Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

ČR podporuje nasazení pohraničníků do státu EU bez jeho souhlasu

Česko podporuje možnost případného nasazení evropské pohraniční stráže do států na kraji schengenského prostoru i bez jejich souhlasu. Opatření by mělo být pojistkou proti silné migrační vlně, kterou by hraniční země osmadvacítky nedokázala zvládnout. Před jednáním Evropské rady v Bruselu to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko na okraji schengenského prostoru neleží, je obklopeno dalšími státy tohoto společenství. "My prostě nemůžeme být rukojmími zemí, které leží při vnější schengenské hranici, neplní si nebo si nemohou plnit své povinnosti z nějakého důvodu. Tady musí existovat pojistka," uvedl premiér Sobotka. Podle něj diskuse ukáže, jakou má návrh podporu. O opatření budou jednat na své schůzce i zástupci zemí Visegrádu. Česká republika dlouhodobě klade důraz na důkladnější ochranu vnější hranice EU a zachování volného pohybu bez kontrol mezi zeměmi osmadvacítky. Naopak odmítá kvóty na přerozdělování uprchlíků, prosazuje dobrovolnost.

V4 nabídne EU v roce 2019 společné armádní pohotovostní síly

Země visegrádské skupiny se domluvily, že v roce 2019 opět nabídnou Evropské unii společné vojenské pohotovostní síly, takzvanou battlegroup. Po čtvrtečním jednání zástupců ministerstev obrany V4 to řekl státní tajemník slovenského ministerstva obrany Miloš Koterec. Společnou battlegroup Visegrád sestavil pro první polovinu příštího roku. "Na účast v battlegroupě jsme se připravovali dva roky," řekl český ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Celý kontingent by mělo tvořit přes 3300 vojáků, řekl maďarský ministr obrany István Simicskó. Nejsilnější zastoupení v něm má Polsko. Česko pro něj uvolní asi 800 vojáků, mezi kterými budou spojaři, ženisté, ale i část speciálních sil. "Ta battlegroupa je poskládána tak, aby její celkové schopnosti pokrývaly celé spektrum vojenských potřeb," řekl ministr Stropnický. Maďarsko vyčlení přes 600 mužů a žen v uniformě z řad ženistů, logistiků nebo speciálních sil, Slováci především mechanizovanou rotu a rotu specialistů z radiační, chemické a biologické ochrany.

Ministr Stropnický: Makedonii budou muset s migrací možná pomoct i vojáci

Může nastat situace, že bude nutné poslat na pomoc Makedonii v boji s migrační krizí vedle policistů i vojáky nebo materiální vojenskou pomoc. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) to řekl na tiskové konferenci po setkání se zástupci ministerstev obrany visegrádské skupiny. Martin Stropnický také uvedl, že případné pozemní boje proti takzvanému Islámskému státu by měly mít na starosti především blízkovýchodní země. V úvahu podle ministra Stropnického připadá třeba vyslání ženistů nebo zdravotního personálu, Makedoncům by mohla armáda poskytnout stany nebo dopravní prostředky. Podobně česká armáda přispěla i Maďarsku a Slovinsku. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že Česko chce do Makedonie vyslat 25 policistů. Jejich misi bude v pondělí schvalovat vláda. Ministerstvo vnitra zároveň podle informací ČTK kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) navrhuje, aby balkánské zemi Česká republika vypomohla 20 miliony korun na materiální vybavení.

Prezident Zeman podepíše pařížskou dohodu o klimatu

Prezident Miloš Zeman podepíše pařížskou dohodu o klimatu. K dokumentu je však na rozdíl od jiných politiků skeptický. Podle Miloše Zemana nejde o závazný dokument, ale spíše o deklaraci dobrých úmyslů. Řekl to na dotaz ČTK. Účastníci klimatické konference OSN našli po dlouhých jednáních shodu na udržení globálního oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Míru oteplování chtějí udržet co nejblíže k 1,5 stupni Celsia na konci století. Pařížská dohoda od roku 2020 nahradí Kjótský protokol. Dohodu v Česku musí ratifikovat Parlament a proces završí podpis prezidenta.

