Denní souhrn zpráv

Politici se o Czechii neshodnou

Rozporuplné reakce vzbuzuje na politické scéně záměr používat v zahraničí pro označení České republiky jednoslovné překlady názvu Česko, který například v angličtině zní Czechia. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) se staví proti kvůli zavedené značce Czech Republic, podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) změna nebude mít dramatické dopady na export. Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg navrhuje název Bohemia. Na potřebě používat jednoslovný název se shodli ve čtvrtek na Pražském hradě ústavní činitelé včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana. Ministerstvo zahraničí zahájí proces, na jehož základě do příslušné databáze OSN přibudou jediné správné překlady slova Česko ve světových jazycích. O názvu má jednat ještě vláda.

Větší obchody asi budou muset být zavřené jen o třech svátcích

Větší obchody asi budou muset zůstávat povinně uzavřeny jen o třech svátcích, nikoli o sedmi, jak navrhoval Senát. Sněmovna po rozsáhlé debatě předlohu horní komory o omezení prodejní doby zmírnila. Provozovatelé budou muset podle sněmovního návrhu zavírat na Nový rok a na dva vánoční svátky 25. a 26. prosince. Na Štědrý den budou moci být otevřeny do 14:00. Zákaz prodeje se ale i ve schválené podobě nebude vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zavřít však budou muset zastavárny, sběrny nebo bazary. Předloha nyní míří k posouzení senátorům. Podle původního senátního návrhu měly mít obchody zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince.

Ministr Mládek: Vláda zatím AHG žádnou spoluúčast na OKD neslíbila

Vláda zatím skupině Ad Hoc Group (AHG) neslíbila žádnou spoluúčast na stabilizaci černouhelné OKD. Na twitteru to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Otevřeny jsou podle něj všechny možnosti včetně insolvence. Ministr Mládek tak reagoval na čtvrteční vyjádření mluvčího AHG Romana Paříka, že skupina neprodá černouhelnou OKD dříve, než ji společně s vládou stabilizuje. AHG nyní vlastní společnost New World Resources (NWR), majitele OKD. Slovenský finančník Pavol Krúpa ve čtvrtek v České televizi řekl, že Arca Capital, která je minoritním akcionářem NWR, je schopna OKD provozovat pět až sedm let, aniž bude "dojit" stát. Kolik je jeho firma ochotna za OKD zaplatit, neuvedl. O odkoupení OKD projevila zájem také skupina podnikatelů kolem obchodníka s uhlím a elektřinou Petra Pauknera. Ten ve čtvrtek ČTK řekl, že pokud by Arca Capital převzala závazky OKD, je jeho skupina schopna s ní jednat o provozování těžební společnosti. Mluvčí Arca Barbora Hanáková následně potvrdila, že byla vytvořena skupina, kde mají jednotliví podnikatelé rozděleny úlohy. "Arca zaměří svoji činnost na proces restrukturalizace, analýzu a nápravu chybných rozhodnutí bývalého i stávajícího managementu a přivedení OKD do dobré finanční kondice," sdělila ČTK.

Do Íránu míří další mise 25 českých podnikatelů

Do Íránu míří v krátké době z Česka již několikátá podnikatelská mise. Pětadvacetičlenná skupina zástupců tuzemských podniků doprovází náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapu. V tiskové zprávě to uvedla Hospodářská komora, která misi organizuje. Zástupci firem z oblasti důlních technologií a energetiky kromě podnikatelských fór a dvoustranných česko-íránských jednání absolvují i jednání s organizací sdružující íránské důlní a minerální společnosti. "Firmám jsme během téměř týdenní cesty zajistili jednání s jejich íránskými protějšky v Teheránu a později v Birjandu a Tabasu, ve kterém navštíví i důl Tabas Parvadeh Coal Company (TPCC)," uvedl předseda zahraniční sekce komory Ilja Mazánek.

