Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Maďarská vláda odmítla kontroverzní výroky o dekretech

Maďarská vláda odmítla kontroverzní výroky předsedy maďarského parlamentu o Benešových dekretech, řekl ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi maďarský velvyslanec. Zaorálek si pozval velvyslance Tibora Petöho, aby mu vysvětlil slova předsedy parlamentu o tom, že Česko a Slovensko neměly kvůli dekretům být přijaty do EU. Český ministr do Budapešti vzkázal, že obě země by měly být schopny zajistit, aby výroky představitelů nenarušovaly dobré vztahy. Dodal, že dekrety jsou trvalou součástí českého právního řádu. Označil je za "vyhaslé", nicméně odmítl jakékoliv zpochybnění jejich platnosti.

Chrastava odmítá dát Polsku lesy jako vyrovnání územního dluhu ČR

Chrastava u Liberce je proti tomu, aby část jejího katastru připadla Polsku v rámci vypořádání více než 50 let starého územního dluhu. Konkrétně by šlo o les o rozloze 52 hektarů. Návrh ministerstva vnitra kategoricky odmítli všichni chrastavští zastupitelé. Starosta města se kvůli tomu chce obrátit i na čtyři nejvyšší ústavní činitele, tedy na prezidenta, předsedy obou parlamentních komor a premiéra. Polsko si nárokuje 368 hektarů České republiky. Ministerstvo vnitra mělo pozemky už dříve vytipované, kvůli církevním restitucím ale musí hledat nové. Jeden z vyhlédnutých pozemků je právě les u Chrastavy. "Jak dokazují mapy, celý katastr dnešní Chrastavy včetně napadeného lesa v Horním Vítkově je součástí českých zemí minimálně od 11. století," uvedl starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Nároky Polska vznikly jako důsledek sporu o Těšínsko, který se mezi Československem a Polskem vedl od rozpadu Rakousko-Uherska v roce 1918. K dohodě a podepsání mezistátní smlouvy došlo v roce 1958. Tehdy se s konečnou platností vytyčily státní hranice. Hranice se zkrátila o 80 kilometrů a na 85 místech se pozemky českých majitelů ocitly na polské straně nebo naopak. Přestože se uskutečnilo územní narovnání, Polsko spočítalo, že přišlo o 368 hektarů, a po roce 1989 byl spor obnoven. České vlády se územní dluh snaží vyřešit přes 20 let.

Sobotka: Merkelová má přijet do Prahy, hledá se vhodný termín

Do České republiky by měla přijet německá kancléřka Angela Merkelová, podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se nyní hledá vhodný termín. Předseda české vlády by s ní chtěl hovořit nejen o migrační krizi a rozdílných pohledech obou sousedních států na trvalé uprchlické kvóty. Rozhovory by se měly týkat také obchodní výměny, modernizace průmyslu, posílení sousedských vztahů či udržení schengenského prostoru. Sobotka to řekl v rozhovoru pro server Blesk.cz. Ocenil, že Merkelová začala v poslední době korigovat některé své názory, například v otázce ochrany vnějších schengenských hranic.

Česko je připraveno vyslat policisty do evropské hraniční stráže

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vítá záměr Evropské komise posílit ochranu vnějších hranic EU. Bylo to podle něj právě Česko, které už před několika měsíci navrhlo zřízení společné evropské pohraniční stráže. Do služby je připraveno ihned vyslat policisty i další experty. Záměr komise ocenil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle něj už bylo načase, aby Evropa přišla s podobně razantním řešením.

