Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

ČR připravuje žádost o podporu z globalizačního fondu kvůli OKD

Česko připravuje žádost Evropské komisi o podporu z globalizačního fondu pro řešení zaměstnanosti v Moravskoslezském kraji, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po pátečním jednání s eurokomisařkou pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssenovou. Jakou částku bude ČR požadovat, neřekl, uvedl ale, že žádost musí být připravena se společností OKD. Marianne Thyssenová vyjádřila přesvědčení, že globalizační fond je určen přesně pro takové případy. "Ta žádost musí být připravena ve spolupráci se společností OKD, to znamená, čekají ještě ministerstvo práce a sociálních věcí jednání, která se budou odehrávat v příštích týdnech, tak aby se upřesnily všechny vstupní parametry a všechna data," poznamenal premiér. Česko chce, aby příspěvek šel na aktivní politiku zaměstnanosti.

Premiér Sobotka: Vláda nebude řešit dluhy OKD, chce pomoci zaměstnancům

Vláda se nechystá řešit dluhy černouhelné společnosti OKD. Soustředit se bude na pomoc zaměstnancům. Kabinet má ale zájem na tom, aby se část těžby udržela. Po jednání tripartity to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V pátek končí termín, do něhož vedení firmy požaduje uzavření dohody se státem na restrukturalizaci, jinak prý zváží insolvenci a ukončení hornické činnosti. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) při jednání tripartity řekl, že nevylučuje možnost dalšího jednání státu s černouhelnou firmou OKD, a to o odchodu vlastníků a manažerů. Variantu, že by se stát stal spolumajitelem společnosti, si neumí představit. Postup vlády podpořili odboráři i zaměstnavatelé, podle nich se ministři nemají nechat vydírat.

Ministři osmi zemí chtějí od EU další peníze pro chovatele

Ministři zemědělství Polska, Slovenska, Maďarska, Česka a dalších čtyř zemí požadují po Evropské unii další záchranný balíček pro chovatele krav a prasat. Po pátečním jednání to na tiskové konferenci uvedli ministři jednotlivých států. Vedle zemí tzv. visegrádské čtyřky podporu požadují Rakousko, Slovinsko, Bulharsko a Rumunsko. Češi chtějí minimálně stejnou podporu jako loni, kdy získali přes 300 milionů korun. Tutéž částku pro chovatele prasat a krav přidalo loni české ministerstvo zemědělství. "Řada našich zemědělců se pohybuje pod výrobními náklady a někteří dokonce zvažují ukončení živočišné výroby. I proto žádáme pro producenty v tomto sektoru další mimořádnou kompenzaci minimálně ve stejné výši, jako v loňském roce," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Agrární komora ČR ale chce, aby český ministr prosadil pro zemědělce větší podporu. "Vzhledem k tomu, že ztráta v letošním roce je minimálně dvojnásobná, požadujeme minimálně dvojnásobnou částku," uvedla komora.

Česko bude mít do několika měsíců velvyslance na Kubě

Česká republika do několika měsíců výrazně povýší vztahy s Kubou a v zemi bude mít po letech velvyslance. Na tiskové konferenci k ekonomické diplomacii to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle něhož je věc na spadnutí. Vztahy obou zemí byly léta napjaté, i proto, že Praha tvrdě kritizovala porušování lidských práv na Kubě. V poslední době se ale uvolňují. Vzájemné diplomatické zastoupení je nyní na úrovni chargé d ́affaires. Česko patřilo po revoluci v roce 1989 k netvrdším kritikům komunistického režimu na Kubě, což v roce 1993 vedlo ke snížení českého zastoupení na Kubě na úroveň chargé d'affaires. Praha také výrazně podporovala sankce dočasně uvalené na Kubu v roce 2003 po zákrocích tamních úřadů proti disidentům.

