Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: EU by se měla připravit na změnu migračních tras

Evropská unie i Severoatlantická aliance by se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měly připravit na možnou změnu migračních tras do Evropy. Posílit by se měla zejména ostraha na moři mezi Itálií a Libyí, kde si dovede představit i operaci NATO. Sobotka to řekl novinářům po pracovním obědě s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem, s nímž diskutoval mimo jiné právě o migraci. Vedle migrace se dnes český premiér a rakouský prezident v Praze zabývali bilaterálními otázkami, včetně přeshraniční spolupráce, dopravní infrastruktury nebo vzájemného obchodu.

Zeman ocenil policisty za zásah při návštěvě čínského prezidenta

Prezident Miloš Zeman na Hradě poděkoval policistům za zásahy při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga i při loňské oslavě 17. listopadu. Na twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Některé zákroky policie během obou akcí se staly terčem kritiky. Pravicová opozice chce kvůli postupu policie při návštěvě čínského svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

"Pan prezident pozval na Hrad příslušníky Policie ČR. Poděkoval jim za zásahy 17.11.15 a při návštěvě prezidenta ČLR," uvedl na sociální síti Ovčáček. Hradní události se podle něj zúčastnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo policejní prezident Tomáš Tuhý. Ze zákroků během návštěvy čínského prezidenta se největší kritiky dostalo incidentu na pražské FAMU, kterou kvůli vyvěšení tibetské vlajky navštívili policisté. Policejní prezident Tuhý se za jejich postup omluvil vedení školy a označil ho za "nevhodný a nadbytečný". Dva policisté čelí nyní kárnému řízení. Kromě incidentu na FAMU zasahovala policie v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března v řadě případů, a to proti odpůrcům i příznivcům prezidenta. Ministr vnitra Chovanec odmítá, že by přitom policisté stranili Číňanům. Kritici ale hovoří o bezdůvodné šikaně některých odpůrců čínského prezidenta.

Sněmovna potvrdila zjednodušení výplat příspěvků postiženým

Úřady budou moci vyplácet příspěvky na zvláštní pomůcku zdravotně postiženým dětem a také postiženým lidem o omezenou svéprávností bez toho, že by rodiče a opatrovníci museli žádat o souhlas soud. Potvrdila to Sněmovna, když přijala senátní verzi novely o poskytování dávek. Norma nyní zamíří k podpisu prezidentovi. Novela místopředsedy dolní komory a KDU-ČSL Jana Bartoška původně mířila jen na zdravotně postižené děti. Postižené lidi s omezenou svéprávnosti do ní navrhl připojit Senát. Senátoři upozornili na to, že když postižené děti dospějí a mají omezenou svéprávnost, z rodičů se stanou opatrovníci a mají stejný problém. Dolní komora jejich stanovisko přijala i s legislativní úpravou, že novela nebude zasazovat do nového občanského zákoníku. Jednalo by se o jeho vůbec první změnu.

Vláda o OKD rozhodne až poté, co dostane od NWR další informace

Vlastník ztrátové těžební společnosti New World Resources (NWR) podle dohody se zástupci státu poskytne během několika dní vládě informace, které si vyžádala. Kabinet pak rozhodne o svém postupu ohledně černouhelné OKD, která je v majetku NWR. Po jednání se zástupci skupiny Ad Hoc Group (AHG), která NWR vlastní, to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Termín další schůzky domluven nebyl. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který se schůzky také účastnil, jsou ve hře tři scénáře. Je to státní spoluúčast na záchraně OKD, převzetí firmy státem a insolvence podniku, uvedl ministr na twitteru. V konkurzu firmy podle Mládka vidí stát jistá rizika. "Kdybychom je tam neviděli, tak se s nimi vůbec nebavíme a řeší se to jako jakákoliv jiná firma," řekl novinářům po jednání.

AHG minulý týden uvedla, že pokud se situace kolem OKD nevyřeší co nejrychleji, hrozí neřízená insolvence firmy. Podle ní je proto potřeba nalézt peníze na financování OKD do konce dubna. Firma navrhla, aby se na záchraně OKD podílel stát. Tento návrh má ušetřit minimálně polovinu ze 33 miliard korun, které by stála neřízená insolvence OKD. Součástí dohody by mělo být uzavření Dolu Paskov.

