Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Premiér Sobotka: Česko udělá maximum pro setrvání Británie v EU

Česká republika je připravena udělat maximum pro to, aby Británie zůstala v Evropské unii. Po setkání se svým britským protějškem Davidem Cameronem to dnes v Praze řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož Evropa zůstane silná, když Británie zůstane v osmadvacítce. Česko je podle Sobotky připraveno o návrzích Británie dále diskutovat. Británii čeká referendum o setrvání v Evropské unii a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů - konkurenceschopnosti, suverenity, volného pohybu osob a rovného postavení členských států.

Česko nemá zásadní problém s trojicí požadavků, odmítá ale možný nerovný přístup k přidělování sociálních dávek. Jeden z návrhů totiž počítá s tím, že by na určité sociální dávky měli nárok jen lidé, kteří v Británii pobývají alespoň čtyři roky. Česko ale podle Sobotky nebude souhlasit s žádným postupem, který by byl vůči jeho občanům diskriminační. Praha je připravena jednat o alternativách požadavku na reformu týkající se sociálních dávek. Mohl by jí být například typ takzvané záchranné brzdy, která by státům EU umožnila v případě enormního tlaku na sociální systém omezit počet přistěhovalců z dalších zemí EU. Sobotka věří tomu, že se při jednáních podaří najít takový kompromis, který umožní britským občanům hlasovat pro setrvání v EU. S Cameronem dnes vedle reformy osmadvacítky řešil i migraci nebo boj proti Islámskému státu.

Premiér Cameron přislíbil pomoc při dodávce L-159 do Iráku

Britský premiér David Cameron přislíbil pomoc své vlády při řešení zablokovaného prodeje českých bitevníků L-159 do Iráku. Na tiskové konferenci po setkání s Cameronem to dnes v Praze řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko by do Iráku mělo dodat 15 letounů L-159, velkou část dodávky ale dosud blokovala právě Británie. "Dodávka letounů L-159 je vlastně jedním z českých příspěvků k tomu, abychom byli schopni porazit Islámský stát," uvedl Sobotka. "Já jsem velice rád a vítám, že pan premiér Cameron přislíbil pomoc britské vlády při vyřešení tohoto problému," poznamenal také. Jaká konkrétně pomoc bude, neuvedl.

První letouny L-159 už sice podle českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO) do Iráku na konci loňského roku dorazily, dodávky zbylých ale podle informací ČTK dosud blokoval Londýn kvůli údajně sporné součástce britské výroby.

Zeman Camerona ujistil o plné podpoře jeho reformních snah

Prezident Miloš Zeman plně podporuje reformní snahy britského premiéra Davida Camerona. Předsedovi britské vlády to Zeman řekl na Pražském hradě. Podle Zemana bude prosazení změn ve fungování Evropské unie, zejména zachování rozhodovacích procesů na národní úrovni, velmi těžkým bojem s byrokraty EU. Šéfovi britských konzervativců v prosazování reformy Zeman popřál úspěch. Během cesty z Úřadu vlády na Hrad se britský premiér zastavil na Klárově, kde společně se Sobotkou u Památníku padlých československých letců v letech 1939-1945 položili věnec. V podvečer se Cameron na britské ambasádě setkal i se šéfem opoziční ODS Petrem Fialou.

USA zpřísnily podmínky bezvízového styku pro 38 zemí včetně ČR

Spojené státy zpřísnily vízovou praxi se zeměmi využívajícími takzvaný bezvízový program (Visa Waiver Program - VWP), do něhož je zařazeno 38 zemí světa včetně České republiky. Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo zahraničí. Na přísnější režim, který se začal uplatňovat ve čtvrtek, narazí lidé, kteří v posledních zhruba pěti letech vycestovali do Íránu, Iráku, Súdánu nebo Sýrie. Podle agentury Reuters je důvodem k tomuto kroku skutečnost, že řada teroristů hlásících se k Islámskému státu, kteří provedli v Evropě sebevražedné atentáty, měla u sebe pasy evropských zemí, které jim umožňovaly krátkodobou turistickou cestu do USA bez víz. Program bezvízového styku, do něhož bylo Česko zařazeno v listopadu 2008, umožňuje bezvízový styk osobám cestujícím do USA za účelem turistiky nebo obchodu na dobu kratší než 90 dnů. Ostatní musejí zažádat o americké vízum na příslušném velvyslanectví USA.

