Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Odchod iráckých uprchlíků z ČR ukazuje dle Hradu nesmyslnost kvót

Události kolem skupiny 25 uprchlíků z Iráku, kteří v závěru minulého týdne odmítli azyl v ČR a požádali o něj v Německu, prokazují podle Hradu nesmyslnost kvót na přerozdělování migrantů. ČR by měla kvóty odmítnout, uvedl na dnešní tiskové konferenci mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Zeman podle něj podporuje ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který kvůli situaci pozastavil projekt Nadačního fondu Generace 21, organizujícího přesídlení iráckých křesťanů do ČR. Ovčáček nechtěl komentovat krok německé strany. Skupinu uprchlíků, kteří v pátek opustili své ubytování na Jihlavsku a vydali se do Německa, původně zadržela a žádala o převzetí českou policii, poté ale žádost odvolala a zabývá se požadavky migrantů o azyl.

Tuhý má od Chovance týden na vysvětlení postupu policie při incidentu s tibetskou vlajkou

Ministr Milan Chovanec (ČSSD) chce od policejního prezidenta Tomáše Tuhého do příštího týdne vysvětlení postupu policie při incidentu s tibetskou vlajkou na FAMU při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Ministr to řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Do týdne chce Chovanec také vysvětlení postupu policie v karlovarském Bochově, kde lidé s transparenty proti prezidentovi Miloši Zemanovi byli zváni na výslech. "Do týdne chci znát od policejního prezidenta jasné vysvětlení, co se tam stalo, jaké podezření ze spáchání trestného činu či přestupku měli, kdo o tom rozhodl a proč. Pokud by policie neměla žádný relevantní důvod, znamenalo by to, že jsme svědky policejní zvůle, a to je naprosto nepřípustné," řekl serveru Chovanec.

Ministr chce, aby případ tibetské vlajky na FAMU byl důkladně prošetřen a vysvětlen. "Pak určitě přijmu zástupce FAMU, a bude-li třeba, tak se jim za postup policie omluvím. Policie v této věci musí dát jasně karty na stůl, musíme zjistit, kdo tam šel, kdo jim k tomu dal pokyn, jestli to byl exces, nebo jestli pro ten postup existoval nějaký relevantní důvod," uvedl Chovanec. FAMU se během návštěvy čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března připojila k iniciativě veřejného vyvěšení tibetské vlajky coby symbolu vyjadřujícího podporu všem osobám a skupinám, jejichž lidská práva jsou porušována perzekucí ze strany čínského režimu. Přímo v budově se o ni zajímali dva muži, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie. Podle České televize policie incident popřela.

Protestující proti Zemanovi z Bochova protiprávně nejednali

Lidé, kteří v Bochově v Kralovarském kraji čekali na prezidenta Miloše Zemana s protestními transparenty, se protiprávního jednání nedopustili. Museli podat vysvětlení na policii, ale před přestupkovou komisi naopak půjde muž, který se snažil transparenty poškodit, uvedla dnes karlovarská policejní mluvčí Zuzana Týřová. Karlovarská policie dále podle ní odmítá nařčení z politizace svého postupu.

Ministr Zaorálek navštívil v Palestině solární elektrárnu

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes navštívil solární elektrárnu v palestinském Tubásu a opravárenské centrum pro elektrické transformátory. Tato zařízení byla vybudována z české rozvojové pomoci. Zaorálek při návštěvě elektrárny zopakoval, že Česká republika má zájem propojit rozvojovou pomoc s obchodními vztahy. Česká republika je v Palestině aktivní s rozvojovou pomocí, zaměřuje se především na elektrifikaci, infrastrukturu a sociální služby. Každoročně na rozvojové projekty Česko vydává 600.000 dolarů (14,3 milionu korun).

Letos v rámci rozvojové spolupráce budou na devíti veřejných budovách včetně škol a klinik v Ramalláhu, Hebronu, Nábulusu či Betlémě nainstalovány solární panely, vůbec poprvé budou tři projekty uskutečněny také v Gaze. Například v Tubásu bylo od roku 1996 díky české pomoci elektrifikováno na 30 vesnic, což podpořilo rozvoj celé oblasti. Odpoledne Zaorálek odjede do Nábulusu, kde se zúčastní otevření autosalonu Škoda Auto. Tím český šéf diplomacie třídenní návštěvu Izraele a palestinských území završí.