Čeští policisté odletěli kvůli migrační krizi na řecký Lesbos

Čeští policisté odletěli z vojenského letiště v pražských Kbelích na řecký ostrov Lesbos, který je dlouhodobě zasažen migrační krizí. Na měsíční misi vyrazilo 29 policistů. Na řeckém ostrově se zapojí do programu evropské pohraniční agentury Frontex. Měli by pomáhat při vracení a převozu migrantů do Turecka, řekl před odletem policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle něj policisté odjíždějí na misi do Řecka po vzájemné dohodě obou států. "Česká republika dlouhodobě usiluje o to, aby byla podporou států, které řeší na jižní hranici vnějšího schengenského prostoru problém s migrační krizí," řekl Tomáš Tuhý.

Ministr Chovanec popřel tvrzení, že přes ČR vede nová trasa uprchlíků

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se ohradil proti tvrzení německého tisku, že přes Českou republiku vede nová trasa pro pašeráky uprchlíků. Informace podle něj nejsou pravdivé. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě. List Passauer Neue Presse napsal, že po uzavření balkánské stezky se zvýšil počet běženců pašovaných do Bavorska přes ČR. "Ihned jsem požádal policii o prověření těchto informací. Odpověď od policie je jasná. Tyto informace nejsou v žádném případě pravdivé. Nechápu, proč se v německém tisku objevují takové dezinformace, které se dle mého názoru blíží šíření poplašné zprávy," vzkázal ministr Chovanec. Dodal, že není žádný důvod k tomu, aby kdokoliv zneklidňoval veřejnost podobnými zprávami. Ministerstvo zrekapitulovalo, že za poslední dva měsíce zachytila německá policie na svém území čtyři auta převážející nelegální migranty, česká policie pak zajistila další dva vozy, které mířily k německým hranicím. "Záchyty běženců jsou stále v zásadě minimální a nic nenasvědčuje tomu, že by trasa pašeráků vedla přes Českou republiku," zdůraznil úřad.

Krúpova skupina chce v případě odkupu dluhu ČSSD čekat i roky

Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy bude v případě odkupu pohledávky téměř 338 milionů korun, kterou má bývalý advokát Zdeněk Altner vůči ČSSD, jednat seriózně a je ochotna čekat na úhradu několik let. Uvedla to v tiskové zprávě. Strana má na základě rozsudku platit za právní služby v případu Lidového domu. Zdeněk Altner podle svého právního zástupce Václava Veselého o prodeji nemá zájem jednat, ale nechce dopředu odmítat nabídku, když nezná její obsah. Arca Capital je minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), majitele OKD. Ředitel neziskové organizace Trasparency International David Ondráčka považuje možný prodej pohledávky Pavolu Krúpovi za riziko. "ČSSD, držená pod krkem nějakým obchodníkem s pohledávkami, je děsivá představa pro demokracii. Vládnou ve vládě, krajích i městech, nesmí to nechat zajít až tam a vyřešit to," uvedl na dotaz ČTK.

Dluhy českých domácností v březnu opět stouply, dluží 1,34 bil.Kč

Dluhy českých domácností navázaly na únorový růst a v březnu opět stouply. Ke konci března dlužily bankám 1,339 bilionu korun, což bylo proti únoru o téměř čtyři miliardy korun víc. Meziročně jsou úvěry vyšší o 93 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Proti únoru vzrostla i zadluženost podniků. Firmy na konci března dlužily bankám zhruba 1,144 bilionu korun, proti únoru to bylo o 27,8 miliardy korun více. Před rokem podniky bankám dlužily 1,045 bilionu korun.

ČSÚ: Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na dvacetileté minimum

Míra nezaměstnanosti v Česku klesla v březnu na dvacetileté minimum 4,1 procenta. Naposledy byla nižší v roce 1996. Informoval o tom Český statistický úřad. Podíl zaměstnaných je naopak na maximu 71,6 procenta. Statistici používají pro výpočet nezaměstnanosti jinou metodiku než Úřad práce ČR. Podle Úřadu práce březnová nezaměstnanost klesla na 6,1 procenta a počet lidí bez práce byl nejnižší od roku 2008. Nezaměstnanost podle statistických dat klesla meziročně o 1,6 procentního bodu. Nižší nebyla ani v předkrizovém roce 2008, kdy se pohybovala v rozpětí od 4,3 do 4,7 procenta. Analytik společnosti Deloitte David Marek k tomu na twitteru poznamenal, že absolutní minimum 3,6 procenta z února 1996 je na dohled.

