Denní souhrn zpráv

EU nemá o společném řešení migrace jen mluvit, řekl Asselborn

Evropa by neměla o společném řešení migrace pouze mluvit, řekl dnes po jednání s českým ministrem Lubomírem Zaorálkem jeho lucemburský protějšek Jean Asselborn. Evropské státy se podle něj musí více snažit, aby o společném postupu pouze nemluvily, ale začaly ho i provádět. Asselborn doplnil, že podle něj není žádný plán B, o němž Česko mluví jako o záložní variantě visegrádské skupiny pro případ, že by se nepodařilo regulovat proud uprchlíků v Řecku. "Evropa má pouze plán A, nevím, co je plán B," prohlásil. Pokud by měl přijít na řadu nějaký plán B, znamenalo by to podle něj, že Evropa prohrála. Zaorálek dodal, že Česká republika se ke společnému evropskému řešení hlásí. Lucemburský ministr také kritizoval nedávné uzavření řecko-makedonské hranice, kvůli kterému na hraničním přechodu Idomeni uvízlo 10.000 lidí. Podle Zaorálka se situace uklidní až ve chvíli, kdy budou fungovat všechny prvky, na nichž se zatím Evropa shodla. To podle něj znamená především mír v Sýrii, naplnění dohody EU a Turecka a efektivní kontrolu vnějších hranic.

Letošních oslav 700. výročí narození císaře a českého krále Karla IV. v České republice se zúčastní také lucemburský velkovévoda Jindřich. Po jednání s lucemburským ministrem zahraničí Jeanem Asselbornem to dnes uvedl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Karel IV. byl druhým panovníkem z dynastie Lucemburků na českém trůně. "Je to téma, které nás v tomto roce spojuje a spojuje nás pro celou řadu akcí," uvedl Zaorálek. Lucemburkové přišli do Česka ve 14. století. Novou dynastii přivedla na český trůn svatba dcery českého krále Václava II. Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským. Ten je podle Zaorálka v Lucembursku stejně známou historickou osobností, jako je císař Karel v Česku. Velkovévoda Jindřich navštíví Prahu 13. a 14. května. Podle Asselborna bude v jeho programu také setkání s prezidentem Milošem Zemanem a zástupci české vlády. Přítomnost lucemburského velkovévody na karlovských oslavách ocenil také český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), s nímž Asselborn jednal před schůzkou se Zaorálkem.

Kancelář prezidenta se má omluvit za výrok Zemana o Peroutkovi

Kancelář prezidenta republiky se musí omluvit Terezii Kaslové za výroky prezidenta Miloše Zemana o jejím dědečkovi, novináři Ferdinandu Peroutkovi. Žalobě Kaslové dnes vyhověl Obvodní soud pro Prahu 1, rozsudek není pravomocný. Zeman loni prohlásil, že novinář byl autorem článku Hitler je gentleman, což podle odborníků není pravda. Hrad se proti rozsudku odvolá. Záležitost je připraven dovést až k Ústavnímu soudu. Spor o ochranu Peroutkovy osobnosti navazuje na Zemanův projev na konferenci k výročí osvobození Osvětimi, kde prezident hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu. Podle historiků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s názvem "Hitler je gentleman" nenapsal. Zeman trvá na tom, že text četl. Slíbil, že se omluví, pokud se daný článek nenajde. Zatím tak neučinil, i když po textu dodnes marně pátrá jeho mluvčí. Soudkyně Kateřina Sedláková při dnešním projednávání případu mimo jiné konstatovala, že prezidentská kancelář nepředložila žádný důkaz o Peroutkově autorství daného textu.

Prezident Miloš Zeman by se měl zachovat jako chlap a vnučce novináře Ferdinanda Peroutky se omluvit osobně. V reakci na dnešní rozsudek to na twitteru uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Další politici považují záležitost za trapnou. Předseda ODS Petr Fiala označil za absurdní, že Zeman nechal věc zajít tak daleko. Bývalý ministr spravedlnosti, europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil rozsudek označil pro Peroutku za zadostiučinění.

