Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident Zeman dnes potvrdil, že novým guvernérem ČNB jmenuje Jiřího Rusnoka

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu (40) a Tomáše Nidetzkého (46). V bankovní radě nahradí od července guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena rady Kamila Janáčka. Singerovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Janáček byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010.

Prezidet uvedl, že hlavním důvodem pro jmenování Bendy a Nidetzkého členy bankovní rady ČNB byla odbornost. Dalším důvodem byla podle prezidenta snaha vytvořit radu tak, aby v ní byli teoretici i praktičtí odborníci. Třetím důvodem byla podpora Jiřího Rusnoka, aby měl v radě jako guvernér blízké spolupracovníky. Prezident už dříve oznámil, že nového guvernéra jmenuje 25. května. Rusnoka, Bendu a Nidetzkého spojuje dřívější společné působení ve skupině ING.

ČR připraví podrobné podklady k různé kvalitě potravin v EU

Česká republika připraví další a podrobnější podklady pro diskusi o potravinářských výrobcích, které jsou prodávány v různých zemích EU pod stejnou značkou, ovšem v lišícím se složení či kvalitě. Problematiku dnes na jednání ministrů zemědělství evropské osmadvacítky otevřel český zástupce Marian Jurečka. "My to vnímáme jako velký handicap minimálně pro všechny spotřebitele v celé východní a střední Evropě. Ale zároveň jako nerovné podmínky na vnitřním trhu," řekl Jurečka v Bruselu novinářům. Ve svém pohledu není osamocený, podobný názor na věci dali koncem dubna najevo také jeho kolegové z dalších zemí visegrádské skupiny (V4).

"Musím říci, že především ze strany původní evropské patnáctky toto téma není vnímáno jako téma k řešení," připustil dnes český ministr. Dnes český postoj výrazně podpořilo Slovensko, které jako předsednická země EU v druhé polovině letošního roku podle Jurečky počítá s návratem tématu na ministerská jednání. Dnes český ministr ukázal svým kolegům například údaje o margarínu, v němž je v ČR obsah tuku 60 a v Německu 70 procent, nebo masovou konzervu, v níž je přes shodný obal v Česku hlavní složkou drůbeží maso, ale v Německu maso vepřové. Jurečka zároveň poukázal na to, že právě v sousedním Německu jsou mnohdy kvalitnější potravinářské výrobky dokonce levnější než ty nabízené v českých obchodech pod stejnou značkou, ale v horší kvalitě. Únorový průzkum Státní zemědělské a potravinářské inspekce ukázal, že podobnou praxi odmítá 88 procent českých spotřebitelů. Firmy se často brání argumentem o odlišných preferencích zákazníků v jednotlivých zemích. Takový pohled ale odmítlo 77 procent dotázaných v průzkumu inspekce.

Údaje za 1. čtvrtletí mohou zlepšit odhad růstu HDP za celý rok

Dnešní údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí by mohly podle řady ekonomů nakonec vést k většímu než dosud odhadovanému růstu ekonomiky za celý rok, a to kolem 2,5 procenta. Data za první čtvrtletí jsou tak pozitivním překvapením, bude ale nutné počkat ještě na jejich upřesnění v dalších měsících, upozornili analytici. Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalil na 3,1 procenta, mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,5 procenta. "Jsem rád, že se potvrdila správnost naší proinvestiční fiskální politiky," reagoval na výsledky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zatímco v minulých letech byl podle něj ekonomický výkon brzděn vládními restrikcemi, současná vláda pomocí řady nástrojů od efektivního čerpání púeněz EU až po posílení příjmové situace domácností prostřednictvím daňových slev opět přivedla zemi k ekonomické prosperitě.

"Vezmeme-li v potaz méně příznivý vývoj v zahraničí v prvním čtvrtletí letošního roku a odeznění investic z EU fondů, je předběžný odhad HDP příjemné překvapení," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Nově zveřejněná časová řada ČSÚ pak ukazuje i podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky na to, že jeho celoroční odhad dvouprocentního růstu by mohl být příliš pesimistický. Tempo růstu v eurozóně činilo 1,5 procenta, v celé EU 1,7 procenta.