Konvoj osvobození si v Praze připomněl konec druhé světové války

Konvoj s desítkami historických vozidel americké armády v Praze připomněl osvobození Československa na konci druhé světové války. Fanoušci vojenské historie v dobových uniformách a s autentickými vozy projeli centrem Prahy. Před americkou ambasádou na Malé Straně se s nimi sešel americký velvyslanec Andrew Schapiro. Organizátor Mirko Trubka ČTK řekl, že jde již o 11. ročník Konvoje svobody. "Je nás tady zhruba 40 vozidel. Jde o vzpomínkovou akci příjezdu americké armády do západních Čech, které byly až po demarkační linii osvobozeny spojeneckou armádou," poznamenal. Podle organizátorů je konvoj nejen poctou všem vojákům americké armády, kteří se na osvobození podíleli, ale i "splněním přání" amerického generála George Pattona osvobodit Prahu. "Jaltská konference a rozkazy generálního štábu rozhodly jinak," poznamenali organizátoři s odkazem na spojeneckou dohodu, na jejímž základě osvobození Československa připadlo sovětské Rudé armádě. Americké jednotky se musely zastavit na demarkační linii u Rokycan, i když je povstalci v Praze žádali o pomoc.

Extremisté v ČR se dál věnují hlavně migraci a kritice vlády

Hlavními tématy tuzemských extremistických uskupení v prvním čtvrtletí letošního roku zůstala nadále migrace, kritika a odmítání EU. Terčem kritiky se stala část politické reprezentace, zejména někteří představitelé vlády nebo média. Velké bezpečnostní riziko lze spatřovat v tendencích vytváření protiislámských či protiimigračních domobran. Subjekty, které tento postup prosazují, cíleně vyvolávají pocity ohrožení ze strany muslimské komunity a migrantů. Zatím však jde spíše o virtuální projekty. Informuje o tom aktuální zpráva o extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra. Extremisté v prvních třech měsících letošního roku uspořádali 73 akcí, z toho 33 patřilo levicovým subjektů, 32 pravicovým subjektům a osm protiislámským a protiimigračním uskupením.

Policie Adama B. Bartoše obvinila z trestných činů proti lidskosti

Pražská policie obvinila předsedu krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše ze tří trestných činů proti lidskosti. Podle policie se jich dopustil obsahem knih a dalších písemností, které vydával, a ve svých projevech. V těch údajně úmyslně podněcoval k nenávistí vůči Židům, obdobně si počínal i vůči imigrantům. Na webových stránkách policie to uvedl její pražský mluvčí Tomáš Hulan. Adama B. Bartoše policie zadržela ve čtvrtek dopoledne, noc strávil v cele předběžného zadržení, v pátek v poledne byl propuštěn. V případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení. Podle Tomáše Hulana se dopustil trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Dopustil se také popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Při jednotných přijímačkách na SŠ měli žáci horší výsledky než loni

Při jednotných přijímacích testech na střední školy měli žáci nižší průměrný výsledek než loni. Bylo to způsobeno hlavně nastavením testů, upozornil na tiskové konferenci Jiří Zíka, ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Tato instituce pilotní ověřování testů organizuje. Vzhledem k tomu, že se jedná o rozřazovací testy s účelem sestavit pořadí žáků, nejsou absolutní hodnoty tak podstatné jako například u maturit. Druhý ročník pilotního ověřování byl generálkou na příští rok, kdy se jednotné přijímačky z matematiky a češtiny uskuteční plošně. Počítá s tím novela školského zákona, kterou nedávno schválil Senát.

