Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Ministr Chovanec bude v debatě s unijními kolegy odmítat kvóty

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na pátečním jednání se svými evropskými kolegy v Bruselu vyřídí, že Česko dál odmítá kvóty na přerozdělování uprchlíků. Od vlády dostal podle svých slov jasný mandát. Ministři vnitra by se podle informací ČTK měli o kvótách bavit pouze v obecné rovině, žádné hlasování se nečeká. "Jsme pro důslednou ochranu hranic a stoprocentně funkční hotspoty. Na experimenty s kvótami není čas," uvedl Chovanec na twitteru. Český kabinet se dlouhodobě staví proti kvótám pro přerozdělování migrantů, začátkem května vláda odmítla i možnost zemí vykoupit se z nich. Stejnou pozici zastávají také další státy visegrádské skupiny, do níž patří kormě Česka také Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Zástupci Interpolu v Praze jednají o bezpečnosti Evropy

Bezpečnost Evropy závisí na spolupráci mezi zeměmi a organizacemi, které jsou i mimo kontinent. Při zahájení evropské konference Interpolu v Praze to uvedl generální tajemník organizace Jürgen Stock. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zdůraznil, že bezpečnostní hrozby jsou globální. ČR je v souvislosti s migrační krizí připravena vést debatu o tom, koho "pouštíme na své území". "Na druhou stranu jsme připraveni pomáhat těm opravdu potřebným," dodal Chovanec. Podle českého policejního prezidenta Tomáše Tuhého by měla konference pomoci spojit síly a národy v boji proti organizovanému zločinu. V Praze dnes začala třídenní konference Interpolu, která se má zabývat hlavně terorismem, ochranou hranic, počítačovou kriminalitou a spoluprací s policejními sbory. Jednání se podle Stocka účastní přes 150 delegátů, pozorovatelů a hostů z více než 50 zemí.

Interpol je mezivládní organizace zabezpečující spolupráci v kriminálně-policejní oblasti. Sdružuje 190 členských států. Československo patřilo v roce 1923 k zakládajícím členům. V roce 1952 však vystoupilo. Jeho členství bylo obnoveno v roce 1990.

Zaměstnanost vězňů má do konce roku vzrůst o 20 procent

Zvýšení zaměstnanosti vězňů o 20 procent, vypracování návrhu na systémové změny ve vězeňském zdravotnictví či vytvoření podmínek pro zemědělskou práci ve věznicích. Takové jsou letošní priority akčního plánu ke koncepci vězeňství, který představilo ministerstvo spravedlnosti v souvislosti s návštěvou ministra Roberta Pelikána (ANO) v moderní věznici v Drážďanech. Podle údajů Vězeňské služby pracovalo ke konci letošního dubna 6523 vězňů, což představovalo zhruba 46 procent odsouzených.

Ministr Pelikán chce hledat v německém vězeňství inspiraci pro programy zacházení s českými vězni. Po návštěvě drážďanské věznice uvedl, že ho zaujal tamní režim, který ponechává vězňům mnohem větší odpovědnost za sebe samotné. "Zaujal mě tu zejména přístup k režimu vězňů. Sami si tu vaří, v době volna mohou jít sami do koupelny a sprch. Fungují tu jednolůžkové cely, které nás velmi zajímají a o kterých se u nás často říká, že to vůbec nejde," řekl ministr novinářům. Ministerstvo plánuje společně s Vězeňskou službou pilotní projekt "otevřené věznice", a to v Jiřicích. Hlavním cílem dlouhodobého plánu je snížit sedmdesátiprocentní recidivu odsouzených na zhruba 50 procent. Pro srovnání, v Drážďanech a dalších saských věznicích se do výkonu trestu vrací zhruba třetina pachatelů.