Prezident jmenoval Josefa Fialu ústavním soudcem

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ústavním soudcem Josefa Fialu, který dosud působil na brněnské právnické fakultě. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Josef Fiala ve funkci nahradí Vladimíra Kůrku, kterému tento týden vypršel desetiletý mandát. Patnáctičlenný tým ústavních soudců tak zůstane kompletní. Profesor Fiala je specialistou na občanské právo. Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity vede katedru občanského práva, je členem Legislativní rady vlády a působí také jako rozhodce a člen rozkladových komisí. Byl asistentem několika ústavních soudců, má i advokátské zkušenosti a je vedoucím autorského kolektivu učebnic občanského práva hmotného. Josef Fiala v týmu ústavních soudců doplní početnou skupinu akademiků, jichž je mezi ústavními soudci téměř polovina. Druhá polovina přišla z justice, případně z advokacie.

Sněmovna: Vláda má odmítnout značení zboží ze židovských osad

Oznámení Evropské komise o označování zboží ze židovských osad pokládá česká Sněmovna za politické vymezení vůči Izraeli. Vláda by měla odmítnout podle něj postupovat, uvedla ve svém usnesení dolní komora. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) postoj Sněmovny ocenil. Posouvá podle něj Česko mezi země, které odmítají diskriminaci. Komise tvrdí, že zboží pocházející z území, která Izrael okupuje, nemůže být v EU prodáváno jako zboží vyrobené v Izraeli. Izrael pokládá opatření za diskriminační, přijaté z politických důvodů.

Škody za letošní sucho odhadli zemědělci na 2,6 miliardy korun

Zájmové svazy v zemědělství odhadly škody způsobené letošním suchem na 2,6 miliardy korun, zatímco ministerstvo zemědělství vyčíslilo škody zatím na 1,2 miliardy korun. ČTK to řekl prezident Agrární komory Miroslav Toman. Podle ministerstva není ale sčítání škod ještě hotové. "Ministerstvo zemědělství připravilo balíček 600 milionů korun, který bude na základě předem stanoveného klíče rozdělen mezi postižené producenty," uvedl dále Miroslav Toman, podle něhož má jít o mimořádnou pomoc. "V tuto chvíli není stanovena přesná částka, ani procenta, proto to nemůžeme zatím potvrdit," reagoval pro ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán. ucho mělo podle komory největší dopady na letošní sklizeň kukuřice na zrno, cukrovou řepu, brambory, ale také na krmné plodiny jako kukuřici na siláž či pícniny, dále pak na chmel, ovoce a zeleninu. Naopak dobře se letos dařilo obilninám. Stát má možnost podpořit zemědělce kvůli suchu z již notifikovaného programu, do roku 2020 jim může vyplatit až 12,25 miliardy korun. O využití těchto peněz by ale musela rozhodnout vláda.

Sněmovna schválila rozpočet SZIF na příští rok

Sněmovna schválila rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu na příští rok. Fond by měl hospodařit s rozpočtem 37,2 miliardy korun, což je meziročně o 2,5 miliardy Kč méně. Z toho 31,3 miliardy bude pocházet z peněz EU, zbytek ze státního rozpočtu. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací, z jeho rozpočtu se ale například podporuje i značka Klasa, či dotovaný projekt Mléko do škol. V příštím roce bude určeno na přímé platby zemědělcům 24 miliard korun, z toho více než 23,2 miliardy z unijních peněz. Na program podpory školního mléka bude 61 milionů Kč, na ovoce a zeleninu pro školáky plánuje stát dát 194 milionů, z toho 134 milionů korun by mělo jít z EU.

Poslanci schválili dotační programy v zemědělství na příští rok

Sněmovna schválila národní dotační programy pro zemědělce na příští rok. Půjde na ně 2,25 miliardy korun, což je proti letošním schváleným programům o 680 milionů korun víc. Největší část národních dotací v posledních letech směřuje na takzvaný nákazový fond pro chovatele hospodářských zvířat, v příštím roce by mělo jít o 1,1 miliardy korun. V rámci národních programů jsou podporování například i zpracovatelé, včelaři či ovocnáři. Národní dotace směřují také k rybníkářům nebo do státních hřebčínů. V závěru roku vždy rovněž bývají do programů přesouvány nevyčerpané prostředky z některých jiných programů. Letos tak nakonec v národních programech bylo 2,18 miliardy korun. Ministerstvo do dotačních programů opět zařadilo program Udržování a obnova kulturního dědictví venkova. Měl být spuštěn už letos, ale nestalo se tak.