Z nového amerického opatření jsou vyjmuty osoby, které čtyři jmenované státy navštívily jako delegáti mezinárodních organizací, dále příslušníci humanitárních skupin, novináři nebo osoby, které bojovaly ve spojeneckých armádách v daných zemích. Výjimka se týká také těch, kdo byli v Iráku v rámci "legální obchodní cesty" nebo v Íránu po loňském 14. červenci, tedy po podpisu dohody o íránském jaderném programu. Opatření se naopak vztahuje na všechny, kdo mají dvojí občanství včetně íránského, iráckého, súdánského nebo syrského.

Zemřel europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM)

Zemřel poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf (KSČM). Informaci serveru Novinky.cz potvrdil ČTK zdroj z vedení strany. Dvaašedesátiletého Ransdorfa dnes přijal pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), druh zdravotních potíží ale nesdělil. Mluvčí IKEM Veronika Velcová na dotaz ČTK řekla, že se na přání Ransdorfovy rodiny nemůže vyjadřovat. Podle serveru ParlamentníListy.cz byl Ransdorf v bezvědomí. Byl diabetik a IKEM se specializuje právě na diabetologii či srdeční a cévní problémy. Server Novinky.cz uvedl, že podle dostupných informací byla příčinou úmrtí údajně mozková příhoda.

Ransdorf byl nejprve poslancem Federálního shromáždění, poté poslancem Sněmovny a od roku 2004 získal mandát v Evropském parlamentu. Členem komunistické strany byl od roku 1972. V Evropském parlamentu by ho měl nahradit bývalý europoslanec Jaromír Kohlíček.

Čeští politici bez ohledu na stranické zařazení budou na zesnulého europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) vzpomínat jako na intelektuála s širokým rozhledem. Upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům vyslovil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Lítost vyjádřil i prezident Miloš Zeman. "I když jsem s řadou názorů pana Ransdorfa nesouhlasil, respektoval jsem ho jako velmi vzdělaného člověka, jako politika s širokým rozhledem," uvedl premiér Sobotka. "Byl to jeden z nebystřejších intelektuálů, kterého jsme poznal," uvedl k úmrtí Ransdorfa prezident Miloš Zeman.

Průzkum: ČR by podle většiny lidí neměla uprchlíky přijímat vůbec

Česká republika by podle 60 procent lidí neměla vůbec přijímat uprchlíky z válkou postižených zemí, podle třetiny jen do doby, než se budou schopni vrátit domů. Vyplývá to z výsledků prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Jen mizivá část veřejnosti - dvě procenta dotázaných - si myslí, že Česko by mělo migranty přijmout a nechat je se tady usadit. Oproti září stoupl o osm procentních bodů podíl těch, kteří by běžence nepřijímali vůbec. Postoj k přijímání uprchlíků se výrazně neliší podle věku nebo pohlaví. Otevřenější jsou lidé, kteří sami sebe zařazují ke středu, středové pravici a středové levici. Ve srovnání s ostatními státy takzvané visegrádské čtyřky analytici konstatovali, že podobná nálada jako v Česku panuje na Slovensku, zatímco polská veřejnost je v této otázce méně vyhraněná - proti přijetí uprchlíků je 53 procent Poláků. V Maďarsku je to 32 procent lidí.

Velká část Čechů - 82 procent - vnímá uprchlíky jako výraznou bezpečností hrozbu pro Českou republiku, ještě víc respondentů je považuje za riziko i v evropském a světovém měřítku. Větší ohrožení ale podle odpovědí dotázaných představuje Islámský stát. Rozdílný je postoj české společnosti k lidem, kteří se kvůli válečnému konfliktu rozhodli opustit Ukrajinu - pro přijetí uprchlíků z této východoevropské země je 43 procenta dotázaných.