MŠ a ZŠ získají peníze na podpůrný personál i vzdělávání učitelů

Mateřské a základní školy si od letoška do roku 2018 rozdělí 4,5 miliardy korun z evropských fondů. Budou určeny na podpůrný personál, vzdělávání učitelů i mimoškolní aktivity. O peníze budou žádat prostřednictvím takzvaných šablon, tedy jednodušších formulářů. Na tiskové konferenci to řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Školy budou moci z evropských peněz financovat například školního psychologa, speciálního a sociálního pedagoga nebo školního asistenta. Jde o pozice nad rámec podpory pro handicapované a znevýhodněné žáky, která by měla být od září hrazena ze státního rozpočtu.

Koncem května projede Českem další konvoj amerických vojáků

Koncem května projede Českem další konvoj amerických vojáků. Z Německa na cvičení Saber Strike do Pobaltí by se mělo přesunout do 800 vojáků a 250 kusů techniky. Novinářům to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Konvoj tak bude větší než dva předchozí, ve kterých bylo kolem 500 vojáků a mezi 100 a 150 vozy. Podle Stropnického nyní zástupci obou armád dojednávají detaily. Přejezd je zatím plánován na 27. až 30. května. Američtí vojáci by měli přespat ve Vyškově a případně i v Přáslavicích. Česká armáda by se měla do konvoje zapojit jako doprovodná složka.

Konvoj americké armády přes Česko přejížděl loni dvakrát. Zhruba před rokem, 29. března, vjelo do ČR na třech místech asi 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech. Vojáci se přes Česko vraceli z cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Kolona projela šest zemí, ČR opustila 1. dubna. Konvoj provázely po celé trase Českem tisíce příznivců, odpůrci byli v menšině. Druhý přejezd konvoje americké armády se odehrál loni v září.

Některé soudy dle NS přiznávají příliš vysoké náhrady za usmrcení

Přiměřená náhrada nemajetkové újmy za usmrcení blízkého příbuzného při trestné činnosti by se podle Nejvyššího soudu (NS) měla pohybovat mezi 240.000 a 500.000 korunami. Soud mantinely zmínil v rozhodnutí, které se týká přiznávání náhrad přímo v trestním řízení, a zveřejnil je v tiskové zprávě. V případě mimořádných okolností lze částku snížit i zvýšit, ovšem vždy s náležitým zdůvodněním. Analytici soudu prozkoumali stovky rozhodnutí českých soudů a zjistili, že současná praxe v justici je rozkolísaná. Obecně prý některé prvoinstanční i druhoinstanční soudy přiznávají odškodnění až příliš vysoká, a to i v porovnání s právními zvyklostmi v dalších státech Evropy. NS zdůraznil, že každý případ je individuální a nelze praxi svazovat přesnými tabulkami, avšak určité mantinely jsou nutné. Zveřejněné rozmezí doporučuje soud u nejbližších osob, což jsou zpravidla manželé, rodiče a děti.

Češi loni promrhali průměrně 58 minut z denní pracovní doby

Češi loni průměrně promrhali nepracovními aktivitami 58 minut z denní pracovní doby. Je to o šest minut více než v předchozím roce. Za dvanáctiprocentním nárůstem stojí postupující rozvolňování tradičního rytmu pracovního dne a zejména chytré mobilní telefony jako dynamičtější médium pro oblíbené mimopracovní aktivity na internetu. Vyplývá to z průzkumu společnosti truconneXion.

Do kin vstupuje šestý díl filmové série o básnících

V pražském kině Lucerna bude mít dnes premiéru další díl série režiséra Dušana Kleina a scenáristy Ladislava Pecháčka o básnících, tentokrát s názvem Jak básníci čekají na zázrak aneb Jak už básníci opravdu dospívají... Do kin se dostává po 12 letech od předchozího, pátého dílu.