Ochranu vnější hranice schengenského prostoru představili členové Evropské komise Frans Timmermans a Dimitris Avramopoulos. Evropská média návrh popisují jako největší možný přesun suverenity jednotlivých členských zemí směrem k Evropské unii od vzniku společné evropské měny. Komise navrhla rovněž zpřísnění kontrol na vnějších hranicích, které by se dotkly i občanů EU. Podle návrhu by členské státy měly dát agentuře na ochranu vnějších hranic Frontex k dispozici 1500 pohraničníků, které by bylo možné nasadit na ochranu schengenské hranice během několika dní. Evropské země by přitom v případě nutnosti musely přijmout nasazení evropských pohraničníků i proti své vůli. Doposud bylo možné vyslat příslušníky pohraniční služby Frontex na hranici jen na požádaní dotčené země. Součástí nově vytvořeného systému ochrany vnějších hranic by měl být také Návratový úřad, který by se zabýval návratem neúspěšných žadatelů o azyl do země jejich původu.

Vláda rozhodne, jestli ministr financí dostane policejní ochranu

Vláda příští týden projedná rozšíření seznamu osob, které má chránit policie, o ministra financí. O ochranu nedávno požádal ministr Andrej Babiš (ANO) kvůli několika případům ohrožení. Kdyby vláda ochranu nerozšířila, hrozí pokračování špatné bezpečnostní situace ministra financí, jejímž důsledkem by v krajním případě mohl být i pokus o jeho fyzickou likvidaci, vyplývá z podkladů pro jednání kabinetu, které má ČTK k dispozici. Mezi dalšími rizikovými faktory, kvůli nimž by měl ministr financí ochranu dostat, je současný postoj ministerstva k ekologickým zakázkám nebo hazardnímu průmyslu.

Vláda probere rozvoj policie, sbor plánuje přijmout 4000 lidí

Policie chce v příštích pěti letech nabrat 4000 nových lidí. Jde o reakci na migrační krizi, nárůst extremismu, terorismu nebo kybernetické kriminality. Počet policistů v Česku by po náborech měl přesáhnout 44.000. Plánované posílení policie vyjde na 8,3 miliardy korun. Peníze půjdou do platů a vybavení nových členů policie. Vyplývá to z koncepce rozvoje policie v letech 2016 až 2020. Materiál příští týden projedná vláda. Koncepce počítá také s tím, že na každém územním odboru policie vzniknou alespoň dvě prvosledové hlídky, které budou vyjíždět k nebezpečným situacím. K dispozici by měly mít balistické vesty, helmy a šíty nebo dlouhé zbraně.

Klaus chce vytvořit širokou platformu k migraci, kterou povede

Bývalý prezident Václav Klaus usiluje o vytvoření široké platformy k migrační krizi, která by sdružovala politické i další subjekty od ODS po komunisty. Řekl to v rozhovoru ČTK s tím, že platformu by zastřešoval on. Měla by vládě pomoci, aby získala mandát od občanů odmítnout přijímání uprchlíků. Hovořil prý s 20 až 25 subjekty, včetně parlamentních stran. K diskusi nepozval například Blok proti islámu nebo předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru, jejichž názory jsou mu protivné a neztotožňuje se s nimi. Při dosavadních debatách se podle něj projevovala shoda ve vnímání nebezpečnosti migrační vlny. Problém je prý naopak v tom, že některé politické strany jsou tak mocné, že se nechtějí přidat k platformě, která vzniká mimo ně.

Státní dluh ke konci září klesl na 1,663 bilionu Kč, potvrdilo MF

Státní dluh letos ke konci září klesl o 0,6 miliardy Kč na 1,663 bilionu korun. Údaje z poloviny října potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 158.000 korun. Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Zeman podepsal vyšší zdanění hazardu od příštího roku

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu loterijního zákona, která od příštího roku zvyšuje zdanění hazardu. Sazby odvodů mají od ledna vzrůst na 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Denní poplatek za hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun, což by mělo vést k omezení těchto přístrojů. Stát tak chce vybrat dvě miliardy korun ročně navíc. Novela loterijního zákona zvyšuje o tři procentní body odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií. Navýšení o osm procentních bodů čeká hrací automaty a další technická zařízení.