Analytik: ČR přichází kvůli daňovým rájům o desítky miliard ročně

Stát přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobuje možnost praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti, shodli se ekonomové, které dnes ČTK oslovila. Aktuální aféra Panamské dokumenty odhalila, že desítky významných osob z řad politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích. "Státu uniká na daních kvůli českým firmám, které sídlí v daňových rájích a neodvádějí tak daně v ČR, zhruba 20 až 25 miliard korun ročně," řekl ČTK analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Polovinu z těchto úniků mají podle něj na svědomí bohaté osoby, čtvrtinu velké společnosti a zbývající čtvrtinu představuje nelegální vyhýbání se daním.

Zakládání firem v daňových rájích by však podle Kovandy mělo i nadále zůstat legální. Mezi daňové ráje se totiž mnohdy řadí třeba i země jako Nizozemsko. "Nemělo by ale do budoucna být možné to, aby jakýkoli subjekt, jenž je jakýmkoli způsobem napojen na veřejné peníze, sídlil v některém z daňových rájů," dodal Kovanda. Podle statistik poradenské firmy Bisnode má v současné době vlastníka v daňovém ráji 13.346 českých firem.

Odbory a lékařská komora požádají premiéra o mimořádné jednání ke zdravotnictví

Odborová centrála, zdravotnické odbory a lékařská komora požádají premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o mimořádné jednání šéfů koaličních stran a krajů ke zdravotnictví. Novinářům to po dnešním společném jednání řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. "Situace v českém zdravotnictví ohrožuje vývoj české ekonomiky. Myslíme si, že je nutno zahájit velmi intenzivní léčbu pacienta, který byl v tomto případě přivezen na akutní péči a musí být resuscitován," řekl Středula. Kvůli nedostatku peněz omezují nemocnice provoz některých oddělení či je zavírají. Například v chirurgických oborech 92 procent oddělení zajišťuje péči jen díky nadměrným přesčasům. Podle odborů a komory se v nemocnicích hromadně nedodržuje zákoník práce ohledně přesčasů.

Komora, lékařské a zdravotnické odbory i nemocnice požadují zvýšení odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané, aby do tří let mohly stoupnout platy zdravotníků celkem o 30 procent. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková uvedla, že v letech 2010 až 2014 přišlo zdravotnictví řadou kroků, jako bylo opakované zvýšení DPH či zvyšování platů nekryté z příjmů od zdravotních pojišťoven, o více než 30 miliard korun. "Částka nebyla saturována, tudíž nemocnice nezvyšovaly personální kapacity. Teď už je to za horizontem, který se dá snášet," řekla.

Exportéři: Intervence ČNB zvýšila vývoz o téměř půl bilionu

Díky intervencím České národní banky se za poslední dva roky zvýšil český export o 400 až 450 miliard korun. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. ČNB drží kurz poblíž 27 Kč za euro od listopadu 2013. Pokud by kurz intervencemi nebyl uměle nastaven, pohyboval by se podle Daňka nyní kolem 25 korun za euro. Změna kurzu o korunu znamená pro vývozce 143 miliard korun za rok, dodal. Tuzemský vývoz by podle něj letos mohl dosáhnout rekordních více než čtyř bilionů korun. Loni to bylo 3,89 bilionu korun. Omezujícím faktorem je ale nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Průmyslu podle Daňka již několik měsíců chybí nejen kvalifikovaní odborníci, ale i dělníci téměř všech profesí.

ČR je pro německé investory opět nejatraktivnější zemí v regionu

Česko je pro zahraniční investory, zejména ty německé, po čtyřech letech opět nejatraktivnější zemí mezi 16 zeměmi střední a východní Evropy. Nálada je stejně optimistická jako v rekordním roce 2008, krátce před krizí. Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Jako zdaleka největší problém Česka investoři vnímají nedostupnost kvalifikované pracovní síly. Velmi dobrá ekonomická situace ČR se projevuje především v tom, že stejně jako v předešlém roce by si 92 procent investorů opět zvolilo Česko pro své investice. Druhý rok po sobě se téměř zdvojnásobil počet pozitivních hodnocení ekonomické situace. Jako dobrou ji hodnotí 56 procent firem, minulý rok to bylo 29 procent a předloni 16 procent. Naopak jako špatnou vidí současnou ekonomickou situaci čtyři procenta firem.