Česká zbrojovka dodá na Slovensko pistole za 383 milionů korun

Společnost Česká zbrojovka podepsala se slovenským ministerstvem vnitra rámcovou dohodu o dodávce 26.641 pistolí s příslušenstvím v hodnotě 14,19 milionu eur (383 milionů korun) pro slovenskou policii i jiné ozbrojené složky. Dalších 20.000 pistolí koupí Bratislava od rakouské firmy Glock. Obě firmy uspěly v největším tendru svého druhu v novodobé historii Slovenska, jehož celková hodnota činí 23 milionů eur (621 milionů korun) bez daně z přidaného hodnoty, řekl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Přezbrojení slovenské policie a dalších bezpečnostních složek na Slovensku se připravovalo léta. Většina policistů v zemi v současnosti používá zastaralé pistole CZ 82.

Prezident Zeman podepsal rozpočet, schodek má být 70 mld. Kč

Prezident Miloš Zeman podepsal státní rozpočet na příští rok. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Schválený rozpočet počítá se schodkem 70 miliard korun, což je proti letošnímu schválenému schodku o 30 miliard méně. Celkové výdaje rozpočtu budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Vláda v něm počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 1,5 procenta. Schodek je podle pravicové opozice i podle některých ekonomů příliš vysoký. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ho před poslanci obhajoval tak, že jde o kompromis možného a že padaly i návrhy na vyšší deficit až 85 miliard korun. "Jsem přesvědčen, že rozpočet podpoří hospodářský růst, zaměstnanost," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po schválení rozpočtu. Dostatečně podle něj posiluje i bezpečnost. Také podle ministra Babiše podporuje rozpočet růst ekonomiky, je zároveň proticyklický, odpovědný, investuje a motivuje spotřebu.

Miloš Zeman poslal klokánkům 2,5 milionu Kč z fondu na splácení dluhu

Prezident Miloš Zeman poslal Fondu ohrožených dětí (FOD) 2,5 milionu korun z prezidentského fondu na splácení státního dluhu. Peníze půjdou na provoz klokánků pro ohrožené děti. Klokánkům hrozilo kvůli dluhům FOD zrušení. Symbolický šek na Pražském hradě převzal šéf fondu Jan Vaněk. Prezident se letos dostal do sporu s vládou a ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD) kvůli tomu, že kabinet v létě zamítl mimořádnou dotaci 20 milionů korun pro klokánky. Ministryně Marksová se stavěla proti přidělení dotace, protože nepovažuje přidělení peněz jediné organizaci za férové. Prezident Zeman uvedl, že se po tomto rozhodnutí vlády rozhodl přesměrovat peníze z fondu na splácení státního dluhu směrem k ohroženým dětem.

Ministerstvo vnitra navrhuje vydat Polsku přes 121 ha z Liberecka

Ministerstvo vnitra navrhuje vydat Polsku v rámci vyrovnání územního dluhu více než 121 hektarů v Libereckém kraji. Obce i kraj protestují. Zhruba 49 hektarů už vláda v minulosti schválila, teď přišel návrh na dalších více než 72 hektarů, protože jsou potřeba další pozemky zejména kvůli církevním restitucím. Celkem bylo na území čtyř krajů vytipováno 150 hektarů, potřeba bude nejvýše 50. Když se podaří s církvemi dohodnout, tak možná jen deset. Při čtvrteční návštěvě v Chrastavě to řekla náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová. Nároky Polska vznikly jako důsledek sporu o Těšínsko, který se mezi Československem a Polskem vedl od rozpadu Rakouska-Uherska v roce 1918. Mezistátní smlouva byla podepsána v roce 1958. Tehdy se s konečnou platností vytyčily státní hranice. Hranice se zkrátila o 80 kilometrů a na 85 místech se pozemky českých majitelů ocitly na polské straně a naopak. Přestože se uskutečnilo územní narovnání, Polsko spočítalo, že přišlo o 368 hektarů, a po roce 1989 byl spor obnoven. Na vypořádání nároků se v roce 1992 dohodli tehdejší ministři zahraničí Jiří Dienstbier a Krzysztof Skubiszewski.