Sněmovna ve vládní předloze změnila rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Obcím podle přijaté verze připadne z odvodů 63 procent a státu 37 procent. Vláda navrhovala poměr 60 ku 40 místo nynějších 80 procent pro obce a 20 procent pro stát. Další změny v regulaci a zdanění hazardu by měly přinést od přespříštího roku změny projednávané Sněmovnou.

Enel se dohodl s EPH na prodeji svého podílu ve Slovenských elektrárnách

Italský energetický koncern Enel se dohodl na prodeji svého zhruba dvoutřetinového podílu v hlavní slovenské elektrárenské společnosti Slovenské elektrárne (SE) do rukou české skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH). Listu La Stampa to podle agentury APA řekl šéf Enelu Francesco Starace. Mluvčí EPH Daniel Častvaj ČTK potvrdil, že firmy dosáhly dohody o všech komerčních a smluvních podmínkách transakce. Dodal nicméně, že smlouva o prodeji akcií zatím nebyla podepsána. Podle Staraceho by měl Enelu prodej podílu přinést 1,3 miliardy eur (zhruba 35 miliard Kč).

ČR chce na pomoc pracovníkům v OKD využít globalizační fond EU

Vláda chce na řešení budoucnosti pracovníků těžební společnosti OKD získat peníze z evropského globalizačního fondu (EGF). Česko by je využilo na podporu propouštěných, jejich rekvalifikace a nalezení nového zaměstnání. Novinářům to po jednání zástupců resortů a odborů řekli ministryně práce Michaela Marksová a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD). Prioritou je podle nich ale zachování co nejvíce pracovních míst v dole. Společnost New World Resources (NWR), která vlastní OKD, navrhla uzavření dolu Paskov už na konci příštího roku. Za pokračování těžby požaduje údajně čtyři miliardy korun. Vláda i tripartita to odmítly. Druhou variantou byl převod dolu na stát. V OKD a u dodavatelů pracuje podle Mládka na 13.000 lidí.

Živnostníci zaměstnávají přes čtvrt milionu osob

V Česku bylo ke konci listopadu 894.000 aktivních živnostníků, kteří celkem zaměstnávali 264.000 zaměstnanců. Společně tvoří téměř 22 procent všech ekonomicky aktivních obyvatel ČR. Odhad ročního obratu těchto fyzických osob podnikatelů přesahuje 835 miliard korun. Vyplývá to z analýzy portálu, který obsahuje údaje o podnikatelských subjektech z ČR a Slovenska. V Praze zaujímají fyzické osoby podnikatelé a jejich zaměstnanci nejvyšší podíl na celkovém počtu ekonomicky aktivního obyvatelstva. Každý čtvrtý ekonomicky aktivní člověk je zde buď živnostník, nebo je u něj zaměstnán. Následuje Jihočeský kraj (23,1 procenta) a Středočeský kraj (22,9).

Důchodové připojištění by mělo být atraktivnější

Spoření v takzvaném třetím důchodovém pilíři by mělo být atraktivnější. Fondy se otevřou i dětem, zvýší se daňové úlevy a naopak se sníží věk pro nárok na dávky. Předloha, kterou podepsal prezident Miloš Zeman, taky zvýhodní postupné vyplácení naspořených peněz. Hranice pro daňovou úlevu pro příspěvek zaměstnavatele na pojištění a penzijní produkty zákon zvyšuje z 30.000 na 50.000 korun a hranici pro odpočet od základu daně účastníka pro penzijní produkty z 12.000 na 24.000 korun. Věk lidí s nárokem na dávky sníží z 65 na 60 let. Postupné vyplácení naspořených peněz norma zvýhodňuje tím, že penze vyplácená déle než deset let by byla stejně jako doživotní penze osvobozena od daně z příjmů.