Průměrná sazba hypoték v dubnu klesla na rekordních 1,94 pct

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v dubnu dále propadla na dosavadní minimum 1,94 procenta. V březnu činila 1,97 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace. Průměrná úroková sazba sice klesla, ale mnoho klientů do bank už nenalákala. Levnou hypotéku si lidé chtějí udržet co nejdéle, proto není překvapením, že si fixují úrokové sazby na co nejdelší dobu. Výkonný ředitel společnosti Reality IQ Ondřej Mašín hodnotí pozitivně, že se 'boom' hypoték a prodejů nemovitostí konečně přesouvá i mimo Prahu a Brno.

Český Aeroholding vloni hospodařil se ziskem zhruba dvou miliard

Český Aeroholding vloni hospodařil podle předběžných výsledků se ziskem zhruba dvě miliardy korun. V roce 2014 přitom státní společnost kvůli jednorázovému přecenění majetku skončila ve ztrátě 324 milionů korun. Na dnešním setkání s novináři to řekl předseda představenstva Aeroholdingu Václav Řehoř. "Důvodem rostoucího zisku jsou vyšší výnosy z letištních poplatků, které souvisí s nárůstem počtu cestujících a rovněž vyšší výnosy z komerčních aktivit, jako je například parkování," uvedl Řehoř. Podle něho společnost očekávala za loňský rok o něco nižší provozní výsledek hospodaření, zhruba na úrovni 3,8 miliardy Kč. Část výnosů totiž vznikla mimořádně.

S ministrem Mládkem letí do Běloruska 40 zástupců firem

Podnikatelská mise 40 zástupců tuzemských firem dnes odlétá spolu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) do Běloruska. Jde převážně o podniky z oborů strojírenství, stavebnictví a z energetického průmyslu. Na jihovýchodě země, ve městě Gomel, se delegace zúčastní mezinárodního investičního fóra. Česká republika v současné obchodní výměně Běloruska zaujímá významné postavení - je jedním z nejvýznamnějších dovozců do této postsovětské země.

Prezident Zeman: Rozvoj Olomouckého kraje brzdí nedostatek pracovníků a mzdy

Největší brzdou hospodářského rozvoje Olomouckého kraje je podle prezidenta Miloše Zemana nedostatek kvalifikovaných pracovníků a nízké mzdy. Zeman to dnes řekl v Olomouci, kde zahájil třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Ten podle Zemana z pohledu průměrné mzdy zaostává za ostatními regiony téměř o 4000 korun, což je prý velký problém. Za dobrý počin prezident považuje plán na vybudování nové průmyslové zóny v areálu bývalé vrtulníkové základny v Bochoři u Přerova. "Budu se snažit, aby některé zahraniční investice byly směrovány právě do Olomouckého kraje," řekl Zeman.

Firmy kritizují pomalé vyřizování povolení pracovníkům z Ukrajiny

Zaměstnavatelé kritizují vládu a úřady za pomalé vyřizování zaměstnaneckých karet a povolení pro pracovníky z Ukrajiny. Jejich získání firmám trvá i půl roku. Řada podniků kvůli nedostatku zaměstnanců není schopna přijímat zakázky a zvažuje přesun výroby do zahraničí. Novinářům to dnes řekli šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) Jan Wiesner a zástupci firem. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bude letos česká diplomacie schopna získat na Ukrajině zhruba 5000 zaměstnanců, počet vydaných povolení se tak minimálně zčtyřnásobí. V nejbližších týdnech bude posílena česká kancelář ve Lvově a rozšířen bude i pražský tým zabývající se ukrajinskými vízy.

Vláda schválila pilotní projekt pro získávání kvalifikovaných sil z Ukrajiny loni v listopadu. Vydávání zaměstnaneckých karet mělo být jednodušší a rychlejší. Podle návrhu se měl program rozšířit i na vybrané profese s nižší kvalifikací. Odbory nesouhlasí, podle nich je nejdřív nutné zaměstnat místní. Úřady práce evidovaly v dubnu 415.000 nezaměstnaných. Podle Wiesnera má ale jen málo z nich vhodnou kvalifikaci, řada navíc nabízenou práci dělat nechce. Firmy v dubnu nabízely přes úřady práce 124.000 volných pozic. Hledaly třeba kovodělníky, svářeče, nástrojáře, šičky či řidiče.