Ministr Mládek: Pro ČR by bylo nejlepší připojení Íránu k plynovodu Tanap

Pro ČR by bylo nejlepší, kdyby se Írán připojil k plynovodu Tanap, který staví Ázerbájdžán a Turecko. Tento plynovod povede do jižní Itálie a později až do Vídně. Česko by tak mělo přímý přístup k íránskému plynu, pokud by se Írán napojil. Na tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj se ale zdá, že íránští představitelé preferují výstavbu velké továrny na zkapalnění plynu a jeho export do Evropy. Mládek už dříve řekl, že terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v polském přístavu Svinoústí bude pro Česko přínosem, protože tyto stavby pomáhají držet ceny plynu z Ruska pod určitou cenovou hladinou a zabraňují jejich rychlému růstu. Podle místopředsedy íránského parlamentu Abútorabíma Fardema, se kterým se Mládek dnes setkal, Írán zpracuje denně 750 milionů metrů krychlových plynu.

Sněmovna o evidenci tržeb opět nerozhodla, omezila řečníky

Sněmovna se podle očekávání nedostala ani dnes k hlasování o zavedení kontroverzní elektronické evidenci tržeb. Dolní komora ale hned v úvodu omezila poslancům na návrh hnutí ANO řečnickou dobu pro vystoupení při schvalování předlohy, a to zejména hlasy koalice. Poslanci přihlášení do diskuse mohou mluvit k zákonu jen dvakrát nejvýše po deseti minutách. Debata bude pokračovat příští pátek. Dnes trvala pět hodin a ve třetím čtení normy zatím přesáhla 18 hodin.

Pobočka Bank of China se v Česku pro veřejnost otevře na jaře

Pobočka Bank of China, jedna z největších státem vlastněných bank v Číně, se v Česku pro veřejnost otevře na jaře. ČTK to řekl Žuej Tchao z maďarské pobočky s tím, že banka nyní pořádá schůzky s potenciálními podnikovými klienty ze všech oblastí. Pražská pobočka sídlí v pražském Florentinu a ze začátku má mít 15 až 20 zaměstnanců. Bank of China (BoC), která vznikla v roce 1912, je čtvrtou největší bankou v Číně. Ve střední a východní Evropě dosud působí prostřednictvím své pobočky v Budapešti.

Poslanci se sejdou kvůli mýtnému systému příští čtvrtek

Mimořádná sněmovní schůze k výběrovému řízení na provoz mýtného systému by se měla konat příští týden ve čtvrtek. Na žádost opozičních ODS a TOP 09 ji svolal předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury vládní koalice ani po dvou letech nepohnula se soutěží na nového provozovatele vybírání mýta ani o krok. Desetiletá smlouva s dosavadním provozovatelem společností Kapsch skončí s letoškem. Ministerstvo dopravy nyní hledá nového provozovatele. Koncem minulého roku ministerstvo připustilo, že soutěž nestíhá a že bude nutné smlouvu s Kapschem bez soutěže prodloužit alespoň o rok a čtvrt.

Prezident Zeman bude na jižní Moravě čtyřikrát debatovat s lidmi

Čtyři debaty s občany povede příští týden od pondělí do středy při své třídenní návštěvě Jihomoravského kraje prezident Miloš Zeman. Diskuse s občany jsou tím nejdůležitějším, co se v rámci návštěvy uskuteční, řekl ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman se také setká s představiteli kraje a měst a zavítá do některých firem jako ČKD Blansko, Adast Adamov nebo brněnský Zetor. Podívá se do vinařské školy a v souvislosti s migrací na státní hranice s Rakouskem. Zeman se s občany setká v Tišnově, ve Slavkově u Brna, v Újezdu u Brna a v Mikulově.

Pojišťovny by měly dostat při přerozdělení víc peněz na péči o chronické pacienty

Na diabetiky či hypertoniky mají dostat zdravotní pojišťovny víc peněz, což přispěje ke zlepšení péče o chronické pacienty. Pojišťovnám se také mají kompenzovat vysoce nákladní pacienti. Změna je v novele, kterou dostane v pondělí vláda, řekl novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Do systému touto změnou další peníze nepřitečou, budou ale lépe rozděleny, uvedl. Němeček potvrdil, že změna bude výhodná pro ty pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických a vysoce nákladných pacientů, což je zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna. Mohly by jí tak stoupnout příjmy ročně o stovky milionů korun. Pro většinu zaměstnaneckých pojišťoven změna výhodná nebude, o tyto peníze naopak přijdou. Letos dají pojišťovny na péči zhruba 250 miliard korun.

