Denní souhrn zpráv

Lídři V4, Makedonie a Bulharska budou v Praze jednat o migraci

Česká republika bude v pondělí hostit mimořádný summit visegrádské skupiny s Makedonií a Bulharskem. Hlavním tématem schůzky pěti premiérů a makedonského prezidenta bude migrační krize a spolupráce při jejím řešení. Šestice státníků má hovořit i o možnosti posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. Migrace ale nebude jediným tématem, v první části schůzky si premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska připomenou 25. výročí zahájení visegrádské spolupráce, sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Pražská schůzka předchází summitu Evropské unie, na němž budou o problémech s přílivem uprchlíků a ekonomických migrantů hovořit prezidenti a premiéři členských zemí EU.

Zeman: ČSSD se odtrhla od svých voličů, Sobotka bude osamocen

ČSSD se podle prezidenta Miloše Zemana odtrhla od přirozených voličů, a to hlavně v otázce migrační krize. Předsedovi vlády a ČSSD Bohuslavu Sobotkovi prý hrozí, že skončí v EU osamocen, maximálně po boku německé kancléřky Angely Merkelové, uvedl dnes Zeman v pořadu Prezidentský Pressklubu rozhlasové stanice Frekvence 1. Sociální demokracie by podle Zemana potřebovala ve svém čele člověka, "který zemi připraví na obranu před migrační vlnou", která může přijít už letos. Prezident připustil, že by to mohl být i současný předseda strany, pokud by ale změnil dosavadní postoj k řešení.

Zaorálek: Armádní rozvědka v Libanonu nepochopitelně hazardovala

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) požaduje vyšetření libanonské kauzy včetně role Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby. Vyslání jejího člena do Libanonu, kde byl spolu s dalšími čtyřmi Čechy unesen, označil za nepochopitelné hazardování. Uvedl to v pořadu Partie televize Prima.

Zaorálek rovněž pokládá za nutné vyšetřit únik informací o údajném výkupném za Češky unesené v Pákistánu či výměně unesených Čechů v Libanonu za Libanonce Alího Fajáda, který je podezřelý z terorismu, a spoluobviněného Chálida Marabího. "Kdo tady selhal, jestli někdo selhal, to je věc vyšetřování policie," uvedl ministr zahraničí.

Jermanová připustila porušení jednacího řádu Sněmovny u EET

Koalice při prosazování zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) porušila jednací řád Poslanecké sněmovny. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to připustila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Opozice hodlá kvůli způsobu schválení zákona a předloze samotné podat návrh Ústavnímu soudu na zrušení zákona. Komunisté souhlasí s tím, že koalice jednací řád porušila, k návrhu se ale nepřipojí, protože má podle nich malou šanci na úspěch. Podle místopředsedkyně KSČM, poslankyně Miloslavy Vostré není jednací řád zneužíván, ale je využíván. Pokud ty tam možnosti jsou, tak opozice samozřejmě využívá jednacího řádu, řekla.

"My jsme byli dotlačeni do situace, kdy nám nic jiného nezbylo, protože jednací řád přežil svoji dobu. Je tam spoustu děr, kterých se dá využít a zneužít a v tuto chvíli je zneužíváno. My se na to díváme z hlediska toho, že jsme dostali od voličů právo vést tuto zemi, snažíme se to dělat a menšina nám v tom brání," odpověděla Jermanová v ČT na otázku, zda může mít národ úctu k zákonům, když sami poslanci porušují zákon. Jednací řád Sněmovny je zákonem.

Stát chystá bič na majitele pozemků kvůli černým skládkám

Obce by mohly podle návrhu nového zákona o odpadech získat více pravomocí při likvidaci černých skládek, majitelům pozemků chce uložit více povinností. Ministerstvo životního prostředí, které zákon poslalo do meziresortního připomínkového řízení, tvrdí, že se obce budou moci konečně opřít o legislativu a vlastníci budou povinni spolupracovat. Skuteční viníci černých skládek ve volné krajině se těžko hledají. Podle oslovených odborníků budou například majitelé pozemků třeba lesů a polí těžko dokazovat, že černou skládku nezpůsobili.