Komedii Klein natáčel v Praze, Kladně, Litoměřicích a Mělníku a vedle jeho režijní poetiky se v ní opět objeví písničky Jaroslava Uhlíře, kterého doplnil Ondřej Brzobohatý, i kreslené pasáže Adolfa Borna. Na plátna kin se vrátí v téměř celé sestavě i herci. V hlavní roli bude opět Pavel Kříž jako Štěpán Šafránek. David Matásek se znovu zhostil postavy Kendyho a Lukáš Vaculík postavy Karase. Z dalších tváří známých z předchozích dílů budou ve filmu Josef Somr, Eva Jeníčková, Pavel Zedníček. K nim se nově přidala například Linda Rybová, Nela Boudová, Eva Holubová, Jiří Lábus, Josef Abrhám a Filip Antonio coby Štěpánek junior.

Národní technické muzeum vystavuje velorexy

To je hadrák, pane. Ten neublíží, ten leští, reagoval v legendárním filmu Vrchní, prchni chudý knihkupec Vrána na výtku majitele honosného vozu, že se mu svým lidovým vozítkem značky Velorex otřel o jeho chloubu. To se psal začátek 80. let a těchto motorových tříkolek se po českých silnicích pohybovala spousta. Dnes jsou středem zájmu sběratelů, kteří je ode dneška do 25. září vystavují prostřednictvím svého klubu veteránů v Národním technickém muzeu (NTM) v Praze. V dopravní hale se jich setkala desítka, mezi nimi i ojedinělé prototypy včetně velorexu nákladního či přestavby s karoserií z laminátu. Podle ředitele Muzea dopravy NTM Arnošta Nezmeškala díky péči majitelů stále šíří po českých i zahraničních silnicích pozitivní atmosféru.

Kunovická Jízda králů nabídne i přehlídku pracovních koní

Jednou z atrakcí Jízdy králů v Kunovicích, která se koná 20. až 22. května, bude sobotní Formanské odpoledne. Návštěvníkům nabídne přehlídku pracovních koní různých plemen, která doplní hlavní atrakci, jíž bude šestadvacet jezdců královské družiny v čele s králem, jedenáctiletým Adamem Hlaváčem. Formanské odpoledne letos doprovodí Jízdu králů pošesté.

Sport

Zápasník Petr Novák měl jako první český sportovec pozitivní test na zakázanou látku meldonium. Tiskový mluvčí Českého svazu zápasu Petr Vurbs v oficiálním prohlášení uvedl, že reprezentant neprošel kontrolou v druhé polovině ledna. Momentálně stále probíhá disciplinární řízení a svaz tak nezná další podrobnosti.

Brankář Ondřej Pavelec nebude startovat na hokejovém mistrovství světa v Rusku. Osmadvacetiletý gólman Winnipegu neprošel po skončení základní části NHL lékařskou prohlídkou v klubu. Novinářům to dnes před odletem týmu k přípravným zápasům do Švýcarska řekl reprezentační trenér Vladimír Vůjtek. Pavelec startoval na MS čtyřikrát, má zlato z roku 2010 a bronz z následujícího šampionátu. V této sezoně NHL odchytal 33 utkání s průměrem 2,78 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 90,4 procenta.

Žokej Josef Váňa potvrdil, že to myslí s návratem do sedla při Velké pardubické vážně. Osminásobný vítěz slavného překážkového dostihu dnes uvedl, že by se letos rád zúčastnil a nakonec v roli jezdce zaokrouhlil počet startů na třicet. Pokud se 9. října ze sedla do závodu pustí, bude v třiašedesáti letech nejstarším účastníkem historie. Pokud ale chce mít v pardubické třicet účastí, bude muset jet ještě dvakrát. Přes Taxisův příkop skákal osmadvacetkrát, poprvé v roce 1985, a vynechal ročníky 2000, 2007 a 2015. Čtyřikrát vyhrál s Železníkem v letech 1987, 1988, 1989 a 1991, jednou s Vronským a tři vítězství přidal v letech 2009, 2010 a 2011 s Tiumenem.

Počasí ve středu

Většinou oblačno s přeháňkami, na Moravě a ve Slezsku zpočátku polojasno. Teploty 15 až 20 stupňů Celsia.