Mrazy zničily velkou část úrody ovoce, meruňky možná nebudou

Vlna mrazů, která od neděle postupně zasáhla celou Českou republiku, zničila ovocnářům velkou část úrody. Pomrzlé jsou hlavně sady peckovin, české meruňky možná vůbec nebudou. U hlavního ovocného druhu jabloní se rozsah poškození teprve ukáže. Mrazy nezasáhly jen Česko, ale poškodily ovocné sady v celé střední Evropě. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Nevyloučil, že by se rozsah škod z mrazů mohl blížit roku 2011, kdy květnové mrazy částečně nebo úplně poničily zhruba 10.500 hektarů sadů, tedy asi 60 procent všech výsadeb v Česku. Sklizeň ovoce tehdy byla nejnižší za posledních 50 let. Mrazy ve velkém ničily úrodu i v roce 2012, a to hlavně na Moravě. Mrazy zasáhly vedle meruněk hlavně třešně, broskve a švestky. Nejvíce byla zasažena Morava, kde bylo kvetení nejdále. Předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný hovoří o ztrátách úrody mezi 50 a 100 procenty, postižené je všechno ovoce. Sady jsou podle něj navíc postižené plošně, protože nešlo o přízemní mrazíky, ale regulérní mrazy.

IKEM provedl do března 134 transplantací, meziročně o 20 víc

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedl za tři měsíce letošního roku 134 transplantací, meziročně za stejné období o 20 víc. Pomohly k tomu nové platby zdravotních pojišťoven, jež podle úhradové vyhlášky od letoška hradí 10.000 za každého pacienta, který dostane nový orgán. IKEM je podle ředitele Aleše Hermana na hranici své kapacity. Vystaví dva nové pavilony pro akutní příjem a pro pacienty před a po transplantaci celkem za 750 milionů korun. Jde o strategickou investici schválenou vládou.

ČSSZ: V Česku na konci března žilo 603 stoletých a starších lidí

V Česku na konci prvního čtvrtletí žilo 603 stoletých a starších lidí - 521 žen a 82 mužů. Nejstarší obyvatelka republiky má v dokladech rok narození 1907 a žije v Jihomoravském kraji. Nejstarší muž se narodil v roce 1909 a je z Libereckého kraje. ČTK o tom informovala mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. V prosinci 2011 žilo v Česku 559 osob starších sto let. V lednu 2013 úřad vyplácel 1103 důchodů stoletým. Počet stoletých lidí v Česku v posledních letech klesá. Důvodem může být to, že se tohoto vysokého věku nyní dožívají slabé ročníky, které přišly na svět za první světové války. Tehdy narozených dětí výrazně ubylo. Zatímco před rokem 1910 se podle údajů Českého statistického úřadu v českých zemích rodilo přes 300.000 dětí ročně, ve válečných letech to nebyla ani polovina. "Mezi dříve narozenými důchodci dlouhodobě převažují ženy. Nejvíce všech sto a víceletých občanů - tedy 113 - žije v současné době v Praze, v Jihomoravském kraji jich je 88 a 55 důchodců nad sto let pobývá v kraji Středočeském," upřesnila mluvčí.

Nejnavštěvovanějším místem Prahy je Pražský hrad, druhá je zoo

Nejnavštěvovanějším místem v Praze byl v roce 2015 Pražský hrad, kam zavítalo 1,876 milionu platících lidí, což je o asi 77.000 více než v roce 2014. Na druhém místě byla trojská zoo a na třetím Staroměstská radnice. Vyplývá to z přehledu návštěvnosti, který vede Prague City Tourism (PCT) a který má ČTK k dispozici. Nejnavštěvovanější sportovní akcí bylo MS v hokeji a z výstav zašlo nejvíce lidí na Večerníček slaví 50 let. Prahu loni navštívilo celkem 6,57 milionu turistů. Na Hradě se oproti předloňsku zvýšil počet nejen platících návštěvníků, ale i těch, kteří Hradem pouze prošli - loni jich bylo 7,4 milionu, což je skoro 1,5 milionu více než v roce 2014. Na druhém místě se, stejně jako předloni umístila zoologická zahrada v Troji, kam zavítalo 1,318 milionu lidí, což je zhruba stejně jako předloni. Staroměstská radnice si polepšila a udržela si prvenství mezi pražskými věžemi - vystoupalo na ni 797.000 lidí. Na druhou nejnavštěvovanější, Petřínskou rozhlednu, to bylo 585.254 návštěvníků. Třetí místo mezi věžemi zaujala Staroměstská mostecká věž.

