Denní souhrn zpráv

Radary za miliardy chtějí armádě dodat Francie, Izrael a Švédsko

Mobilní radary pro českou armádu nabídly francouzská, izraelská a švédská vláda. V tiskové zprávě to ČTK sdělilo ministerstvo obrany. Úřad chce vítěze vybrat do konce roku. Podle dřívějších informací by mělo ministerstvo za osm mobilních radarů zaplatit asi 3,6 miliardy korun. O nabídkách informoval i deník Právo. Nabídky od velvyslanců zemí podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka ve středu převzal náměstek ministra obrany Daniel Koštoval. "Ve stejný den zahájila činnost hodnotící komise složená z 33 odborníků napříč resortem obrany, včetně Univerzity obrany, kteří garantují jednotlivé odborné oblasti vzhledem k složitosti a komplexnosti systému," uvedl mluvčí. Komise podle něj nejprve posoudí úplnost nabídek. Poté zhodnotí, zda splňují přes 80 základních kritérií. První fáze výběru by měla být ukončena do poloviny září.

ČRo: Za únos v Libanonu chce čtveřice mužů po státu 40 milionů Kč

Čtyři z pěti Čechů unesených loni v Libanonu žádají po státu odškodnění dohromady 40 milionů korun. Tvrdí, že tajné služby mohly únosu zabránit. K žádosti o odškodnění se nepřidal jen vojenský zpravodajec Martin Psík. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Muži zmizeli loni v červenci v libanonském údolí Bikaá, do Česka se vrátili počátkem letošního února. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) sdělil České televizi, že unesení mají žádat o odškodnění organizátory své cesty, a ne stát. "Ministerstvo financí obdrželo na konci července žádost o náhradu nemajetkové újmy vzniklé čtyřem poškozeným v souvislosti s jejich únosem v Libanonu. Každý z nich si nárokuje náhradu ve výši deset milionů korun. Poškození ve věci požadují zmiňovanou újmu v důsledku nesprávného úředního postupu," řekl ČRo mluvčí úřadu Michal Žurovec. Žádost sice přišla na ministerstvo financí, podle Michala Žurovce by o ní ale měli rozhodovat úředníci ministerstva vnitra. Stát ale podle ministra vnitra vynaložil maximální úsilí, aby se unesení muži mohli vrátit domů. "Za to si (stát) zaslouží poděkování, nikoli žalobu," sdělil ČT.

Studie: Kreml využívá k šíření vlivu v ČR Zemana i tajné služby

Šíření konspiračních teorií, cílené dezinformace ale i podpora z úst českých politických představitelů jsou podle analýzy think tanku Evropské hodnoty projevy systematické dezinformační kampaně Ruska v České republice. Podle studie, kterou představili její autoři analytik Evropských hodnot Jakub Janda a reportér časopisu Respekt Ondřej Kundra, se Kreml snaží podrývat důvěru v demokratické politiky a instituce, Evropskou unii a NATO. "Jako hlavní zájmy Ruské federace jsme identifikovali posilování pozice politických spojenců a využití těchto trojských koní pro posílení vnitřních rozkolů EU a NATO," zmínil Jakub Janda jednu ze tří priorit Ruska. Cílem Kremlu je podle zjištění autorů studie také podkopat důvěru názorových oponentů a v dlouhodobém horizontu také vystoupení z EU. Za hlavního politického spojence Ruska považují analytici prezidenta Miloše Zemana.

Poslanci vyslechli Tuhého, pozvali si kancléře Mynáře a ministry Chovance a Babiše

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie hodlá začátkem září vyslechnout prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Poslanci o tom rozhodli na čtvrtečním zasedání, na které pozvali policejního prezidenta Tomáše Tuhého i bývalého detektiva někdejšího protimafiánského útvaru Jiřího Komárka, který změny v policejních strukturách ostře kritizuje. Šéf policie ale dál trvá na tom, že reorganizace byla správná. Sněmovní komise rozhodla rovněž o tom, že tzv. Šlachtovu zprávu nezveřejní. Předseda komise poslanec Pavel Blažek (ODS) neuvedl, proč poslanci pozvali i kancléře Mynáře. "Pátého devátý dojde k vyslechnutí ministrů Babiše a Chovance," řekl Pavel Blažek. Předpokládá, že na ten samý den komise pozve i kancléře.