Česko převezme z Německa křesťanské uprchlíky z Okrouhlíku

Skupina 20 křesťanských uprchlíků z Iráku se po dvou týdnech strávených v Německu vrátí zpět do Česka. Ministerstvo vnitra kladně vyhodnotilo novou žádost německé strany o jejich vzetí zpět. Po návratu budou uprchlíci, kteří původně bydleli v Okrouhlíku u Jihlavy, umístěni do detenčního zařízení. Česko se bude snažit o jejich vyhoštění do země původu. V tuzemsku také mohou znovu požádat o azyl. Případnou žádost budou muset posoudit úřady. ČTK o tom informovala Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. Česko obdrželo první německé žádosti o vrácení skupiny uprchlíků minulý týden. Odmítlo je ale převzít, protože podle názoru české strany byly v žádostech zásadní nedostatky. Ve čtvrtek podle Hany Malé přišly nové žádosti. "Jsem rád, že předložením nové žádosti Německo uznalo naši právní argumentaci. Po převzetí z Německa budou iráčtí křesťané v pozici nelegálních migrantů," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Uprchlíci z Iráku, kteří chtěli do Německa, chtějí znovu azyl v ČR

Skupina 16 křesťanských uprchlíků z Iráku, které policie zadržela ve čtvrtek večer na cestě do Německa, požádala znovu o azyl v České republice. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Cizinci, které do ČR přivezl Nadační fond Generace 21, budou převezeni do zařízení v Zastávce u Brna. Uprchlíky policie zadržela nedaleko česko-německých hranic, noc strávili v hotelu v centru Ústí nad Labem. Řidiče, kteří je převáželi, podezřívá policie z převaděčství. Skupina ve čtvrtek osobně na ministerstvu vnitra požádala o ukončení statusu azylanta. "Všem osobám byly vráceny cestovní doklady a vydán třídenní výjezdní příkaz. Iráčanům byla okamžitě nabídnuta pomoc ze strany Červeného kříže, kterou však odmítli," uvedla už dříve na webu ministerstva vnitra jeho mluvčí Lucie Nováková. Úředníci podle ní všechny Iráčany informovali o tom, že nesmějí ilegálně překročit hranice jiného členského státu EU a výjezdní příkaz slouží k opuštění celé Evropské unie. Vláda před týdnem program přesídlení iráckých křesťanů, díky němuž mělo v Česku najít nový domov 153 lidí, zrušila. "I tento příklad ukazuje, že zastavit projekt Nadačního fondu Generace 21 byla správná věc," reagoval na vývoj ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

STEM: Vstřícnost Čechů k cizincům s migrační krizí značně klesla

Vstřícnost Čechů k cizincům žijícím v Česku s uprchlickou krizí značně poklesla. Téměř o polovinu na 25 procent klesl za poslední dva roky podíl lidí, kteří by etnické skupiny nechali žít podle vlastních tradic. Rovněž pouze čtvrtina Čechů by dovolila získat občanství komukoli bez ohledu na původ. Zároveň tři čtvrtiny lidí považují cizince za bezpečnostní riziko. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM. Ještě v roce 2014 uvádělo 46 procent Čechů, že by každá etnická skupina či menšina v Česku měla mít možnost žít podle vlastních tradic a zvyků. Přesně třetina lidí by tehdy zároveň každému člověku v Česku dopřála možnost získat občanství bez ohledu na jeho národnost a etnický původ. Poté ale zesílil příliv uprchlíků z boji zasažených zemí Blízkého východu do Evropy, a podíl Čechů vstřícných k cizincům v otázkách tradic a občanství se do letošního roku propadl na 25 procent. Současně v posledních dvou letech vzrostly obavy z cizinců. V roce 2014 považovalo cizí státní příslušníky s pobytem v Česku za příliš velké bezpečnostní riziko 60 procent Čechů, kdežto letos již 71 procent.

Státní dluh ve čtvrtletí stoupl na 1,695 bilionu korun

Státní dluh v prvním čtvrtletí stoupl o 21,7 miliardy korun na 1,695 bilionu korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Na každého Čecha hypoteticky připadá dluh zhruba 161.000 korun. Podle MF je za růstem dluhu větší prodej státních dluhopisů díky příznivým podmínkám na finančním trhu. "Nevyužít stavu, kdy jsou věřitelé ochotni za to, že státu půjčují, platit, by bylo velkou chybou," uvedl ministr financí Andrej Babiš. Pro hodnocení trendového vývoje zadluženosti státu není přitom podle MF podstatný vývoj státního dluhu v jednotlivých měsících, jelikož je zatížen mimo jiné splátkami v průběhu roku. Ty jsou přitom podle úřadu v letošním roce většinou koncentrovány až do druhého pololetí.

