manko 0:2 z prvního zápasu. Už v sedmé minutě otevřel skóre Michal Ďuriš, krátce nato vyrovnal Virgil Misidjan. V 64. minutě vrátil domácím vedení Aleš Matějů, ale v páté minutě stanovil konečný výsledek Claudiu Keserü. Viktoria, která si Ligu mistrů zahrála v letech 2011 a 2013, přišla o prémii 378 milionů korun a na podzim se stejně jako loni představí v Evropské lize. Od UEFA za neúspěch v play off dostane "jen" 81 milionů korun.

Zlín snadno prošel přes Třebíč do 3. kola fotbalového poháru

Fotbalisté Zlína postoupili po výhře 4:0 v Třebíči do 3. kola českého poháru MOL Cupu. Proti třetiligovému soupeři se dvakrát prosadil útočník Dame Diop, trefili se také Diego Živulič a Marko Jordan. Ve 2. kole z prvoligových celků vypadly jen Teplice a Příbram. Do dalších bojů prošly i druholigové celky Ústí nad Labem a Baník Ostrava, který vyhrál 6:0 v Břeclavi.

Praha uvidí premiérový tenisový souboj Evropy s týmem světa

V Praze se za rok sejdou tenisové hvězdy. O2 arena bude hostit první ročník tenisového Laver Cupu, v němž se utká tým Evropy s výběrem světa. Organizátoři nové soutěže to oznámili na tiskové konferenci v New Yorku. Premiérový Laver Cup se bude hrát od 22. do 24. září 2017. V každém týmu bude šest hráčů - čtyři budou nominováni na základě postavení ve světovém žebříčku a dva obdrží divoké karty. Jako kapitáni týmů byli představeni Švéd Björn Borg, který povede evropský výběr, a Američan John McEnroe.

Na US Open jsou nasazené tři Češky, Karolína Plíšková je číslo 10

Tři české tenistky budou na US Open mezi nasazenými. Karolína Plíšková je na posledním letošním grandslamu turnajovou desítkou, Petra Kvitová bude v New Yorku hrát jako číslo 14, Barbora Strýcová jako 18. Mezi muži při neúčasti Tomáše Berdycha kvůli zánětu slepého střeva český tenis nikoho nasazeného nemá. Nasazení zveřejnili organizátoři US Open a vycházeli při něm z pondělních žebříčků. V pořadí WTA jsou sice české tenistky o jednu příčku níže, nicméně světová sedmička Viktoria Azarenková z Běloruska kvůli těhotenství už od května nehraje.

Josef Váňa se cítí v "laufu" a start ve Velké pardubické vidí dobře

Žokej Josef Váňa starší v červnu splnil kvalifikační kritéria pro start ve Velké pardubické a nyní potvrdil, že pokud bude v takové formě jako nyní, vrátí se v říjnu po roční odmlce do nejslavnějšího tuzemského dostihu. Třiašedesátiletá legenda si pochvaluje, že se cítí lépe než vloni. "Chtěl bych jet. Jestli se budu cítit v takovém laufu jako teď, tak proč ne? Cítím se suprově, myslím, že je to s podivem, ale nic mě nebolí. Cítím se líp než vloni, to určitě," řekl Josef Váňa. "Denně jezdím na kole, snažím se držet v cajku. Na kole asi jezdím víc než jindy, není to jen 15 kilometrů, ale i 25 kilometrů. Což si myslím, že úplně stačí, protože vím, že všichni ostatní žokejové dělají h....," smál se osminásobný vítěz slavného dostihu.

Krátce o počasí v Česku:

Jasno až skoro jasno, ojediněle oblačno. Teploty 25 až 29 stupňů Celsia.