IKEM chystá rozšířit kapacity, loni transplantoval 489 orgánů

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) transplantoval loni 489 orgánů 446 pacientům. Jeho kapacita je zcela naplněna, letos proto začne připravovat projekty nových pavilonů a laboratorního bloku, sdělil dnes ČTK ředitel IKEM Aleš Herman. IKEM podle něj patří k nejvýkonnějším centrům Evropy, týdně tam lékaři provedou devět až deset zákroků, kdy pacientovi transplantují jeden nebo více orgánů. Často metodami, které jsou raritní pro svou náročnost a složitost. IKEM má na kontě 62 procent všech transplantací provedených loni v Česku.

Čeští vědci objevili gen, jehož mutace mohou způsobit oslepnutí

Čeští vědci objevili gen, jehož mutace způsobují vážnou dědičnou vadu oční rohovky. Postižení mohou oslepnout. Objev umožní snáze určit diagnózu a v budoucnu snad i cílenou léčbu. Výsledky patnáctiletého výzkumu Ústavu dědičných metabolických poruch 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice, na němž se podílel tým University College London, publikoval v první půli ledna prestižní časopis The American Journal of Human Genetics. ČTK to sdělil šéf týmu docent Stanislav Kmoch.

Nemoc lze díky objevenému genu poměrně jednoduše zjistit jen z krve. U malých dětí tak odpadnou náročná vyšetření oka v celkové narkóze. Postiženým rodinám objev umožní zabránit přenosu genu do další generace - už ve zkumavce lze otestovat embryo a vybrat takové, které mutaci nemá. Tým při bádání zjistil, že všichni postižení mají stejnou mutaci, kterou získali od společného předka. Všechny nalezené rodiny pocházejí z okolí Klatov.

Němeček dá vládě v březnu zákon o vzdělávání sester

Studium zdravotních sester by se mělo o dva roky zkrátit z dosavadních sedmi na pět let. Počítá s tím ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v návrhu zákona, který chce předložit v březnu na jednání vlády. Pro získání plných kompetencí nebudou už muset sestry získat bakalářský titul na vysoké škole, stačit by jim měla čtyřletá střední zdravotnická škola a rok na vyšší odborné škole. Tzv. model 4+1 ale je nepřijatelný pro Českou asociaci sester i zdravotnické odbory. Němeček dnes na tiskové konferenci na dotaz ČTK uvedl, že poté, co ministerstvo nenašlo shodu s organizacemi zdravotních sester, samo rozhodlo, jak upravit jejich vzdělávání, aby se co nejrychleji doplnily stavy v nemocnicích.

Základem vzdělávání zůstane studium na středních zdravotních školách. Absolvent nebude mít jako dosud titul zdravotnického asistenta, ale pracovně se navrhuje název praktická sestra. Bude následovat rok dalšího studia na vyšší odborné škole, poté by absolvent získal titul všeobecná sestra a měl by prakticky všechny samostatné kompetence zdravotní sestry. Podle České asociace sester (ČAS) problém nedostatku sester není ve vzdělávání, ale v jejich nedostatečném odměňování. "Sestry jsou vysokoškolsky vzdělané zaměstnankyně, které mají vyšší základní plat než se středním vzděláním. Pro odbory je naprosto nepřijatelné vrátit se na středoškolský systém a říci, že sestry budou zaplaceny ještě hůř než dnes," uvedla na webu ČMKOS šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Nová CHKO Brdy bude do konce roku přístupná turistům z poloviny

Nová Chráněná krajinná oblast Brdy (CHKO), která vznikla od ledna na ploše zrušeného vojenského prostoru, bude do konce letošního roku přístupná pro turisty zhruba z 50 procent. ČTK to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nyní je otevřeno veřejnosti 15 až 20 procent území. Rozloha celé CHKO je 345 kilometrů čtverečních, z toho 260 kilometrů čtverečních byl rušený vojenský újezd. Klub českých turistů začne se značením tras okamžitě, jakmile to dovolí klimatické podmínky, nejpozději v březnu dubnu. "Už jsou tam části, které armáda vyčistila, a dá se tam začít," uvedl Brabec.