ČR může přijít o sedm miliard Kč z peněz EU na vodní dopravu

Vnitrozemská vodní doprava by mohla přijít o sedm miliard korun z evropských dotací. Česko doposud totiž nezařadilo dvě cenné lokality na Labi na seznam evropsky chráněných území, což už několik let požaduje Evropská komise. Upozornilo na to ministerstvo životního prostředí (MŽP). Ve čtvrtek o něm bude jednat vláda. Ta také v únoru rozhodla, že kaňonovité labské údolí a takzvané Louky u Přelouče na seznam chráněných území nezařadí kvůli dopravním zájmům.

Financování vnitrozemské vodní dopravy komplikuje i fakt, že Evropská komise uvolnění peněz na výstavbu vodních cest kromě zahrnutí uvedených území do chráněných lokalit podmiňuje získáním stavebního povolení na jez v Děčíně. Bez odstranění tohoto úzkého hrdla nemá další plánovaná stavba jezů výše proti proudu Labe význam. Bez splnění této podmínky nebude možné peníze z Operačního programu na roky 2014 až 2020 možné čerpat, uvedl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Více kompenzací pro zemědělce, budou žádat zástupci ČR v EU

Čeští zástupci budou po Evropské unii na dubnovém jednání požadovat, aby zemědělcům v členských zemích výrazněji kompenzovali ztráty z prodejů mléka a vepřového masa. Současná situace na trhu nutí farmáře prodávat pod výrobní cenou a letošní rok je v obou případech obzvláště kritický, řekl dnes ČTK viceprezident Agrární komory ČR Bohumil Belada. Litr mléka se nyní prodává za sedm korun i méně, výrobní cena se pohybuje mezi osmi a devíti korunami. Jak dlouho bude ještě nepříznivý stav pro výrobce trvat, nikdo neví. Belada poukázal také na to, že v západních zemích či v Polsku jsou zemědělci schopni si své zájmy výrazněji prosadit.

Do tendru na náramky pro vězně se přihlásilo osm zájemců

Do nového tendru na elektronický monitoring vězňů se ministerstvu spravedlnosti přihlásilo osm zájemců. Novinářům to dnes řekl ministr Robert Pelikán (ANO) s tím, že nyní bude komise zkoumat, zda přihlášení splňují všechny požadované podmínky. Do předchozího výběrového řízení na takzvané náramky se nepřihlásil nikdo. Předpokládaná cena veřejné zakázky je 100 milionů korun bez DPH. Vítězný uchazeč by měl dodat nejen samotné náramky, ale také zajistit jejich provoz prostřednictvím monitorovacího centra, dále související školení lidí, kteří budou zařízení obsluhovat, i servis náramků. Zařízení má hlídat domácí vězně, uvažuje se i o jeho využití při nahrazení vazby či posílení ochrany obětí trestné činnosti.

Ombudsmanka loni řešila největší podíl podnětů v její působnosti

Celkem 7541 lidí žádalo v loňském roce o pomoc Kancelář veřejného ochránce práv. Z toho 64 procent podnětů bylo v působnosti práce kanceláře, což je největší podíl za patnáctiletou existenci ombudsmana, řekla dnes novinářům veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Podle ní se veřejnost stále více učí, s čím se má na ombudsmanku obrátit. Zástupce Šabatové Stanislav Křeček doplnil, že i když má někdo dotaz mimo působnost kanceláře, snaží se mu pracovníci poradit a odkázat ho jinam.

Skoro 1300 lidí potřebovalo pomoc například v sociálním zabezpečení, z toho se třetina podnětů týkala důchodů. V 609 případech ze všech podnětů zjistila kancelář pochybení na straně úřadů. Jen v 17 případech úřady pochybení odmítly uznat, takže ombudsmanka využila sankčního oprávnění informovat nadřízený orgán nebo záležitost zveřejnit.