Agentura pro začleňování vybrala dalších 9 měst pro spolupráci

Vládní agentura pro sociální začleňování vybrala dalších devět měst a obcí s takzvanými vyloučenými lokalitami, se kterými bude v následujících třech letech spolupracovat. Vybraná města - Chomutov, Liberec, Most, Nový Bor, Postoloprty, Sokolov, Varnsdorf, Vítkov-Budišov a Žďár nad Sázavou se zapojí do takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL). Agentura městům pomůže mimo jiné se získáváním peněz na sociální začleňování z evropských fondů. ČTK o tom informoval mluvčí agentury Václav Zeman. Dotace mohou města a obce žádat ze tří operačních programů - OP Zaměstnanost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání a Integrovaný regionální Operační program. Ve vybraných lokalitách vznikne platforma s názvem Lokální partnerství, která zahrne místní subjekty podílející se na řešení problémů spojených se sociálním vyloučením. Sdružovat bude například zástupce města, škol, úřadu práce, policie nebo neziskových organizací. Ti společně vypracují takzvaný místní strategický plán sociálního začleňování. Agentura pak obce podpoří při získávání prostředků na konkrétní projekty. Může jít třeba o rekonstrukce bytů pro sociální bydlení, vznik komunitních center, projekty podpory zaměstnanosti nebo podporu škol pro práci s žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Exportéři: Vývoz z ČR v březnu zrychlí tempo

Tempo růstu českého exportu by mělo v březnu zrychlit. Předpovídá to aktuální Index Asociace exportérů (IAE), který pro březen vzrostl na 8,2 bodu z únorových 5,48 bodu. "Výsledek (růstu) je daný především mírným zvýšením zakázek ze zahraničí," sdělil ČTK místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Kladně do indexu podle něj přispěl i prosincový index PMI v eurozóně. Záporně naopak německé průmyslové zakázky a negativní byl rovněž příspěvek reálného efektivního kurzu. V posledních měsících podle Otto Daňka panovaly obavy o hospodářské zdraví Německa, které se promítaly i do indexu v podobě slabších německých průmyslových zakázek. "Situace v německé ekonomice se však začíná zlepšovat, z čehož by měly v průběhu roku 2016 výsledně těžit i čeští exportéři," uvedl Otto Daněk.

Ministryně Valachová v Brně před řediteli škol hájila inkluzivní novelu

Sjednocení podmínek a poskytnutí podpory všem školám a žákům, kteří ji potřebují, je podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) cílem takzvané inkluzní novely školského zákona. Ministryně v Brně diskutovala s několika stovkami ředitelů z jižní Moravy a Vysočiny. Někteří naznačili obavy z dopadu změn, jež vstoupí v platnost v září 2016. Zmiňovali náročnost vzdělávání žáků se specifickými potřebami ve společných třídách s ostatními žáky. Novela by měla zajistit různá podpůrná opatření ve všech školách, a to včetně jejich nárokového financování. Rodiče si budou moci vybrat, zda dítě ponechají ve speciální třídě, nebo pro něj zvolí vzdělávání v takzvaném hlavním proudu. Podle ministryně Valachové nehrozí, že v každé třídě bude pět nebo šest dětí, které potřebují zvláštní pozornost. Tolik jich prostě není, zdůraznila Kateřina Valachová. Společné vzdělávání již v Česku běžně existuje, novela má jen vyrovnat podmínky, aby rodiče nemuseli pro své děti komplikovaně hledat školu a patřičnou podporu dostali všude. Rušení takzvaných praktických škol se neplánuje. Z pohledu zákona jsou zahrnuty mezi běžné základní školy.

Škoda Transportatin by měla dodat do Německa 39 vlaků za 10 mld.

Skupina Škoda Transportation by měla dodat do Německa 39 jednopodlažních elektrických jednotek za více než deset miliard korun. Jde největší českou zakázku v západní Evropě. Škodovka vozy dodá britské firmě National Express Rail, kterou před několika dny Bavorská železniční společnost Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG) potvrdila jako vítězného operátora pro zajištění příměstské dopravy v okolí Norimberku. Boj o zakázky je tvrdý, proto lze očekávat, že neúspěšní kandidáti se proti rozhodnutí BEG opět odvolají, řekla ČTK mluvčí největší české strojírenské skupiny Lubomíra Černá.