CVVM: Zemanovi věří 59 procent lidí, lépe jsou na tom starostové

Prezidentovi Miloši Zemanovi důvěřuje 59 procent lidí, stejně jako v předchozích dvou měsících. Důvěra ve vládu naopak proti lednu klesla o čtyři procentní body na 40 procent. Z ústavních institucí Češi tradičně nejvíce věří starostům a obecním zastupitelstvům. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Starostům nyní důvěřuje 64 procent dotázaných, obecním zastupitelstvům 62 procent. Nejhorší výsledky mají v průzkumu tradičně Senát a Sněmovna. Důvěra v Senát proti lednu klesla o tři procentní body na 30 procent, důvěra v Poslaneckou sněmovnu se snížila dokonce o pět procentních bodů na 28 procent.

Na Libavé začne největší cvičení aktivních záloh v historii

Vojenský prostor Libavá na Olomoucku obsadí od čtvrtka přes tisíc příslušníků aktivních záloh. Zúčastní se největšího cvičení v historii vzniku záloh. Takzvaní záložáci budou na Libavé cvičit dlouhodobou ostrahu důležitých objektů nebo společné nasazení s policií, cvičení potrvá do 22. dubna. Cvičení aktivních záloh s názvem Hradba 2016 se novinářům představí za účasti náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře příští úterý. Do cvičení se promítnou i aktuální témata. Zástupci armády již dříve uvedli, že námětem cvičení bude situace, že existuje možné teroristické ohrožení v důsledku radikalizace skupin uvnitř Česka nebo případně proniknutí teroristů do Česka v rámci migrační vlny. Aktivní zálohy mají asi 1250 členů. Vedení armády doufá, že i díky nové legislativě se jí podaří nejpozději do roku 2025 zvýšit jejich počet až na 5000.

KSČM čelí kvůli prohlášení k únoru 1948 trestnímu oznámení

Sedm nevládních organizací podalo trestní oznámení na KSČM kvůli prohlášení, ve kterém se strana přihlásila k revolučnímu základu února 1948. Strana se tím podle organizací dopustila trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Na svém facebookovém profilu to uvedlo Centrum pro dokumentaci totalitních režimů. Místopředseda komunistů Jiří Dolejš považuje podstatu podání za absurdní. Strana se k revolučnímu základu února 1948 přihlásila v prohlášení 25. února. "KSČM oceňuje práci a obětavost generací budovatelů první formy socialismu. Zároveň však hluboce lituje tragických deformací a nedostatků, které během vývoje myšlenku socialismu ochudily a poškodily," uvedla s tím, že se po listopadu 1989 omluvila všem, jejichž život tyto deformace negativně zasáhly. Podle Dolejše není podstata vyjádření nijak nová.

Biskup Malý se v Praze setkal se zástupci iráckých jezídů

S mluvčím významného představitele jezídů, náboženské komunity žijící především v severním Iráku, se dnes v Praze sešel biskup Václav Malý. I když se víra jezídů skládá z prvků mnoha náboženství včetně křesťanství či islámu, jsou často utlačováni a pronásledováni. V poslední době stovky jezídů zabili válečníci takzvaného Islámského státu. "Slíbil jsem morální podporu a podíl na větší informovanosti o této mírumilovné náboženské komunitě v Iráku," řekl po schůzce biskup Malý.

Odbory i zaměstnavatelé chtějí zrychlit růst platů v nemocnicích

Odbory se na jednání zdravotnické tripartity shodly se zaměstnavateli na skokovém růstu platů v nemocnicích. Vidí v tom cestu, jak zbrzdit masové odchody lékařů a sester. Liší se ale v názoru, jak navýšení provést. Zdravotnické a lékařské odbory chtějí jednotné platové tarify pro státní i soukromé nemocnice. Zaměstnavatelé varují, že tarify nic neřeší, pokud nemocnice nedostanou od zdravotních pojišťoven dost peněz. Podle Asociace českých a moravských nemocnic by platy a mzdy měly během tří let stoupnout o 30 procent, každý rok o deset.