Vedení OKD doplatilo platy 800 zaměstnancům s nejvyššími příjmy

Vedení těžební společnosti OKD, která je od června v úpadku, doplatilo mzdy svým 800 zaměstnancům s nejvyššími příjmy. Tato skupina pracovníků v řádném termínu dostala jen zálohy ve výši 20.000 korun. Vrcholový management společnosti si svoje platy vyplatí nejdříve příští týden. ČTK to řekl mluvčí firmy Ivo Čelechovský. Firma se potýká s nedostatkem hotovosti a na výplatu celých mezd, na něž potřebuje měsíčně zhruba 400 milionů korun, neměla dost peněz. Na způsobu řešení této situace se vedení dohodlo s odboráři. V černouhelné OKD nyní pracuje asi 12.000 lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností. Zadlužená firma má uznané pohledávky za několik miliard korun.

Vsetín podal ústavní stížnost ve sporu s Romy o odškodnění

K letitému sporu mezi Vsetínem a Romy vystěhovanými do obcí mimo Zlínský kraj se vyjádří také Ústavní soud (ÚS). Vsetín podal stížnost. Pravomocný rozsudek o odškodnění Romů dosud nepadl. Městu se ale nelíbí postup Vrchního soudu v Olomouci, který opakovaně zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě a naposledy nařídil také výměnu soudce. "Město Vsetín se brání u ÚS z toho důvodu, že případné odsouzení k povinnosti zaplatit náhradu Romům, by bylo dle našeho názoru bezprecedentním bezprávím vůči vsetínským občanům, popřením zdravého rozumu a potvrzením názoru, že milosrdenství k sociálně vyloučeným Romům se nevyplácí," uvedl starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL). Vsetín vystěhoval v roce 2006 romské rodiny z pavlačového domu v centru města, který byl ve špatném stavu. Město následně dalo dům zdemolovat. Někteří lidé skončili v kontejnerových domech v lokalitě Poschla, pět desítek Romů se přestěhovalo do domků v obcích na Prostějovsku, Jesenicku a Olomoucku. Nabídku na přestěhování využilo osm rodin, čtyři pak město zažalovaly.

Nejvyšší soud odmítl dovolání Baťových příbuzných

Nejvyšší soud odmítl dovolání pěti potomků podnikatele Jana Antonína Bati ve sporu o 56 milionů korun jako odškodné za zestátněný majetek. Informovala o tom Česká televize. Žaloba se týkala funkcionalistické vily a pozemku ve Zlíně, které stát obuvníkovi vzal v roce 1947 kvůli jeho údajné spolupráci s nacisty. Justice o 60 let později jméno podnikatele očistila, když tento verdikt zrušila. Pět Baťových příbuzných žijících v Jižní Americe podalo žalobu před šesti lety. Spor se táhl dlouhou dobu, protože soud nejprve musel ověřit, jestli jsou žalobci s podnikatelem skutečně spřízněni. Národní soud v Československu označil po druhé světové válce Jana Antonína Baťu v jeho nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta, majetek firmy znárodnil. Očištění se dočkal až v roce 2007.

Kontrolami na Pražském hradě každý den projdou tisíce turistů

Kontrolami na Pražském hradě každý den projdou tisíce turistů. Jen platících návštěvníků v průměru v posledních dnech na Hrad přišlo asi 8500. Vyplývá to z údajů, které ČTK sdělil mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Během první poloviny letošního srpna si podle něj prohlédlo svatovítskou katedrálu o deset procent více turistů než loni. Pražský hrad asi před dvěma týdny zavedl kontroly návštěvníků, kteří na Pražský hrad přichází. Musejí ukázat svá zavazadla a někteří musejí podstoupit i osobní prohlídku. Kvůli opatřením se na Hradě v některých chvílích tvoří dlouhé fronty. Cílem vedení Pražského hradu podle něj je, aby bylo bezpečno uvnitř areálu.

Teorie tygra se dostala do hlavní soutěže festivalu v Montrealu

Komedie Teorie tygra režiséra Radka Bajgara s Jiřím Bartoškou a Eliškou Balzerovou v hlavních rolích se probojovala do hlavní soutěže filmového festivalu v Montrealu. Mezinárodní festival, který patří k nejstarším v Kanadě, se letos uskuteční od 25. srpna do 5. září. ČTK o tom informoval producent snímku Petr Erben. V Montrealu se objeví i koprodukční filmy s českou účastí Krycí jméno Holec a The Constitution. Snímek Teorie tygra pojednávající o tom, že i "ochočení" muži mohou zdivočet, je režisérovým debutem. V tuzemských kinech ho vidělo přes 306 tisíc diváků a utržil téměř 40 milionů korun. Rodinný příběh vypráví o veterináři Janovi, který se rozhodl vzít svůj život do vlastních rukou. A to navzdory přesvědčení jeho manželky, že "chlapi nechápou, proč jsou na světě, a je na nás ženách, abychom jim to vysvětlily".