Poslanci nečekají, že by měl seminář o islámu diplomatické dohry

Odchod zástupců velvyslanectví některých islámských zemí z dnešního sněmovního semináře o islámu by neměl mít dohry, vesměs míní poslanci, kteří se akce zúčastnili. Představitelé velvyslanectví včetně tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho opustili sál po projevu advokátky Kláry Samkové, která islám zařadila na úroveň totalitních režimů. Samková podle organizátora semináře s názvem Máme se bát islámu? Zdeňka Soukupa (ANO) použila nešťastnou rétoriku, s mnohými jejími vyjádřeními ale souhlasil. Diplomatickou roztržku Soukup neočekává. Poslanec ODS Marek Benda naopak uvedl, že se ho dotklo vystoupení ázerbájdžánského velvyslance, který podle něho mluvil o tom, že jsou napadeni křesťanskou Arménií, a o evangelizačním tažení bývalého amerického prezidenta George Bushe do Iráku. "V tu chvíli jsem se urazil a odešel já," řekl ČTK Benda. Bylo podle něho jasné, že na semináři ke kontroverznímu tématu, na který byli pozváni kontroverzní lidé, zaznějí názory, které se nemusí jedné nebo druhé straně líbit.

Český svaz bojovníků za svobodu souhlasí s projevem z Terezína

Ústřední výbor Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) vyjádřil souhlas s nedělním projevem svého předsedy Jaroslava Vodičky na pietě v Terezíně. ČTK to po zasedání výboru řekl jeho místopředseda Emil Kulfánek. Kritici projev Vodičky označovali kvůli výrokům o uprchlících za xenofobní. ČSBS je organizace zastupující odbojáře či vojáky bojující za druhé světové války proti nacistům.

Kritika nastala po nedělní terezínské pietě. Židovská obec v Praze a Federace židovských obcí v ČR ve společném prohlášení uvedly, že projev Vodičky byl xenofobní a projev předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ze stejné akce nacionalistický a protiněmecký. U Vodičkova projevu obcím vadilo to, že současnou migraci označil za invazi. Uchýlil se prý k "hrubým xenofobním stereotypům". Vodička během tryzny také řekl, že uprchlíci neutíkají před válkou.

Soud vydal policii část věcí a dokumentů zabavených u exministra Langera

Ostravský krajský soud dnes kriminalistům vydal k prostudování část věcí a dokumentů zabavených policií při domovních prohlídkách v bytě, kanceláři a bezpečnostní schránce bývalého ministra vnitra a nyní advokáta Ivana Langera. Dokumenty, mobilní telefony, flash disky a také počítače kriminalisté zabavili loni na začátku olomoucké korupční kauzy řešené pod názvem Vidkun. Langer ale nepatří mezi čtyři obviněné v tomto případu. "V tuto chvíli nejsem schopen posoudit, nakolik byla rozhodnutím soudu dotčena povinnost advokáta zachovat mlčenlivost. Nakolik byla narušena práva mých klientů," uvedl Langer, který celé vyšetřování považuje za neústavní. Z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení jsou obviněni hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), bývalý šéf odboru krajské hospodářské kriminality Radek Petrůj, někdejší náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langrovým přítelem.

Policie loni v říjnu při prohlídkách u Langera v bytě za přítomnosti dvou zástupců advokátní komory zajistila některé písemnosti, které souvisejí s jeho advokátní činností. Zástupci advokátní komory na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením. Podle stanoviska Nejvyššího soudu se totiž nově za místo pro výkon advokacie považuje i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti. Soudkyně Alice Erleová s tím nesouhlasí. Podle ní bylo rozhodnutí komory plošné a neřešilo jednotlivé dokumenty. Zbývající věci si Langer a zástupce komory převzali krátce po skončení procesu.

