Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zástupci parlamentů V4 jednali v Česku, kritizovali kvóty

Zástupci parlamentů zemí visegrádské skupiny (V4) dnes po setkání na zámku Štiřín znovu kritizovali kvóty na přerozdělování uprchlíků a způsob jejich přijetí. Předseda českého Senátu Milan Štěch (ČSSD) mluvil o excesu, šéf maďarského parlamentu László Kövér zase o snaze federalizovat Evropu. S kvótami nesouhlasí ani zástupci Polska, podle nichž stejně nakonec uprchlíci odejdou do Německa nebo jiné země západní Evropy. Všichni účastníci dnešního setkání, kteří diskutovali i s předsedou francouzského Národního shromáždění Claudem Bartolonem, se shodli na nutnosti dodržovat stávající pravidla týkající se schengenského prostoru a migrace.

ČR převzala z Řecka čtyři první syrské uprchlíky podle kvót EU

Česko převzalo první čtyři syrské uprchlíky z Řecka podle evropských kvót. Čtyřčlenná rodina dorazila v pondělí a nyní čeká na azyl. Uvedl to server Aktuálně.cz. V pravidelné zprávě o migraci ministerstvo vnitra uvedlo, že ČR se rozhodla podle evropských přerozdělovacích kvót přijmout prvních sedm syrských uprchlíků. Tři z nich ale řecká uprchlická zařízení opustili, aby do Česka nemuseli.

Mládek: Vláda do pátku neučiní v otázce OKD žádný krok

Vláda do pátku v otázce OKD neučiní žádný krok, sejde se až na pravidelném zasedání příští pondělí. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to novinářům řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). To, že se do konce tohoto pracovního týdne ještě uskuteční nějaké jednání s majiteli firmy, ale nevyloučil. Společnost New World Resources (NWR), majitelka OKD, přitom v pondělí uvedla, že vedení OKD zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti, pokud se do pátku nedohodne se státem na restrukturalizaci černouhelné firmy.

Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je od února vlastníkem NWR, totiž neprodloužila termín, do kdy se chtěla se státem dohodnout na podmínkách dalšího provozování společnosti.

Babiš: Požadavky na rozpočet jsou o 40 mld. Kč vyšší než možnosti

Požadavky ministerstev na příští rok převyšují o 40 miliard korun možnosti rozpočtu. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Více peněz požadují ministři mimo jiné na platy, ČSSD podle premiéra Bohuslava Sobotky chce zvýšit platy zdravotníků a učitelů o deset procent a dalších zaměstnanců o pět procent. Babiš navrhuje růst platů učitelů o pět procent a celkové navýšení platů o tři procenta. "Představy v rámci vlády jsou asi o 40 miliard korun vyšší než možnosti rozpočtu. My jsme přišli s návrhem navýšit rámce o 20 miliard ve vazbě na výběr daní. Diskuse o zvýšení výdajů není nic neobvyklého a každý rok se opakuje. Myslím, že se rozumně domluvíme," uvedl Babiš.

Důchody by příští rok měly růst o 200 korun, shodla se koalice

Špičky vládní ČSSD, ANO a KDU-ČSL se shodly na valorizaci penzí pro příští rok. Mají se v průměru zvýšit o 200 korun. Ve Sněmovně koalice podpoří valorizaci s maximálním limitem 2,7 procenta, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru.

Lukoil Aviation musí zaplatit státu 27,7 milionu Kč, určil soud

Firma Lukoil Aviation Czech, v níž byl jednatelem poradce prezidenta Martin Nejedlý, musí zaplatit Státní správě hmotných rezerv smluvní pokutu 27,7 milionu korun a úroky. Dnes to stanovil odvolací senát, který původní částku stanovenou soudem ještě navýšil o 257.000 Kč. Spor se týkal kontraktu na obměnu zásob leteckého petroleje. Prezident Miloš Zeman se po prostudování pravomocného rozsudku a po rozhovoru s Nejedlým rozhodne, zda podnikatel zůstane mezi jeho poradci.

Na obnovu nevyužívaných území vláda schválila dvě miliardy Kč

Na regeneraci a podnikatelské využití nevyužívaných území, tzv. brownfieldů, by mohly jít v letech 2017 až 2023 dvě miliardy korun. Vzniknout by v nich mohlo až 2000 nových pracovních míst. Návrh programu podpory využití brownfieldů schválila vláda. Program se zaměří na Moravskoslezský, Ústecký, Karlovarský kraj a hospodářsky problémové regiony.