Karel Gott vstoupil do rekordmanské síně slávy

Zpěvák Karel Gott ve čtvrtek vstoupil do Rekordmanské síně slávy. Certifikát za největší počet cen popularity v české historii mu osobně předali v jeho domě představitelé pelhřimovské Agentury Dobrý den, která přes 20 let spravuje české rekordy. Spolu s ním zpěvák obdržel i cenu v podobě tančící lahve, kterou si umístil na klavír mezi své vystavené hudební ceny. ČTK to řekl prezident agentury Miroslav Marek. "Karel Gott si v průběhu své ojedinělé pěvecké kariéry získal uznání napříč generacemi a stal se tak mužem číslo 1 české populární hudby, ale i velmi respektovanou osobností," píše se na certifikátu, který sedmasedmdesátiletý zpěvák dostal. Během své kariéry nazpíval desítky velkých hitů, vydal zhruba tři stovky alb a na kontě má desítky milionů prodaných desek, za které dostal dvacítku Zlatých desek, několik platinových, dvojplatinových a multiplatinových a v roce 1992 obdržel od Supraphonu i diamantovou desku. Loni po čtyřicáté zvítězil také v anketě Český slavík, dříve Zlatý slavík, o nejpopulárnějšího zpěváka. Podle Karla Gotta je jakékoliv lidské snažení především o vůli chtít a jít si za svým. Nevylučuje, že by mohl získat i dalšího slavíka, řekl ČTK Miroslav Marek. Radost podle něj projevil zpěvák i nad tímto oceněním, které bere jako poctu dostat se do rodiny rekordmanů. V Rekordmanské síni slávy se Karel Gott postavil po bok například cestovatelských legend Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, atletů Emila a Dany Zátopkových, rychlobruslařky Martiny Sáblíkové nebo prvního českého dráteníka Petra Musila a Tomáše Kordy, který vyrobil desítky unikátních výrobků ze sirek.

Letní Flora Olomouc letos patří mečíkům a Malajsii

Olomoucké Výstaviště Flora bude do neděle patřit nejstarší a největší tuzemské přehlídce květin. Letní Flora Olomouc je tentokrát věnována pestrobarevným mečíkům, návštěvníky rovněž zavede do exotické Malajsie. Součástí tradiční akce, na níž se sjede na sedm desítek českých a zahraničních vystavovatelů, bude poprvé také včelařská expozice. Výstava nazvaná Půlstoletí s mečíky připomene 50. výročí založení tuzemské organizace Gladiris, která se věnuje mečíkům. Gladioly představí v Olomouci čeští, slovenští a polští pěstitelé, pokřtěna bude i nová odrůda mečíku. Velkým lákadlem hlavní expozice v pavilonu A bude podle organizátorů i výstava nazvaná Malajsijské inspirace, která se zaměří na květiny jihovýchodní Asie. Obnovená přehlídka Vyznání růžím zase představí mnoho odrůd a druhů této oblíbené květiny. Návštěvníci se budou moci seznámit rovněž s historií i současností včelařství. K vidění bude například opylovací stan s živými včelami, ukázky výroby svíček z včelího vosku či videoprojekce s včelařskou tematikou. Součástí expozice bude i ochutnávka medů.

V Praze na Letné začal festival nového cirkusu, potrvá do 4. září

Komedií o putování za osudovou láskou v podání Divadla Spektákl pojatou jako venkovní show a přístupnou zdarma začal v Praze mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. Prvním programem bylo představení australského souboru Limbo, jehož členové se v prostoru secesního dřevěného šapitó se zrcadly Magic Mirror představí čtrnáctkrát. Repríza 4. září letošní 13. ročník této oblíbené přehlídky uzavře. Australské představení Limbo míchá kabaret s cirkusovými výkony, živou hudbou, akrobacií i kouzelnickou iluzí. Mezinárodní soubor tvoří umělci z Montrealu, New Yorku, Marseille i Austrálie. Nechybí polykačka mečů, akrobat na tyči popírající gravitaci, beatboxer a klaun či hadí muž. Netradiční stan zvaný Spiegeltent byl dovezen až z Belgie.