Rozpadu Evropské unie by litovala méně než pětina Čechů

Méně než pětině Čechů by bylo líto, kdyby se Evropská unie rozpadla. Polovině lidí by taková událost byla jedno a 22 procent dotázaných uvedlo, že by se jim "ulevilo". Šest procent Čechů by zrušení EU uvítalo. Vyplývá to z průzkumu pro Sociologický ústav AV ČR, který má ČTK k dispozici. Zániku Evropské unie by nejvíce litovali mladí lidé, vysokoškolsky vzdělaní obyvatelé měst, lidé, kteří často sledují zprávy na internetu, a ti, kteří mají nejvíce znalostí o politice. Pokud jde o politické preference, pak by konce unie velmi litovali příznivci TOP 09. Nejméně by rozpadu EU bylo líto důchodcům, stoupencům KSČM a těm, kteří nemají zájem o politiku nebo nesledují zprávy na internetu.

Kupní síla v Praze je o 31 procent vyšší, než je průměr ČR

Kupní síla na jednoho obyvatele v Česku je nejvyšší v Praze, kde činí přes 262.000 korun. Je to 31 procent nad celostátním průměrem 200.000 Kč. Vyplývá to ze studie společnosti GfK, kterou má ČTK k dispozici. Kupní síla je ukazatelem disponibilního příjmu na obyvatele, včetně jakýchkoli státních dávek, po odpočtu daní a příspěvků na charitu. Po Praze je největší kupní síla v jejím okolí a velkých městech. V okrese Praha - západ představuje 237.000 Kč, v okrese Praha - východ pak 234.000 Kč. Následuje Brno (218.000 Kč ), Plzeň (216.000 Kč), Mladá Boleslav (213.000 Kč), Beroun (210.000 Kč), Kladno (210.000 Kč), Benešov (209.000 Kč) a Příbram (207.000 korun). Českému průměru se nejvíc blíží okres Plzeň-sever, jehož obyvatelé mají k dispozici 210.000 Kč na osobu. V Bruntále činí kupní síla pouze 160.000 Kč na obyvatele. Tato hodnota zaostává za celostátním průměrem o 18 procent a zároveň přibližně odpovídá kupní síle na osobu v Chorvatsku.

Ruzyňští celníci odhalili nelegální zásilku anabolik z Hongkongu

Celníci z Letiště Praha minulý týden odhalili nelegální zásilku anabolických steroidů. Do Česka přicestovala z Hongkongu a směřovala k adresátovi mimo české území. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská. Zásilka měla podle vyobrazení na krabicích obsahovat elektroniku. Celníci ale zjistili, že místo přístrojů je v krabicích bílá sypká hmota uložená v neprůhledném obalu s hliníkovou fólií. "Celkem bylo nalezeno 48,282 kilogramu bílého prášku, který při provedení detekční zkoušky pozitivně reagoval na testosteron," popsala mluvčí. O jaký druh anabolických steroidů šlo a jaká byla vlastní hmotnost nedovolených látek, určí odborná expertiza.

Skauti budou v Praze rozdávat betlémské světlo z lodi i tramvaje

Skauti budou v Praze v sobotu rozdávat betlémské světlo z lodi zakotvené na Vltavě i z historické tramvaje. Celkem bude podle webu Betlémského světla k vyzvednutí na 23 místech až do Štědrého dne. Světlo zapálené v Betlémě dorazilo do Česka minulý víkend, dovezli ho vlakem z Vídně. Za Prahu ho v pátek převezme v katedrále sv. Víta kardinál Dominik Duka a primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Tradičně bude světlo rozvážet historická tramvaj. Vyjede od holešovického výstaviště ve 13:00, jezdit bude podle jízdního řádu po celé Praze až do večera. Stát delší dobu bude na zastávkách Olšanské hřbitovy, Náměstí Bratří Synků, Výstaviště Holešovice a Florenc. V tramvaji bude také možné občerstvit se teplým čajem a domů si odnést pamětní kalendářík nebo záložku. Ve stejnou dobu jako vyjede historická tramvaj připluje k náplávce na pražské Výtoni loď přivážející betlémské světlo. Bude součástí tamního farmářského tržiště. Stánek, kde bude možné si zapálit svíčku, bude od 13:00 také na náměstí Míru. Jeho součástí bude i Betlémská pošta. Každý příchozí bude moci napsat vánoční přání, opatřit ho pamětním razítkem a poslat poštou. Od pátku bude světélko symbolizující Vánoce k vyzvednutí také například na Václavském náměstí, v recepci Českého rozhlasu, zoologické zahradě nebo ve vybraných kostelích.