Stavebnictví letos vzroste o jedno procento, odhadují stavaři

České stavebnictví by mělo letos vzrůst o jedno procento, v příštím roce o 1,5 procenta. Tržby stavebních firem by letos měly stoupnout v průměru o 1,6 procenta. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví, kterou zpracovala a dnes zveřejnila analytická společnost CEEC Reserch ve spolupráci s firmou SGCP. V dubnu společně oslovily ředitele 113 domácích stavebních firem. Oproti lednovému průzkumu jsou čeští stavaři pesimističtější. Tehdy očekávali pro letošek růst sektoru o 2,4 procenta, pro příští rok o dvě procenta. V dubnu předpokládaly mírný růst dvě třetiny firem, zbytek počítá s poklesem.

Práce pro brigádníky bude letos dost, ti dostanou více peněz

Brigádníci nebudou mít v letošním roce o práci nouzi. Firmám chybí zaměstnanci, a proto o ně budou mít velký zájem. Brigádníci díky tomu mohou dosáhnout na lepší pozice i odměny, vyplývá z ankety mezi pracovními portály a personálními agenturami. "Firmy bojují s nedostatkem zaměstnanců. Z dat, která máme k dispozici, jasně vyplývá, že nabídka práce jednoznačně převyšuje poptávku," uvedla výkonná ředitelka Annonce Lenka Černá. Situace tak podle ní nahrává zejména brigádníkům a všem, kdo hledají krátkodobou práci. Zaměstnavatelé jim nyní budou moci nabídnout i vyšší mzdy, dodala.

Kvůli zavření uranového dolu přijde podle premiéra o práci 300 lidí

Kvůli zavření uranového dolu Rožná by z nynějších 815 zaměstnanců těžebního závodu mělo být propuštěno 200 až 300 lidí. Podobný počet nových pracovních míst ale slíbili vytvořit dva noví investoři v průmyslové zóně Bystřice nad Pernštejnem, na jejíž dobudování město dostane státní dotaci. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při jednání se zástupci podniku a okolních obcí v areálu dolu. Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem nejen v Česku, ale i ve střední Evropě, v provozu je skoro 60 let. Letošek bude posledním rokem s aktivní těžbou.

Zbývajících zhruba 500 pracovníků si těžební závod nechá i v dalších letech, větší část z nich bude pracovat na zahlazování hornické činnosti, včetně úprav umožňujících zatopení spodních pater dolu, rekultivace odkališť a bourání budov. Asi stovka lidí by se měla starat o provoz nového podzemního výzkumného pracoviště Bukov, kde se budou dělat vědecké experimenty spojené s chystanou stavbou trvaného úložiště vyhořelého jaderného paliva v ČR.

Bulharsko obvinilo Energo-Pro ze zneužívání dominantní pozice

Bulharská Komise pro ochranu hospodářské soutěže dnes obvinila distributora elektrické energie vlastněného českou společností Energo-Pro ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Informovala o tom agentura Reuters. Už v pondělí tento úřad ze zneužívání dominantního postavení na trhu obvinil jeden z bulharských distribučních podniků společnosti ČEZ. Komise obvinila Energo-Pro kvůli tomu, že firma odmítá podepsat dlouhodobou smlouvu na nákupy energie z obnovitelných zdrojů za cenu stanovenou regulačním energetickým úřadem. ČEZ a Energo-Pro mají problémy s bulharskými úřady už delší dobu.

Prezident Zeman jmenoval 52 profesorů, nikoho neodmítl

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval 52 profesorů. ČTK o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Tentokrát žádného kandidáta neodmítl. Mezi jmenovanými je i lékařka Eva Králíková, která v roce 2013 kritizovala prezidenta za jeho výrok, že začít kouřit po 27. roce života není zdraví škodlivé. Dekrety jí i dalším novým profesorům předá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), uvedl Ovčáček. Profesorský titul získali také kameraman a režisér Jaroslav Brabec, varhaník Jaroslav Tůma, malíř Mikoláš Axmann nebo speciální pedagog Jan Michalík, který na Univerzitě Palackého v Olomouci řídil projekt zaměřený na inkluzivní vzdělávání. Celkově je mezi nově jmenovanými 43 profesorů a devět profesorek.