Zdeněk Altner zaslal ČSSD účet, peníze chce vymáhat všemi prostředky

Bývalý advokát Zdeněk Altner poslal ve čtvrtek večer ČSSD bankovní spojení, kam mu má podle rozsudku městského soudu v Praze poslat 337 milionů Kč za zastupování v případu Lidového domu. Jedná se o účet ve Švýcarsku. Peníze chce Altner vymáhat všemi prostředky, nejen exekučně. Uvedl to v tiskové zprávě. Informaci o převzetí čísla účtu potvrdil i Jiří Chvojka, který stranu ve věci mediálně zastupuje. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka podle Zdeňka Altnera rozvrací ústavní systém ČR, protože přes veřejně deklarovaný příslib, že bude ČSSD pravomocný rozsudek respektovat, vede kampaň proti nezávislosti justice. ČSSD vypršela ve čtvrtek o půlnoci třídenní lhůta k plnění částky. Sociální demokracie ale uvedla, že Zdeňku Altnerovi peníze zatím nepošle a bude uspokojovat jeho věřitele, kteří se jí hlásí a požadují kolem 20 milionů korun. Dle odborníků tím jedná v rozporu s rozhodnutím soudu a vystavuje se nebezpečí exekučního řízení.

Kobra obvinila 11 lidí z krácení daní se škodou 240 milionů korun

Policejní tým Daňová Kobra obvinil 11 lidí a jednu právnickou osobu z krácení daní při fakturování reklamních služeb. Škoda je zhruba 240 milionů korun. Všem 11 obviněným hrozí až desetileté vězení, čtyři lidé skončili ve vazbě. Na policejním webu o tom informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policisté sledovali podezřelou skupinu od loňského léta. Podle nich obvinění vystavovali fiktivní faktury za služby v oblasti reklamy, které ve skutečnosti neprovedli. "Vystavování těchto faktur mezi dodavateli a odběrateli mělo být předem dohodnuto, přičemž na pozici dodavatelů figurovaly společnosti, do jejichž statutárních orgánů měly být dosazeny osoby v pozicích tzv. bílých koní," uvedl mluvčí. Tento týden v úterý pak policisté v Praze a Středočeském kraji zadrželi 14 lidí a provedli 19 domovních prohlídek. Jako údajný výnos z trestné činnosti zajistili nemovitosti v hodnotě zhruba pěti milionů korun, pět milionů korun v hotovosti, 3,5 milionu korun na bankovních účtech, sedm luxusních vozidel a tři motocykly.

ČNB: Padělaných bankovek a mincí ve čtvrtletí o pět procent ubylo

Česká národní banka zadržela v letošním prvním čtvrtletí 604 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Meziročně jde o pětiprocentní pokles, ve stejném období loni to bylo 634 padělků. Přibylo padělků eur, korun naopak ubylo. Údaje zveřejnila ČNB na internetu. Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 383. Ve stejném období loni to bylo 489 kusů. Počet padělků eur vzrostl na 189 z loňských 122. V případě dolarů počet padělků vzrostl z 15 na 30. Vedle padělků zadržela centrální banka ve čtvrtletí 2866 napodobenin, za stejné období loni to bylo 241 kusů. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jsou to například filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty. Za celý loňský rok bylo v Česku zadrženo 5301 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což byl meziroční pokles o tři procenta.

Výzkum: Dvě procenta učitelů v Praze byla napadena žákem

Dvě procenta pražských učitelů byla v posledních třech letech fyzicky napadena žákem. Téměř čtvrtina čelila alespoň jednou slovním útokům, opakovaně 13 procent. Ukázalo to šetření Pražského centra primární prevence. K dotazování mezi téměř 2000 učitelů město přistoupilo po zveřejnění případu šikany učitelky trojicí žáků na malešické průmyslové škole. Celkem je v Praze asi 14.000 pedagogů. "Fyzická agrese je relativně nejméně častá. Ale pokud si přepočteme procenta na konkrétní respondenty, jedná se asi o 40 pedagogů, kteří se odhodlali odpovědět," řekl na semináři k šikaně na magistrátu Pavel Dousoudil z Pražského centra primární prevence při Centru sociálních služeb Praha. "Ukázalo se, že jedinou častou formou agrese jsou přímé slovní útoky jako nadávání nebo vyhrožování ve třídě," doplnil Pavel Dosoudil. S ním se v posledních třech letech setkalo jednou či dvakrát 23 procent respondentů, opakovaně 13 procent. Výsledky neukázaly, že by v takových případech byla souvislost s věkem nebo pohlavím napadeného učitele.