Šabatová: Stát má platit zdravotní pojištění lidí s ústavní léčbou

Lidem v ústavním ochranném léčení nehradí stát zdravotní pojištění, přestože u osob ve vazbě, výkonu trestu nebo v zabezpečovací detenci tak činí. Novinářům to dnes řekla ombudsmanka Anna Šabatová, která požaduje změnu zákona, která by do úhrad státu za zdravotní pojištění zahrnula i lidi v ústavní ochranné léčbě. Podle Šabatové je to opomenuto zákonem, na čemž se kancelář veřejné ochránkyně shodla i s ministerstvem zdravotnictví. Případy se týkají například lidí na protialkoholním nebo protidrogovém léčení nebo sexuálních deviantů, kteří mají nařízenou léčbu a musejí ji podstoupit. "Často se tam dostane člověk po odpykání trestu, který se léčení musí podrobit. Je to nařízeno soudem a nemůže odejít. Chodí na terapie, takže nepracuje, nemá žádný příjem a nemá z čeho platit zdravotní pojištění a není pojištěn," uvedla Šabatová.

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová doporučuje Poslanecké sněmovně úpravu právních předpisů, která by zlepšila postavení rodičů žádajících o rodičovský příspěvek. Podle Šabatové zákon o státní sociální podpoře vyžaduje u jeho přiznávání souhlas obou rodičů, což je někdy v případě jejich špatných vztahů problém. Podle zjištění kanceláře ombudsmanky úřady při chybějícím podpisu druhého rodiče příspěvek nevyplatily. Ombudsmanka však upozorňuje na to, že si úřad může potřebné údaje zjistit pomocí dostupných evidencí.

Výzkum: Policii nedůvěřuje 45 pct Romů z ghett, věří jí 42 pct

Zhruba 45 procent Romů z takzvaných vyloučených lokalit nedůvěřuje policii. Dvě třetiny dotázaných si myslí, že policisté mají vůči Romům předsudky. Ukázal to výzkum mezi zhruba 4450 Romy z lokalit z celé země, který pro policii vypracovala agentura Augur Consulting. Ke zlepšení situace v ghettech i lepšímu soužití s okolím mají přispět policejní specialisté pro práci s romskou menšinou. Ve čtyřech krajích jich působí celkem 40. Projekt dnes na tiskové konferenci představili zástupci policie. Takzvaných vyloučených lokalit v Česku přibývá. Zatímco v roce 2006 podle odborné analýzy bylo těchto chudinských míst kolem tří stovek a žilo v nich asi 80.000 lidí, předloni už jich existovalo 606 a měly až 115.000 obyvatel. Převážně to byli Romové.

Nejlepší webové stránky mají město Broumov a obec Libochovany

Nejlepší webové stránky mezi městy má Broumov na Náchodsku a z obcí Libochovany z okresu Litoměřice. Vyplývá to z výsledků letošního ročníku ankety Zlatý erb vyhlášených na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě, která začala v Hradci Králové. Cílem tradičního klání Zlatý erb je podpořit rozvoj internetových služeb ve městech a obcích. Na druhém místě mezi městy skončily webové stránky Mostu, na třetí příčce web Otrokovic. Mezi obcemi skončila na druhé pozici webová prezentace Janovic u Frýdlantu nad Ostravicí, na třetím Lovčic na Královéhradecku.

Nejlepší web z českých knihoven má Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. Stala se absolutním vítězem 17. ročníku soutěže Biblioweb, pořádané Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR. Hodnocena byla nejen kvalita obsahu, použitelnost, aktuálnost či design internetových stránek, ale třeba i přístupnost pro handicapované. Do soutěže se přihlásilo 28 veřejných knihoven.

Nálezy archeologů i nová zjištění o Karlu IV. ukáže výstava

Zlaté dukáty s vyobrazením Karla IV., skleněné poháry nalezené archeology v Praze či další nálezy dokládající život obyčejných lidí ve středověku představí výstava Sedm věží. Má podtitul Karel IV. očima akademiků a připravili ji odborníci z Akademie věd. Přístupná bude zdarma od středy do 11. května v její budově na Národní třídě. Přední česká vědecká instituce se výstavou připojuje k letošním oslavám 700. výročí císařova narození. Ty naplno vypuknou v květnu, kdy na 14. den v měsíci připadá výročí Karlova narození. Velkou mezinárodní výstavu v té době zahájí Národní galerie, několik výstav připravuje také Pražský hrad včetně tradičně krátkodobého vystavení korunovačních klenotů.