Projevů nenávisti vůči Židům loni mírně ubylo, šíří se internetem

Počet projevů nenávisti vůči Židům loni zůstal na podobně vysoké úrovni jako v roce 2014. Federace židovských obcí v ČR jich zaznamenala 221, tedy o 13 méně než předloni. Mnoho případů ale pravděpodobně zůstává nenahlášených. Nenávist se nadále šíří zejména na internetu. Nebezpečný je zvýšený počet vydaných publikací, příjmy z prodeje totiž mohou sloužit k financování aktivit extremistických skupin. Vyplývá to z pravidelné výroční zprávy, kterou dnes Federace židovských obcí poskytla ČTK. Novým jevem jsou podle židovských obcí konspirační teorie, které se objevují v souvislosti s uprchlickou krizí. Loni také obce zaznamenaly pokusy o ekonomický a kulturní bojkot Izraele, což lze kvalifikovat jako novou formu antisemitismu.

Praha od středy hostí evropskou konferenci Interpolu

Terorismus, ochrana hranic, počítačová kriminalita či spolupráce mezi Interpolem a policejními sbory jednotlivých států budou hlavními tématy 44. evropské regionální konference Interpolu, kterou od této středy do pátku hostí Praha. V českém hlavním městě se konference koná poprvé, jednání v Kongresovém centru se zúčastní přes 200 delegátů, pozorovatelů a hostů z více než 50 zemí. Na pražskou konferenci podle tiskové zprávy policie dorazí vrcholní představitelé Interpolu, policejní prezidenti několika zemí a zástupci silových ministerstev zúčastněných států. Hovořit budou o aktuálních problémech v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži loni v listopadu a v Bruselu letos v březnu, ale i o možnosti strategického rozvoje další spolupráce členských států.

Na Novém Zélandě byli u soudu Češi, které zadrželi s pervitinem

Na Novém Zélandě se odehrálo první soudní stání se dvěma českými občany, kteří byli minulý týden na letišti v Aucklandu zadrženi s 20 kilogramy pervitinu. ČTK to řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Během jednání se potvrdilo, že proti Čechům budou vznesena obvinění. Soudní řízení by podle Lagronové mělo pokračovat 30. května, případ se patrně bude táhnout delší dobu.

Novozélandští celníci zadrželi muže a ženu české národnosti minulý čtvrtek na letišti v Aucklandu po příletu z Bangkoku. Do thajského hlavního města přicestovali z Prahy. V tajných schránkách vytvořených ve dnech dvou zavazadel měli uschováno 20 kilogramů pervitinu. Na černém trhu by se podle policie rozprodala za 20 milionů novozélandských dolarů, což je 324 milionů korun.

Ministr zdravotnictví Němeček doplní do krizového plánu daň z tabáku, shodl se s ČLK

Do zdravotnictví by mohla plynout část daně z tabáku, ročně by získalo navíc pět miliard korun. Tento návrh České lékařské komory (ČLK) zařadí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) do krizového plánu, který mu uložil vypracovat do konce května premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Němeček to řekl novinářům po jednání s prezidentem ČLK Milanem Kubkem. Shoda naopak nebyla dnes na tom, kolik peněz příští rok potřebuje resort z odvodů státu, aby mohly platy a mzdy v nemocnicích stoupnout o slíbených deset procent. Kubek Němečkovi vytkl, že netrvá dost důrazně na původním návrhu navýšení odvodů za děti, důchodce či nezaměstnané o 9,88 miliardy a mluví už jen o pěti miliardách korun. Podle Němečka ale na růst platů a mezd v nemocnicích pět miliard korun stačí.

Papírové dálniční kupony má nahradit elektronický kamerový systém

Ministerstvo dopravy připravilo plán na přechod od papírových dálničních kuponů k elektronickému kamerovému systému, takzvanému videotollingu. Návrh na přechod k systému, který využívá například Slovensko a Maďarsko, plánuje úřad předložit vládě do konce měsíce. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Na silnicích ale systém zřejmě nebude dříve než v roce 2019. Systém, který rozeznává poznávací značky vozidel a umí i vyhodnotit, která vozidla mají dálniční poplatek zaplacený a která ne, by měl výběr poplatků zvýšit o zhruba desetinu. Loni stát z prodeje kuponů získal 4,42 miliardy korun, o 250 milionů více než rok před tím.

