Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Ministr Chovanec: Lepší sdílení informací je pro boj s terorismem zásadní

Lepší sdílení informací mezi evropskými zeměmi je zásadní podmínkou pro úspěšný boj s terorismem, míní český ministr vnitra Milan Chovanec. Před dnešní mimořádnou schůzkou se svými kolegy z EU připustil, že existuje možnost opakování útoku podobného tomu, při kterém v úterý přímo v Bruselu zemřely více než tři desítky lidí skoro 300 osob bylo zraněno. Spojil trvající nebezpečí terorismu s migrační vlnou. "Kdo si myslí, že pokud do Evropy zamířil milion lidí, tak jsou to samí andělé a nejsou mezi nimi teroristé, zločinci, tak byl naivní," uvedl Chovanec. Dodal, že problém radikalizovaných militantních buněk je v Belgii dlouhodobý. V zemi byly také chystány loňské pařížské útoky.

Premiér Sobotka v Paříži lákal francouzské investory

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes při setkání s francouzskými zaměstnavateli na úvod své návštěvy Paříže vybízel k dalším investicím z Francie do České republiky. "V Česku si zahraničních investic vážíme, protože jsou klíčové pro hospodářský růst," uvedl premiér při setkání se dvěma desítkami šéfů francouzských podniků v čele s prezidentem firmy Iveco Bus Sylvainem Blaisem, který připomněl, že v Česku již působí na pět stovek francouzských firem. Premiér Sobotka připomněl, že za prvních 18 měsíců působení jeho vlády bylo dohodnuto 196 nových investičních projektů za 108 miliard korun, a zdůraznil, že vláda neplánuje žádné změny daňových sazeb, soustředí se na zamezení daňových úniků. Během návštěvy Paříže bude Sobotka jednat také s premiérem Manuelem Vallsem a prezidentem Françoisem Hollandem.

Bělobrádek: Babiš potvrdil podezření, Čapí hnízdo škodí vládě

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka potvrdil podezření, že přes svou rodinu účelově přepsal majetek Čapího hnízda. Situace je vážná, snižuje kredit vlády, řekl Bělobrádek ČTK během návštěvy Spojených států. Je podle něj na Babišově zvážení, zda by měl odstoupit. Ministr financí ve středu Sněmovně řekl, že Farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Bělobrádkova reakce se výrazně liší od slov prvního místopředsedy lidovců a ministra zemědělství Mariana Jurečky, který ve středu novinářům řekl, že na Babišovo vysvětlení nemá žádný názor. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce počkat na výsledky vyšetřování.

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně majitele dosáhla farma na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun, kterou by firma z rozsáhlého koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Někteří opoziční politici tento postup vnímají jako dotační podvod. Kvůli kauze se ve středu mimořádně sešla dolní komora, kde Babiš řekl, že anonymní akcie farmy vlastnili, v době kdy dostala dotaci, členové jeho rodiny.

Policie asi dostane právo zadržet zbraň přímo v domě majitele

Policie zřejmě dostane právo zadržet v důvodných případech legálnímu majiteli zbraň přímo v jeho obydlí. Navzdory nesouhlasu opozičních TOP 09 a ODS úpravu dnes podpořil sněmovní bezpečnostní výbor. Platnost zbrojních průkazů by ale měla zůstat podle doporučení výboru desetiletá. Vláda ji chtěla novelou o zbraních zkrátit na pět let. Kabinet předlohou reagoval na tragédii v Uherském Brodě, při níž střelec zabil v restauraci osm lidí a nakonec sám sebe. Oprávnění policie vyvolalo mezi poslanci největší kontroverze. Zastánci argumentovali zvýšením bezpečnosti, kritici porušením domovní svobody.