Při loňském i letošním zvýšení vždy o pět procent poslaly zdravotní pojišťovny do nemocnic na základě úhradové vyhlášky víc peněz, řada akciových společností ale mzdy nezvýšila a peníze použila na pokrytí inflace, dluhů či zlepšení péče. Ve státních a krajských nemocnicích, které se řídí státními tabulkami, jsou platy v průměru o 5000 korun vyšší než mzdy v soukromých a městských nemocnicích, kde mají mzdové předpisy. Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích podle zdravotnických statistiků dosáhl loni 62.735 korun, z toho polovina byla za přesčasy a služby. Základní plat lékaře tak činil 32.450 korun, sestry 19.680 korun. Průměrný plat zaměstnance státu byl 25.880 korun.

Uznávání odborné kvalifikace cizinců bude zřejmě jednodušší

Uznávání odborné kvalifikace cizinců, kteří chtějí pracovat v Česku, bude zřejmě jednodušší. Proces usnadní evropský profesní průkaz, jehož zavedení dnes schválila Sněmovna. Poslanci naopak zamítli snahu opozičního Úsvitu o úlevu ve vzdělání pro obecní strážníky. O uznání kvalifikace musejí cizinci žádat u více než tří stovek takzvaných regulovaných povolání, především zdravotnických. Jde o profese, které mohou i čeští pracovníci vykonávat jen při splnění zákonných požadavků. V roce 2013 bylo podle podkladů pro vládu podáno více než 600 žádostí o uznání kvalifikace, drtivá většina z nich byla posouzena kladně. Nejčastěji šlo o zdravotnické profese, ministerstvo zdravotnictví posuzovalo 440 takových žádostí.

Sněmovna schválila zvýšení daňových slev pro rodiny s více dětmi

Daňové zvýhodnění na druhé dítě zřejmě vzroste o stokorunu měsíčně. Na třetí a další dítě se zvýší o 300 korun měsíčně. Předpokládá to novela zákona o daních z příjmů, kterou dnes schválila Sněmovna. Daňové slevy budou platit už od začátku letošního roku. Pro rodiny s jedním dítětem předloha výši slevy nemění. Nyní ji posoudí Senát. Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle návrhu na 13.404 Kč ročně. U druhého dítěte stoupne od letošního ledna roční částka ze současných 15.804 korun na 17.004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17.004 Kč na 20.604 Kč. Poslanci novelu schválili tak, aby poplatníci mohli změny uplatnit za celé zdaňovací období bez ohledu na to, kdy bude norma účinná, tedy zpětně. Opoziční občanští demokraté neuspěli s návrhem na zrušení sedmiprocentní solidární daňové přirážky u lidí s vysokými příjmy.

Ústecký kraj odmítl inkluzi, podporuje zachování praktických škol

Ústecký kraj nesouhlasí s inkluzí. Všichni zastupitelé zvedli na posledním zasedání ruku pro zachování praktických škol pro vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením. Své argumenty proti inkluzi budou koncem března obhajovat před ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD), která přijede do regionu. "Zvláště v našem kraji jde inkluze proti potřebám žáků. Na takový krok nejsou připraveni ani školy ani učitelé. Ublíží se dětem s mentálním postižením i všem ostatním dětem, které se budou muset podřídit jejich tempu," zaznívalo na zastupitelstvu z řad opozice i koalice.

Krajský úřad obdržel výzvu Asociace speciálních pedagogů ČR, která apeluje na hejtmany, aby se zasadili o přehodnocení plánovaných změn ve školství. "Jsem určitě proti inkluzi. Náš kraj je specifický, dětí ze sociálně slabých rodin a těch, které potřebují speciální přístup, je víc než v jiných regionech. Nároky na učitele jsou obrovské," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Neovlivni.cz: Brusel spustil oficiální vyšetřování Čapího hnízda

Evropský úřad proti podvodům (OLAF) zahájil oficiální vyšetřování okolností, za nichž firma Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) získala 50 milionů korun z evropských fondů na výstavbu benešovské luxusní farmy Čapí hnízdo. Společnost čelí podezření, že evropské peníze získala neoprávněně. Nyní hrozí, že stát bude muset dotace vracet. Informoval o tom server Neovlivni.cz. Ministr financí podezření z dotačního podvodu při výstavbě Čapího hnízda opakovaně popírá. "Všechno proběhlo podle pravidel, bylo to kontrolováno víckrát. Nevím, proč to stále někdo živí," prohlásil naposledy v lednu. Stejně tak jakékoli pochybení odmítá holding Agrofert.