Armáda chce používat letiště v Přerově jako vojenské záložní

Armáda počítá v případě potřeby s využitím přerovského letiště Bochoř i pro vojenské účely, používat ho chce jako záložní. Vybudování nového vojenského letiště, které by bez existence bochořského letiště bylo potřeba pro zajištění obrany severovýchodu Česka, by stálo až deset miliard korun a byla by k němu potřeba plocha asi 300 hektarů. Jeho výstavba by navíc byla kvůli současným zákonům téměř nemožná. Uvádí se to v materiálu, se kterým se dnes seznámila vláda. Armáda v současné době využívá čtyři vojenská letiště, a to v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou, v Praze Kbelích a v Pardubicích. Dalších pět bývalých vojenských letišť je určených jako záložních.

Česko nabídlo studium vdově po zavražděném nigerijském pilotovi

Česko nabídlo studium vdově po zavražděném nigerijském pilotovi. Ten byl v minulosti vycvičen v Česku, zavraždili ho bojovníci z řad islámských radikálů Boko Haram. Jeho žena by mohla studovat, v rámci svého postgraduálního vzdělávání, epidemiologii na Fakultě vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. Informaci serveru allAfrica.com ČTK potvrdil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Studium vdově Nenadi Hedimové nabídl náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta během svého jednání s nigerijským ministrem obrany o spolupráci v boji proti teroristické organizaci Boko Haram. Nabídka má být podle Medka vyjádřením solidarity Nigérii a zároveň i oceněním.

Soud po 57 letech zrušil rozsudek za dopisy do Německa

Nejvyšší soud (NS) dnes po 57 letech zrušil rozsudek nad Wolfgangem Stenzelem a Elfridou Seidlovou. Na sklonku 50. let byli v Československu odsouzeni za podporu a propagaci fašismu a podobných hnutí, konkrétně národnostní nesnášenlivosti. Totalitní justice trestný čin spatřovala v korespondenci s příbuznými v západním Německu. NS ale dnes nerozhodl o zproštění obžaloby, kauzu tak musí znovu řešit státní zástupce. Krajský soud v Hradci Králové v roce 1959 potrestal Stenzela pěti roky vězení a jeho matce Seidlové uložil ještě o rok přísnější trest. Na pět let také ztratili občanská práva a celé jejich jmění propadlo státu. Stenzel v současnosti žije v Německu, Seidlová už zemřela. Stížnost v jejich prospěch podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Stenzel v minulosti požádal o soudní rehabilitaci, avšak promeškal lhůtu. Stížnost pro porušení zákona podaná ministrem tak zbyla jako poslední možnost vedoucí ke zrušení rozsudku.

Exstarosta Lipnice si za zneužití pravomoci odpyká čtyři roky

Bývalý starosta Lipnice nad Sázavou Ladislav Horký půjde za zneužití pravomoci při finančních operacích s penězi obce do vězení. Pražský vrchní soud mu dnes zpřísnil původně uloženou tříletou podmínku na odnětí svobody v délce čtyř let. Horkému zároveň zakázal na dalších sedm let vykonávat funkci starosty. Verdikt je pravomocný. "Pro obec udělal spoustu dobrých věcí, ale to ho neomlouvá, protože po dobu čtyř let s jejím majetkem nakládal velmi špatně," uvedl předseda odvolacího senátu. Horký stál v čele Lipnice v letech 2002 až 2010. Podle soudu do účetnictví úřadu zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce, které nebyly provedeny. Zfalšoval rovněž kolaudační rozhodnutí stavebního úřadu. Machinace také prováděl u investic a majetku pořízených z dotací, například při prodeji bytů, rekonstrukci náměstí či budování zázemí na hřišti. Obec kvůli tomu musela milionové dotace vracet.

Někdejší komunální politik, který měl doposud čistý trestní rejstřík, se dnes před soudci označil za "obětního beránka". "Obyčejný starosta na obyčejné obci se chová jako sedlák - přemýšlí selským rozumem, aby mu ta kráva nechcípla. Pro obec jsem získal 80 milionů korun. Připadám si jako štvanec, jen jsem přesně nepochopil, za co," uvedl. Zdůraznil, že do obecní kasy vložil i své vlastní peníze, což by podle něj udělal jen málokterý starosta.