Na odvoz nafty ze zkrachovalé Viktoriagruppe získá Česko víc času

Na odvoz nafty ze skladů zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe získá Česko víc času. Dosavadní termín do 30. dubna se prodlouží o dobu prodeje areálu firmy, o který má zájem několik investorů. Posun termínu potvrdil předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr, který jednal s insolvenčním správcem firmy Mirko Möllenem. Ve skladech Viktoriagruppe v německém Kraillingu má Česko naftu za zhruba 1,2 miliardy korun. Odvezení nafty komplikuje porouchaná vlečka, jejíž oprava bude podle dnešního Švagrova sdělení na twitteru stát odhadem 8,5 až deset milionů korun bez DPH a potrvá tři týdny. Česko k odvozu vedle fungující vlečky a čerpadel potřebuje také úřední povolení, o která musí požádat insolvenční správce.

Ministr Mládek: Z OKD k 1. červenci odejde 345 lidí

Z těžební společnosti OKD má k 1. červenci letošního roku odejít 345 lidí, a to z nejrůznějších závodů. Ministrům to na dnešním jednání v Karviné potvrdilo vedení OKD. Jak se ale bude vyvíjet další situace ve společnosti či kolik by firma chtěla letos propustit celkem lidí, vláda stále neví. Novinářům to po jednání řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského společnost vládě v dohledné době předloží konsolidační plán. OKD má nyní asi 9800 zaměstnanců. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová uvedla, že ministerstvo už chystá sérii opatření, která by měla propouštěným lidem pomoci. "Hledáme zaměstnavatele, víme, která jsou přesně volná místa, jaké tam jsou pozice, u těch propuštěných lidí pak budeme vědět, kteří na ně případně mohou přejít, kteří by se na to museli rekvalifikovat," uvedla Marksová.

Z dolu ve Stonavě vyjel poslední vozík s uhlím, těžba tam končí

Z dolu 9. květen ve Stonavě na Karvinsku dnes vyjel na povrch symbolický poslední vozík černého uhlí. Těžba v této lokalitě po 56 letech na konci března definitivně končí, a to kvůli vytěžení zásob. Přestože se OKD nyní potýká s existenčními problémy a řeší se velké propouštění pracovníků společnosti, zaměstnanci z tohoto dolu o práci nepřijdou. Podle mluvčího společnosti Iva Čelechovského jde totiž o odborníky, kteří na trhu práce chybí. Přestože v podzemí stále zůstávají zhruba dva zbytkové miliony tun uhlí, společnosti by se podle analýz jejich dotěžení nevyplatilo, a to kvůli vysokým provozní nákladům a nízkým cenám uhlí. Od roku 1960 se ve stonavské lokalitě vytěžilo celkem 73 milionů tun koksovatelného a energetického uhlí.

Bělobrádek chce zřídit národní kosmickou agenturu

Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce, aby v Česku vznikla národní kosmická agentura. Měla by se stát silným státním partnerem pro Evropskou kosmickou agenturu (ESA) i americkou NASA. Český základní výzkum i firmy mají na mezinárodní úrovni výborné výsledky v tomto oboru, podle Bělobrádka je ale potřeba, aby se tyto aktivity více koncentrovaly a mohly mít větší přidanou hodnotu, řekl ČTK ve středu v noci SEČ po návštěvě Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) poblíž Orlanda na Floridě. Kosmonautiku považuje Bělobrádek za jeden ze sektorů, který se dynamicky rozvíjí a přináší zisk.

Inspekce: Ředitel školy Na Třebešíně věděl o šikaně od října

Vedení Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze při řešení šikany učitelky selhalo a porušilo školský zákon, zjistila Česká školní inspekce. Tehdejší ředitel František Bártl o problémech prokazatelně věděl od října, uvedl na tiskové konferenci ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Kdyby ředitele pražský magistrát jako zřizovatel neodvolal už dříve, inspekce by to navrhla nyní. Pětapadesátiletou učitelku na střední průmyslové škole v Praze 10 zřejmě delší dobu šikanovala trojice studentů. V lednu za to byli potrestáni podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zemřela. Vedení školy trvá na tom, že šikana nebyla příčinou učitelčina úmrtí. Magistrát přesto odvolal ředitele školy a vypsal konkurz na nové vedení. Škola navíc požádala o zahájení správního řízení, které by mohlo vést k vyloučení studentů.

Školský ombudsman se letos zaměří výhradně na šikanu

Školský ombudsman Eduard Zeman se letos zaměří výhradně na šikanu, uvedla ministryně Kateřina Valachová (ČSSD). Ombudsman by měl zobecňovat příklady dobré praxe ze škol, které tento problém úspěšně vyřešily, a měl by také jezdit přímo na místo a prostřednictvím komunikace a mediace obnovit důvěru na školách. Funkci školského ombudsmana v září 2014 zřídil tehdejší ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Od začátku ji vykonává Zeman, který byl ministrem školství v letech 1998 až 2002. Po zveřejnění kauzy šikanované učitelky Střední průmyslové školy Na Třebešíně se přímo na ministryni obracela řada učitelů se svědectvími o situaci ve školách. Stěžovali si mimo jiné na nedostatečnou podporu ze strany vedení.

Důchodová komise se ohradila proti tomu, že navrhla strop věku

Odborná důchodová komise se ohradila proti tomu, že by vládě doporučovala zastropování důchodového věku. Navrhla jí jen pravidelně přehodnocovat dobu odchodu do penze a také zaručit, aby v důchodu člověk trávil čtvrtinu života. Komise to uvedla ve svém vyjádření, které zaslala ČTK. Vláda v pondělí projednávala návrh ministerstva práce na zastropování penzijního věku na 65 letech. Zatím nerozhodla a nechala ještě posoudit možnost stanovení stropu na 67 letech. Nyní hranice není. Věk nástupu do důchodu se každoročně posouvá u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce.

Šéf odborů: Kostra kariérního řádu učitelů není špatně vymyšlená

Kostra kariérního systému pro učitele, který navrhuje ministerstvo školství, není špatně vymyšlená, řekl v rozhovoru s ČTK šéf školských odborů František Dobšík. Vznik této dlouho očekávané novinky považuje za nezbytný, jinak by to znamenalo její oddálení na další volební období. Návrh kariérního systému počítá se třemi stupni od začínajících učitelů, kteří budou muset absolvovat dvouleté adaptační období, přes samostatné učitele až po vynikající učitele. Minulý týden skončilo meziresortní připomínkové řízení k příslušné novele zákona o pedagogických pracovnících. Ministerstvo školství počítá s tím, že kariérní systém začne postupně nabíhat v červenci 2018.

Téměř polovina dětí se loni narodila mimo manželství

Téměř polovina dětí v Česku, které se loni narodily, přišla na svět mimo manželství. Podíl každoročně roste. Nesezdané rodiče či svobodnou matku měli loni nečastěji narození chlapci a děvčata v Karlovarském a Ústeckém kraji, nejméně ve Zlínském. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) přibývá v ČR postupně lidí, podle nichž není nutné, aby rodiče byli manželé. V roce 1990 se mimo manželství narodilo 8,5 procenta dětí. O deset let později podíl překročil dvě pětiny. Loni podle statistiků dosáhl 48 procent.

Pohled Čechů a Češek na manželství se v posledním čtvrtstoletí výrazně proměnil. Zatímco v roce 2005 považovala sňatek pro výchovu potomků za důležitý polovina lidí a čtvrtina si myslela, že roli nehraje, nyní se poměr otočil. Polovina lidí míní, že manželství není pro výchovu důležité. Zhruba čtvrtina má názor opačný.

Chřipka z ČR ustupuje, za sezónu bylo 53 úmrtí

Chřipka z Česka ustupuje, počty nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest klesly tento týden o 13 procent, nemocných ubylo ve všech krajích. V sezoně je hlášeno 234 pacientů se závažným průběhem, z nich 53 zemřelo. ČTK to dnes sdělila vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková. Většina pacientů s vážným průběhem měla některé z chronických onemocnění, nebyli proti chřipce očkováni, nebo záznam o očkování chybí. Věk pacientů se pohyboval od pěti měsíců do 91 let.