Padesátimilionovou evropskou dotaci získala v rámci projektů určených pro malé a střední podniky společnost Farma Čapí hnízdo, která původně patřila do Babišova holdingu Agrofert. Než ale o unijní miliony v roce 2008 požádala, akcie firmy byly převedeny na anonymní formu akcií na doručitele. Agrofert jako obří holding totiž nesplňoval dotační podmínky. Po pěti letech, po které farma Čapí hnízdo musela dodržovat tyto dotační podmínky, se společnost vrátila zpět do Babišova koncernu, píše server.

Forbes: Nejbohatším Čechem zůstává Kellner před Babišem a Vítkem

Nejbohatším Čechem zůstává podle časopisu Forbes majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s majetkem odhadovaným na 10,6 miliardy dolarů (264 miliard Kč). Druhý je majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se jměním za 62 miliard Kč a třetí vlastník realitní skupiny CPI Radovan Vítek s majetkem 47 miliard Kč. Kellner se v novém žebříčku vrátil mezi stovku největších boháčů světa. Forbes to dnes uvedl na svém webu. Nejbohatším člověkem se v letošním 30. ročníku žebříčku stal posedmnácté zakladatel Microsoftu Bill Gates s majetkem za 75 miliard dolarů.

Pražský dopravní podnik otevřel nový výtah na Můstku, lidi sveze až do 40 metrů

Pražský dopravní podnik (DPP) slavnostně otevřel výtahy ve stanici metra A a B Můstek. Výtah ústí v dolní části Václavského náměstí naproti Adamově lékárně. Výstavba vyšla na zhruba 123 milionů korun a trvala asi rok a půl. V metru je nyní 43 bezbariérových z celkem 61 stanic. Kompletně má být metro bezbariérové do roku 2025.

"Byly tady velmi složité geologické podmínky, které komplikovaly stavbu. Uskutečnil se tu intenzivní archeologický průzkum a našlo se například dřevené vodovodní potrubí nebo dlažby z 18. a 19. století. Největší problém ale byly geologické podmínky, v jednu chvíli musela být zastavena ražba a monitoroval se pohyb staničního tunelu," řekl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš. Můstek byla poslední přestupní stanice pražského metra, která nebyla bezbariérová.

Výpůjčka Kliniky skončí o půlnoci, úředníci přijdou ve čtvrtek

Aktivisté znovu odmítají opustit budovu bývalé polikliniky na pražském Žižkově, kde funguje Autonomní sociální centrum Klinika. O půlnoci mu skončí smlouva o výpůjčce. Kolem poledne Kliniku navštívil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle aktivistů uvedl, že by centrum mohlo zůstat, dokud se nenajde kupec, pokud zajistí, že nebude obtěžováno okolí, citovali ho na twitteru. Pracovníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který budovu spravuje, dnes zástupcům Kliniky předali upozornění na vypršení platnosti smlouvy, ti jim oznámili, že budovu neopustí. Úředníci znovu přijdou ve čtvrtek, na tento den je naplánováno i další jednání. Dnes ráno se na "solidární snídani" na podporu zachování centra sešlo asi sto lidí, kolem budovy Kliniky vytvořili v době příchodu úředníků živý řetěz. ÚZSVM smlouvu centru neprodloužil s odůvodněním, že budova, která je v majetku státu, nemá platnou kolaudaci.

V centru funguje například komunitní prádelna, knihovna, kavárna nebo prostory pro výuku a program rodičů s dětmi. Pořádají se tam přednášky, koncerty nebo výuka cizích jazyků či češtiny pro cizince. Veškeré programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. Především svépomocí aktivisté budovu i opravili. Opuštěný objekt, který obývali bezdomovci, squatteři uklidili a bez povolení v něm v prosinci 2014 několik dní provozovali sociální centrum, následně je vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. ÚZSVM s povolením vlády pak loni v únoru budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce.