V Cannes bude soutěžit 20 filmů, z toho jeden v české koprodukci

V letošní hlavní soutěži na filmovém festivalu v Cannes se opět objeví známé tváře filmových tvůrců a hereckých hvězd. Mezi 20 soutěžními snímky v hlavní kategorii je například Julieta španělského režiséra Pedra Almodóvara, The Last Face amerického tvůrce a zároveň herce Seana Penna či film La fille inconnue belgických bratrů Jeana-Pierrea a Luca Dardennových. Je mezi nimi i film francouzského režiséra Oliviera Assayase Personal Shopper, který vznikl v česko-francouzské koprodukci. Česká stopa se objevuje i v sekci Un Certain Regard, do níž byl mimo jiné vybrán film The Dancer v režii Francouzky Stéphanie Di Giustoové o slavné pařížské tanečnici Loie Fullerové. I tento snímek vznikl ve francouzsko-české koprodukci.

Asociace režisérů a scénáristů ocenila filmy Jiřího Brdečky

Asociace režisérů a scenáristů v audiovizi (ARAS) udělila svou výroční cenu za výrazný počin v oblasti audiovize souboru animovaných filmů Jiřího Brdečky vydaných na DVD. Porota při udělení ceny vybírala z 15 filmových, knižních či výstavních projektů a v případě vítěze přihlédla i k monografiím Jiří Brdečka a Jiří Brdečka: Life*Animation*Magic. Ceny se předávaly v kině Ponrepo. Asociace udělila také dvě uznání poroty - publikaci Radomíra D. Kokeše Rozbor filmu a sérii autorských dokumentů Český žurnál vznikající v produkci České televize a Hypermarket film. Poslední z nich byl snímek Matrix AB režiséra Víta Klusáka o majiteli Agrofertu, šéfovi hnutí ANO a ministru financí Andreji Babišovi. Premiéru měl v říjnu na jihlavském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů. Andrej Babiš dokument i jeho tvůrce ostře zkritizoval.

Do Prahy se sjeli milovníci swingových tanců

V Praze začal desátý ročník swingového festivalu Prague Spring Swing Festival. Až do neděle se budou konat swingové tančírny a semináře charlestonu, lindy hopu a dalších tanečních stylů 30. a 40. let se zahraničními lektory. Hlavní večer se uskuteční v sobotu ve Velkém sále Lucerny, při kterém zahrají Melody Makers Ondřeje Havelky. Festival podle pořadatelů reaguje na vzestup popularity swingové taneční hudby. "Projekt si klade za cíl přivést i k nám současnou módní vlnu swingových tanců a představit ji i široké laické veřejnosti. Všechny akce projektu jsou přístupné široké veřejnosti i zahraničním hostům," uvedl za pořadatele choreograf Zdeněk Pilecký, vedoucí tanečního studia Zig-Zag tap & swing, který organizoval podobné akce týkající se stepu. Upozornil, že svět dnes znovu objevuje swingové tance jako charleston, balboa, shag, boogie woogie nebo blues. "Na špici popularity se však dlouhodobě drží lindy hop, taneční novinka z roku 1928 pojmenovaná po výjimečném sportovním výkonu letce Lindberga, po jeho Lindberg's Hop over the Ocean," řekl Zdeněk Pilecký. Charles Lindberg je známý prvním sólovým přeletem Atlantického oceánu v roce 1927. Lindy hop je směsicí mnoha tanců s výrazným vlivem jazzu, stepu a charlestonu. Je často popisován jako swingový tanec.

Při opravě holešovského zámku byl odhalen zachovalý barokní most

Při opravě mostu vedoucího ke vstupu do holešovského zámku na Kroměřížsku přes někdejší vodní příkop byl odhalen barokní Rottalův most z druhé poloviny 17. století. Je ve velmi dobrém, prakticky neporušeném stavu, límec mostu z kamene a cihel je zachován stejně jako klenby obou oblouků, řekla ČTK mluvčí holešovské radnice Jana Rohanová. Současný most se začal propadat a bylo potřeba jej opravit. Ještě před tím však bylo nutné zjistit, jak je na tom původní most. Podařilo se ho odkrýt po podkopání jižní strany mostu. Z původního mostu bylo před lety při jeho přestavění odstraněno zábradlí a povrch mostovky, tělo stavby je však podle mluvčí vzácně zachováno. "Podle historiků tedy můžeme směle prohlásit, že jsme v Holešově objevili jeden z mála zachovaných raně barokních mostů na Moravě. Náš objevený most patří mezi zhruba pětici nejstarších moravských mostů," uvedla Jana Rohanová. Renesanční zámek byl postaven v roce 1574 na místě někdejší gotické tvrze z 15. století, jejíž část se na zámku dodnes zachovala. Na konci třicetileté války v roce 1643 zámek vyplenili a vypálili Švédi. V takovém stavu jej v roce 1651 koupil Jan hrabě z Rottalu, který si objednal jeho přestavbu v duchu raného baroka. Dokončena byla před rokem 1674.