Řízený požár v Brdech má napomoci k zachování unikátní vegetace

Hasiči naplánovali na dnešek v Brdech řízený požár, který má napomoci k zachování unikátní vegetace. Cvičení na dopadové ploše Jordán, patřící k nejcennějším přírodním lokalitám v bývalém vojenském prostoru, se zúčastnily asi dvě stovky hasičů. Jordán má rozlohu 450 hektarů, část ale zarostla stromy. Dnešní vřesoviště zabírá zhruba 230 hektarů. Požár byl založen na zlomku této rozlohy na dvou oddělených územích o výměře 0,18 a 0,27 hektaru, řekla ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová. Na cílových plochách v někdejším výcvikovém prostoru, který je od ledna chráněnou krajinnou oblastí, vznikla působením armády cenná lokalita stepního charakteru. Dělostřelba rozrývala půdu a důležitou roli měly i doprovodné požáry, bránící zarůstání vřesovišť stromy. Bez potřebné péče, jakou jsou i řízené požáry, hrozí vřesovištím zánik.

Lesy u Říčan jsou státu, nikoliv Lichtenštejnů, potvrdil soud

Lesy v okolí Říčan patří státu, nikoliv Nadaci knížete z Lichtenštejna. Potvrdil to dnes středočeský krajský soud, který zamítl odvolání nadace. Původní zápis v katastru nemovitostí, který jako vlastníka stanovil Lichtenštejny, vznikl chybou úředníků. Verdikt je pravomocný. Žaloba, kterou podal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), se týkala 600 hektarů lesa. Pozemky byly v katastru zapsány na nadaci, jež je dědicem zesnulého knížete Františka Josefa II. Ten se ovšem podle československých soudů přihlásil ve 30. letech k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl státu na základě Benešových dekretů. Tvrzení o tom, že se kníže hlásil k Němcům, nadace odmítala. Zdůrazňovala, že byl občanem Lichtenštejnska, které bylo ve druhé světové válce neutrální. Považovat takového cizince za Němce kvůli konfiskaci jeho majetku je podle nadace hrubým překrucováním historických faktů i českého a mezinárodního práva.

Česko vydá 270 milionů do Česko-německého fondu

Vláda vyčlenila 270 milionů korun na společné česko-německé projekty. Novinářům to během dnešního jednání kabinetu řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Peníze jsou příspěvkem české strany do Česko-německého fondu, který vznikl v roce 1997 jako výsledek Česko-německé deklarace, která určila směřování vztahů obou zemí do budoucna. Původně měl fungovat deset let, vlády obou zemí však v roce 2007 rozhodly, že sousedské vztahy chtějí dál podporovat. Český příspěvek bude rozložen do čtyř splátek v letech 2017 - 2020 ve výši 50, 75, 75 a 70 milionů korun. V podobném harmonogramu by svou část mělo vyplatit i Německo. Projekty financované z fondu se zaměřují na mládež a školy, kulturu, vědu, publikační činnost, obnovu památek, sociální podporu a ochranu menšin.

Sklad rezerv v Čachovicích je připraven na povodně, sucha i ebolu

Kontejnery na pitnou vodu, elektrocentrály, mobilní úpravny vody i biobox pro případ nakažlivých chorob patří k výbavě skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) v Čachovicích na Mladoboleslavsku. Na možnosti čachovického skladu se dnes podívali zástupci Libereckého, Ústeckého kraje a Středočeského. Starostové i pracovníci krizového řízení tak podle mluvčí SSHR Edity Pechalové viděli zásoby humanitární pomoci a technického vybavení pro případ extrémního sucha, povodní nebo třeba eboly. Ve skladu je k dispozici i mobilní potrubí, které je schopno nahradit nefunkční vodovod až v délce 33 kilometrů. "Sklady jsou po celé republice tak, aby byly schopny poskytnout pomoc od vyžádání do 24 hodin, v případě krizových situací pak v řádech hodin," uvedla Pechalová. Správa státních hmotných rezerv má zásoby na 90 dní, čachovická pobočka se zaměřuje na pomoc v případech sucha či povodní, kdy spolupracuje se složkami Integrovaného záchranného systému.

