Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

MV neoprávněně vydalo 390 milionů na elektronizaci veřejné správy

Ministerstvo vnitra neoprávněně vydalo 390 milionů korun na elektronizaci veřejné správy. Část projektů navíc měla několikaleté zpoždění. K tomuto závěru došel Nejvyšší kontrolní úřad, který zkontroloval čtyři projekty a související služby v celkové hodnotě 700 milionů korun. Ministerstvo v reakci na kritiku uvedlo, že zpožděné projekty se mu už podařilo dokončit. Odmítlo i výtky týkající se zadávání veřejných zakázek. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřoval, jak ministerstvo vnitra a Česká pošta používaly v letech 2008 až 2014 peníze ze státního rozpočtu a Evropské unie na projekty elektronizace veřejné správy. Kontroloři se zaměřili na to, jak ministerstvo budovalo centrální místo služeb (CMS), které umožňuje informačním systémům veřejné správy komunikovat mezi sebou. Projekt měl být dokončen už v roce 2010, ale hotov nebyl ani do konce kontroly NKÚ.

Ministerstvo zahájí v lednu dvě stě řízení o rušení heren v Praze

Ministerstvo financí zahájí k 1. lednu 2016 téměř dvě stovky správních řízení s provozovateli pražských heren. Důvodem je to, že na začátku roku vejde v účinnost vyhláška hlavního města, kterou Praha zrušila více než 200 heren. Hry povolila pouze v provozovnách označených jako kasino. V Praze je nyní 313 míst, kde je povolen hazard, z toho je 212 heren. Znění vyhlášky kritizovala například Unie herního průmyslu, její znění je prý špatně napsáno. Vyhlášku schválila Praha v listopadu. "Ministerstvo financí bude k 1. lednu 2016 zahajovat kolem 180 správních řízení," potvrdila Gabriela Štepanyová z tiskového odboru ministerstva. V řízeních bude postupně ministerstvo odebírat licence k provozování heren. Rovněž nebudou vydávány nové ani prodlužována platnost nynějších. "Rušení provozoven bude postupné, správní řízení má totiž na starosti ministerstvo, které však řeší mnoho případů nejen v Praze, ale v celé zemi. Obecně se navíc proces musí řídit správním řádem," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Dostupnost péče pro pacienty je dle ministra příští rok zajištěna

Zlepšit dostupnost péče pro pacienty mají podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) změny, jež zdravotnictví čekají v roce 2016. Nemocnice a ambulance dostanou víc peněz od zdravotních pojišťoven, aby neodmítaly pacienty. Kdo nebude spokojen se svou pojišťovnou, má k přestupu dva termíny. Seniorům zaplatí pojišťovny očkování proti pneumokoku. Protonová léčba bude v seznamu hrazených výkonů, dosud si cenu dojednávaly pojišťovny smluvně. Všeobecná zdravotní pojišťovna ji hradila bez smlouvy za přesně daných podmínek. Všichni zaplatí od ledna 2016 víc na zdravotním pojištění. V příštím roce by zdravotní pojišťovny měly hospodařit s 258 miliardami korun, výběr pojistného za zaměstnance a podnikatele stoupne meziročně o 7,4 miliardy, odvody státu o 1,8 miliardy korun. Prostředky rozděluje úhradová vyhláška, podle níž pojišťovny platí lékařům a nemocnicím. "Můžeme dnes už říct, protože tím základním zákonem je úhradová vyhláška, která určuje finanční toky, že všechna odvětví dostanou poměrně výrazné navýšení, které se pohybuje kolem tří procent. Znamená to pro pacienty, že by měl být zajištěn dostatečný objem dostupné a kvalitní zdravotní péče," řekl ČTK ministr.