Horská služba mění skútry za čtyřkolky, zkouší i dron

Technické vybavení horských záchranářů se v posledních letech výrazně změnilo. Zatímco dříve byl téměř jediným strojem pro pohyb po zasněžených horách sněžný skútr, dnes je Horská služba ČR nahrazuje univerzálnějšími čtyřkolkami. Jako poslední výdobytek moderní techniky začali záchranáři v letošní zimě testovat dron na dálkové ovládání. ČTK to řekl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Právě na dnešek připadá Den Horské služby, který upomíná na tragickou smrt Bohumila Hanče a Václava Vrbaty při lyžařském běhu 24. března 1913.

Vinaři z loňské sklizně vyrobí 705.000 hl vína

Vinaři z loňské sklizně vyrobí zhruba 705.000 hektolitrů vína, tedy přibližně třetinu celkové spotřeby v ČR. Je to jedno z nejvyšších čísel za poslední léta. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Svaz vinařů. Čísla podtrhují kvalitu i kvantitu ročníku 2015. Vysoký je i průměrný výnos sklizně, který se pohyboval kolem šesti tun z hektaru. V posledních sedmi letech desetiletý průměr klesl na 5,1 tun z hektaru. Například v sousedním Rakousku je ale dvojnásobný.

Ve Vintířově vzniká mísa pro nové karlovarské Vřídlo

Ve Vintířově na Sokolovsku vzniká nová mísa pro venkovní vývěr karlovarského Vřídla. Asi dvacetitunový betonový kolos pro město vyrábí společnost Liapor. Město za něj zaplatí kolem 600.000 korun, řekl ČTK náměstek primátora Čestmír Bruštík (nez.). Jímací mísa, z níž bude od poloviny dubna stříkat horký minerální pramen před budovou Vřídelní kolonády, kde tryskal dosud, má asi šest metrů průměr. Vše musí být připraveno do zahájení lázeňské sezony 7. května.

Původní výtrysk ve Vřídelní kolonádě musel být přesunut kvůli havarijnímu stavu kolonády. Do ní je nyní omezený vstup. Aby jeden ze symbolů města zcela nezmizel, město rozhodlo, že jej přemístí před budovu, kde bude tryskat pod širým nebem, dokud se kolonáda neopraví.

Češi mohou přispět památkami na válku do evropské knihovny

Češi se budou moci v dubnu zapojit do celoevropského projektu http://www.europeana1914-1918.eu/cs Europeana 1914 - 1918. V rámci evropské digitální knihovny zveřejňuje dědictví první světové války. Během několika sběrových dnů v Praze a Brně mohou všichni přinést své rodinné památky - fotografie, pohlednice, filmy i zbraně z první světové války, nechat je na místě zdigitalizovat, a přispět tak do archivu knihovny Europeana.

Projekt věnovaný první světové válce začal vznikat v roce 2011, dnes je ve 22 zemích a uskutečnilo se 180 sběrových dnů, řekl Frank Drauschke, koordinátor projektu. Lidé přinášejí hlavně snímky a psané dokumenty, ale i různé předměty. Ve Slovinsku přišel prý i válečný pamětník, muž starý 104 roky, a přinesl předmět, který jeho matka zakoupila od ruského zajatce. Objevují se upomínkové předměty vyrobené z nábojnic, medaile, polní telefon nebo třeba bibli se šrapnelem, která zachránila život vojákovi, jenž ji v době útoku měl pod hlavou.

TripAdvisor: Praha je šestou nejlepší destinací světa

Praha se i letos udržela v žebříčku 25 nejlepších destinací světa, který sestavuje cestovatelský server TripAdvisor. Hlavní město České republiky ohodnotili uživatelé portálu jako šestou nejlepší destinaci světa, kterou stojí za to navštívit. Proti loňskému roku si však Praha o jedno místo pohoršila. Podle TripAdvisor je Praha díky svému bohémskému půvabu a pohádkovým skvostům skvělou destinací pro všechny, které unavuje dovolená na pláži a mají zájem o kulturu. Kromě návštěvy památek, například Pražského hradu či Staroměstského náměstí s orlojem, doporučuje také klasické české hospůdky a bary ve sklepích. Na první místo z loňské šesté příčky se letos dostal Londýn. Za ním skončily města Istanbul a Marrákeš.