Fragnerova galerie vystavuje současnou sakrální architekturu

Na tři desítky kaplí, kostelů a drobných staveb až do 7. února představuje pražská Galerie Jaroslava Fragnera na výstavě s názvem Sakrální prostor. Představuje však nikoli historickou architekturu, ale stavby vznikající v současnosti. Podobně jako známé chrámy z období gotiky nebo barokní kostely dokážou i současné realizace zpomalit a ztišit a zklidnit své návštěvníky. Tvůrcům však často stačí jen minimalistické prostředky a světlo. Současná sakrální architektura není okázalá navenek, to podstatné se odehrává uvnitř. Pod působivými realizacemi jsou podepsáni známí evropští architekti jako Mario Botta, Peter Zumthor, Fernando Menis anebo studio Marte Marte. Na snímcích zachycujících jejich stavby mohou diváci obdivovat jednoduché, přesto působivé interiéry, které využívají přírodní materiály, často dřevo, také sklo a beton a nechávají prostory dotvářet světlem prostupujícím shora či dlouhými otvory ve stěnách. Českou republiku reprezentují - často cenami ověnčené - objekty ateliérů Kuba&Pilař architekti či Kamil Mrva Architects. Trojice kurátorů Dan Merta, Filip Šenk a Jakub Fišer vybrala kaple a kostely postavené za poslední čtvrtstoletí po celé Evropě. A přibližuje je prostřednictvím modelů, fotografií a videoprojekcí.

Muzeum v Suchdole vystaví unikátní fragmenty sestřelených letadel

Návštěvníci dne otevřených dveří Muzea městyse Suchdol nad Odrou na Novojičínsku si v sobotu budou moci prohlédnout unikátní předměty nalezené v troskách letadel sestřelených za války nad Moravou a Slezskem. Mezi vystavenými věcmi bude například padáková brašna letce Grigorije Sergejeviče Rogačka, kterou i s jeho ostatky a troskami letadla vyzvedli letos historici z bažin na Karvinsku. ČTK to řekl historik muzea Petr Bartošík. Den otevřených dveří se v muzeu koná každoročně jako připomínka výročí největší letecké bitvy nad územím tehdejšího protektorátu. V ní se 17. prosince 1944 nad Moravou střetla americká a německá letadla.

Hokejisté odehrají před Světovým pohárem tři přípravné zápasy

Čeští hokejisté odehrají před Světovým pohárem, který se uskuteční příští rok v září a říjnu v Torontu, tři přípravné zápasy. Nejprve se 8. září utkají v Petrohradu s Ruskem, o dva dny později nastoupí proti sborné v pražské O2 areně a 14. září se představí v Pittsburghu proti výběru Severní Ameriky, který budou tvořit talentovaní hráči do 23 let z Kanady a USA.

Hokejový Třinec podruhé v sezoně mění kouče, tým povede Jiří Dopita

Hokejisté Třince podruhé v sezoně mění trenéra. Desátý tým extraligy převzal Jiří Dopita a dosavadní kouč René Mucha se posunul do role asistenta. V té končí Marek Malík, který se vrací do partnerského klubu Ocelářů Frýdku-Místku do druhé ligy. René Mucha vedl tým od poloviny listopadu, kdy rezignoval hlavní kouč Jiří Kalous i asistent Václav Varaďa.

Do hokejové Síně slávy byli uvedeni Jan Hrbatý, Jiří Kučera, Robert Lang a Pavel Křížek

Do Síně slávy českého hokeje byli ve čtvrtek slavnostně uvedeni Jan Hrbatý, Jiří Kučera, Robert Lang a Pavel Křížek. Bývalí úspěšní hokejisté i slavný masér Pavel Křížek se pocty dočkali krátce před zápasem české reprezentace proti Finsku, který je součástí turnaje Channel One Cup. Síň slávy tak má aktuálně 122 členů. Masér Křížek byl do Síně slávy uveden v "nehráčské" kategorii, ve sbírce má však více úspěchů než jednotliví hokejisté. Byl totiž členem realizačních týmů na zlaté olympiádě v Naganu i na šesti světových šampionátech, které Češi vyhráli. "Je to první masér v historii, jenž se přijetí dočká. Je to legenda mezi maséry. Nejen vynikající profesionál, ale i člověk, který vždy dodal týmu dobrou náladu. Už jen ta čísla... Třicet mistrovství světa, osm olympiád, to nemá snad nikdo na světě mezi maséry, trenéry a dalšími činovníky," řekl šéf návrhové komise Síně slávy českého hokeje Dominik Hašek. Síň slávy byla založena v roce 2008 u příležitosti sta let českého hokeje. Před letošním mistrovstvím světa v Praze a Ostravě se dočkala kamenné podoby v Galerii Harfa, sousedící s O2 arenou.

