Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Do Prahy přijede prezident Hollande

Tuto středu přijede do Česka francouzský prezident François Hollande, čeká ho setkání s českým protějškem Milošem Zemanem. Na twitteru to uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Sdělil, že přijetí na Hradě se zúčastní také vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Na programu je podle twitterového účtu premiéra Bohuslava Sobotky i schůzka Hollanda s předsedou české vlády. Francouzský státník měl původně přijet minulý týden, návštěvu ale odvolal v reakci na útok v Nice, při němž zahynulo nejméně 84 lidí.

Výbuch v Ansbachu zatím nemění bezpečnostní opatření v Česku

Česká policie po výbuchu v německém Ansbachu nechystá zpřísnit současná bezpečnostní opatření. Z dosavadních informací nevyplývá, že by Česku hrozilo riziko. Informoval o tom mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Zvýšení bezpečnostního stupně nepřinesly ani nedávné útoky v Turecku, Francii či Německu. V ulicích se však pohybuje víc policejních hlídek, které se zaměřují na letiště, nádraží či dějiště kulturních a sportovních akcí. V Česku platí od 22. března první stupeň ohrožení před terorismem, tedy bdělost. Vyhlásila ho vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a metru. V ulicích bylo na dva měsíce nasazeno několik set vojáků, kteří hlídkovali společně s policisty. Společné hlídky skončily v květnu.

Ministerstvo dál nedoporučuje cestovat do Istanbulu

Ministerstvo zahraničí nadále doporučuje Čechům, aby vůbec necestovali do Istanbulu, Ankary a jihovýchodní části Turecka. Turistům radí, aby se během pobytu zdržovali v hotelových komplexech a nevydávali se do velkých měst. O prodloužení platnosti doporučení rozhodla zvláštní pracovní skupina ministerstva. Informovala o tom mluvčí ministerstva Irena Valentová. Ministerstvo rovněž nabádá české občany, aby vždy měli u sebe platný pas, byli v kontaktu se zástupci cestovních kanceláří a sledovali informace z médií. Ministerstvo zahraničí tak reagovalo na pokus o vojenský převrat, při němž v ulicích Ankary a Istanbulu zemřely téměř tři stovky lidí.

Vláda projedná přísnější postih financování a podpory terorismu

Vláda na středeční schůzi projedná přísnější postih podpory terorismu, který po České republice požadují mezinárodní organizace. Novela trestního zákoníku mimo jiné zavádí jako samostatné trestné činy financování terorismu a také jeho propagaci. Například za veřejné schvalování spáchaného teroristického činu má pachateli hrozit tři až 12 let vězení. Ministerstvo spravedlnosti, které novelu předložilo, zdůraznilo potřebu přijmout navrhované změny co nejrychleji. Chce, aby Sněmovna materiál schválila hned v prvním čtení. Jinak prý hrozí, že Finanční akční výbor vyzve celkem 190 členských a přidružených států, aby posuzovaly finanční styky s ČR jako rizikové a aby v tomto směru přijaly příslušná opatření.

Poslankyně opustila hnutí ANO kvůli Čapímu hnízdu

Poslankyně Kristýna Zelienková opouští hnutí ANO kvůli kauze Čapí hnízdo, špatné vnitrostranické diskusi a svému nesouhlasu s oblastní a komunální politikou hnutí. Důvody uvedla v neděli na svém facebookovém profilu. V nejbližší době odejde i z poslaneckého klubu ANO, ale poslanecký mandát si chce ponechat. Šéf hnutí Andrej Babiš v pátek uvedl, že odchod Zelienkové očekával, podle něj se ANO s poslankyní rozešlo především v otázce migrace. Podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka by Zelienková měla složit i poslanecký mandát.

Česká extremistická scéna se zklidnila

Politické subjekty nedokázaly po odeznění migrační krize najít nová mobilizační témata a dále je rozdělovaly vnitřní rozpory. Informuje o tom aktuální zpráva o extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra. Jedinou významnější událostí, která ovlivnila extremistickou scénu, bylo britské referendum o setrvání v EU. Pravicové, protiislámské a protiimigrační projekty podle vnitra brexit ocenily jako vítězství nacionalismu nad evropským multikulturalismem. Pravicovou scénu podle vnitra dál ovlivňovalo soupeření mezi Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) a Národní demokracií, což obě strany oslabilo. Nízká účast byla na tradičních prvomájových demonstracích. Akce DSSS v Ústí nad Labem přilákala 100 lidí, protest Národní demokracie v Praze 300 lidí.