V trutnovském areálu Na Bojišti začal festival Trutnoff

V trutnovskémm areálu Na Bojišti začal tradiční ekumenickou bohoslužbou rockový Trutnoff Open Air Festival. Letošní ročník organizátoři věnovali nedožitým osmdesátinám prezidenta Václava Havla. Býval návštěvníkem festivalu, který vznikl na undergroundových základech v roce 1987. Hlavní hvězdou čtvrtečního programu byl britský písničkář Jake Bugg. Nejstarší hudební přehlídka svého druhu v zemi potrvá do 21. srpna.

V Hradci Králové začal 15. ročník festivalu Hip Hop Kemp

Takzvanou zahřívací party začal na královéhradeckém letišti 15. ročník festivalu Hip Hop Kemp, na kterém do soboty vystoupí pět stovek interpretů. Hradecký festival je největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Vystoupí americké rapové legendy Method Men a Redmen, americký rapper Machine Fun Kelly či rapper A.F.R.O. Chybět nebudou ani české či slovenské formace, jako PSH či Kontrafakt. Pořadatelé slibují, že na osmi pódiích zazní téměř sto hodin hip hopu. Kompletní přehled vystupujících a další informace o akci je možné najít na http://www.hiphopkemp.cz stránce festivalu.

Martin Fuksa vyhrál v Riu finále B na dvoustovce a celkově je devátý

Kanoista Martin Fuksa vyhrál finále B olympijského závodu v Riu de Janeiro na sprinterské trati 200 metrů a celkově tak skončil devátý. Český reprezentant bojoval až do závěru o vítězství s Maďarem Jonatanem Hajdu, kterého těsně porazil. Ve finále B nastoupili i deblkajakáři Daniel Havel a Jan Štěrba, kteří na kilometru dojeli na poslední čtvrté pozici a celkově skončili dvanáctí.

Do olympijského finále postoupili všichni tři čeští oštěpaři

Kompletní trojice českých oštěpařů postoupila do finále olympijských her v Riu de Janeiro. Nejlepší z nich byl trochu nečekaně Petr Frydrych, který splnil limit výkonem 83,60 metru z poslední série a obsadil v kvalifikaci páté místo. Jakub Vadlejch byl sedmý za 83,27 metru rovněž z poslední série. Vítězslav Veselý postoupil do dvanáctky jako desátý díky výkonu 82,85, který hodil také až nakonec. Tři čeští oštěpaři jsou ve finále OH poprvé v historii.

Moderní pětibojařka Barbora Kodedová je po šermířském úvodu desátá

Moderní pětibojařka Barbora Kodedová obsadila v první části šermu na olympijských hrách v Riu de Janeiro desáté místo. Soutěž pokračuje v pátek plaváním, pak takzvaným bonusovým kolem v šermu a vyvrcholí parkúrem a disciplínou kombinující běh se střelbou. Šestadvacetiletá Barbora Kodedová při své olympijské premiéře dosáhla na planši bilance 20 výher a 15 proher, za což získala 220 bodů. S kordem se představí ještě v pátek v novince, kterou je bonusové kolo pod otevřeným nebem, v němž už by se ale pořadí výrazněji měnit nemělo.

Golfistka Klára Spilková je v polovině turnaje v Riu na 52. místě

Golfistka Klára Spilková zahrála ve druhém kole olympijského turnaje dvě rány nad par. S celkovým skóre +8 si v Riu de Janeiro o místo pohoršila a je na 52. místě. V čele je bývalá světová jednička Korejka Pak In-pe s deseti ranami pod par. Klára Spilková má před sebou ještě dvě kola. Na olympiádě hraje jen šedesát hráček, takže po dvou kolech nenásleduje cut jako na klasických turnajích.

Koulař Tomáš Staněk a výškařka Michaela Hrubá se do finále na OH nedostali

Koulař Tomáš Staněk ani výškařka Michaela Hrubá do olympijského finále nepostoupili. Tomáš Staněk v kvalifikaci v Riu vrhl 19,76 metru a obsadil dvacáté místo. K posunu mezi finálovou dvanáctku by potřeboval výkon o 64 centimetrů lepší. Osmnáctiletá Michaela Hrubá po čtyřech úspěšných pokusech neskočila až požadovaný limit 194 cm, který se povedlo splnit sedmnácti výškařkám. Mladá česká reprezentantka skončila osmnáctá. Juniorská mistryně světa by k postupu do finále musela zlepšit o centimetr své maximum pod širým nebem, v hale už dokázala zdolat 195 cm.