Krušnohoří představí památky před rozhodnutím o zápisu do UNESCO

Krušnohorská města na české i německé straně představí veřejnosti památky v projektu s názvem Zdař Bůh, světové dědictví! Stane se tak krátce před rozhodováním výboru UNESCO o zápisu Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge na seznam. ČTK dnes o projektu informoval zastupitel Krupky na Teplicku Rostislav Kadlec. Projekt finančně podpořila Evropská unie. Města jako Abertamy, Boží Dar, Horní Blatná, Loučná pod Klínovcem či Jáchymov díky tomu budou mít peníze na propagaci hornických památek. Krupka získá peníze třeba na zviditelnění štoly Starý Martin. Někdejší nejdelší cínová štola ve střední Evropě se loni stala kulturní památkou.

Expozice v Jeruzalémské synagoze ukáže opravu židovských památek

V Jeruzalémské synagoze, výrazné pražské židovské památce, otevřou dnes odpoledne novou stálou expozici. Pod názvem Deset hvězd ukáže opravené židovské památky v Čechách a na Moravě i cestu k tomu, než se znovu mohou prezentovat ve své dřívější podobě. Často už však vzhledem k tragickým událostem 20. století slouží jinému než původnímu účelu.

Projekt Deset hvězd, během něhož se v letech 2009 až 2014 opravilo deset lokalit, zahrnoval Úštěk, Jičín, Brandýs nad Labem, Plzeň, Březnici, Novou Cerekev, Polnou, Boskovice, Mikulov a Krnov. Celkové náklady byly 282 milionů korun, Česko z toho zaplatilo 15 procent, zbytek peněz šlo ze strukturálních fondů EU. Opravilo se šest synagog, vznikly v nich stálé expozice, které umožňují seznámit se s židovskou historií a s judaismem v autentickém prostředí. Projekt obnovy židovských památek z evropských fondů pokračuje.

Mánes patří automobilovým veteránům na plátně i skutečným

Téměř stovka velkoformátových maleb automobilových veteránů a několik reálných modelů jsou pro zájemce připravené ve výstavní síni Mánes. Výstava nazvaná Benzínové opojení představuje tvorbu malíře Václava Zapadlíka, který se na realistické ztvárnění historických automobilů specializuje a má sběratele po celém světě. Potrvá do 28. dubna. Zapadlík je také znalcem historie aut, která zobrazuje, jejich závodů, studuje automobilové karoserie i konstrukce. Návštěvníci výstavy uvidí také několik jeho výtvarných návrhů poštovních známek, kterých od roku 2012 vydala Česká pošta už 23.

Festival v Brně přiblíží lidem francouzské umění, jídlo i módu

Francouzské umění, jídlo i módu přiblíží zájemcům od 9. dubna festival Bonjour Brno. Ve dvou týdnech nabízí více než 20 akcí. Program je tentokrát věnován nejen Francii samotné, ale i dalším státům, kde je francouzština hlavním dorozumívacím jazykem. Prostor tak dostane kultura Quebeku nebo některých afrických zemí, kde v minulosti francouzština zapustila kořeny. Návštěvníci ochutnají třeba francouzské slané koláče, makronky, belgickou čokoládu a africké polévky. V dalších dnech mohou lidé vybírat z přednášek, tvůrčích dílen, koncertů a filmových projekcí v kině Art. V Brně žiije asi 300 rodilých Francouzů, často pracují pro nadnárodní firmy.

The Guardian zařadil Colours of Ostrava do Top 10 festivalů 2016

Britský deník The Guardian zařadil akci Colours of Ostrava mezi Top 10 letních hudebních festivalů roku 2016. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Colours of Ostrava Jiří Sedlák. Festival se uskuteční od 12. do 17. července v prostorách Dolu Hlubina a v multifunkční aule Gong. The Guardian v jeho hodnocení poukázal na využití bývalého průmyslového areálu, pestrou hudební nabídku i doplňkový program v podobě lezecké stěny, půjčovny kol i možnosti kulturního vyžití pro zdravotně postižené.