Svátek 17. listopadu asi bude i dnem studentstva

Svátek Dne boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu, se zřejmě bude připomínat i jako Mezinárodní den studentstva. Významný den dostanou v kalendáři český král a římský císař Karel IV. a senioři. V novele zákona o státních svátcích to dnes schválila Sněmovna. Předlohu, která vzbudila v dolní komoře kontroverze a vedla k emotivní slovní přestřelce, ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident. Přejmenování svátku 17. listopadu prosadila bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Název svátku by měl nově znít "Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii". S podobnou snahou neuspěli v dolní komoře před dvěma lety komunističtí poslanci.

Válková poukazuje na to, že by se neměl dostávat do pozadí odkaz událostí z roku 1939. Tehdy nacisté zatýkali studenty, popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa 28. října 1939. Ve stejný den v roce 1989 byla v Praze pietní studentská demonstrace, připomínající právě Mezinárodní den studentstva, násilně napadena komunistickou policií. To odstartovalo pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

STEM: Polovině Čechů se daří spořit, třetina se cítí chudá

Třetina Čechů považuje svou rodinu za chudou, polovině občanů se daří spořit a 44 procent lidí podle svých slov snadno vychází se svým příjmem. Ukázal to aktuální průzkum společnosti STEM. Analytici konstatovali, že subjektivní hodnocení finanční situace vlastní domácnosti se v České republice pozvolna zlepšuje. Například podíl těch, kterým se daří ukládat peníze na budoucí využití, je nejvyšší od roku 2011, kdy se STEM začal na tuto věc respondentů ptát. Dříve ve společnosti převažovali ti, kterým se spořit nedařilo, nyní jsou lidé rozděleni do dvou bezmála stejných skupin.

Průzkum: Pětina mladých mezi 25 a 34 lety bydlí u rodičů

Pětina mladých mezi 25 a 34 lety bydlí u rodičů. Dvě třetiny z nich zůstávají doma hlavně z finančních důvodů. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který ve druhé polovině loňska pro finanční skupinu Wüstenrot provedla agentura Data Collect. Zapojilo se 500 lidí. U rodičů zůstávají víc mladí muži než ženy. Řada z těch, kteří stále bydlí doma, je bez partnera. Mnozí singles se totiž obávají toho, že by jen ze svého příjmu nedokázali hypotéku bez problémů splácet. Podle zástupců finanční skupiny Wüstenrot v poslední době ale hypoték, které si berou jednotlivci, přibývá.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK celkem 97 procent mladých mezi 20 a 30 lety uvedlo, že podstatnou bariérou pro jejich osamostatnění jsou právě finance. Tři čtvrtiny dotázaných se ale bály i ztráty pohodlí a dvě třetiny nechtěly převzít odpovědnost za svůj život a rozhodovat o něm. Velké části lidí vadilo také oslabení rodinných vazeb. Agentura STEM/MARK zjistila, že pro polovinu mladých je problematické mít vztah s někým, kdo stále bydlí u rodičů. Sedmi z deseti matek a otců nevadilo, když si jejich potomek vodil na noc návštěvu domů.

Studie: Žáci se učí kouřit od spolužáků, a to často v restauraci

Studenti středních škol se učí kouřit hlavně od spolužáků. Jejich vlivu podléhají chlapci. Nejsilnější je u těch, kteří častěji chodí s vrstevníky do barů a restaurací a pijí tam alkohol. Ukázala to studie, jejíž výsledky zveřejnil Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI. Sněmovna by měla příští týden projednávat zákon, který má zakázat kouření v restauracích. Mladí Češi patří podle evropské školní studie ESPAD spolu se svými vrstevníky z Dánska a Německa k rekordmanům v pití alkoholu a umisťují se na předních příčkách i v kouření cigaret.