Nadační fond Neuron udělil ceny mladým vědcům

Nadační fond Neuron rozdělil ceny šesti mladým úspěšným vědcům. Každý z laureátů si s cenou odnesl čtvrtmilionovou finanční odměnu. Ocenění dostali bioložka Helena Fulková, která jako první z Česka naklonovala myš, ekonom Filip Matějka, který pomocí ekonomických teorií vysvětluje chování lidí a státu, i biolog Pavel Plevka, který zkoumá pikornaviry způsobujících běžná nachlazení i záněty mozku. Oceněni dále byli chemik Petr Slavíček, který se zabývá ultrarychlými ději v molekulách, fyzik Jindřich Kolorenč, jenž pracuje na poznávání principů chování elektronů a zvýšení účinnosti solárních panelů, a matematik Emil Jeřábek, specialista na logiku.

Ekonom Filip Matějka, který vystudoval prestižní Princetonskou univerzitu v USA, se jako jeden z mála věnuje teorii racionální nepozornosti. V ní zkoumá nepozornost firem a spotřebitelů, ale i voličů, a snadné zneužívání politiky k populismu. Vytvořil matematicko-ekonomický model reálnějšího lidského chování, jakousi teoretickou laboratoř. Díky tomu umí popsat, čemu normální lidé věnují větší pozornost, kdy si rozhodnutí zjednodušují, jaké dělají chyby a na čem prodělávají.

Student z Přelouče uspěl na mezinárodní soutěži v USA

Student Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč Jan Blaha získal na mezinárodní soutěži I-SWEEEP 2016 v Houstonu v Texasu třetí místo v kategorii Environment - Healthcare & Disease Prevention (Životní prostředí - zdravotní péče a prevence nemocí). V konkurenci téměř 200 soutěžících z celého světa uspěl s projektem na boj s kvasinkami rodu Candida. Na soutěž postoupil jako vítěz Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. Kvasinkami rodu Candida mohou způsobit v organismu závažné sepse, které se jen velmi obtížně léčí. Úmrtnost postižených, především pacientů s oslabenou imunitou, dosahuje až 60 procent.

Francie předá řád rytíře za péči o památník bitvy u Slavkova

Nejvyšší francouzské vyznamenání, hodnost rytíře Řádu čestné legie, dnes předá in memoriam Janu Holoubkovi francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. Čestná legie mu byla udělena 7. července 2015 za jeho odhodlanou činnost ve prospěch památky napoleonské doby a za to, že svůj život věnoval údržbě a chodu památníku bitvy u Slavkova. Ten stojí na Prackém kopci, v místě rozhodujícího vítězství Francouzů nad Rusy a Rakušany. Mohyla míru je prvním mírovým památníkem v Evropě.

Jan Holoubek si podle francouzského velvyslanectví vytvořil od dětství díky svému hlubokému zájmu o bitvu u Slavkova k Francii výjimečný vztah. Založil i Československou napoleonskou společnost. Zemřel 20. října 2015, a ocenění tak nemohl převzít. Dnes cenu převezme jeho manželka Věra.

Na palubě největší lodě světa je i plastika Davida Černého

Na největším parníku světa Harmony of the Seas, který byl před několika dny spuštěn na moře, je mezi dalšími uměleckými díly zahraničních autorů i plastika českého sochaře Davida Černého. Je obdobou velké pohyblivé hlavy Franze Kafky, která je umístěna v Praze, další podobná je v americkém městě Charlotte v Severní Karolíně. Obří a nejdražší loď svého druhu před několika dny vyplula na svou první plavbu. Kinetická socha vznikala ve francouzských loděnicích, Černý na prestižní zakázce pracoval přes rok a byl tak také u vzniku obrovské zaoceánské lodi. Jeho socha se nachází v centrální hale lodi, která je 20 metrů vysoká a 150 metrů dlouhá.