Petr Čech útočí už na desátý Zlatý míč ČR, po podzimu jasně vede

Petr Čech má na dosah už desátý Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu sezony. Po podzimu si brankář Arsenalu drží výrazný náskok na posledního vítěze Davida Lafatu, protože v jubilejním dvacátém ročníku ankety Klubu sportovních novinářů získal 685 hlasů, tedy o 328 více než útočník Sparty. Petr Čech tak má nejvyšší náskok od roku 2010. Třetí místo patří Vladimíru Daridovi z Herthy Berlín.

Biatlonisté se stále trápí, v Pokljuce byl nejlepší 19. Ondřej Moravec

Sprint Světového poháru biatlonistů v Poklujce vyhrál Němec Simon Schempp, který neudělal na střelnici ani jednu chybu a měl druhý nejrychlejší čas ze všech závodníků. Češi opět propadli, nejlepší z nich byl Ondřej Moravec na devatenáctém místě. Bodovali také na 25. pozici Jaroslav Soukup a 39. Michal Krčmář. Do sobotního stíhacího závodu postoupil po krachu při střelbě vestoje i Michal Šlesingr z 50. místa.

Lyžař Bauer kvůli problému s žebry znovu odložil začátek sezony

Start sezony běžce na lyžích Lukáše Bauera se dál odkládá. Vicemistr světa z letošního šampionátu má znovu problém s žebry a zrušil proto plánovanou účast v nedělní klasické patnáctce na Světovém poháru v italském Toblachu. "Svůj start zase odkládám o kousek dál a už mě to odkládání moc nebaví. Jsem z toho rozmrzelý. Trénoval jsem na závody, ne abych se povaloval na gauči," řekl Lukáš Bauer ČTK. "Paradoxně mě těší, že není za oknem sníh. Těžko bych kousal, že ostatní lyžují, ale to je to hodně slabá náplast," řekl závodník žijící na Božím Daru.

Petra Kvitová se před finále Fed Cupu zasnoubila s hokejistou Radkem Meidlem

Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová je už několik týdnů zasnoubená. Dvojnásobnou wimbledonskou vítězku požádal o ruku její přítel hokejista Radek Meidl, s nímž tvoří pár rok a půl. Na svatbu ale pětadvacetiletá tenistka nespěchá, Magazínu Dnes prozradila, že v příštím roce ještě určitě nebude. Žádostí o ruku těsně před pražským finále Fed Cupu v polovině listopadu Meidl Kvitovou překvapil. "Nečekala jsem ji tak brzo. I když jsem tušila, že se něco chystá. Prstýnek jsem na začátku ani nenosila a holkám v týmu jsem to prozradila až po vítězství, aby se zbytečně nemluvilo o něčem jiném," řekla Petra Kvitová Magazínu. Radek Meidl, jenž hraje za extraligový Třinec, o zásnubách několik týdnů rozmýšlel. O jeho úmyslech věděla jen manažerka Petra Kvitové, s níž konzultoval velikost prstýnku. "Byl jsem nervózní, přišel jsem domů po zápase, Petra byla ve sprše a já už to nemohl vydržet. Zase by mi někam odjela. Tak jsem na sebe hodil sako, ona vylezla v pyžamu, čistila si zuby, ještě měla skoro pastu u pusy, já držel v ruce krabičku...," popsal velký okamžik Radek Meidl.

Listopad 2015 byl v Klementinu nejteplejší od roku 1775

Letošní listopad byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření na této stanici, které se datuje od roku 1775. Meteorologové na nejstarší české stanici naměřili průměrnou měsíční teplotu 8,7 stupně Celsia, což je o 4,3 stupně více než průměr za posledních 241 let. Na svém informačním webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav. Meteorologové současně odhadují, že také prosinec 2015 se zapíše do historických tabulek jako jeden z nejteplejších v historii měření.

Krátce o počasí v Česku:

Zataženo, místy mrholení nebo slabý déšť. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.