Prezidentský pár dnes pořádá reprezentativní ples

Prezidentský pár Miloš a Ivana Zemanovi dnes pořádají na Pražském hradě reprezentační ples. Stejně jako loni i letos mohou hosté v tombole vyhrát společnou večeři se Zemanovými na Pražském hradě. Ples se uskuteční ve Španělském sále, zúčastní se ho kolem 450 lidí. Za vstupenku museli zaplatit 8000 korun. Výtěžek z něj bude, po zaplacení nákladů na jeho pořádání, rozdělen mezi nadační fondy hlavy státu a jeho manželky. Prezident fond zřídil na splácení státního dluhu, loni jeho účel ale změnil na pomoc takzvaným Klokánkům. Fond první dámy slouží pro sociální účely.

Film o vraždě Anežky Hrůzové uvidí lidé v Polné v předpremiéře

Film Zločin v Polné o vyšetřování vraždy švadleny Anežky Hrůzové a následných soudních procesech během takzvané hilsneriády uvidí lidé v Polné na Jihlavsku v předpremiéře. Tři představení se uskuteční v tamním kině v dnes a v sobotu 22. a 23. ledna. Vstup na projekce je zdarma. ČTK to sdělil Jakub Fürst z oddělení komunikace České televize. Do Polné zamíří režisér Viktor Polesný, scenárista Václav Šašek a představitelé hlavních rolí Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek mladší, Gabriela Míčová a Ondřej Kavan.

V roce 1899 byla na cestě mezi obcí Věžnička a městečkem Polná na Jihlavsku nalezena mrtvá dívka. Švadleně Anežce Hrůzové, která se vracela domů, bylo 19 let. Na jejím hrdle byla objevena řezná rána, příčina smrti byla stanovena jako vykrvácení. Protože byl čas Velikonoc, ožila pověra o panenské krvi v židovských macesech. Zfušované vyšetřování a několik provokativních, i když úplně nevinných žertíků nakonec ukázaly na Leopolda Hilsnera, kterému hrozila smrt.

Zemřel Milan Bürger, sólista Státní opery a Opery ND Praha

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel 19. ledna ve svých 52 letech operní pěvec Milan Bürger, sólista Státní opery a Opery Národního divadla Praha. ČTK o tom informoval Bürgerův partner Peter Ďurica. Bürger byl ještě před absolutoriem Pražské konzervatoře angažován jako sólista opery Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Odtud odešel do opery Divadla J. K. Tyla v Plzni. V letech 1996 až 2011 byl sólistou Státní opery Praha, od ledna 2012 byl sólistou Opery Národního divadla. Ve svém repertoáru měl více než 36 rolí basového a basbarytonového oboru. Účinkoval například jako Mefistofeles (Faust), Sarastro (Kouzelná flétna), Filip II. (Don Carlos), kníže Gremin (Eugen Onegin), Kecal (Prodaná nevěsta) nebo Vodník (Rusalka). Zpíval na mnoha koncertech a v operních představeních v Japonsku, Německu, Belgii, Rakousku, Itálii, Francii, Švýcarsku, Izraeli a Dánsku.

Ve Francii vznikla divadelní hra o Emilu Zátopkovi

V západní Francii vznikla divadelní hra o Emilu Zátopkovi, která se inspiruje životopisným románem Courir (Běhat) od francouzského spisovatele Jeana Echenoze. Hru nastudovalo divadlo TheatreNuit v západofrancouzském městě Nantes, které své představení hraje s jediným hercem doprovázeným klarinetistou v různých městech regionu, včetně vězeňských zařízení. "Jde o příběh mimořádného sportovce, který poznamenal celou jednu generaci a jehož nasazení, nadšení a talent byly cynicky využívány tehdejší politickou mocí," řekl režisér Jean-Luc Annaix podle serveru Coté Brest. Hra přebírá slova, emoce a humor Echenozova románu, který vyšel v roce 2008 a v českém překladu o rok později.