Lidé souhlasí s adopcí dítěte v homosexuálním páru

Právo adoptovat děti partnera či partnerky by homosexuálním mužům a ženám přiznaly více než tři pětiny lidí, proti je necelá třetina. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). O novele, jež by umožnila registrovaným partnerům adoptovat dítě svého protějšku, se poslanci přeli v polovině července, debatu nedokončili. Kdy bude projednávání pokračovat, není jasné. Nejdříve by novela mohla přijít na program na zářijové schůzi.

Tripartita se nedohodla na zvýšení minimální mzdy

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se podle očekávání nedohodli na tom, o kolik by se příští rok měla zvýšit minimální mzda. Ministerstvo práce navrhlo růst ze současných 9900 korun na 11.000 korun. Odbory chtěly o pětistovku více, naopak pro zaměstnavatele bylo přijatelné zvýšení maximálně na 10.600 korun. O zvýšení minimální mzdy tedy rozhodne vláda. Podle informací ČTK padl na jednání i názor, že minimální mzda by měla být zrušena. Už před jednáním prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý novinářům řekl, že institut minimální mzdy považuje za zbytný. Naposledy měsíční minimální mzda stoupla od začátku letošního roku z 9200 na 9900 korun.

Tripartita se shodla na kompenzacích pro horníky z ČSA

Propuštění horníci ze severních Čech by měli dostat stejné kompenzace jako horníci z OKD. Shodli se na tom zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů. Proti byl jen ministr financí Andrej Babiš (ANO). Konečné slovo by měla mít vláda, která by o kompenzacích mohla jednat ve středu. Babišovy argumenty odmítl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Vláda loni rozhodla o zachování limitů těžby na dole ČSA na Mostecku, těžba tam v příštích letech skončí. V této souvislosti navrhlo ministerstvo práce a sociálních věci celý soubor opatření. Podle návrhu by měli zaměstnanci dolu, kteří přijdou o práci, dostávat stejné příspěvky jako propuštění horníci z OKD. Ti dostanou finanční podporu 7000, respektive 8000 korun měsíčně.

Důvěra v českou ekonomiku v červenci stoupla

Důvěra v českou ekonomiku se v červenci meziměsíčně zvýšila o 0,1 bodu na 95,4 bodu. Mírně se zvýšila důvěra podnikatelů, mezi spotřebiteli naopak klesla. Informoval o tom Český statistický úřad. Proti loňskému červenci je celková důvěra nižší o 0,7 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v průmyslu a ve vybraných odvětvích služeb, a to shodně o 0,7 bodu. V průmyslu dosáhla hodnoty 95 bodů a ve službách 94,6 bodu. Ve stavebnictví a v obchodě se důvěra snížila. Důvěra spotřebitelů se v červenci snížila o 1,5 bodu na 102,3 bodu.

Generálním ředitelem Celní správy bude Poulíček

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pověřil Milana Poulíčka funkcí generálního ředitele Celní správy ČR. Poulíček bude podle zákona ustaven do funkce po získání příslušné bezpečnostní prověrky. Předchozí ředitel Petr Kašpar ke konci června rezignoval. Následně odešli i další lidé z vedení celní správy. Babiš tak čelil kritice například od předsedy rozpočtového výboru Václava Votavy (ČSSD), že činnost Celní správy ČR je ochromena. K poslednímu červnu opustil funkci také zástupce generálního ředitele pro výkon Vladimír Štainer. Už začátkem června skončil dočasný náměstek František Halás, když mu vypršela doba, po kterou byl do funkce pověřen.

NKÚ: v účetnictví vnitra jsou chyby za 5 miliard

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil v účetnictví ministerstva vnitra nesprávnosti za víc než 4,9 miliardy korun. Kontroloval účetní závěrku za rok 2014. Chyby našel zejména ve vykazování závazků z uzavřených smluv a také ve vykazování majetku. O výsledcích prověrky informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Ministerstvu za kontrolované období žádné peníze nechybí, uvedla mluvčí Lucie Nováková. Dílčí chyby ministerstvo uznalo a přijalo opatření, aby se neopakovaly. Účetní legislativa ale podle něj není jednoznačná.

Británie vydá do Česka podnikatele Savova

Británie vydá do Česka podnikatele Františka Savova, který je stíhaný v souvislosti s krácením daní. Informaci potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Podle ní je rozhodnutí pravděpodobně pravomocné. O vydání Savova do ČR nepravomocně počátkem loňského července soud v Londýně. Savov, který své obvinění odmítá, se proti verdiktu odvolal. Případ tak řešil soud vyšší instance. V případu Octavian je obviněno celkem 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Zástupce Savova uvedl, že odvolací soud nezohlednil při rozhodování o vydání věcnou podstatu případu. Podnikatel se chce dále bránit právní cestou.

V ČR klesla kriminalita o 11 procent

V Česku v prvním pololetí klesla kriminalita o 11,3 procenta na 115.314 trestných činů. Objasněno zatím letos bylo 42,5 procenta případů, což je stejně jako za první pololetí loňského roku. Aktuální statistiku zveřejnila policie. V první polovině letošního roku se v Česku stalo 7735 násilných trestných činů, což znamenalo meziroční pokles o 737 případů. Kriminalisté vyšetřovali 65 vražd, o 24 méně než loni. Nejvíc vražd se stalo ve Středočeském kraji, a to 13. Nejlepší výsledek vykázal Liberecký kraj, kde se zatím nestala žádná. Za celý loňský rok se v Česku meziročně snížila kriminalita o 14,2 procenta na 247.628 trestných činů. Klesla tak druhý rok za sebou. Podle policie za zlepšení situace mohl ekonomický růst, klesající nezaměstnanost, zlepšující se životní úroveň nebo lepší zabezpečení objektů.

O Krejčířovu vilu nebyl v dražbě zájem

Do dražby menší z vil uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích se nepřihlásil žádný zájemce. Dražba měla proběhnout toto pondělí, vyvolávací cena byla 17,2 milionu korun. Podle realitních odborníků byla cena nadhodnocená. Exekutoři chtějí vydražit také větší Krejčířovu vilu, jejíž hodnotu odhadují zhruba na 400 milionů korun. Z této vily v roce 2005 Krejčíř při domovní prohlídce utekl policistům. Objekt je napsaný na Krejčířovu manželku Kateřinu, která se vilu snažila z exekuce vyloučit. Soud ale na konci června rozhodl, že nemovitost považuje za společné jmění manželů, na které se exekuce vztahuje. Krejčíř od roku 2007 žije v Jihoafrické republice, od listopadu 2013 je ve vazbě.

Na policejní stanici v Sydney neútočil Čech

Australská média minulý týden mylně informovala o tom, že na policejní stanici v Sydney zaútočil český občan. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Jednašedesátiletý muž, který byl označen za Čecha, je podle informací ministerstva majitelem australského a ukrajinského pasu. Chybnou informaci o původu útočníka dementovala i australská média. Údajně český občan Peter Zhurawel podle zpráv z Austrálie zapálil svůj automobil a pokusil se s ním vjet do strážnice, uvízl však ve vjezdu do policejních garáží. Útočník utrpěl vážné popáleniny. Místní úřady vyloučily souvislost s terorismem; muž prý v minulosti trpěl psychickými problémy.

ČNB zadržela za pololetí 1480 padělaných bankovek a mincí

Česká národní banka zadržela v prvním pololetí 1480 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Meziročně jde o šestiprocentní nárůst, ve stejném období loni to bylo 1400 padělků. Přibylo padělků eur i korun. Údaje zveřejnila ČNB. Nejvíce padělků bylo v českých korunách, celkem 802. Ve stejném období loni to bylo 766 kusů. Počet padělků eur vzrostl na 563 z loňských 277. V případě dolarů počet padělků klesl z 319 na 97. Vedle padělků zadržela centrální banka 2920 napodobenin, za stejné období loni to bylo 296 kusů.

Jarní bouřky způsobily škody za 1,2 mld. Kč

Bouřky, které zasáhly zemi na přelomu května a června, způsobily klientům domácích pojišťoven škody převyšující 1,2 miliardy Kč. Pojišťovny po nich aktuálně řeší téměř 24.000 pojistných událostí a odhadují, že jejich počet ještě mírně naroste. Podle historického přehledu katastrofických událostí, který začíná velkými povodněmi na Moravě z roku 1997, představují letošní jarní bouřky 12. finančně nejnáročnější škodu. Jsou srovnatelné například s objemem škod z vichřice Emma v březnu 2008 (1,355 miliardy Kč) nebo s povodněmi spojenými s rychlým táním sněhu v březnu 2006 za miliardu Kč. Na prvním místě jsou povodně z roku 2002 s celkovou škodou 36,7 miliardy korun.

Studenti mohou navrhnout logo pro české předsednictví Radě Evropy

Ministerstvo zahraničí vyhlásilo soutěž o návrh loga pro české předsednictví Radě Evropy (RE). Své nápady mohou studenti středních, vyšších odborných a vysokých škol posílat do konce září. Tři nejlepší návrhy dostanou finanční odměnu. Ministerstvo pro návrhy zadalo několik podmínek. Například musí obsahovat barvy vizuálního stylu úřadu - tedy konkrétní odstín červené, modré a bílé. Tvůrci do něj musí zapracovat také nápis: Chairmanship of the Czech Republic Council of Europe May - November 2017.

V Olomouci se studenti z celého světa učí česky

Do Olomouce dorazila stovka studentů z celého světa. Navzdory prázdninovému období se rozhodli usednout do lavic a pronikat do gramatiky českého jazyka. Letní škola slovanských studií přilákala letos zájemce z 27 zemí, nechybějí účastníci z Japonska, Číny, Jižní Koreje či z Tuniska. Letní škola má v Olomouci dlouhodobou tradici, letos se koná již potřicáté. Potrvá do 21. srpna. Obdobné kurzy se konají například také v Praze či Brně.

Kostel sv. Havla v Praze dostane nový zvon Václav

Kostel svatého Havla v Praze 1 dostane nový zvon Václav. Náklady na odlití jsou předběžně vyčísleny na zhruba 850.000 korun. Na jeho pořízení mohou lidé přispět ve veřejné sbírce. Sbírku pořádá Nadace Charty 77, která pak zvon daruje farnosti. Vysvěcen by měl být letos v prosinci a rozeznít se má v lednu 2017. Zvon Václav má zaplnit místo po chybějícím zvonu a zároveň připomenout památku prezidenta Václava Havla. Odlit bude v rakouském Innsbrucku ve zvonařské dílně Grassmayr. Václav bude viset v kostele sv. Havla společně s nejstarším zvonem v Praze, Marií. Ten je z roku 1455.

V Liberci vrcholí přípravy na festival Benátská!

V Liberci vrcholí přípravy na hudební festival Benátská!, který se bude konat od čtvrtka do neděle v areálu ve Vesci. Loni vystoupení na čtyřdenním festivalu sledovalo asi 17.000 diváků, letos by mohla být návštěva ještě vyšší. Hlavními zahraničními hvězdami budou britský zpěvák Tom Jones a heavymetalový kytarista Michael Schenker.

V Praze se uskuteční festival včelařských filmů

Na podzim se v Praze pod názvem Maja Bee Fest uskuteční první mezinárodní festival včelařských filmů. Tvůrci z celého světa zaslali 34 včelařských filmů, z nichž pořadatelé pro festivalovou projekci vybrali 14 snímků od filmařů z Belgie, Norska, Itálie, Izraele, Slovenska, Slovinska, Turecka a České republiky. Festivalová soutěž má dvě kategorie: Nejlepší včelařský film a Nejlepší včelařský film pro děti. V porotě festivalu zasednou včelaři i filmaři. Akce se koná od 24. do 25. září ve Včelařském areálu Mája v Ruzyni. Součástí festivalu bude výlet na zajímavá včelařská místa v Česku.

Sport

Prvních deset českých sportovců odletělo do dějiště olympijských her Ria de Janeiro. Vojenským speciálem z kbelského letiště odletěli především plavci a vodní slalomáři včetně medailových nadějí Kateřiny Kudějové a Jiřího Prskavce. Odpoledne dorazili do olympijské vesnice. Český tým nehlásil vážnější potíže s ubytováním, se kterými se setkali například australští sportovci.

Cyklista Roman Kreuziger nakonec zůstal v celkovém pořadí Tour de France desátý. Po Tour vybírá ze dvou nabídek na nové angažmá. Jeho stáj Tinkoff letos v profipelotonu skončí.

Výškařka Michaela Hrubá se stala juniorskou mistryní světa. Osmnáctiletá česká olympionička zvítězila v Bydhošti výkonem 191 centimetrů a vylepšila předloňské stříbro z Eugene. Lada Pejchalová překonala 186 cm a obsadila čtvrté místo.

Česká tenistka Kateřina Siniaková na turnaji v Bastadu na první titul na okruhu WTA nedosáhla. V nedělním finále prohrála 5:7 a 1:6 s šestou nasazenou Laurou Siegemundovou z Německa. Čtyřicátá hráčka světového žebříčku se tak dočkala premiérového triumfu.

Jaroslav Kulhavý se měsíc před obhajobou zlata na olympijských hrách stal popáté mistrem republiky v cross country na horských kolech. První titul mezi ženami v Bedřichově vybojovala Barbora Průdková.

Dráhová cyklistka Sára Kaňkovská se stala juniorskou mistryní světa v keirinu. V centru Mezinárodní cyklistické unie ve švýcarském Aigle členka Dukly Brno navázala na týden starý triumf v této olympijské disciplíně z juniorského mistrovství Evropy v Itálii.

Martin Kolomý s kamionem Tatra ovládl závod Baja Aragón ve Španělsku, který byl součástí Světového poháru v cross country rallye. Pravidelný účastník dakarské rallye v závěrečné etapě předstihl týmového kolegu z Buggyry Martina Prokopa, který se poprvé v kariéře představil za volantem kamionu. Po technických problémech hned v úvodu skončil čtvrtý Martin Macík.

Počasí

Skoro jasno, během dne přibývání oblačnosti. Stále platí výstraha před silnými bouřkami a to pro celé území republiky. Teploty vystoupí na 26 až 30 stupňů.