Restaurátoři odvezli lustr z kutnohorské kostnice k renovaci

Restaurátoři v kutnohorské kostnici dokončili demontáž unikátního lustru složeného z lidských kostí, který je v havarijním stavu a potřebuje opravit. Do konce října budou jednotlivé části renovovat. "Koroze je nadměrná a nemůžeme riskovat pád lustru," řekl restaurátor Tomáš Král. Odborníci začali lustr, složený z osmi ramen a čítající tisícovku kostí, odstrojovat minulý týden a nyní z kostnice vynesli poslední část - středovou konstrukci. Návštěvníkům někdejší hřbitovní kaple ze 14. století se tak naskytl pohled na interiér kaple bez lustru, který byl naposledy možný téměř před 150 lety. Restaurátoři budou v ateliéru všechny části dál demontovat a renovovat je. Poškozené kosti nahradí rezervními, které získali z kostnice v Malíně. Nakonec vše uvedou do původního stavu podle pořízené fotodokumentace.

Opravený Dačického dům v Kutné Hoře láká místní i školáky

Opravený rodný dům Mikuláše Dačického z Heslova v Kutné Hoře, v němž měsíc a půl funguje vzdělávací a prezentační centrum UNESCO, zatím láká k návštěvě hlavně místní lidi. Léta kolem něj chodili, ale nemohli nahlédnout dovnitř. Častými návštěvníky jsou také školáci, pro něž je lákadlem hlavně interaktivní expozice, a konferenční část využívají studenti. Lidé jsou podle odborného garanta projektu Aleše Pospíšila překvapeni tím, jak je dům prostorný. Budova je přístupná od sklepů až po půdu. "Ten dům je sám o sobě exponátem. Návštěvník může obdivovat jeho gotické portály, klenbu kaple a tak dále, nicméně funguje tady i první expozice památek UNESCO v České republice," upozornil Aleš Pospíšil. Velkým tahákem Dačického domu je zejména gotická dlaždice prezentovaná v místnosti s žebrovou klenbou, kterou zřejmě využíval jako soukromou kapli sidonský biskup Filip de Villanuova. Šestiúhelníková dlaždice byla objevena krátce po zahájení vyklízeních prací. Hodnotným nálezem byl i gotický pilíř metr a půl pod úrovní terénu dvorku nebo portál v patře, kvůli němuž museli architekti navrhnout jinak schodiště do podkroví. V suterénu láká hlavně malé návštěvníky zážitková expozice. V takzvaném IQ parku na ně čekají stavebnice, animovaný film o Mikuláši Dačickém nebo videomapping na model chrámu svaté Barbory. Expozice nabízí také virtuální průhled do kutnohorských dolů - návštěvník vstoupí na dlažbu, která se pod ním za hrozivého zvuku propadne.

Kladrubští hřebci se připravují na službu k dánskému dvoru

Dva čtyřletí hřebci Aldea a Raggira dokončují v Kladrubech nad Labem výcvik a na podzim se již budou v Dánsku připravovat na službu pro královský dvůr. Starokladrubské bělouše využívá dánský dvůr pro své ceremonie od roku 1994. "Oni (Dánové) chtějí, aby měl (kůň) střední rámec, aby nebyl velký ani malý, vybírají si ty nejhezčí koně, kteří nemají exteriérové vady. Velká priorita je, aby byli v dospělosti sněhově bílí," řekl ČTK ředitel hřebčína Jiří Machek. Hřebci pro královskou rodinu trénují bez výjimky téměř každý den. Aldea je o něco statnější než Raggira, dánští zástupci si jej vybrali pro jeho pracovitost. Oba koně jsou velmi učenliví a klidní, což je také podmínkou, aby se nebáli městského provozu v Kodani. "Pro dánský dvůr jsem připravoval již osm koní. Vraceli nám jen jednoho, bál se aut. U mladých koní se to nedá nikdy stoprocentně odhadnout, i když máme s výcvikem zkušenosti. Dánové si pak vybrali jiného," řekl vedoucí výcviku Jiří Nesvačil. Oba koně ještě nemají bělostnou barvu. Vybělí v dospělosti mezi sedmým a osmým rokem.