Do kin dnes přijde film Já, Olga Hepnarová

Do tuzemských kin dnes přijde film Já, Olga Hepnarová režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy. Snímek o poslední popravené ženě v Československu vypráví příběh dívky, která na začátku 70. let úmyslně najela nákladním vozem v centru Prahy do lidí a osm jich usmrtila. První filmové zpracování této události mělo českou premiéru 18. března na festivalu Febiofest. Snímek o vražedkyni popravené 12. března 1975 nemá být podle tvůrců její obhajobou. Hlavní role se ujala polská herečka Michalina Olszańská. Ztvárnila dívku lesbického zaměření odtrženou od společnosti, kterou osud "otloukánka" se sebevražednými sklony dovede až k hrůznému činu. Černobílý film si na konci února vybral prestižní Filmový festival v Berlíně.

Salon filmových klapek nabízí největší kolekci ve své historii

V pražském divadle Hybernia byl zahájen 19. ročník Salonu filmových klapek, který je tradičně součástí doprovodného programu zlínského filmového festivalu pro děti a mládež. Expozice uměleckých děl vytvořených z dřevěné filmové klapky potrvá do 28. března. Pražskou výstavou odstartuje Klapka tour 2016, která postupně představí tento projekt v Olomouci, Mladé Boleslavi, Brně a ve Zlíně. Akce letos přilákala rekordní počet výtvarníků, celkem se v kolekci sešlo 137 klapek. Mezi nimi jsou i díla od známých umělců jako Olbram Zoubek, Boris Jirků, Ilja Hartinger, Kateřina Milerová nebo Jaroslav Němeček, který svoji klapku ozdobil postavami z populárního Čtyřlístku.

Lucie Bílá si k narozeninám vyrazila vlastní portrét do zlata

Lucie Bílá si v Jablonci vyrazila k narozeninám vlastní portrét do unce zlata. Medaile s jejím portrétem je další ze série Slavíci ve zlatě, kterou Česká mincovna vydává jako poctu českým pěveckým legendám. Své podoby ve zlatě už se v minulých letech dočkali Karel Gott nebo Waldemar Matuška, na podzim plánuje mincovna ražbu medaile s portrétem Hany Zagorové.

"Je pravda, že už jsem i na známce, jsem jako vosková figurína, ale to, že budu mít svoji vlastní medaili, mě nikdy nenapadlo. Já jsem ji záviděla Kájovi Gottovi, taky ji od něj mám a já mu zase dám tu svoji," řekla při slavnostní ražbě novinářům zpěvačka, která 7. dubna oslaví padesátiny.

V Lipníku se otevře výstava připomínající místní slavnou sirkárnu

V Lipníku nad Bečvou na Přerovsku se 6. dubna otevře výstava mapující historii kdysi slavné továrny na výrobu zápalek SOLO Lipník. Již neexistující sirkárnu přiblíží rozsáhlá sbírka soukromého sběratele Michala Urbáška z Olomouce. Svou sbírku, která začala vznikat před více než 50 lety, se rozhodl věnovat Muzeu Komenskému v Přerově, řekl ČTK jeho kurátor Lubor Maloň. Výstava v Domečku ponese název Ani si neškrtnem aneb Zápalky kam se podíváš. Návštěvníci uvidí i samootevírací šuplíkové krabičky, trhací, krbové i reklamní zápalky. Počátky lipenské továrny na výrobu zápalek spadají do roku 1908, kdy byla založena společnost Kupecká akciová sirkárna v Lipníku nad Bečvou.

Sport

Hokejisté Sparty porazili v pátém čtvrtfinálovém utkání extraligy Zlín 5:2, sérii ovládli 4:1 a potřetí za sebou postoupili do semifinále. Hattrickem se postaral o výhru před rekordní návštěvou letošního play off 10.349 diváků kapitán Jaroslav Hlinka. Zlín po titulu z roku 2014 podruhé za sebou vypadl ve čtvrtfinále a skončil celkově sedmý.

Počasí

Zataženo, na východě území zpočátku oblačno až polojasno. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C.