Soud zprostil Ševcova viny z útoku na dům Stropnického

Ruského studenta Igora Ševcova dnes soud zprostil obžaloby z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Pro jeho odsouzení chyběly důkazy. Soud však mladíka vyhostil ze země na dva roky za to, že hlídal u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval na zeď anarchistické nápisy. Ševcov, který se sám označil za anarchistu, obžalobu odmítá. Rozsudek Městského soudu v Praze není pravomocný. Ševcov přiznává, že si muže natáčel, k činu ale podle svého tvrzení nijak nepřispěl. "Nemyslím si, že je to trestný čin, natáčet si můžu cokoliv," řekl soudu v úterý.

ČSSD uhradila další Altnerovy dluhy ve výši 2,4 mil. Kč

ČSSD uhradila další peníze věřitelům bývalého advokáta Zdeňka Altnera, kterému má podle pravomocného rozsudku zaplatit téměř 338 milionů korun za služby v případu Lidového domu. Dnes strana plní Altnerovy závazky ve výši 2,4 milionu korun, uvedla v tiskovém prohlášení. Altner v pátek podal na sociální demokraty exekuční návrh, vládní strana mu zatím platit nechce. ČSSD přes pravomocné rozhodnutí městského soudu v Praze zatím volí strategii, podle které uspokojuje exekučně vymáhané Altnerovy dluhy.

Odborník se kvůli žákům s mentálním postižením obrátil na vládu

Někdejší ředitel odboru speciálního školství na ministerstvu školství a speciální pedagog zaměřený na vzdělávání lehce mentálně postižených žáků Martin Odehnal kritizuje záměr vzdělávat více dětí s tímto handicapem v běžných třídách. Obrátil se kvůli tomu na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a celou vládu otevřeným dopisem, který zveřejnil server Česká škola. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) řekla ČTK, že valná většina jeho názorů odporuje skutečnosti. Od září bude zrušen materiál pro vzdělávání lehce mentálně postižených, snížené nároky byly nově začleněny do běžného programu pro základní školy. Mělo by to mimo jiné ulehčit integraci těchto dětí do běžných škol, o níž rozhodnou rodiče. Valachová považuje za správné, aby se lehce mentálně postižené děti bez jiného handicapu vzdělávaly se zdravými spolužáky.

Projekt Kino pro každého zpřístupní kina handicapovaným lidem

V České republice vznikl projekt pro zavádění systémů a technologií do kin tak, aby je mohli navštěvovat také handicapovaní diváci. Projekt nabízí možnost vybavit filmy audio popisem pro zrakově postižené a skrytými titulky pro sluchově postižené diváky. Novináře o tom dnes informoval Petr Vítek, ředitel a jednatel společnosti Bio Central a předseda Rady Státního fondu kinematografie. "Prvním takto vyrobeným filmem, který budou moci handicapovaní diváci shlédnout ve vybraných kinech, kam bude zpřístupňující technologie dočasně nainstalována, je komedie Jak básníci čekají na zázrak," uvedl Vítek. Popisnou audio stopu k filmu namluvila Zuzana Stivínová, která už má s tímto typem práce zkušenosti, protože namlouvala audio popis k některým DVD. Prvním filmem na DVD vybaveným audio popisem byl v roce 2004 snímek Horem pádem.

Galerie Hollar připomíná letošní osmdesátiny Jiřího Anderleho

U příležitosti letošních 80. narozenin malíře a grafika Jiřího Anderleho představuje Galerie Hollar výstavu jeho prací. Ukáže sbírku, kterou shromáždil galerista Martin Zeman. Výstava bude prezentovat výhradně původní grafické listy, nikoliv pozdější dotisky. Některá díla jsou až z poloviny 60. let, často v původním nákladu pouhých 15 kusů. Listy z původních nákladů jsou vzácné, nejčastěji jsou k vidění varianty s kresbou. Pozdější dotisky Anderle dokresloval pastelkami, aby je odlišil od původních originálních tisků, uvádějí pořadatelé výstavy.

Výstava připomíná zločiny nacistických lékařů

V Národním technickém muzeu se dnes večer otevře výstava, která připomíná 70. výročí zahájení procesu s nacistickými lékaři v Norimberku v roce 1946. Výstava se věnuje prvnímu vyšetřování, dokumentaci a reflexi nacistických lékařských válečných zločinů. K tématu výstavy proběhnou i přednášky tří amerických historiků. Výstava se jmenuje 70 let poté a potrvá do 31. července. Kromě dokumentů a archivních materiálů ji doprovázejí dobové publikace a několik uměleckých děl amerických autorů, která se inspirovala nacistickými lékařskými zločiny.