Pražské slůně přibralo šest kilogramů, začíná se vybírat jméno

Slůně, které se 5. dubna narodilo v pražské zoologické zahradě, přibralo šest kilogramů. Každým dnem je aktivnější a dobře prospívá, uvedl v tiskové zprávě kurátor savců Pavel Brandl. Zoo Praha proto požádala veřejnost o zasílání návrhů na jeho jméno a kmotra. Spojila to se soutěží. Zatímco po porodu sloní sameček vážil 104 kilogramů, ve středu váha ukázala 110 kilogramů. "Z toho, že slůně přibralo, máme radost. U většiny mláďat dojde po porodu k poklesu váhy, který se pak pozvolna začíná vyrovnávat. Přírůstek šest kilogramů je znamením dobrého zdravotního stavu slůněte," uvedl Pavel Brandl. Slůně se okamžitě stalo lákadlem pro návštěvníky pražské zoo. Ve vnitřní expozici ho mohla veřejnost vidět třetí den po porodu, tento týden se také poprvé podíval do venkovního výběhu. Pokud to počasí umožní, mohl by si procházku venku zopakovat o víkendu, uvedl Pavel Brandl. Návrhy jmen pro nový přírůstek je možné zaslat online prostřednictvím webu Prima ZOOM.

Zázrak se nekonal, oslabená Sparta na Villarreal nestačila

Fotbalisté Sparty se s rozloučili s Evropskou ligou ve čtvrtfinále, když v domácí odvetě prohráli s Villarrealem 2:4. Dvě branky hostů, kteří před týdnem ve Španělsku vyhráli 2:1, vstřelil Cédric Bakambu, jednou se trefil Samuel Castillejo a vlastní gól si dal David Lafata. Za domácí, kteří nastoupili v oslabené sestavě, snížili Bořek Dočkal s Ladislavem Krejčím. Sparta před zápasem měla problémy s řadou absencí, protože kvůli kartám nemohli nastoupit Costa s Brabcem a zranění vyřadilo ze hry Holka, Mazucha, Zahustela a Jiráčka. Na stoperu opět nastoupil veterán Kováč a na lavičku se vedle rekonvalescenta Váchy posadilo hned pět mladíků z juniorských výběrů.

Českému fotbalu těsně unikne přímý postup do Ligy mistrů

Vyřazení Sparty ve čtvrtfinále Evropské ligy znamená, že český fotbal zakončí sezonu na třinácté příčce tabulky koeficientu UEFA. Těsně mu tak unikne jistota přímého postupu do Ligy mistrů od sezony 2017/18. Na tu může dosáhnout, jen pokud si vítězové příštího ročníku Ligy mistrů a Evropské ligy zajistí účast v milionářské soutěži ze svých soutěží. Pak se dostane i na českého mistra. Jinak se přímý postup odkládá. Český fotbal na třináctém místě ztratil necelý bod na dvanácté Švýcarsko. Aby se před něj dostal ještě v této sezoně, potřeboval, aby se Sparta probojovala do semifinále Evropské ligy a v něm bodovala. To se však nestalo.

Barbora Strýcová rozehraje semifinále Fed Cupu ve Švýcarsku

Barbora Strýcová zahájí boj českých obhájkyň titulu o postup do dalšího finále tenisového Fed Cupu. Světová třiatřicítka nastoupí v sobotu k úvodní dvouhře semifinále ve Švýcarsku proti Timee Bacsinszké. První zápas začne v Lucernu ve 13:00. Po nich nastoupí česká jednička Karolína Plíšková a Viktorija Golubicová. O pořadí zápasů rozhodl páteční los.

Hokejovou reprezentaci posílí obránce Michal Jordán, Lukáš Radil je zraněný

Obránce Michal Jordán z Caroliny se příští týden připojí k hokejové reprezentaci, která se chystá na mistrovství světa v Rusku. Zranění ruky naopak z přípravy vyřadilo útočníka Lukáše Radila. Reprezentační kouč Vladimír Vůjtek avizoval Jordánův příjezd již na začátku týdne, až nyní však účastník posledních dvou světových šampionátů vyřešil pas pro dceru. Již dříve potvrdili účast v přípravě další tři hráči z NHL - útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu, David Pastrňák z Bostonu a Jiří Sekáč z Arizony. Jiří Sekáč by stejně jako Michal Jordán měl příští týden ve středu odletět s reprezentací na sever Evropy, Tomáš Plekanec a David Pastrňák budou zřejmě hrát až další týden ve Znojmě proti Švédsku.

Krátce o počasí v Česku:

Skoro jasno až polojasno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.