Zápasnice Adéla Hanzlíčková na OH prohrála hned první duel

Jediná česká zápasnice na olympijských hrách Adéla Hanzlíčková prohrála v Riu de Janeiro hned svůj první duel. Švédce Henně Katarině Johanssonové podlehla v osmifinále kategorie do 63 kg na technickou převahu. Dvaadvacetiletá Adéla Hanzlíčková si původně účast na OH nevybojovala, ale do Ria se nakonec dostala na základě rozhodnutí světové federace UWW po přerozdělení účastnických míst. Definitivní potvrzení startu pod pěti kruhy získala devátá žena z mistrovství světa zhruba měsíc před samotnou soutěží.

Coufalův gól přiblížil Liberec k postupu do Evropské ligy

Fotbalisté Liberce zvítězili v úvodním utkání 4. předkola Evropské ligy na hřišti kyperského vicemistra AEK Larnaka 1:0. Zvýšili tak své šance na čtvrtý postup do hlavní fáze soutěže v historii klubu a druhý po sobě. Odveta se hraje za týden na severu Čech.

Sparta vstoupila v Dánsku do play off Evropské ligy remízou 0:0

Fotbalisté pražské Sparty uhráli v úvodním utkání play off Evropské ligy na hřišti dánského pohárového nováčka Sönderjyske bezbrankovou remízu. Odveta v Praze, ve které bude letenský celek usilovat o třetí postup do základní skupiny za sebou, se hraje příští týden. Sparta do play off zamířila po neúspěšném třetím předkole Ligy mistrů, kde vypadla se Steauou Bukurešť a na účast v elitní soutěži čeká od roku 2005.

Slavia podlehla doma Anderlechtu 0:3 a postup je v nedohlednu

Fotbalisté pražské Slavie prohráli v úvodním utkání 4. předkola Evropské ligy s Anderlechtem Brusel doma 0:3 a před odvetou v Beglii ztratili reálné šance na postup do skupiny. Pražané, kteří se vrátili do pohárů po téměř sedmi letech, drželi s favoritem celou první půli krok, ale druhé dějství jim hrubě nevyšlo. V 49. minutě otevřel skóre s pomocí domácího gólmana Jiřího Pavlenky Idrissa Sylla, po hodině hry přidal druhou branku Lukasz Teodorczyk a v 71. minutě se trefil Sofiane Hanni. Slávistům tak nejspíš nevyjde odveta za jedenáct let staré vyřazení od Anderlechtu v kvalifikaci Ligy mistrů.

Tenistka Karolína Plíšková je ve čtvrtfinále turnaje v Cincinnati

Česká tenistka Karolína Plíšková je první čtvrtfinalistkou turnaje v Cincinnati. Ve třetím kole porazila patnáctá nasazená 7:5, 6:3 Japonku Misaki Doiovou, jež se do hlavní soutěže dostala po náhlém odhlášení světové jedničky Sereny Williamsové. Světová sedmnáctka Karolína Plíšková hraje v Ohiu po delší pauze, neboť se na rozdíl od většiny fedcupových kolegyň nezúčastnila kvůli obavám z viru zika olympijských her.

Zdeněk Štybar pojede Vueltu, na startu budou dva čeští cyklisté

Zdeněk Štybar je v nominaci týmu Etixx-Quick-Step pro Vueltu. Na startu etapového závodu, který začne ve Španělsku v sobotu, bude druhým českým cyklistou po Leopoldu Königovi z britské stáje Sky. Oba jezdci se představili i v olympijském silničním závodu s hromadným startem v Riu de Janeiro. Třicetiletý Zdeněk Štybar před polovinou roku pozměnil plány, z nichž vyškrtl Tour de France, kde přitom loni při vysněném debutu dokázal vyhrát jednu z etap. Jako hlavní cíl pro zbytek sezony měl olympijské hry, ale Vueltu z více pohledů zvažoval. I proto, že kromě Tour nejel ani Giro d'Italia. Závod z trojkoruny Grand Tours pojede Zdeněk Štybar počtvrté v kariéře. Vueltu už absolvoval v letech 2012 a 2013, kdy si rovněž připsal etapový vavřín.

Krátce o počasí v Česku:

Polojasno až skoro jasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.