České loutkářství má naději na zápis do UNESCO

Fenomén českého a slovenského loutkářství má naději, že bude zapsán do reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Rozhodovat se o tom bude na podzim, řekl ČTK odborný pracovník pro loutkářství Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) Michal Drtina. V současné době u nás podle něj působí devět profesionálních loutkových divadel, stovka nezávislých skupin a dalších 300 amatérských kolektivů. "Loutkářství je unikátní i rozšířením v době národního obrození, kdy loutky byly prakticky v každé rodině. Kočovní loutkáři kdysi znamenali první kontakt lidových vrstev s divadelní kulturou. Na tradici je přitom cenné vedle vlastního herectví i výtvarná, scenáristická a hudební složka," řekl Michal Drtina. Ještě v polovině minulého století, kdy nevysílala televize, tu existovalo kolem 3000 souborů. Typické jsou i některé loutky, například Škrhola, Kašpárek či Spejbl s Hurvínkem, který právě slaví devadesátiny. Kromě 12 zápisů na seznamu hmotného dědictví má ČR zapsány v UNESCO jako položky nehmotné kultury masopustní průvody a masky z Hlinecka, sokolnictví, slovácký verbuňk a Jízdu králů. Zapisují se tradice, jimž hrozí úpadek či zánik, považované za součást kulturního dědictví. Kandidující státy se musí zavázat, že je budou zhodnocovat a podporovat jejich přenášení z generace na generaci.

Um jabloneckých řemeslníků a sklářů se spojil v unikátní minci

V unikátní stříbrné minci s broušenými křišťály se spojilo umění řemeslníků jablonecké České mincovny a sklářů Preciosy. Příprava společného projektu trvala tři čtvrtě roku, pod společnou značkou Crystal Coin vznikly tři mince s motivem motýla, květiny a labutě, které symbolizují dárek pro štěstí, k narozeninám a z lásky. Nebudou ale zřejmě jediné, vzniknout by měla celá kolekce, řekl při prezentaci novinky ČTK obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix. Česká mincovna je výhradním dodavatelem tuzemských oběžných i pamětních mincí pro Českou národní banku, obchoduje s investičními slitky, razí i pamětní medaile. "Propojení křišťálu a mince není ve světě mincovnictví až tak neobvyklé, všichni výrobci však používají drobné konfekční kameny. Aby někdo vytvořil celý plastický motiv za použití velkých speciálních kamenů, to jsme ještě neviděli. Troufám si říci, že jsme v tom s Preciosou jediní na světě," řekl Aleš Brix. Investoři si budou moci stříbrnou minci v nominální hodnotě pěti novozélandských dolarů koupit za 4950 korun. Mince s použitím velkých broušených kamenů dostaly úplně nový rozměr, přestaly být jen plochým objektem.

Čestným hostem festivalu Svět knihy budou severské země

Čestným hostem 22. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2016 budou severské země. Na akci ve dnech 12. až 15. května v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti představí knižní produkci z Dánska, Finska, Norska, Švédska a Islandu. Celkem se do programu zapojí 17 severských spisovatelů, informovala ředitelka festivalu Dana Kalinová. Severskou literaturu budou nabízet v originálním stánku s kartonovou stěnou navrženou studentkami Českého vysokého učení technického Markétou Rádkovou a Monikou Fišerovou. "Stánek čestného hosta letošního Světa knihy bude unikátní. Celý bude vytvořen z několika set kartonových krabic sestavených do velké stěny, která protne celý prostor střední haly Průmyslového paláce," řekl ČTK Michal Švec ze Skandinávského domu. Největšími hvězdami budou Katja Kettuová z Finska, jejíž román Porodní bába se stal v Česku bestsellerem, a norský spisovatel Jostein Gaarder, autor románu pro mládež o dějinách filozofie Sofiin svět. Dále Prahu navštíví dva držitelé Ceny Severské rady za literaturu Dán Kim Leine a islandský autor píšící pod pseudonymem Sjón. Více informací se nachází na http://www.readnordic.cz www.readnordic.cz .