Sadil: Objem hypoték dosáhne letos rekordních 180 miliard korun

Objem nových hypoték dosáhne letos kolem 180 miliard korun, což je zhruba pětinový nárůst proti dosud rekordnímu roku 2014. Novinářům to řekl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil s tím, že podle jeho odhadu by příští rok mohl objem hypoték činit 170 miliard Kč. Hypoteční banka je jedničkou českého hypotečního trhu. Jedním z důvodů rekordního zájmu o hypotéky jsou nízké sazby úvěrů, které se během roku dostaly na historická minima. Podle Sadila úrokové sazby vydrží na nízké úrovni i v roce 2016. Je však přesvědčen, že hlouběji už neklesnou a naopak očekává spíše růst.

Češi jsou velmi konzervativní investoři a hypotéky jsou pro ně ideální investicí. Mnoho lidí využívá investici do nemovitostí jako formu zajištění na důchod. Podle analýzy skupiny Chytrý Honza dosahuje počet hypoték, které si Češi berou na druhý či třetí byt, už zhruba 15 procent. V ČR podle odhadů splácí hypoteční úvěr nyní než půl milionu lidí.

Banky budou muset platit miliardy korun do Fondu pro řešení krize

Banky, družstevní záložny a obchodníci s cennými papíry budou muset dávat až tři miliardy korun ročně do nového fondu pro řešení finanční krize. Zároveň ale budou dávat méně do nynějšího Fondu pojištění vkladů. V návaznosti na evropskou směrnici jim to ukládá zákon o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, který podepsal prezident Miloš Zeman. Požadovaný cílový objem peněz ve fondu - asi 25 miliard korun. Příspěvky si budou moci finanční instituce započítat do nákladů, které tak sníží jejich daňový základ.

Ťok: Servisní kontroly vozů značky VW v ČR zřejmě nebudou povinné

Servisní kontroly pro vozy Škoda a další značky koncernu VW s dieselovými motory umožňujícími obcházet emisní měření zřejmě nebudou v Česku povinné. Po jednání s britskou certifikační autoritou a tamním ministrem dopravy Patrickem Mc Loughlinem to uvedl český ministr dopravy Dan Ťok v tiskové zprávě. Vozy Škoda podstupují homologační emisní měření právě u britské certifikační organizace VCA. Ťok se podle tiskové zprávy s britskou stranou shodl, že k nařízení povinných kontrol nemá Česko dostatečný právní rámec. Návštěva servisu má být naopak povinná v sousedním Německu.

Školy nebudou smět na prázdniny propouštět učitele

Uzavírání pracovních smluv s učiteli pouze na deset měsíců školního roku bude až na výjimky zákonem zakázáno. Změnu přinese vládní novela o pedagogických pracovnících, kterou podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hrad. Norma má především odstranit praxi některých ředitelů škol, kteří na letní prázdniny učitele opakovaně propouštějí a v září zase přijímají. Takovéto smlouvy podle dřívějšího vyjádření ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) dostává zhruba 4000 učitelů. Jde o 3,7 procenta všech pedagogů, i když školy dostávají peníze na celý kalendářní rok. Výjimku ze zákazu budou mít školy kvůli tomu, aby mohly přijmout pedagoga bez dostatečné odborné kvalifikace nebo na zástup za déle nepřítomného kmenového zaměstnance.

Drahoš: Nízké financování nových center ohrožuje výzkum v ČR

Nízké a navíc rozkolísané financování nových výzkumných center může být vážnou hrozbou pro fungování celého systému výzkumu v České republice. Řekl to předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš v projevu na zasedání Akademického sněmu. Pokud bude i nadále málo peněz na jejich udržitelnost, musela by podle něho Akademie věd výrazně zredukovat peníze pro svá pracoviště. Omezit by podle Drahoše musela i své projekty, které vznikají v rámci nové strategie AV ČR. Ta má přitom podle Drahoše už velkou odezvu mezi podnikateli a ve státní správě.

Místopředseda vlády pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) připustil, že peníze do budoucna nejsou. Když se podle něj rozhodovalo, zda se infrastruktury vybudují, dala vláda příslib, že se bude navyšovat rozpočet zhruba o osm procent. Toho jsme dosáhli až v letošním roce po mnoha letech, poznamenal.