Do Židovského muzea se vrátila ukradená vzácná archiválie

Do Židovského muzea v Praze se dnes vrátila vzácná archiválie, která byla ukradena před devíti lety. Pracovníci muzea ji před rokem našli v nabídce aukční síně v Izraeli. Na nalezení fragmentu hebrejsky psaného rukopisu se podílela česká a izraelská policie i Interpol. Rukopis, takzvaný pinkas, dokládá život a vývoj židovské obce v Kyjově z let 1654 až 1854. Z tohoto hlediska je jeho cena nevyčíslitelná, sdělila ČTK Kateřina Honskusová z Židovského muzea v Praze.

Archeologové našli na Hradecku poklad tvořený římskými mincemi

Amatérští archeologové našli na utajovaném místě na Královéhradecku unikátní soubor stříbrných římských mincí, součástí pokladu nevyčíslitelné hodnoty byly také bronzové spony a další předměty z laténského a římského období. Ve svém vydání pro Královéhradecký kraj o tom informuje Mladá fronta Dnes (MfD). Archeologové našli 103 mincí včetně jedné keltské, uloženy byly do země zřejmě v hliněné nádobě. "Kloním se k tomu, že to byla vojenská kořist. Ve své době tolik mincí představovalo velké jmění," uvedl archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Pavel Horník s tím, že nálezci nemají na odměnu nárok, protože průzkum území prováděli pro muzeum.

Lovec mrazů stále čeká na rekordní úlovek, hledá i mimo Šumavu

Amatérský meteorolog Antonín Vojvodík, kterému se také říká lovec mrazů, má velký životní sen. Chce naměřit v české přírodě hodnoty, které pokoří historicky největší mráz z 11. února 1929, kdy v Litvínovicích u Českých Budějovic spadla teplota až na minus 42,2 stupně Celsia. Dnes, kdy Česká republika zažila nejmrazivější noc letošní zimy, se přiblížil na sedm stupňů. Teplota na Rokytské slati u Modravy klesla na minus 35,3 stupně. Pod 30 stupňů spadly i teploty i na dalších meteorologických stanicích v mrazivých kotlinách na Šumavě. Mimo jiné i uprostřed Borových Lad, Volar nebo Horské Kvildy. Všechny za posledních 40 let vybudoval pětašedesátiletý nadšenec z Vimperka. V posledních dvou letech hledá mrazové kotliny i jinde než na Šumavě. Několikrát už byl ke splnění svého snu hodně blízko. Pod Jezerní slatí na jeho vlastní meteorologické stanici, kterou nazval Perla, teploměr v lednu roku 1987 ukázal minus 41,6 stupně.

Sport

České biatlonistky se ve sprintu Světového poháru na stupně vítězů neprosadily, přesto Veronika Vítková i Gabriela Soukalová zaznamenaly v neoblíbeném vysokohorském italském středisku Anterselva nejlepší výsledky v kariéře. Vítková neminula ani jeden terč a byla osmá, Soukalová netrefila jednou vestoje, skončila za ní o dvě desetiny sekundy devátá a udržela vedení v průběžném pořadí SP. Závod vyhrála poprvé v kariéře Ruska Olga Podčufarovová před Italkou Dorothou Wiererovou, která se připravila o vítězství na jednom trestném kolečku a prohrála o osm sekund. Třetí místo patří další ruské reprezentantce Jekatěrině Jurlovové, která slaví druhé stupně vítězů v životě.

Tomáš Berdych vybojoval na Australian Open postup do osmifinále. Šestý nasazený tenista zdolal domácího favorita Nicka Kyrgiose 6:3, 6:4, 1:6, 6:4.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer bude o víkendu startovat na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. Osmatřicetiletý úřadující vicemistr světa na klasické padesátce ještě po zranění žeber v této sezoně nezávodil. Bauer se rozhodl na poslední chvíli. Na Vysočině je v sobotu na programu závod na 15 km volnou technikou a v neděli štafeta.

Počasí

Česko zasáhnou v noci na sobotu silné mrazy až pod minus 12 stupňů, v mrazových kotlinách dokonce až minus 25 stupňů. Bude zataženo až oblačno, ojediněle mrznoucí mlhy. Nejvyšší teploty přes den -5 až -1 °C, v jihozápadní polovině Čech -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem -6 °C.