V Ostrově v pátek začne výstava o toskánských Habsburcích

V Ostrově na Karlovarsku se v pátek otevře rozsáhlá výstava o toskánské větvi rodu Habsburků. V budově Staré radnice ji spolu s představiteli města slavnostně zahájí příslušník rodu Radbot von Habsburg-Lothringen. Výstava s více než 200 exponáty bude na radnici otevřena až do dubna příštího roku, řekla ČTK kurátorka Miluše Kobesová. Výstava začíná Toskánskem, protože toskánští Habsburkové odtud přišli do Krušných hor. A začátky skutečně byly velice krušné, protože jim tu byla zima," doplnila kurátorka. Kromě samotných příběhů Habsburků budou mít návštěvníci příležitost vidět například šperky, vyznamenání, secesní šaty nebo dobové fotografie.

Na Šrámkův Písek zamíří 12 neprofesionálních divadelních souborů

Nejlepší neprofesionální divadelní soubory se od 27. května sejdou v Písku. Koná se tam 55. ročník tradičního festivalu Šrámkův Písek. Jde o největší přehlídku tuzemských experimentujících divadel. Do Písku postoupilo z krajských kol 12 nejlepších. Porota vybere tři soubory, které nominuje na Jiráskův Hronov, což je nejstarší přehlídka ochotnických divadelních souborů v Evropě a možná i na světě. Byla založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska.

Sport

Jamajský sprinter Usain Bolt se zotavil z lehkého zranění z prvního závodu na Kajmanských ostrovech a cítí se připraven v Ostravě předvést kvalitní výkon, kterým by byl v závodě na 100 metrů čas pod deset sekund. Na Zlatou tretru se vrací poosmé, poprvé byl v České republice přesně před deseti lety. Od jeho prvního startu v Ostravě uplynulo už deset let a čeká ho tam osmý start. Přiznal, že se jeho kariéra chýlí ke konci, prý o to větší má motivaci uspět v Riu potřetí v řadě na olympiádě, ve hře je ještě mistrovství světa příští rok v Londýně.

Bývalý první tenista světa Ivan Lendl převzal záštitu nad prostějovským challengerem. Osminásobný grandslamový šampion bude předávat cenu vítězi 23. ročníku UniCredit Czech Open. Trofej z jeho rukou může přebírat i některý z českých hráčů Jiří Veselý, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol či Adam Pavlásek. Lendla požádal o roli ambasadora turnaje majitel pořádající agentury TK Plus Miroslav Černošek a člen mezinárodní tenisové Síně slávy neváhal. "Nebylo třeba nad ničím rozmýšlet. Rád se do Prostějova podívám. Je tam hezky, mám tam moc mladších i starších přátel a turnaj se mi líbí," řekl Lendl v telefonickém rozhovoru na tiskové konferenci z Ameriky. Na Hanou dorazí ve čtvrtek 2. června.

Fotbalisté Hradce Králové se po roce vracejí do první ligy. Postup si zajistili už dvě kola před koncem druhé nejvyšší soutěže FNL, když porazili Sokolov 2:0.

Tenista Lukáš Rosol porazil v druhém kole turnaje v Ženevě 5:7, 7:6, 7:6 čtvrtého nasazeného Johna Isnera z USA, který ho zasypal 29 esy.

Reprezentační obránce Michal Kadlec se vrací do Sparty. Jednatřicetiletý český fotbalista, kterému po sezoně skončila smlouva ve Fenerbahce Istanbul, se s letenským klubem dohodl na tříletém kontraktu. Pražský celek o tom informoval na svých internetových stránkách. "Měl jsem možnost zůstat ve Fenerbahce, přišly nabídky z bundesligy nebo z Francie. A to i přesto, že jsme nikterak nerozhazovali sítě," uvedl Kadlec na klubovém webu. "Jenže já věděl, že chci jít zpátky domů, zpátky do Sparty. Velkou roli hrála taky rodina a přátelé, přeci jen už jsem v zahraničí dlouho," dodal.

Počasí

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 17 až 21 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C.