V Praze byl otevřen mezinárodní institut pro výzkum konopí

V Praze byl otevřen Mezinárodní institut pro konopí a kanabinoidy (ICCI). Investoři z USA a Kanady do něj vložili půl miliardy korun, což je podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který se otevření účastnil, největší soukromá investice do českého lékařského výzkumu v posledních letech. Výzkum, na němž se bude podílet mimo jiné profesor Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, má přispět k využití konopí k léčbě na základě vědeckých důkazů i zkušeností pacientů. V konopí jsou i další látky, mluví se o terpenech a flavonoidech, které se jako první nabízejí svými protirakovinnými účinky. "Pokud tuto rostlinu pochopíme, tak budeme moci na každého pacienta připravit lék, který potřebuje," dodal Hanuš. Vědci chtějí využít také zkušeností pacientů, kteří se dosud léčili "nelegálně" vlastními výpěstky či konopím z černého trhu.

Podmínky předváděcích prodejních akcí se zpřísní

Podmínky pro pořádání předváděcích prodejních akcí se kvůli lepší ochraně spotřebitele zpřísní. Na letácích budou muset být i ceny nabízeného zboží. Pořadatelé nebudou smět přímo při těchto akcích a ve lhůtě dalších sedmi dní přijímat od kupujících žádné peníze. Předpokládá to novela o ochraně spotřebitele, kterou podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hrad. Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) navíc budou moci nahrávat průběh předváděcích prodejních akcí i bez souhlasu jejich pořadatelů. Předloha taky zavede možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. Díky ceně na letáku si lidé budou moci předem zjistit, nakolik je nabídka výhodná.

Vězeňská služba: Zásahové jednotky jsou důležité pro bezpečnost

Dvě zásahové eskortní jednotky Vězeňské služby, jejichž existenci kritizuje ministerstvo spravedlnosti, jsou podle šéfa sboru Pavla Ondráška bezpečnostním opatřením zásadní důležitosti. Novinářům dnes řekl, že zpochybňovat vznik jednotek je "velmi nevhodné, nezodpovědné a nebezpečné". Ministr Robert Pelikán (ANO) poté ČTK sdělil, že je "zcela šokován", Ondrášek podle něj postupoval v rozporu s pokynem i se zákonem a své kroky bude muset vysvětlit. Eskorty vězňů doposud obstarávali řadoví příslušníci Vězeňské služby, případně policie.

Žalobci poslali k soudu případ údajně předražených letadel CASA

Žalobci poslali k soudu kauzu nákupu letadel CASA pro českou armádu. Na webu to oznámil státní zástupce Jan Kořán. V případu figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Nákupem letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun. O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Už dříve uvedla, že své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.

Policie prohledala kancelář starosty Chebu

Policisté v pondělí odpoledne prohledali kancelář i byt chebského starosty Petra Navrátila (ČSSD). Prohlídky souvisí s projekty dotovanými Regionálním operačním programem (ROP) Severozápad. Navrátil ČTK řekl, že jde o projekty staré tři a více let, tedy z doby před tím, než v ROP Severozápad působil jako předseda regionální rady. "Žádné obvinění mi sděleno nebylo. Neznamená to, že nemůže přijít, protože dneska to může přijít na kohokoli. Netýká se to současných výzev, netýká se to ničeho na městě. Ale mám podepsanou mlčenlivost, a tak nemohu říct více," řekl ČTK Navrátil dnes ráno.

V době, o kterou se policisté zajímají, byl Navrátil jen členem hodnotící komise při posuzování projektů. Ředitelem dotačního úřadu ROP Severozápad byl tehdy Petr Kušnierz, později odsouzený za přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Podle některých spekulací by mohlo jít o to, že se Kušnirz, obviněný z dalších trestných činů v souvislosti s ROP Severozápad, snaží svalit vinu na lidi, kteří v době jeho působení měli také co do činění s dotačním programem.