Šéf Exim tours: Trh se zájezdy se letos propadne o 20 procent

Trh se zájezdy se letos v Česku kvůli dopadům uprchlické krize a obavám lidí z cest do některých zemí propadne o 20 procent. Pokles vyplývá i z kapacit nasmlouvaných charterových letů na léto. Letošní letní sezóna bude první, která bude bez "last minute" zájezdů. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel největší tuzemské cestovní kanceláře Exim tours Ferid Nasr. Cestovní kancelář omezila na léto nabídku dovolených do Turecka, Tuniska, Egypta a části řeckých ostrovů o 50 procent. Řada evropských destinací jako je Španělsko, zejména Mallorka, Itálie a Bulharsko přitom hlásí již nyní až 80 procentní vyprodanost hotelových kapacit na hlavní sezónu. Loni to bylo v tuto část roku 40 procent.

Zemřel kardinál Coppa, jenž zastupoval Vatikán v Česku

Ve věku 90 let zemřel v pondělí titulární arcibiskup, kardinál Giovanni Coppa, který v 90. letech působil jako vatikánský velvyslanec v Československu. Po rozpadu československého státu zastupoval Vatikán v Česku a zhruba rok také na Slovensku. Pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka připomněl, že právě Coppa pomáhal ustavit v bývalém Československu biskupskou konferenci. Zmínil i jeho snahu naučit se česky a česky kázat na poutních místech, které v Česku s oblibou navštěvoval. "Přestože byl vysokým vatikánským úředníkem a diplomatem, jeho lidský přístup, návštěvy sportovních zápasů, poutě, ale i osobní kontakty z něj učinily osobnost velmi známou a oblíbenou," doplnil Duka. Podle vatikánského rozhlasu se ani po skončení své diplomatické mise v Praze kardinál Coppa netajil tím, že mu české země přirostly k srdci.

Palachův památník postaví studio MCA, držitele Grand Prix

Památník Jana Palacha ve Všetatech vznikne podle návrhu architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z ateliéru MCA. Porota v čele s architektem Josefem Pleskotem ho vybrala z 31 návrhů. Památník se silným emočním nábojem se prvním návštěvníkům otevře v lednu 2018, řekl dnes při vyhlášení výsledků ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Všechny soutěžní návrhy budou od středy vystaveny v jeho Nové budově. Muzeum je správcem Palachova domu.

Výstava zmapuje perzekuci sedláků za nacismu a komunismu

České sedláky od dob Rakouska-Uherska přes první republiku, protektorát, socialismus až po současnost zachycuje výstava Půlstoletí perzekuce selského stavu. Zaměřuje se především na utlačování sedláků za druhé světové války a komunismu. Podle autorů jde o vůbec první výstavní projekt od listopadu 1989, protože se podobný svého druhu doposud neuskutečnil. Pro veřejnost bude v Národním zemědělském muzeu v Praze otevřena od 25. května do 30. září. Návštěvník vedle vystavených předmětů, textů a fotografií zhlédne i ukázky z dobových nahrávek a filmů. V muzeu se budou pořádat rovněž besední večery. Na podzim expozice poputuje do regionů.

Stát uvolnil peníze na vznik expozice o Němcích v ústeckém muzeu

Ministerstvo kultury uvolnilo 50,5 milionu korun na stavbu expozice "Naši Němci" v městském muzeu v Ústí nad Labem. Veřejnosti se otevře za dva roky. Vznik expozice byl jednou z klíčových podmínek evropské dotace na rekonstrukci muzea. Pokud by nevznikla, hrozilo by Ústí, že bude muset vracet bezmála 300 milionů korun. "Počítáme s návštěvníky z Německa a Rakouska. Vzniká také program pravidelných návštěv saských a bavorských škol," uvedla Blanka Mouralová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Collegium Bohemicum, která stálou výstavu připravuje. Podle ní by se Ústí mohlo stát stálou zastávkou turistů, kteří míří do Terezína.

Na pátou cestu po ČR vyjede Kavárna Potmě

Pátou cestu po Česku dnes zahájí Kavárna Potmě, ve které v zatemněném autobusu obsluhují nevidomí. Do čtvrtka bude otevřená na pražském náměstí Jana Palacha, pak vyjede do dalších sedmi měst. Návštěvou lidé tradičně přispějí do sbírky Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu na pomoc zrakově postiženým. Lidé za návštěvu dají 140 korun a spolu s nevšedním zážitkem si odnesou hrneček s logem Světlušky a odznak s motivem sbírky.