Muzeum Tatry vystavuje vojenské automobily a speciální techniku

V Technickém muzeu Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku si návštěvníci mohou nově prohlédnout výstavu A nejen Tatrovky… Vojenské automobily a jiná speciální technika z Kopřivnice 1900 - 1945. Představuje na panelech historii vojenské techniky a automobilů od kočárů až po vozidla z druhé světové války a nabízí ke zhlédnutí unikátní exponáty. ČTK to řekla kurátorka muzea Michaela Bortlová. "Asi nejstarší exponát je výrobek kočárovky, sanitní vozítka na kolečkách na převoz nemocných a raněných ještě z doby před první světovou válkou," řekla kurátorka. Zastoupení mají i automobily, štábní či terénní vozy, motory. Unikátem je jeden z mála dochovaných podvozků vozu TL 4, který byl v Kopřivnici spolu s vozem TL 2 v období první světové války prvním sériově vyráběným nákladním autem. "K výstavě byly také zapůjčeny modely vybraných typů v měřítku 1:35," řekla Michaela Bortlová. Výstava bude v muzeu k vidění až do prosince.

Andrea Hlaváčková vyhrála s Ruskou Gasparjanovou v Praze čtyřhru

Tenistka Andrea Hlaváčková vybojovala v Praze šestnáctý deblový triumf v kariéře na okruhu WTA. Na antuce ve Stromovce v páru s Ruskou Margaritou Gasparjanovou porazily ve finále čtyřhry Maríi Irigoyenovou z Argentiny a Polku Paulu Kaniaovou 6:4 a 6:2.

Lucie Šafářová vyřadila v semifinále turnaje WTA v Praze Karolínu Plíškovou

Lucie Šafářová si zahraje o titul na tenisovém turnaji WTA v Praze. Turnajová dvojka, která před startem na J&T Banka Open nevyhrála letos ve dvouhře žádný zápas, zdolala v semifinále na antuce ve Stromovce obhájkyni titulu Karolínu Plíškovou 6:4 a 7:6. V sobotním finále se Šafářová utká s Australankou Samanthou Stosurovou. Ta postoupila bez boje poté, co nejvýše nasazenou Rusku Světlanu Kuzněcovovou nepustilo na kurt zranění.

Daniel Přibyl odchází ze Sparty do Calgary, uzavřel dvouletou smlouvu

Hokejový útočník Daniel Přibyl odchází z pražské Sparty do zámoří, kde podepsal v NHL jako volný hráč dvouletou nováčkovskou smlouvu s Calgary. Uvedl to server kanadské televizní stanice TSN. O plánovaném uzavření kontraktu Flames s druhým nejproduktivnějším hráčem základní části extraligy už informovala zámořská média před necelými dvěma týdny. Třiadvacetiletý Daniel Přibyl, jenž se v průběhu play off zranil, byl podle komentátora TSN Boba McKenzieho už svěřen do péče lékařů Flames. Operaci předního zkříženého vazu v pravém koleni odletěl řešit do Calgary. To po něm sáhlo jako po volném hráči.

Český pohár horských kol ozdobí účast hvězdného silničáře Petera Sagana

Úřadující mistr světa ze silničního závodu s hromadným startem Peter Sagan bude obrovským lákadlem pro cyklistické fanoušky v sobotním závodě Českého poháru horských kol v Teplicích. Šestadvacetiletá spurtérská hvězda si chce otestovat své schopnosti v terénu před olympiádou v Riu de Janeiro. Peter Sagan se do terénu vrací po delší době, ale má s ním zkušenosti. Mezi juniory se stal na horském kole mistrem světa i Evropy a ve stejné kategorii má také stříbro z MS v cyklokrosu. Ačkoliv to sám oficiálně nepotvrdil, mohl by kromě startu na silnici pod pěti kruhy usilovat i o místo v závodě cross country, v němž bude zlato z Londýna obhajovat Jaroslav Kulhavý.

Krátce o počasí v Česku:

Jasno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.