Nejpopulárnějším politikem zůstává ministr Babiš, mírně si ale pohoršil

Nejpopulárnějším politikem stále zůstává ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, příznivě ho vnímá 61 procent lidí. Od září si ale o tři procentní body pohoršil. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je druhý s 56 procenty, dotáhl se na něj ale ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Polepšil si také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury STEM. Bohuslav Sobotka měl podporu 56 procent lidí i v zářijovém průzkumu, Martin Stropnický si za tři měsíce polepšil o šest procentních bodů. Ještě lépe si na podzim vedl Milan Chovanec, který je na čtvrtém místě s 53 procenty, což je nárůst o sedm procentních bodů. Pátý je ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), má ale už na místa před ním velký odstup, když ho příznivě vnímá 40 procent lidí.

Bankovní rada ČNB: Růst českého hospodářství je udržitelný

Růst českého hospodářství je udržitelný a hodnota korigované inflace nesvědčí o možném přehřátí ekonomiky. Uvádí se to ve zveřejněném zápisu z jednání bankovní rady České národní banky z 16. prosince. Z něj také vyplývá, že centrální banka pravděpodobně nepřestane používat kurz koruny jako nástroj měnové politiky dříve než ke konci příštího roku. Vedení ČNB na prosincovém zasedání potvrdilo závazek centrální banky pokračovat v případě potřeby v intervencích na devizovém trhu s cílem udržovat kurz koruny poblíž hladiny 27 korun za euro. "Většina členů bankovní rady se shodovala, že jeho ukončení se pravděpodobně nachází okolo konce roku 2016," píše se v zápise. Zazněl však i názor, že intervence skončí až na začátku roku 2017. Shoda mezi členy bankovní rady ČNB naopak nastala v názoru, že je adekvátní ponechat měnověpolitické sazby na úrovni technické nuly. Konsenzus panoval rovněž v přesvědčení, že i nadále trvá potřeba udržovat výrazně uvolněné měnové podmínky.

ERÚ přizná obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun

Energetický regulační úřad (ERÚ) přizná obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun. Informovala o tom Česká televize. Cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepíše místo předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, místopředseda úřadu. Regulační úřad rozhodl poté, co nařízení vlády o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů v pondělí vyšlo ve Sbírce zákonů. "Zveřejněním ve Sbírce zákonů nabylo nařízení vlády účinnosti a doufám, že Energetickému regulačnímu úřadu tak už nic nebrání vypsat cenové rozhodnutí na výplatu podpory pro podporované zdroje energie," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Kabinet nařízení schválil minulý týden. Energetický regulační úřad již dříve uvedl, že vypíše podporu pro existující zdroje. "Pracujeme s tím, že Evropská komise skutečně tu podporu posuzuje jako existující, jak tvrdí ministerstvo průmyslu a obchodu. My ale ty informace nemáme," uvedl minulý týden mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci stoupla na 11,7 bodu

Důvěra v českou ekonomiku se v prosinci zvýšila o 0,6 bodu na 11,7 bodu. Optimismus vzrostl více mezi spotřebiteli, u podnikatelů se důvěra zvýšila jen mírně. Velmi mírně stoupla důvěra také v meziročním srovnání. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je možné předpokládat, že na růstu důvěry lidí v ekonomiku má zásluhu také vláda. Statistici v průzkumu zjišťují, jak podnikatelé a spotřebitelé odhadují budoucí vývoj své ekonomické situace. Rozdíl mezi pozitivním a záporným hodnocením v procentech je takzvané konjunkturální saldo. U podnikatelů z listopadové hodnoty 13,1 bodu stouplo v prosinci na 13,3 bodu. V případě spotřebitelů se ukazatel zvýšil ze třech bodů na pět. Z jednotlivých podnikatelských oblastí stoupla důvěra jen ve vybraných odvětvích služeb, v průmyslu se meziměsíčně nezměnila a ve stavebnictví a obchodu klesla.

Podíl e-shopů na maloobchodních tržbách letos stoupl na 8 procent

Podíl internetových obchodů na celkových maloobchodních tržbách se letos v Česku zvýšil o jeden procentní bod na 8,1 procenta. V roce 2017 by podíl e-shopů měl dosáhnout už deseti procent. Vyplývá to z odhadu Asociace pro elektronickou komerci (APEK). "Opět se tak potvrdil trend dynamického růstu on-line prodeje, který dokonce předčil očekávání. Během roku 2015 tak nakonec česká e-commerce dosáhla meziročního nárůstu o 20 procent," řekl ČTK výkonný ředitel asociace Jan Vetyška. Češi letos utratí on-line podle posledního odhadu srovnávače cen Heureka.cz rekordních 81 miliard korun. Dlouhodobě lidé kupují přes internet především elektroniku. Na zákazníky, kteří on-line nakupují z mobilu či tabletu, je přizpůsobeno zhruba 27 procent e-shopů. Letos poprvé také začal klesat počet tuzemských e-shopů, jejich počet snížil na podzim meziročně zhruba o jedno procento na 36.800.

Napřesrok zahájí silničáři stavbu 130 kilometrů nových dálnic

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje napřesrok zahájit stavbu více než 130 kilometrů nových dálnic a rychlostních silnic. Naopak dokončen má být jediný dálniční úsek. Tím je zbývající část dálnice D8 mezi Řehlovicemi a Lovosicemi, která má být hotová v prosinci. ČTK to řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Výstavbu nejvíce kilometrů nových staveb zahájí ŘSD v Jihočeském kraji na dálnici D3 a R4, dále pak v Královéhradeckém a Pardubickém kraji na dálnici D11 a rychlostní silnici R35. V současnosti je v Česku rozestavěných 140 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Od ledna se ale obě tyto kategorie spojí, protože zákon o provozu na pozemních komunikacích ruší kategorii rychlostních silnic. Přes 53 kilometrů rozestavěných dálnic a rychlostních silnic bylo zahájeno během letošního roku. Mezi největší stavby z tohoto balíku patří 14kilometrový úsek D1 z Přerova do Lipníka nebo 17kilometrový úsek R49 Hulín - Fryšták.

Automobilky letos vyrobí rekordních 1,285 milionu aut

Výroba osobních aut v Česku letos překoná loňský rekord. Celkem tři tuzemské automobilky vyrobí kolem 1,285 milionu vozů, což je o tři procenta více než loni. ČTK to řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek. K překonání loňského rekordního roku stačí podle něj v prosinci vyrobit téměř 40.000 osobních vozidel, v kategorii nákladních aut pak 60 vozů. Produkce autobusů převýšila loňský rok už v listopadu a obdobné to bylo i u motocyklů. Výroba nákladních aut reprezentovaná Tatrou Trucks se letos blíží 900 vozům, což je o devět procent více než loni. Produkce autobusů v závodech Iveco a SOR Libchavy by měla přesáhnout 4500 vozidel, což znamená pětinový nárůst. U Jawy Moto jako jediného zástupce kategorie motocyklů sdružení odhaduje produkci 1720 strojů.

K národním kulturním památkám se přidá i palladium, bude jich 306

Seznam národních kulturních památek, tedy předmětů či staveb, které stát považuje za nejcennější část svého kulturního dědictví, bude mít od 1. ledna více než tři stovky položek. Vláda letos schválila, že na něj přibude dalších devět historických předmětů, uměleckých děl a církevních památek. Za památky spadající pod nejvyšší státní ochranu byly prohlášeny třeba Vyšebrodský cyklus, Madona z Veveří, staroboleslavské palladium a některé gotické deskové malby. Jsou mezi nimi i předměty, o něž žádala církev v rámci majetkového vyrovnání se státem. Stát prohlašuje za památky i předměty a nemovitosti, které jsou v jiném než jeho vlastnictví. Národní kulturní památky (NKP) tvoří nejvýznamnější součást kulturního bohatství země, vztahuje se na ně přísnější ochrana než na kulturní památky, kterých je také mnohem více. Podobně jako u kulturních památek i u NKP je zákonem ošetřen jejich trvalý i dočasný vývoz do zahraničí a také prodej. Kulturní památky prohlašuje ministerstvo kultury, národní kulturní památky vláda. Včetně devítky nových bude od 1. ledna tvořit soubor NKP 306 položek.

Třetí blok dukovanské elektrárny už dodává elektřinu do sítě

Třetí blok dukovanské jaderné elektrárny na Třebíčsku už dodává elektřinu do sítě. Obě turbíny tohoto bloku byly po ukončení odstávky přifázovány. Do sítě tak nyní dodávají energii už dva ze čtyř bloků. ČTK to sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Na plný výkon by se měl 3. blok dostat během úterý. Řetězová štěpná reakce ve třetím bloku byla po více než tříměsíční odstávce a kontrole svarů spuštěna v neděli. "Na přelomu roku budou v elektrárně v provozu bloky o celkovém výkonu 1000 megawattů," uvedl Jiří Bezděk. Zbývající dva dukovanské bloky budou mimo provoz i po Novém roce. Svary kontrolovali odborníci u tří dukovanských bloků, protože při prověrce dokumentace byly nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Při odstávce třetího reaktorového bloku byla zkontrolována dokumentace 3000 svarů. Nové rentgenové snímky pořízené pomocí moderních nedestruktivních diagnostických metod byly pořízeny u 1330 svarů. Preventivně bylo opraveno 237 svarů. Podle Jiřího Bezděka šlo hlavně o svary na impulzních a měřících trasách malých průměrů.

Radovan Krejčíř podal ústavní stížnost v kauze daňového úniku

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř podal ústavní stížnost v kauze daňového úniku za více než půl miliardy korun. Justice mu v roce 2013 za krácení daně, podvod a další trestné činy uložila souhrnný trest 10,5 roku vězení. Rozsudek v kauze daňových úniků v srpnu potvrdil Nejvyšší soud. Stížnost dorazila k Ústavnímu soudu v polovině prosince, zjistila ČTK z otevřených justičních databází. V mezičase souhrnný verdikt nad Radovanem Krejčířem vystoupal na 15 let vězení. V minulosti byl v Česku pravomocně odsouzen za daňové delikty, podvod s akciemi Teplárny Otrokovice a vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing. Justice kauzy řešila postupně a pokaždé zvyšovala souhrnný trest. Naposledy letos v listopadu Městský soud v Praze uložil Krejčířovi 15 let vězení za snahu o vytunelování státního podniku Čepro. Další zpřísnění mu hrozí za přípravu vraždy celníka. Radovan Krejčíř ovšem v červnu 2005 utekl policii při domovní prohlídce černošické vily. Od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Momentálně tam čeká ve vazbě na oznámení trestu za pokus o vraždu, únos a pokus o přechovávání narkotik.

Policie: Muž před požárem v Českých Budějovicích ženu a chlapce zabil

Požár v českobudějovickém rodinném domě, při němž na Štedrý den zemřeli tři lidé, policie vyšetřuje jako dvojnásobnou vraždu a obecné ohrožení. Muž prý zabil ženu i chlapce a následně objekt zapálil a uhořel v něm. ČTK to řekl jihočeský policejní mluvčí Miroslav Doubek, podle nějž to vyplývá z výsledků pitvy. Policie dále ověřuje další skutečnosti, pokud však už neobjeví nic nového, případ s největší pravděpodobností odloží z důvodu nepřípustnosti trestního stíhání zemřelého.

Vlna z Čech pomohla uvolnit loď, která uvázla v centru Drážďan

Českou nákladní loď, která uvázla na Labi v centru Drážďan, se v pondělí podařilo vyprostit. Rejdařům pomohla vlna, kterou z Čech poslalo Povodí Labe. Pokud by pokus nebyl úspěšný, bylo připraveno povodí poslat ještě jednu vlnu, řekl ČTK dispečer Povodí Labe Pavel Jansa. Nákladní soulodí dlouhé 90 metrů uvázlo v neděli na mělčině pod Mariánským mostem v Drážďanech. Povodí Labe pustilo v noci na dnešek z Ústí nad Labem vlnu, která hladinu zvýšila. S pomocí dalšího plavidla se podařilo soupravu uvolnit krátce po 16:00, kdy vlna doputovala do Drážďan. Vzdálenost mezi městy je po Labi zhruba 100 kilometrů.