Kavárenský autobus Světlušky dosud najezdil víc než 15.000 kilometrů. "Chceme letos vyzvat řidiče, aby si nechali pravidelně kontrolovat zrak, chodce aby používali reflexní prvky, a přispěli tak k bezpečným cestám po silnicích nejen našeho černočerného autobusu," řekl ředitel Nadačního fondu ČRo Přemysl Filip. Při loňském turné nevidomí v autobuse obsloužili 5780 hostů.

Dům německých autorů připomene 100. výročí narození Reinerové

Vzpomínkový večer na spisovatelku Lenku Reinerovou (1916 až 2008) uspořádá dnes Pražský literární dům autorů německého jazyka. Poslední německy píšící pražská spisovatelka, která patřila k zakladatelům této instituce, se narodila právě před sto lety. Na Lenku Reinerovou dnes od 18:00 osobně zavzpomínají její blízcí lidé - dcera Anna Fodorová a germanisté František Černý a Viera Glosíková. Život Lenky Reinerové byl poznamenán snad všemi dějinnými peripetiemi, jimiž si střední Evropa ve 20. století prošla.

Reinerová se narodila v pražské česko-německé rodině. Od poloviny 30. let pracovala jako novinářka v pražské redakci emigrantského časopisu Arbeiter Illustrierte Zeitung. V předvečer druhé světové války musela kvůli svému židovskému původu a levicovému přesvědčení uprchnout do Francie, kde ale byla po okupaci Německem zatčena a uvězněna. Později se jí podařilo dostat do mexického exilu. Zpět do vlasti se vrátila až po válce. Na počátku 50. let byla Reinerová z politických důvodů rok a čtvrt vězněna. Také po roce 1968, kdy se veřejně angažovala, nesměla své práce publikovat a živila se jako překladatelka. Od 80. let vydávala své knihy v někdejším východním Německu, českým čtenářům však zůstala téměř neznámá až do pádu komunismu. Zemřela v červnu 2008 v Praze.

Muzeum kubismu ukazuje Sudkovy fotografie moderní architektury

Dosud nikdy nepublikované fotografie moderní architektury od fotografa Josefa Sudka představuje výstava, která začíná v muzeu kubismu v Domě U Černé Matky boží v Celetné ulici. Připravilo ji Uměleckoprůmyslové muzeum, které spravuje velkou část Sudkovy pozůstalosti a je také autorem nové kubistické expozice. Výstava je zároveň příspěvkem muzea k dvojitému jubileu Josefa Sudka (1896 až 1976), které na letošní rok vychází. Výstava na Sudkových snímcích ukazuje stavby Josefa Gočára, Jaroslava Fragnera, Pavla Janáka, Jana Kouly či Richarda Podzemného. V domě, jenž sám o sobě je významnou kubistickou památkou, potrvá do 18. září.

O výstavu památek afghánského buddhismu je zájem, prodlouží se

Výstavu zachráněných památek afghánského buddhismu si v Náprstkově muzeu od letošního února prohlédlo více než 11.000 lidí. Kvůli velkému zájmu bude prodloužena o pět měsíců. Návštěvníci tak budou moci obdivovat drahocenné šperky, buddhistické plastiky nebo zlaté a stříbrné mince až do 4. září. ČTK to oznámila Lucie Broncová z Národního muzea, pod které Náprstkovo muzeum spadá. Afghánská expozice je pokračováním výstavního programu s názvem Okno do světa, který přináší do Náprstkova muzea mezinárodní výstavní projekty. Projekt začal v roce 2014 a od té doby byly návštěvníkům představeny kultury Súdánu, Ázerbájdžánu a Bhútánu.

Tanec Praha má hlavní hvězdu v tanečníku free style flamenca

Hlavní hvězdou letošního festivalu Tanec Praha bude španělský choreograf, tanečník a průkopník stylu flamenco contemporary Israel Galván. Se svým postmoderním flamencem vystoupí 22. a 23. června v karlínském divadle. O Galvánovi pořadatelé mluví jako o strhujícím flamencovém free style géniovi a jedné z největších postav světové taneční scény. "Je to člověk políbený múzou, připomíná třeba Baryšnikova," popsala Galvánovo umění za pořadatele Markéta Perroud.