Stavební spořitelny v lednu půjčily víc peněz, uzavřely méně smluv

Tuzemské stavební spořitelny poskytly v lednu úvěry za 3,4 miliardy korun, meziročně o 18 procent více. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek navázal na trend z loňského roku a klesl. Spořitelny uzavřely necelých 36.000 nových smluv, meziroční pokles je tak více než pětinový. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

ČOI loni udělila téměř 12.000 pokut, o desetinu meziročně víc

Počet pokut, které loni udělila Česká obchodní inspekce (ČOI), se meziročně zvýšil o desetinu na 11.944. Celková hodnota udělených sankcí ale mírně klesla na 112 milionů korun, řekl ČTK mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. "Při srovnání s rokem 2014 (10.876 pokut celkově za 116,8 mil. Kč) jde o podobná čísla a nedošlo tak k žádnému mimořádnému nárůstu, ani poklesu," uvedl Fröhlich.

V karlovarském babyboxu našli novorozenou holčičku

Do babyboxu v Karlových Varech byla v sobotu před půlnocí odložena novorozená holčička. V Karlových Varech jde o první dítě, které bylo za čtyři roky od instalace do schránky pro děti odloženo. V České republice je to už 134 dítě, které se takto dostalo rychle do péče zdravotníků, informoval dnes ČTK předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess.

Slovanská epopej se po cestách do Národní galerie už nevrátí

Cyklus obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej bude ve Veletržním paláci v Praze k vidění do konce letošního roku. Po následném turné po asijských zemích se do výstavních prostor Národní galerie už nevrátí. Vedení Prahy hledá místo, kde plátna následně uložit. Možností je některý z historických paláců, které město vlastní, ale i diskutovaný návrat do Moravského Krumlova. Ve hře zůstává také výstavba nových galerijních prostor na Letné, řekl v rozhovoru s ČTK radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

"Návštěvníci budou moci cyklus Alfonse Muchy zhlédnout do konce roku 2016," uvedla mluvčí galerie Tereza Ježková. "Národní galerie počítá s dalším využitím Velké dvorany pro vlastní výstavní projekty," doplnila. Ředitel NG Jiří Fajt počítá pro rok 2017 s dvoranou pro projekt, který by měl pro NG připravit čínský umělec Aj Wej-wej.

Od úmrtí českého zachránce dětí Přemysla Pittra uplyne 40 let

Přemysl Pitter, od jehož úmrtí uplyne 15. února 40 let, byl laickým kazatelem, publicistou a sociálním pracovníkem. Ve známost vešel zejména tím, že v průběhu druhé světové války a těsně po ní pomáhal židovským a německých dětem. Někdy bývá označován i jako "český Nicholas Winton". V 50. letech Pitter emigroval, v exilu spolupracoval s rozhlasovými stanicemi BBC a Svobodná Evropa. Zemřel v roce 1976 ve švýcarském Curychu.

Sport

České biatlonistky vyhrály v americkém Presque Isle štafetu Světového poháru, poslední závod před mistrovstvím světa. Kvarteto Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Gabriela Soukalová a Veronika Vítková sice mělo na kontě jedno trestné kolo, ale v silném mrazu a postupném stmívání jelo přesto nejrychleji.

Snowboardistka Šárka Pančochová skončila čtvrtá v Big Airu v kanadském Québecu, který byl zařazen do Světového poháru i do série World Snowboard Tour.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa v Kolomně páté místo v závodu na 1500 metrů. Trojnásobná olympijská vítězka tak nepřidala další medaili k triumfům na trojce a pětce. Z vítězství se radovala Jorien ter Morsová z Nizozemska, která navázala na výhru na trati 1000 metrů.

Počasí v pondělí

Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia.