Denní souhrn zpráv

Poslanci opět nedokončili schvalování evidence tržeb

Sněmovna ani v pátek nedokončila schvalování kontroverzní elektronické evidence tržeb. Debata trvala tři a půl hodiny a stočila se i k osobním invektivám mezi poslanci pravicové opozice a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Mimořádná schůze k evidenci tržeb bude pokračovat v pátek 8. ledna. Schvalování zákona o zavedení evidence tržeb začalo už minulý pátek, sněmovní diskuse trvala skoro pět hodin. Pravici se zatím daří rozhodnutí o zákonu i za využití obstrukcí oddalovat. Zatímco vláda si od evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní, pravice tvrdí, že novinka zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje.

Vyjednávání o OKD komplikuje nejasná vlastnická struktura firmy

Zástupci vlády a Moravskoslezského kraje se shodli na nutnosti postupného útlumu těžby v OKD. Na propouštění musejí být připraveny úřady práce i zaměstnavatelé v regionu. Vyjednávání s OKD ale vládě komplikuje nejasná vlastnická struktura firmy, řekl novinářům ministr průmyslu a obchodů Jan Mládek (ČSSD). Odbory hrozí sociálními nepokoji. "Největším problémem je dohodnout se s majiteli OKD. My bezpečně nevíme, kdo je naším partnerem. Došlo k restrukturalizaci finančních pohledávek," řekl Mládek. Majitelé obligací, kteří vlastní třetinu akcií firmy, prý vládu upozorňují, že brzo budou mít většinu. Přesto je podle Mládka setkání se zástupci OKD a NWR naplánováno na začátek ledna. Musí se ho ale zúčastnit ministr financí Andrej Babiš (ANO).

MF očekává letos schodek rozpočtu 70 miliard Kč

Ministerstvo financí očekává, že schodek letošního rozpočtu bude 70 miliard korun. Vyplývá to ze Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2016. Schválený rozpočet počítá letos se schodkem 100 miliard korun, příští rok se 70 miliardami korun. "Pro rok 2015 se předpokládá, že hotovostní schodek státního rozpočtu nepřekročí výši 70 miliard korun, což je o 30 miliard korun Kč nižší očekávaná skutečnost, než činí schodek rozpočtovaný," uvedlo MF v dokumentu. V roce 2017 by měl schodek klesnout na 60 miliard korun a v roce 2018 jej MF plánuje na 50 miliard korun. Tyto údaje ovšem vyplývají ze schváleného střednědobého výhledu rozpočtu a ministerstvo financí je může změnit.

ČNB: Banky v ČR jsou dostatečně odolné vůči nepříznivým šokům

Bankovní sektor v ČR je dostatečně odolný vůči případným nepříznivým šokům. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů bankovního sektoru, které zveřejnila ČNB. Kapitálová vybavenost celého odvětví by zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v zátěžovém scénáři, který hypoteticky předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v ČR i zahraničí.

ČNB stanovila poprvé rezervu s cílem ochránit úvěrový trh

Česká národní banka stanovila na základě nových celoevropských pravidel proticyklickou kapitálovou rezervu pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry na 0,5 procenta. Sazba bude platit od ledna 2017. Informovala o tom centrální banka. Dosud byla sazba nulová, ČNB ji stanovuje od roku 2014. Banky tak budou muset držet více peněz na případné problematické úvěry. "Důvodem prvního zavedení této rezervy na vyšší než nulové úrovni je výraznější oživení úvěrů, při kterém se začínají vytvářet podmínky pro vznik systémového rizika," uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Růst úvěrů v domácí ekonomice zatím není podle něj evidentně nadměrný.

ANO chce změnou sněmovního řádu omezit čas na diskusi poslanců

Hnutí ANO chce na začátku příštího roku navrhnout změnu jednacího řádu Sněmovny. Čas na projednání zákonů by měl být omezený a rozdělený mezi jednotlivé poslanecké kluby, řekla na tiskové konferenci místopředsedkyně hnutí a Sněmovny Jaroslava Jermanová. Podle Martina Plíška z opoziční TOP 09 jde o další pokus o prosazení "náhubkového" zákona a o umlčení opozice. Předseda ODS Petr Fiala nevidí pro změnu jednacího řádu důvod. ANO říká, že chce v budoucnu předejít obstrukcím, které provázejí například projednávání předlohy o zavedení elektronické evidence tržeb. Při návrhu změny pravidel pro projednávání zákonů se hnutí inspirovalo v Německu. Plíšek podotkl, že Jermanová v příslušném sněmovním podvýboru s podobnými návrhy opakovaně neuspěla. "Věřím, že ostatní parlamentní strany takové návrhy na omezení svobody slova ve Sněmovně jednoznačně odmítnou," řekl ČTK.

Armáda bude moci vyčlenit víc vojáků pro síly rychlé reakce NATO

Česká armáda bude moci příští rok vyčlenit víc vojáků pro případné alianční operace Sil rychlé reakce NATO. Celkem bude moci nasadit až 816 vojáků místo již dříve schválených 452. Změnu mandátu dnes schválila na návrh vlády Sněmovna. Senátoři s předlohou souhlasili už dřív. Důvodem změny je podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) celková revize konceptu sil rychlé reakce. Upravuje se jejich struktura, doba pohotovosti i velikost původních sil rychlého nasazení, a tedy i příspěvky jednotlivých členských zemí. "I když se jedná o významné navýšení našeho příspěvku, ve srovnání s letošním rokem, kdy vyčleňujeme celkem 1500 osob, to není nijak dramatické," podotkl ministr. Do vznikajících sil velmi vysoké pohotovosti bude moci armáda nasadit podle podkladů až 100 vojáků a roj transportních vrtulníků pro podporu speciálních operací do 120 osob. V silách druhého sledu bude moci působit až 460 českých vojáků a v záložních silách až 136 vojáků.

Čeští vojáci pomáhající v Maďarsku se vrátili do Česka

Čeští ženisté, kteří pomáhali v Maďarsku kolegům v souvislosti s vlnou migrace, se ve čtvrtek večer vrátili s technikou do Česka. V zemi působili od poloviny října v rámci dvouměsíčního vojenského cvičení. Maďarským kolegům pomáhali při převozu materiálu, při výstavbě školicího centra nebo při zaškolení obsluhy polních kuchyní, které česká armáda Maďarům zapůjčila. ČTK to sdělila Miroslava Štenclová, mluvčí 15. ženijního pluku. Ze Slovinska se vojáci vrátili už v úterý. Česká armáda do Maďarska vyslala 21 vojáků, tři z nich se po zaškolení tamních kuchařů na české kuchyně vrátili zpět. Zbytek pak maďarským kolegům pomáhal především v okolí základny Hódmezövásárhely. "Celkově jednotka najela téměř 40.000 kilometrů a přepravila více než 1500 tun materiálu," podotkla Štenclová. "Spolupráce s maďarskými vojáky byla výborná," poznamenal velitel skupiny Ondřej Prokop. Nasazení podle něj bylo velmi kladně hodnoceno i Maďary. "Prověřilo schopnost českých a maďarských vojáků při řešení reálných situací způsobených migrační krizí," uvedl.

Policie zatím letos v ČR zadržela přes 8100 nelegálních cizinců

Česká policie za prvních jedenáct měsíců zadržela 8175 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziročně o 3799 více. Nejčastěji policisté zadrželi občany Sýrie, následovali Ukrajinci, Afghánci, Kuvajťané a Iráčané. ČTK o tom informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Policisté na území Česka letos zatím chytili 2013 občanů Sýrie. Většinou jde o uprchlíky, kteří při migrační krizi prchají do Evropy zejména přes Maďarsko, Itálii či Řecko. Ukrajinců bylo letos zatím zadrženo 1099. Většinou do země vstupují legálně a pak překračují povolenou dobu pobytu.

Česká velvyslankyně u OSN míří do vedení diplomacie EU

Dosavadní česká velvyslankyně u OSN Edita Hrdá nastupuje do diplomatické služby Evropské unie (EEAS), kde bude vrchní ředitelkou pro Ameriku. Její jmenování společně se jmény čtyř svých dalších nových vrcholných představitelů oznámila tisková služba EEAS. Mluvčí unijní diplomacie Maja Kocijančičová připomněla, že česká diplomatka má za sebou velvyslaneckou zkušenost z amerických i karibských zemí a byla též vrchní ředitelkou na českém ministerstvu zahraničí. Český premiér Bohuslav Sobotka dnešní oznámení označil za pozitivní signál, že se Češi a Češky začnou prosazovat ve vyšších funkcích v EU. "Vláda na tom bude intenzivně diplomaticky pracovat," slíbil. Nástup Hrdé do EEAS je podle něj úspěchem pro českou diplomacii i Českou republiku jako takovou.

Pelikán: Dříve odvolaný Dohnal je nyní šéfem Vězeňské služby

Petr Dohnal je v tuto chvíli generálním ředitelem Vězeňské služby. Funkce později jmenovaného šéfa Vězeňské služby Pavla Ondráška zaniká, řekl na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Reagoval tak na verdikt soudu, který zrušil správní rozhodnutí bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) a Pelikána týkající se Dohnalova odvolání. "Bylo nám doručeno rozhodnutí městského soudu v Praze, kterým bylo zrušeno rozhodnutí bývalé ministryně Heleny Válkové o odvolání brigádního generála Dohnala z funkce. Vzhledem k tomu, že nabývá toto rozhodnutí právní moci okamžikem doručení, tak pan generál Dohnal je v tuto chvíli generálním ředitelem Vězeňské služby," konstatoval Pelikán. Nehrozí podle něj, že by ve funkci šéfa Vězeňské služby byli dva lidé, jak tomu bylo v minulosti u policie. V takovýchto případech podle něj zrušením rozhodnutí o odvolání zaniká funkce toho později jmenovaného ředitele. Jedinou cestou k odvolání Dohnala, jakou nyní ministr vidí, je zahájení kárného řízení. Kdyby skončilo určitým typem sankce, tak pak by to podle něj dávalo důvod k odvolání. "Ale já si samozřejmě musím ještě situaci více promyslet a zanalyzovat, ale v tuto chvíli tam žádný prostor pro kárné řízení nevidím," poznamenal.

SÚJB prodloužil povolení na provoz 1. bloku Dukovan do 31. března

Firma ČEZ může provozovat první blok Dukovan až do konce března. Desetileté povolení mělo u tohoto jaderného bloku původně končit 31. prosince. Do té doby měla energetická společnost získat novou licenci, což se jí ale nepodařilo. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) jí nyní prodloužil povolení o tři měsíce. Informaci ČTK potvrdila předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

Úřad vlády se ptá Mynáře, zda Forejt může mluvit za Hrad

Úřad vlády se kvůli sporu o formát novoročního oběda mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a prezidentem Milošem Zemanem obrátil na hradního kancléře Vratislava Mynáře. Chce vědět, zda je šéf hradního protokolu Jindřich Forejt oprávněn mluvit za Zemana a prezidentovu kancelář. Ukazuje se prý, že poskytuje informace bez vědomí Zemana a v rozporu s jeho názory. Spor odstartovalo oznámení Sobotky na sociálních sítích, že tradiční novoroční oběd prezidenta s premiérem se tentokrát uskuteční na Zemanovo přání bez manželek a bude ryze pracovní. Zeman to ale v pátek označil za "lež jako věž", prý premiéra pozval i s manželkou a dětmi. Hrad podle prezidenta nevydal žádný pokyn nebo návrh, aby se novoroční setkání uskutečnilo bez partnerek. To ale odmítl úřad vlády, podle kterého toto stanovisko tlumočil během telefonického rozhovoru úřadu vlády Forejt. Hradní protokolář takový scénář na dotaz ČTK popřel. Na úřad vlády prý volal pouze proto, aby domluvil termín a čas setkání.

Vysočina pomohla opravit školu na Ukrajině, pošle tam i učebnice

Kraj Vysočina letos pomohl opravit základní školu ve Svaljavském okrese na Ukrajině, jejím žákům teď pošle 34 učebnic češtiny. V dnešní tiskové zprávě kraje to uvedl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Vysočina dotuje veřejně prospěšné projekty v partnerské Zakarpatské oblasti Ukrajiny osmým rokem. Letos na ně vynaložila přes pět milionů korun. Projekty jsou dotované prostřednictvím dobročinného fondu ViZa. Učebnice českého jazyka, určené pro žáky pátého a šestého ročníku, předají zástupci Kraje Vysočina základní škole při nejbližší oficiální návštěvě partnerského regionu. Letos v říjnu už dostali od kraje učebnice češtiny žáci užhorodské základní školy. Od zahájení spolupráce mezi oběma regiony v roce 2007 už Vysočina na Ukrajině podpořila více než 100 investičních projektů. Přispěla v součtu 40 miliony korun, stejnou částku na ně podle dohody přidala ukrajinská strana. První společné akce umožnily zateplení škol v obcích Strimba a Lazeščina. Předtím byly tyto budovy kvůli špatnému stavu v zimě skoro neobyvatelné.

Václava Havla připomínají svíčky i čtení jeho textů

Hořící svíčky, květiny a symboly srdce připomínají na Hrádečku u Trutnova čtvrté výročí úmrtí exprezidenta Václava Havla. Během dopoledne k chalupě, kde Havel zemřel, dorazili například jeho známí, ale také žáci ze školy v Mladých Bukách na Trutnovsku. Václava Havla si lidé připomínají v Česku i v zahraničí. Například v Praze se uskuteční pochod na Pražský hrad nebo rekviem, je možné se také zapojit do čtení z Havlových textů nebo si připomenout jeho divadelní hry.

Český film Domácí péče vypadl z nominací na Oscary

Český snímek Domácí péče režiséra a scenáristy Slávka Horáka se nedostal do finálové nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z osmdesátky kandidujících zahraničních filmů jich podle portálu americké filmové akademie zůstalo ve hře už jen devět a Domácí péče mezi nimi není. Českému komediálnímu dramatu se přitom dávaly dobré šance. Film vypráví příběh zdravotní sestry (Alena Mihulová), která při své práci na jihomoravském venkově ošetřuje spoustu rázovitých místních pacientů. Když se však dozví, že sama potřebuje pomoc, musí ji začít hledat mimo prostředí, které zná. Díky dceři jednoho z pacientů (Tatiana Vilhelmová) a její esoterické mentorce (Zuzana Kronerová) začíná objevovat nový svět alternativního léčení, ovšem k nekonformnímu přístupu je velmi skeptický její manžel (Bolek Polívka). Domácí péče získala v Karlových Varech cenu pro Alenu Mihulovou jako nejlepší herečku. Dostalo se jí i mezinárodního uznání, například nejvlivnější americký filmový časopis Variety vidí ve filmu pokračovatele tradice započaté Milošem Formanem a Jiřím Menzelem. Film byl zařazen i do soutěží mnoha dalších prestižních světových festivalů (Pusan, Haifa, Vancouver či Mannheim).

Antarktická expedice bude skromnější, vědci čekají na příspěvek

Desátá expedice vědců z Masarykovy univerzity v Brně do Antarktidy, kde budou pobývat na Mendelově polární stanici, bude o něco skromnější než ty předešlé. Místo skupiny 15 vědců pojede na jih tým šesti odborníků. Vědci totiž čekají na to, jakou finanční podporu získají od státu na své působení v Antarktidě na nadcházejících sedm let. ČTK to řekl vedoucí letošní expedice Pavel Kapler. Univerzita vybudovala Mendelovu polární stanici před deseti lety na Rossově ostrově nedaleko Antarktického poloostrova, a to zhruba za 50 milionů korun. Stát od té doby financoval jejich výzkum deseti miliony korun ročně. Letos tento grant vypršel a jedná se o jeho nové podpoře na dobu sedmi let.

Astronomové pojmenovali objevenou planetku po Medě Mládkové

Astronomové pojmenovali planetku po mecenášce umění Medě Mládkové. V pátek dopoledne jí slavnostně předali osvědčení od Mezinárodní astronomické unie. Těleso objevila v Ondřejově v roce 1997 vědkyně Lenka Kotková, objev ale musela ověřit další měření. Pojmenování planetky musí mít podle mezinárodních pravidel nejvýše 16 písmen, povolená je i česká diakritika. Planetek se jmény souvisejícími s Českem či Slovenskem je více než 700. Kromě reálných osobností a míst nesou také například jméno Jára Cimrman nebo Ferdiand Vaněk, což byl pseudonym Václava Havla.

Sport

Veronika Vítková skončila čtvrtá a Gabriela Soukalová pátá ve sprintu biatlonistek v Pokljuce. Vítková si doběhla pro nejlepší výsledek sezony, Soukalová udržela žlutý trikot vedoucí ženy průběžného pořadí Světového poháru. Vydařený závod českých reprezentantek umocnila životní 12. příčkou Eva Puskarčíková.

Počasí v sobotu

Zataženo až oblačno. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.