Při požáru rodinného domu v Neratovicích zemřela žena, dva další lidé v Chebu

Při požáru rodinného domu dnes brzy ráno v Neratovicích na Mělnicku zemřela žena. Požár už je zlikvidovaný, hasiči prohledali termokamerou i podkrovní části rodinného domu. V domě nyní pracují vyšetřovatelé. Žena je dnes již třetí obětí požáru.

Dva lidé, zřejmě bezdomovci, zahynuli v noci v hořícím odpadu, který vzplanul v Chebu. Oheň vznikl pravděpodobně kvůli neopatrnosti při používání otevřeného ohně, informoval ČTK mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal. Podobné příbytky lidí bez domova v těsné blízkosti obytných domů nebo přímo v jejich sklepech jsou podle hasičů nebezpečné právě kvůli vysokému riziku vzniku požárů.

Šumavská výzva odmítá novelu zákona o ochraně přírody

Zástupci šumavských samospráv, vědci, zemědělci a farmáři vyzvali poslance a senátory k tomu, aby odmítli novelu zákona o ochraně přírody. Chystaná úprava podle nich povede k dalšímu odumírání lesů a omezení turistických aktivit. Výzva navíc žádá premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby přispěl k urychlené stabilizaci poměrů kolem Národního parku Šumava. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je přesvědčený o přínosu novely zákona. Podle něj nezmění život obyvatel na území Národního parku Šumava k horšímu, ale naopak ho zlepší.

Do žebříčku vlivných myslitelů se dostali i Kundera a Sedláček

Spisovatel Milan Kundera a ekonom Tomáš Sedláček se dostali do žebříčku nejvlivnějších myslitelů letošního roku sestavovaného na základě výběru redaktorů předních světových médií. Zatímco Kundera je v první stovce vlivných veřejných osobností celého světa, které vévodí papež František, Sedláček figuruje v pořadí intelektuálů ovlivňujících německy mluvící země.

Ústavní soud potvrdil úpravu, jež neumožňuje osvojení partnerova dítěte

Právní úprava osvojení v někdejším zákoně o rodině neodporovala ústavnímu pořádku. Ústavní soud (ÚS) proto zamítl návrh směřující proti jedné části normy, jež v podstatě znemožňovala osvojení partnerova dítěte, pokud šlo o nesezdaný pár. Manželský svazek je podle většiny ústavních soudců zpravidla stabilnější než soužití nesezdaných párů, přináší také větší jistotu pro dítě v případě rozchodu. Vyslovení protiústavnosti jedné věty zákona navrhl plénu první senát ÚS, což není příliš častý postup. Reagoval na stížnost muže, jenž si chtěl po více než deseti letech společného života osvojit partnerčina syna, avšak soudy mu nevyhověly.

S dnešním nálezem nesouhlasili soudci Vladimír Sládeček, Radovan Suchánek a Kateřina Šimáčková. "Právní úprava nijak nereflektuje, že některá nesezdaná soužití mohou být mnohem stabilnější než některá manželství," napsala v odlišném stanovisku Šimáčková. Justice by podle ní měla mít možnost zohlednit konkrétní situaci, kdy osvojení nesezdaným partnerem je skutečně v nejlepším zájmu dítěte.

Na Filozofické fakultě UK začíná výstava o pomníku Palachovi

Na pražské filozofické fakultě dnes začíná výstava o přípravách instalace pomníku Jana Palacha, který bude stát na blízkém Alšově nábřeží. Autorem pomníku, který v dřevěné podobě stál v 90. letech v zahradách Pražského hradu, je americký sochař a architekt českého původu John Hejduk (1929 až 2000). Své dílo věnované Palachově oběti Praze daroval. Pomník bude odhalen 16. ledna 2016 ve výroční den Palachova hrdinského činu. Student Filozofické fakulty UK Jan Palach se 16. ledna 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci a proti tomu, jak rychle lidé rezignovali na jakýkoli odpor proti ní.