Velká Bystřice se zahalí do oranžové barvy, představí Nizozemce

Do oranžové barvy se zahalí na začátku června zámecký park ve Velké Bystřici na Olomoucku. Představí tradice a zvyky Nizozemců i jejich největší svátek - Den králů. Chybět nebude velký bleší trh či literární kavárna. Do Velké Bystřice se budou moci lidé vydat i na kolech, v čele pelotonu pojedou rektor olomoucké univerzity a nizozemský velvyslanec. Akce s názvem ORANJEééé je pokračováním fotografického projektu Jindřicha Štreita představujícího cizince v Česku. Topoly, javory či lípy reprezentují v zámeckém parku také životní příběhy lidí z Afghánistánu, Ugandy, Izraele či Ekvádoru. Zástupci projektu by chtěli v novém symbolickém parku představovat jednotlivé zúčastněné země každým rokem.

Průzkum: Nevěrných je 37 pct lidí, u poloviny to bylo jednorázové

Celkem 37 procent zadaných Čechů a Češek je či bylo nevěrných svému protějšku. U víc než poloviny z nich se jednalo o jednorázový "úlet". Třetina nevěrných si chce milenecký poměr udržet co nejdéle. Každý pětadvacátý nevěrník či nevěrnice má současně víc milenek či milenců. Ukázal to průzkum, který v dubnu provedla agentura STEM/MARK. Zapojilo se do něj 980 heterosexuálních osob mezi 15 a 59 lety. Lékaři varují, že nevěra zvyšuje i riziko šíření viru HIV. Počty nových pacientů jsou nyní rekordní. Podle Laury Janáčkové ze sexuologického ústavu pražské Všeobecné fakultní nemocnice lidé berou nevěru často jako relaxaci, při níž uvolňují stres a napětí. Téměř dvě pětiny by partnerovi či partnerce odpustily při okamžitém ukončení románku. Tři z deseti lidí by svůj protějšek okamžitě opustili.

Jaroš se chystá na projekt Koruny světa, jede na Denali

Horolezec Radek Jaroš má před sebou novou výzvu. Po zkompletování Koruny Himálaje chce vylézt na nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů a získat Korunu světa. V úterý vyrazí na Aljašku, kde chce s tradičním kolegou Petrem Maškem vylézt na Denali, nejvyšší horu Severní Ameriky. Předloni se stal patnáctým člověkem na světě, který vylezl všech čtrnáct osmitisícovek bez použití kyslíku.

Sport

Čeští hokejisté v závěrečném utkání v základní skupině A na mistrovství světa v Moskvě porazili Švýcarsko 5:4 a zajistili si první místo. Na čtvrteční čtvrtfinále tak setrvají v ruské metropoli a od 15:15 SELČ se utkají o postup do semifinále se Spojenými státy americkými. Švýcaři do play off nepostoupili, po jejich prohře se dostali do čtvrtfinále Dánové. Kouč Vladimír Vůjtek si tak mohl na české lavičce vychutnat příjemný dárek k dnešním 69. narozeninám.

Plavkyně Barbora Závadová obsadila na mistrovství Evropy v Londýně sedmé místo v polohovém závodu na 400 metrů. Průměrným časem 4:43,11 minuty neobhájila čtvrtou pozici z předloňského šampionátu v Berlíně. Vyhrála podle očekávání Katinka Hosszúová z Maďarska (4:30,90). Finálovou účast si zajistila i Simona Baumrtová v šestém nejrychlejším času 2:11,26 na trati 200 metrů znak.

Cyklista Roman Kreuziger vynechá závod Kolem Švýcarska a zúčastní se kritéria Dauphiné. Dosud prestižní závod alpskou zemí vynechal jen v roce 2011, tentokrát ale dá přednost jihovýchodu Francie.

Český kouč Radoslav Látal byl zvolen nejlepším trenérem polské fotbalové ligy, v níž dovedl Gliwice k překvapivému druhému místu v tabulce. V anketě vyhlášené na slavnostním galavečeru porazil i Stanislawa Czerczesowa, který slavil s Legií Varšava titul.

Počasí

Ráno místy polojasno, ojediněle mlhy, jinak většinou oblačno. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C.