Nevidomí v Sokolově zkoušejí elektronickou bílou hůl z ČVUT

Sokolov se stal po Praze a Brně třetím městem, kde mají nevidomí příležitost vyzkoušet elektronickou bílou hůl. Pomůcka je propojena s mobilním telefonem s kamerou. Jejím prostřednictvím mohou nevidomému v nouzi s orientací poradit například z domova jeho blízcí nebo strážníci z dispečinku městské policie. Novinku dnes novinářům představil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD). Jako první elektronickou bílou hůl vyzkoušel Josef Krajčovič. "Mám vodícího psa a Sokolov velmi dobře znám, přesto se mi už stalo, že jsem se ztratil jen pár set metrů od domova. V takové chvíli by mi pomoc přes kameru moc pomohla," řekl ČTK Krajčovič. Systém má podle něj zatím i nevýhody. Chybí například tlačítko, které by umožnilo nevidomému přivolat pomoc i bez telefonického spojení, nebo možnost propojení s jinými operačními systémy.

Stát zřejmě bude moci pravidelně podporovat film z rozpočtu

Státní fond kinematografie zřejmě bude pravidelně dostávat peníze ze státního rozpočtu. Mělo by jít zhruba o 180 až 200 milionů korun ročně. Předpokládá to vládní novela audiovizuálního zákona, kterou dnes schválila Sněmovna. Předloha, kterou ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident, také zprůhledňuje systém filmových pobídek pro zahraniční filmaře tak, aby natáčeli v Česku. Cílem předlohy je podle ministerstva kultury vytvoření nového stabilního zdroje podpory kinematografie. Peníze mají směřovat hlavně na výrobu českého filmu a na jeho propagaci v tuzemsku i v zahraničí a na podporu kin. Výše každoroční státní dotace fondu bude podle novely odpovídat jeho výnosům z audiovizuálních poplatků v předchozím roce.

Drony zblízka zjistí stav památek na špatně dostupných místech

Obtížně přístupná místa historických interiérů pomohou památkářům, historikům a architektům zmapovat drony. Zdokumentování míst pomocí dronů pomůže zhodnotit potřebu případných restaurátorských prací. Minulý týden bezpilotní helikoptéry nasnímaly interiér objektu farnosti ve Šternberku v Olomouckém kraji, jedná se o dalších památkách, mezi nimiž by mohl být třeba chrám sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. ČTK o tom informovala Libuše Petržílková z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Praha bude mít od konce června nový hudební festival

Nový pražský hudební festival s názvem Metronome se uskuteční 25. a 26. června v části Stromovky a na holešovickém Výstavišti. Největší hvězdou akce bude americký punkrockový zpěvák a herec Iggy Pop. Na prvním ročníku se na čtyřech scénách představí přes tři desítky interpretů. Novináře o tom dnes informoval spolupořadatel festivalu David Gaydečka. Vedle Iggyho Popa vystoupí skupiny Foals, The Kooks, Crystal Fighters nebo zpěvák Richard Müller. Tuzemští interpreti zahrají ve speciálních projektech vytvořených pouze pro festival.

Pražská zoo pokračuje v odchytu uprchlých ibisů, zatím má tři z 18

Pracovníci pražské zoo dnes dopoledne odchytili třetího z 18 ibisů skalních, kteří v úterý uletěli z voliéry v zahradě. Našli ho u obce Zápy poblíž Brandýsa nad Labem. Na facebooku to oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek. Z voliéry se vzácní ptáci dostali otvory v ochranné síti voliéry, která nevydržela čerstvé nánosy těžkého mokrého sněhu. Dva z nich byli odchyceni ještě v úterý. Zoo vyzvala, aby lidé informace o výskytu ptáků volali na telefonní číslo 737 204 532. Místa, kde se ptáci objevili, lidé také hlásí na sociálních sítích, kde i sdílejí fotografie. Ibisům by podle mluvčí zahrady Jany Myslivečkové nynější počasí nemělo dělat problémy. Ve volné přírodě patří ibis skalní mezi kriticky ohrožené druhy.

Sport

Lyžařka Petra Nováková skončila ve sprintu Světového poháru volnou technikou v Gatineau v Kanadě jedenáctá a dosáhla druhého nejlepšího výsledku v sezoně. Lépe si čerstvá bronzová medailistka z mistrovství světa do 23 let vedla jen v prosincovém skiatlonu v Lillehammeru, kde díky šestému místu vybojovala životní úspěch.

Počasí

Zataženo až oblačno, ve východní polovině území občas sněžení, jinde jen ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C.