V Jihlavě si Češi a Němci v červnu připomenou společnou historii

V Jihlavě se v červnu poprvé uskuteční slavnosti Jihlavské dny/Heimattage připomínající česko-německou historii města. Mezi třemi stovkami hostů z Německa budou lidé, kteří v Jihlavě žili do konce druhé světové války a jejich potomci. Třídenní akce zahrnuje i pietní vzpomínku na židovské obyvatele Jihlavy a tradiční Havířský průvod.

Kniha ukáže sochy studentů v zaniklých kostelech Plzeňska

Třináct zaniklých nebo rozpadajících se kostelů oživili v uplynulých čtyřech letech svými sochami a uměleckými instalacemi studenti plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. V projektu Zaniklé a ohrožené kostely se zaměřili na umění vsazené do přírody, takzvaný land art. Jejich cílem bylo vzbudit v lidech zájem o krajinu, kterou někdy bezhlavě procházejí a projíždějí, řekl ČTK vedoucí ateliéru Socha a prostor Jiří Beránek, pod jehož vedením práce vznikaly. Projekt shrnuje nově vydaná kniha. Ze 122 ohrožených, zničených a rozpadlých kostelů plzeňské diecéze bylo vybráno 13 míst, která studenti oživili. Jejich cílem nebyla obnova staveb, ale upozornění na jejich význam, opětovné probuzení k životu a navrácení smyslu. Plzeňsko nabízí podle Beránka v bývalých Sudetech řadu opuštěných míst. A téměř ve všech případech, kdy studenti oživili nějaký kostel, se podařilo vzbudit zájem.

Hrad Helfštýn v noci na neděli obsadí kováři při Nočním kování

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku obsadí v noci na neděli mistři černého řemesla. Kováři zde budou při tradiční akci, kdy bude hrad pro návštěvníky otevřen až do půlnoci, kovat nové dílo pro hrad. U rozžhavených výhní budou moci lidé v noci sledovat při práci dohromady 15 kovářů, řekl ČTK kastelán hradu Jan Lauro. V minulých ročnících se sbírka kovářských plastik rozrostla například o dvoumetrový dalekohled či monumentální volant. Při loňském pátém ročníku Nočního kování se zrodily na hradě masivní sloupky, které slouží svému účelu a zároveň zdobí prostor třetího nádvoří Helfštýna. I letos se kováři pustí do díla, které bude hradu sloužit. "Kovat se bude nová cedule u pokladny, půjde o dílo o velikosti 1,5 metru krát půl metru, které budeme skládat ze 16 kusů. Spojíme tak příjemné s užitečným," uvedl kastelán hradu.

Sport

Tenistka Lucie Šafářová si na antukovém turnaji J&T Banka Prague Open ve Stromovce letos poprvé zahraje čtvrtfinále dvouhry na okruhu WTA. Nasazené dvojce vzdala ve 2. kole loňská finalistka Lucie Hradecká kvůli zablokovanému krku za stavu 6:4 a 2:0 pro Šafářovou. Mezi nejlepší osmičkou jsou celkem tři Češky: uspěly také obhájkyně titulu Karolína Plíšková i Barbora Strýcová.

Hokejový útočník Jaromír Jágr českou reprezentaci na mistrovství světa v Rusku neposílí. Hvězdný hráč Floridy se z účasti na šampionátu omluvil.

Pokud by se olympijské hry v Riu de Janeiro konaly nyní, čeští sportovci by na nich získali stejně jako před čtyřmi lety v Londýně deset medailí, z toho čtyři zlaté. Ve své analýze zveřejněné 100 dnů před startem her to uvedla americká společnost Gracenote, jež je lídrem v poskytování dat nejen ve sportu, ale i zábavním sektoru. Podle virtuálního medailového pořadí obsadí Česká republika v hodnocení zemí dvacáté místo, o jednu příčku horší než před čtyřmi lety. Zlatou medaili z Londýna podle Gracenote obhájí oštěpařka Barbora Špotáková, na nejvyšším stupni by také měli stanout judista Lukáš Krpálek, skifař Ondřej Synek a mistryně světa v běhu na 400 m překážek Zuzana Hejnová. Čtyři stříbrné medaile by měli čeští sportovci získat na vodě. Podle předpovědi je vybojují kajakář na divoké vodě Jiří Prskavec, rychlostní kanoista Martin Fuksa, jeho kolega na kajaku Josef Dostál a obhájkyně zlata Mirka Topinková Knapková na skifu.

Počasí ve čtvrtek

Polojasno až oblačno s přeháňkami. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.