Výstava v podobě fotografií představuje okolnosti vzniku, umístění i vlastní výrobu právě dokončovaného pomníku. Na svou realizaci čekal Palachův pomník 25 let. Doplňuje ho pamětní deska s básní amerického spisovatele Davida Shapira Pohřeb Jana Palacha. Pomník tvoří dvě přibližně šestimetrové geometrické plastiky, z hranatého soklu vycházejí plameny. Světlá představuje postavu syna-světlonoše a tmavá trpící matku.

Na Hradě začíná odkládaná výstava renesančního mistra Tiziana

Na Pražském hradě začíná výstava slavného renesančního malíře Tiziana Vecelliho (asi 1485 až 1576). Vedle malby ze sbírek hradní obrazárny ukazuje třeba jeden z nejvzácnějších obrazů italské renesance, obraz Flóra, který patří k největším pokladům Galerie Uffizzi ve Florencii. Není na ní ale druhý Tizianův obraz z českých sbírek, Apollo a Marsyas, bez nějž se obejde málokterá autorova výstava. Výstavu doplňují obrazy půjčené z několika zahraničních institucí a soukromých sbírek. Vystaveny jsou i předměty z malířova života.

V centru Brna je vystavený pohyblivý betlém s 500 postavičkami

V areálu kapucínského kláštera v centru Brna vystavuje Miroslav Mužík svůj pohyblivý betlém, který buduje už bezmála deset let. Rozkládá se na zhruba 20 metrech čtverečních a tvoří jej přes 500 postaviček. Polovina z nich je pohyblivá. "Betlém už nelze doplnit o další postavičky, ale lze jej stále vylepšovat. Novinkou bude to, že návštěvník si jej nejprve prohlédne za světla. Pak se uvnitř setmí. Světlo bude vycházet jen z části s Ježíškem, z hvězdy a některých domečků," uvedl Mužík. S betlémem sousedí expozice nazvaná Moravská vesnička. Jde o maketu moravské vsi z počátku 19. století, v níž neschází větrný či vodní mlýn, kovárna, hospoda, pivovárek a na kopci nad ní se tyčí zámek. Tato část expozice má především dětem ukázat, jak se kdysi na venkově žilo a představit jim různé druhy řemesel.

Ples v opeře 2016 bude 6. února v duchu britské monarchie

Třináctý Ples v Opeře, který se bude konat příští rok 6. února v historické budově Státní opery v Praze, se ponese v duchu britské monarchie. Od cateringu přes designové pojetí až k uměleckému programu bude odkazovat k Velké Británii jako symbolu aristokratické společnosti. Moderátorem večera bude opět Marek Eben. Ples v Opeře 2015 se inspiroval noblesou a elegancí Francie a jeho tématem bylo "umění žít". K dispozici bude 1000 vstupenek v cenách od 3500 korun až po 120.000 korun, které zájemce zaplatí za lóži s obsluhou a občerstvením pro šest až osm lidí.

Sport

Žokej Josef Váňa plánuje, že se za rok znovu postaví na start Velké pardubické. Pokud bude zdravotně v pořádku, chtěl by slavnou steeplechase jet s koněm Rabbit Hawk Wing. Osminásobný vítěz dostihu to řekl Radiožurnálu. Letošní Velkou pardubickou Váňa sledoval jen z hlediště. Start sice zvažoval, ale nakonec usoudil, že by hnědáka Hipo Japea nezvládl. Pro další ročník ale koně podle svých slov našel. Překážkou pro Váňův start by mohl být jeho věk. Koncem října oslavil 63. narozeniny. "Už nejsem nejmladší a fyzická kondice není, jako bývala, ale s Tiumenem jsme si rozuměli tak, že nebylo poznat, že jsem o generaci starší," řekl Váňa s připomínkou trojnásobného vítěze Velké pardubické. Váňův syn a rovněž překážkový žokej Josef by návrat otce do pardubické uvítal.

Počasí

Zataženo až oblačno, zpočátku ojediněle i polojasno. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C