Na střeše historické budovy pražského magistrátu budou včelí úly

Na střeše historické budovy pražského magistrátu budou včelí úly. Rozhodla dnes nekompletní rada města. Chovatel z Újezdu nad Lesy získá smlouvu na dobu neurčitou. Vyčleněno bude mít šest metrů čtverečních střechy. V Praze je řada netradičních míst, kde se mohou lidé se včelstvy setkat. Podle odborníků se medonosnému hmyzu v městském prostředí daří. Šest úlů bude stát na střeše historické budovy směrem na Mariánské náměstí. Záměr posvětili i magistrátní památkáři a odborníci z Národního památkového ústavu.

Včelíny v Praze stojí třeba v Milíčovském lese, Prokopském údolí, Divoké Šárce, Kamýku či v Hostivařském lesoparku. K vidění jsou včelí úly ale i na střeše obchodního centra nebo hotelu nebo v Botanické zahradě v Troji. Městské prostředí podle odborníků poskytuje včelám pestrou škálu zeleně a rostlin k opylování. Medonosný hmyz navíc není ohrožen pesticidy, jak tomu bývá v zemědělské krajině. V celém Česku je asi 53.000 včelařů, kteří mají přes půl milionu včelstev, a v posledních letech jejich počty narůstaly. Ročně vyprodukují asi 8000 tun medu.

V pražské zoo se dnes narodilo slůně, je to sameček

V pražské zoologické zahradě se dnes brzy ráno narodilo slůně. Je to první mládě slonů, které se ve více než osmdesátileté historii chovu slonů v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo zde i počato. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek to uvedl na svém twitterovém a facebookovém účtu. "Na svět přišlo dnes krátce po třetí ráno, je to sameček a váží 104 kilogramů. Ještě není vyhráno a nechci to zakřiknout, ale jsou to pro mne asi vůbec nejsilnější okamžiky, které jsem tady v zoo zažil," napsal Bobek. Později dodal, že všechno se zdá být na dobré cestě. Slůně se podle něj poprvé napilo v sedm hodin a vykračuje si po pavilonu. K vidění bude od čtvrtka dopoledne, uvedl Bobek.

Matkou slůněte je Janita, kterou chovatelé do pražské zoologické zahrady přivezli v roce 2012 ze Srí Lanky. Otcem je samec Mekong, který už ale v zahradě není. V prosinci 2014 byl převezen do Amsterodamu, kde se připojil k chovné skupině samic. Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy přišel tehdy něco přes rok starý slon indický Baby.

Sport

Česká tenistka Kristýna Plíšková potvrdila aktuální dobrou formu úspěšným vstupem do turnaje v Katovicích. Po návratu do elitní stovky žebříčku porazila v dnešní dvouhodinové bitvě 6:2, 3:6 a 6:4 Britku Heather Watsonovou.

Tomáš Portyk je nejlepším českým sdruženářem uplynulé sezony. Juniorský mistr světa ovládl osmý ročník ankety s náskokem 65 bodů před Miroslavem Dvořákem. Třetí místo v absolutním pořadí obsadil Ondřej Pažout, bronzový junior ze zimních olympijských her mládeže. Nejlepším trenérem byl dnes vyhlášen kouč juniorského týmu Marek Šablatura.

Snowboardisté Jan Kubičík a Michal Hanko vybojovali na juniorském mistrovství světa v Rogle bronzovou medaili v týmovém závodě ve snowboardcrossu. Vendula Hopjáková s Kateřinou Louthanovou skončily páté, Hopjáková se už v pondělí postarala pátým místem o nejlepší individuální výsledek české výpravy ve Slovinsku.

Počasí

Ve středu bude zataženo až oblačno, místy přeháňky. Nejvyšší teploty 14 až 18 °C, na západě kolem 12 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C.

V úterý v Česku druhý den po sobě padaly teplotní rekordy. Hlásí je osm z deseti stanic, které měří víc než 30 let, mimo jiné i pražské Klementinum. Nejvyšší teplotu dnes meteorologové zatím zaznamenali v Ostravě-Porubě, kde teploměr ukázal 26,8 stupně Celsia.