Skupina Nezmaři zahájila festival Vánoční prázdniny v Telči

Českobudějovická skupina Nezmaři v konírně telčského zámku zahájila tradiční festival Vánoční prázdniny v Telči. Návštěvníci si poslechli i hostující kapelu Stráníci. V následujících dnech lidé uslyší skupiny Epydemye, Žalman a spol. a Jarret. Jako každoročně budou součástí festivalu s více než dvacetiletou historií také výlety po okolí Telče. Hudební Vánoční prázdniny navazují na známý letní vícežánrový festival Prázdniny v Telči, který se na zámeckém nádvoří koná od roku 1982. Nezmaři jako jediná kapela vystupovala na všech jeho ročnících a podobnou bilanci má i na Vánočních prázdninách. "Vánoční prázdniny v Telči bereme jako rozloučení se sezónou, jen v prosinci jsme hráli do Vánoc téměř každý den," řekl ČTK vedoucí Nezmarů Pavel Drengubák. Tradice podle něj potrvá i do budoucna.

Čeští junioři udělali velký krok ke čtvrtfinále, porazili Slováky

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa hráčů do 20 let v Helsinkách v základní skupině B Slovensko 2:0 a mají nakročeno do čtvrtfinále play off. Derby rozhodl útočník David Pastrňák přesilovkovou trefou ze 37. minuty, ve třetí třetině přidal druhý gól další forvard Dominik Lakatoš. Čisté konto vychytal díky 18 úspěšným zákrokům brankář Vítek Vaněček.

Spolek kraje a Brna uzavřel s Automotodromem smlouvu o Grand Prix

Spolek pro Grand Prix ČR zřízený Brnem a Jihomoravským krajem podepsal smlouvu se společností Automotodrom Brno, která upravuje podmínky využití Masarykova okruhu pro pořádání Velké ceny České republiky silničních motocyklů v letech 2016 až 2020. Zúčastněné strany o tom informovaly v tiskové zprávě. Smlouva však začne platit až ve chvíli, kdy spolek podepíše kontrakt s Dornou, která je promotérem seriálu závodů mistrovství světa. Další podmínkou podpisu smlouvy s Dornou je také garance státu, že se bude na financování závodů podílet. Spolek je garantem, který zajistí zaplacení zalistovacího poplatku Dorně, který by měl činit zhruba čtyři miliony eur (zhruba 108 milionů korun). V předchozích letech, kdy byl pořadatelem Automotodrom Brno, stál poplatek tři miliony eur. Za letošní a loňský ročník pořadatel část poplatku dosud nezaplatil.

iSport.cz: Fotbalisty Jihlavy povede od ledna slovenský kouč Michal Hipp

Fotbalová Vysočina Jihlava podle serveru iSport.cz podruhé v sezoně mění trenéry. Čtrnáctý tým ligové tabulky by měl od ledna vést do záchranářských bojů slovenský kouč Michal Hipp. V Jihlavě skončil po špatném vstupu do sezony už po šestém kole Luděk Klusáček, jehož nahradil sportovní manažer Milan Bokša. Ten by se nyní měl vrátit do své původní funkce a hlavním koučem by se měl stát dvaapadesátiletý Slovák Michal Hipp. Bývalý obránce, jenž si zahrál pět zápasů za československou a dalších pět za slovenskou reprezentaci, naposledy trénoval do letošního září druholigovou Nitru. V minulosti působil jako asistent a krátce i jako hlavní trenér u slovenského národního mužstva.

Fotbalisty Baníku Ostrava povede na jaře Vlastimil Petržela

Fotbalisty Baníku Ostrava povede v jarní části sezony nový trenér Vlastimil Petržela. U beznadějně posledního týmu prvoligové tabulky se stane nástupcem Radomíra Korytáře. Klub oznámil na svém webu, že dvaašedesátiletý Vlastimil Petržela se ujme funkce na Nový rok, s mužstvem zahájí zimní přípravu ještě dosavadní kouč Radomír Korytář.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až polojasno, teploty 7 až 11 stupňů Celsia.